Čtvrtek 28. březen 2024 16:11
reklama
Fintokei SwiftTrader
reklama
Purple MT4 platforma nova
reklama
Dukascopy new
reklama
CapXmaster srovnani

Evropské burzy zůstanou otevřené

18.03.2020 10:09  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Členské organizace FESE, tedy burzy cenných papírů z celé Evropy, nejsou imunní vůči dopadům rychlého šíření Covid-19 a jeho projevům v ekonomickém prostředí. Situace sice pro burzy představuje výzvu, ale je důležité, aby trhy zůstaly otevřené.

Regulované akciové trhy plní sociální a ekonomickou funkci, která musí v obdobích nejistoty přetrvat. Burzy hrají klíčovou roli v tvorbě cen, transparentnosti a likviditě. Zamezit jim v plnění této role by mělo obrovský dopad nejen na ekonomiku, ale také na celou společnost.

Tyto funkce prošly v minulosti zkouškami, kupříkladu během finanční krize, kdy jiné zdroje likvidity vyschly, avšak burzovní trhy nadále úspěšně fungovaly. Nyní je to totéž: burzy by měly zůstat v provozu, aby byla udržena důvěra.

Hlavními zásadami členů FESE jsou nadále transparentnost a objektivita, zejména v tomto období nejistoty.

Evropské burzy jsou a měly by zůstat vždy otevřené, aby byla transparentně a bezpečně zajištěna integrita a férovost.

1 -    Z technického a provozního hlediska to znamená: Trhy by měly nadále fungovat spořádaně a transparentně navzdory extrémním obchodním podmínkám způsobeným koronavirovou krizí. Kontrolní mechanismy a automatické pojistky fungují normálně a s dostatečnou flexibilitou na to, aby bylo vyhověno tržní poptávce. Byly aktivovány pohotovostní plány, které zajistí, že všechno bude fungovat tak, jak bylo zamýšleno, a to včetně protokolu pro práci z domova.

2 -    Řádné fungování finančních trhů: Neustálý příliv zpráv vede investory k průběžné úpravě ocenění cenných papírů a vytváří potřebu dynamického vyvažování portfolií. Očekává se, že stávající krize nadále povede k nepříznivým zprávám (například rozhodnutí o uzavření oblastí), ale i k těm pozitivním (např. významné plány státní podpory). Investoři se musejí adaptovat na měnící se ekonomické podmínky. Kontrolní mechanismy, které fungují na obchodních platformách, jsou za takto nestálého tržního prostředí ještě důležitější, a tyto pojistky umožňují investorům absorbovat nové informace. Obecně řečeno musí oceňování rizik napříč třídami aktiv zůstat transparentní, přístupné a spolehlivé, aby investoři mohli oceňovat portfolia a činit za těchto volatilních podmínek informovaná rozhodnutí o investicích a zajištění.

3 -    Smluvní aspekty: Uzavření trhů by vedlo k různým procyklickým smluvním doložkám v široké škále finančních, a dokonce i provozních kontraktů. Tyto potenciální, neohraničené dopady by mohly vést k nepředvídatelnému počtu selhání. Například derivátové kontrakty jsou brány jako spolehlivé pouze za situace, kdy jsou k dispozici spolehlivé referenční ceny umožňující vypořádávání těchto kontraktů. Tyto nástroje jsou často používány k zajištění na OTC trzích, například na úvěrových trzích. Uzavření regulovaných (oficiálních) trhů by mělo zásadní dopad na celou řadu OTC trhů kvůli nemožnosti využívat klíčové prostředky k zajišťování pozic, což by mělo rozsáhlé důsledky na celý risk management.

4 -     Regulatorní dopady, soudní spory a dopady na drobné investory: Uzavření trhů by vedlo k výrazné expanzi všech možných mimotržních bilaterálních obchodů mimo transparentní obchodní platformy a bez ochrany, která je na nich k dispozici. Taková situace by dolehla na všechny investory. Drobní investoři by však byli nejvíce poškozeni, kdyby se profesionální investoři uchýlili k takto neprůhledným dohodám, jelikož by mohli své pozice upravit až poté, co by se otevřely referenční regulované trhy.

