Úterý 19. březen 2024 05:00
reklama
CapXmaster
reklama
Instaforex ebook
reklama
Dukascopy new
reklama
CapXmaster

Ranní komentář: Růst akcií a dalších rizikových aktiv pokračuje. Pomohl i komentář Dimona

27.05.2020 07:54  Autor: XTB  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Včerejší seance přinesla na americké indexy silné rally, které dostalo index S&P500 až nad hranici 3 tis. dolarů. Akciím hodně pomáhá optimismus ohledně postupného otevírání americké a evropské ekonomiky. Růst S&P500 byl včera tažen ale i akciemi bank, kterým pomohl komentář šéfa JP Morgan Jamie Dimona, podle kterého banky v druhé polovině roku nebudou muset budovat příliš vysoké rezervy ke krytí ztrát spojených s pandemií.

Sentiment na trzích zůstává pozitivní i během dnešního rána, na což doplácejí hlavně bezpečné přístavy, jako je USD, JPY nebo drahé kovy. Dnešek bude na nově příchozí makro chudý, takže v centru dění zůstane pandemie a politická témata v čele s americko-čínskými vztahy, které se i nadále postupně vyostřují.

Dnešní fundamenty:

  • 09:30 Za ECB promluví Christine Lagardová (střední dopad)
  • 16:00 Richmondský Fed index (malý dopad)
  • 20:00 Béžová kniha amerického Fedu (malý dopad)

Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Ranní komentář: Ropa zůstává v centru pozornosti, indexy se navzdory ztrátám zatím drží
    Včerejší seance byla na trzích hlavně o ropě, jejíž cena, po prudkém růstu a následné korekci, nakonec zakončila seanci na ještě vyšších úrovních a vzrostla tak během jednoho dne o téměř 15 %. Na vině byly zprávy, které v průběhu dne ze Saudské Arábie přicházely a také spekulace o tom, jak rychle se bude země schopna vypořádat s výpadkem ve výši poloviny dosavadní produkce.
  • Ranní komentář: Rostoucí výnosy drtí utilities a renewable sektory
    Na akciové trhy doléhá pokračující růst dluhopisových výnosů. Některé sektory jej ale pociťují více než jiné. Silný prodejní tlak registrujeme například v segmentu elektráren a obnovitelných zdrojů. Prudce klesá také cena zlata, zatímco se daří naopak dolaru, který zpevňuje na většině měnových párů.
  • Ranní komentář: Rozpačitá reakce na americké CPI, dnes zasedá Fed
    Včerejší seance přinesla výsledky americké inflace, která překvapila nižším než očekávaným růstem. Okamžitá reakce na trzích byla pozitivní, ale indexy navzdory prvotnímu růstu své zisky začaly rychle odevzdávat. Seanci pak zakončily na stejných úrovních, na jakých byly futures před zveřejněním inflace. Dnes pozor na další klíčový fundament, kterým bude zasedání Fedu. Trh čeká zvýšení sazeb o 50bp. a důležitý bude i následný dot chart a projev šéfa Fedu J. Powella.
  • Ranní komentář: Rozpad italské koalice euro nepoškodil, Merkelová pomohla libře
    Akciové indexy ukončily třídenní růst a úterní seanci zakončily v červených číslech. Důvod výprodejů však nebyl jednoznačný. Trhy si spíše řekly o vybírání zisků po několika růstových seancích, než že by za poklesem stály zásadní novinky z americko-čínského obchodu nebo centrálních bank.
  • Ranní komentář: Rusko a Ukrajina budou dál jednat. Po BP odchází z Ruska i Shell
    Nálada na trzích je po včerejšku stabilizovaná, i když některé instrumenty zahájily týden veli volatilně. Pod prudkým tlakem byly samozřejmě hlavně rubl a ruské akcie obchodované v londýně. Rostly naopak například některé zemědělské komodity (pšenice) a výrazného růstu se včera dočkal také bitcoin. Z Ruska mezitím odcházejí další západní společnosti a po BP v zemi ukončí své aktivity také Shell.
  • Ranní komentář: Rusko omezí vojenské operace u Kyjeva, indexy navyšují zisky z minulých dnů
    Akciové indexy v Evropě i v USA včera pokračovaly v růstu. Dařilo se hlavně menším růstovým akciím, ale třeba i Applu, který rostl už 11 seancí v řadě. K pozitivní náladě pomohl hlavně výstup z jednání mezi Ruskem a Ukrajinou, kde Ukrajina nabídla možnost vyjednávat o statusu Krymu výměnou za garance, že Rusko nebude útočit na jim neokupovaná území. Rusko naopak uvedlo, že hodlá výrazně omezit své operace kolem Kyjeva a Černigova.
  • Ranní komentář: Rusko podle USA jednotky na hranici navyšuje, trhy dnes opět mírně nervózní
    Po včerejší klidné seanci se nervozita ze situace na rusko-ukrajinské hranici opět vrací na trhy. Podle USA rusko přidalo na hranici 7 tis. nových vojáků a žádné nestahuje. Přes noc pak ruská média informovala o tom, že Ukrajinci porušili příměří a s stříleli na proruské separatisty. Situace zůstává i nadále nepřehledná a může kdykoliv dostat finanční trhy znovu pod značný prodejní tlak. Dnes ráno futures na americké i evropské indexy ztrácejí okolo půl procenta.
  • Ranní komentář: Rusko přeskupuje jednotky na Ukrajině, USA chtějí rozpouštět strategické rezervy ropy
    Akciové trhy včera korigovaly část svých dřívějších zisků. Pomohly k tomu i zprávy z Ukrajiny o tom, že Rusko přeskupuje své jednotky ve snaze o úplnou kontrolu Donbasu. Nálada na trzích je však stabilizovaná a stejné platí i o dnešní seanci, kdy většina indexů mírně roste.
  • Ranní komentář: Rusko zaútočilo na Ukrajinu, trhy výrazně ztrácejí
    Rusko dnes ráno zahájilo invazi na Ukrajinu. Prezident Putin v projevu uvedl, že se jedná o snahu demilitarizovat zemi. Raketové útoky byly hlášeny z několika ukrajinských měst a v zemi už mají operovat i ruské vojenské jednotky. Západ Ruské kroky odsoudil a chystá další sankce. Americký prezident na dnešek svolal zasedání představitelů G7.
  • Ranní komentář: Ruský zákaz exportu paliv, Cisco kupuje Splunk, Apple vs Qualcomm a Microsoft Copilot
    Akciové trhy včera zamířily po delší době výrazněji do červených čísel a například S&P500 se propadl o 1.6 %. Na indexy doléhají rostoucí výnosy, které poslalo nahoru středeční zasedání Fedu a nepomáhá ani růst cen pohonných hmot, ke kterému zřejmě přispěje i včerejší zákaz jejich exportu ze strany Ruska.
  • Ranní komentář: Růst akcií podepřen vysokou M&A aktivitou, sentiment zůstává opatrně pozitivní
    Začátek týdne se na finančních trzích vydařil a indexy v USA korigovaly část z vysokých ztrát, které nabraly začátkem tohoto měsíce. V růstu akciím pomohlo celkové zklidnění sentimentu, v kombinaci se zprávami o vysoké M&A aktivitě a nákupech ze strany Nvidie, Verizou, nebo Mercku. S&P500 tak přidal 1.87 %, zatímco Dow Jones a Nasdaq rostly o 1.18 % a 1.87 %.
  • Ranní komentář: Růst americké inflace se konečně zastavil. Dolar mírně ztrácí, akcie stabilní
    Akciové trhy včera opět až na výjimky pokračovaly v pozvolném růstu. Klíčovým fundamentem byla americká inflace, která podle očekávání na meziroční bázi přestala růst, což konečně dodalo argument zastáncům její dočasnosti. Z fedu se pak včera ozývaly další hlasy (Esther Gore), které volaly po zahájení diskuse nad utahováním kvantitativního uvolňování.
  • Ranní komentář: Růst inflace investory zatím netrápí, výnosy znovu klesly
    Včerejší seance přinesla americko inflaci a zasedání ECB. Zatímco ECB ničím moc nepřekvapila, inflace v USA vystoupala překvapivě až na 5 % a je nejvyšší za posledních 13 let. Jádrová inflace na 3.8 % je pak nejvyšší od roku 1992. Přestože trh s takto vysokou inflací nepočítal, trhy se s ní vypořádaly bez větších komplikací a desetileté americké výnosy dokonce klesly až na 1.43 %. To pomohlo akciím, které si připsaly další růstovou seanci. Trh je tak zdá se přesvědčen o tom, že je inflace dočasná a nečeká, že její růst přispěje k vyššímu tlaku na to, aby Fed začal s utahováním měnové politiky dříve než momentálně zamýšlí.
  • Ranní komentář: Růst Micronu a ceny pamětí, pád Nike, výletní lodě a problémy OPECu
    Po středeční korekci se včera akcie částečně zvedly. S&P500 přidal mírně přes procento, zatímco indexy v Evropě nepatrně ztrácely. Na akciovém trhu se včera dařilo společnosti Micron, které po zveřejnění výsledků rostla o 8 %. V after-market hodinách naopak po zveřejnění výsledků výrazně ztrácely akcie společnosti Nike. Dnešek přinese několik fundamentů z USA, ale obchodování na trzích s blížícími se svátky pravděpodobně bude docela klidné.
  • Ranní komentář: Růst na amerických indexech zatím k nezastavení, čeká nás důležitý týden
    Minulý týden se na finančních trzích vydařil a akciové indexy pokračovaly v solidním růstu, když jen v USA přidaly okolo 2 %. Pozitivnímu sentimentu pomáhá hlavně kombinace uvolněné měnové politiky, lepšího makra a částečná eliminace politických rizik, v čele se stabilizací vztahů mezi USA a Čínou.
  • Ranní komentář: Růst na indexech nepolevuje, brent na dosah 60 dolarů za barel
    Akciové trhy za sebou mají velmi silný týden, během kterého většina indexů dokázala výrazně růst. S&P 500, Nasdaq i německý DAX vystoupaly na nová historická maxima, když rostly o 4 až 6 procent. Trhy přitom nijak nevystrašily ani velmi slabá čísla z amerického trhu práce, která přinesla nejen horší než očekávané výsledky, ale i značnou negativní korekci prosincových výsledků.
  • Ranní komentář: Růst na indexech pokračuje, začíná se dařit i dolaru
    Akciové trhy včera pokračovaly v růstu, přičemž v Evropě tentokrát rostly indexy více než v USA. Náladě na trzích pomáhají i nadále zprávy o možnosti podpisu první fáze obchodní dohody mezi USA a Čínou, která by podle agentury Bloomberg navíc mohla přinést odstranění cel na zboží z Číny v objemu 112 mld. dolarů. Že je podpis blízko pak včera potvrdil i americký prezident Donald Trump, takže se zatím trhy vezou na vlně křehkého optimismu, který ale může být kdykoliv znovu narušen.
  • Ranní komentář: Růst na zlatě pokračuje, pomáhá hlavně slabší dolar a nižší výnosy
    Včerejší seance na trhy žádné větší změny nepřinesla a akcie i většina měn si tak své ceny podržela. Pod mírným tlakem zůstává i nadále dolar, který doplácí na nedávné výrazné snížení dluhopisových výnosů, které se včera u desetiletých splatností znovu dostaly pod hranici 2 %. Z tohoto fenoménu naopak dál těží zlato, které již překonalo hranici 1 400 dolarů za unci. Z politických rizik se řeší hlavně Írán, který na adresu nových amerických sankcí uvedl, že si tím USA definitivně uzavřely cestu k diplomatickému řešení konfliktu mezi oběma zeměmi. Dnešek bude na nové fundamenty o něco bohatší a za pozornost může stát hlavně večerní projev šéfa Fedu.
  • Ranní komentář: Růstové akcie díky vyšším výnosům korigují dřívější zisky
    Výnosy z amerických dluhopisů včera pokračovaly v postupném růstu. U dvouletých splatností se blížíme k 0.8 %, zatímco u desetiletých stouply nad 1.6 %. To se včera propsalo především do valuací růstových akcií, které částečně začaly likvidovat své nedávné zisky. Nálada na trzích je i dnes mírně nervózní a futures na americké i evropské indexy mírně ztrácejí.
  • Ranní komentář: Růstové akcie opět v červených číslech, ropa roste
    Akciové trhy zahájily týden v klidu a bez větších pohybů. Pod tlak se tentokrát dostaly hlavně růstové společnosti, které likvidovaly část zisků z minulého týdne. Dařilo se naopak energetickému sektoru, kterému pomáhaly vyšší ceny ropy. V růstu pak pokračovaly dluhopisové výnosy, které se dnes ráno zvyšují také napříč celou evropou.
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

reklama
XTB trading konference 2024