Uzavření trhů by nezměnilo nic na podstatě tržní volatility. Jen by odstranilo transparentnost investorských nálad a zhoršilo přístup k penězům. To vše by znásobilo stávající tržní nejistotu a vedlo by to k nežádoucímu zhoršení výsledků.

Členové FESE nadále bedlivě sledují vývoj ve světě i v Evropě a budou pracovat na tom, aby se v Evropě vždy udrželo bezpečné, transparentní a férové tržní prostředí.

Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Evropské banky: Velké rozdíly v ocenění znamenají velkou příležitost
    Po provedení naší průřezové analýzy evropských bank jsme přišli na to, že nejvíce podhodnocenými finančními domy jsou Raiffeisen Bank, Deutsche Bank a Danske Bank. Naopak k těm nejvíce nadhodnoceným patří italské banky.
  • Evropské burzy jsou o něco klidnější, DAX na dosah silného supportu
    Po včerejším výprodeji se dnes situace na trzích uklidnila. Evropské indexy se drží v zelených číslech a pozvolna umaz...
  • Evropské burzy konsolidují po dlouhé sérii růstů; Siemens +7 %
    Pražská burza dnes kvůli státnímu svátku zůstává zavřená, ale ve zbytku Evropy se normálně obchoduje. Evropské akciové burzy otevírají bez větších změn, když investoři vstřebávají nedávnou rally. Index Stoxx 600 si za posledních 9 obchodních seancí připsal 7 růstových dní a posílil o více než 5 %, zatímco DAX za předchozích 9 dní přidal dokonce 8,5 %. Německý DAX roste i dnes, když ho táhnou především akcie Siemens.
  • Evropské burzy se drží blízko nuly, věří v uklidnění napětí kolem Ukrajiny. Nasdaq Composite zatím trhá ztrátovou dvoudenní šňůru
    Evropské burzy se dnes drží v blízkosti nuly, a to i přes včerejší výplach na zámořských trzích, kdy technologický index Nasdaq Composite odepsal 2,9 %. Důvodem bylo zvýšené napětí na východě Evropy, kde byla ve čtvrtek hlášena střelba v Luhanské oblasti, ovšem nutno podotknout, že to nebyl nějaký zvláštní jev během posledních let. K deeskalaci nepřispěl ani americký prezident Joe Biden a americký ministr zahraničí Antony Blinken. Pátek dopoledne je ovšem klidnějším dnem, když investoři věří v uklidnění napětí díky společnému setkání ministrů zahraničí USA a Ruska.
  • Evropské burzy se chystají uzavřít nejlepší měsíc ve své historii
    Evropské indexy se dnes chystají uzavřít nejlepší měsíc ve své historii kumulovaným nárůstem dvouciferného čísla, a to navzdory medvědí seanci dnes ráno, v souladu s futures na Wall Street. Hlavní evropské burzy cenných papírů zaznamenaly v listopadu historický nárůst, podporovaný dobrou zprávou o pokroku vakcíny proti Covid-19 a perspektivou, že se hospodářské oživení stále více přibližuje realitě.
  • Evropské burzy se při absenci Wall Street sunou nahoru. Paříži pomáhají banky, pražské burze KB a ČEZ
    Evropské burzy se i přes menší objemy posouvaly severním směrem, když německý akciový index DAX v průměru posiloval o 1 %. Společností, která šla proti proudu, bylo Covestro. Zpráva, která může stát za dnešním více jak 2procentním propadem, je navýšení krátké pozice od POINT72 Europe na 1,58 milionu akcií. Nicméně protizprávou je pokračující buyback 65.756 akcií a celkově oznámený zpětný odkup je ve výši 2,382 milionu, 1COV GY -2,00 %.
  • Evropské burzy se vrátily k poklesu, oslabují také akcie v USA
    Evropské akcie se dnes vrátily k poklesu, panevropský index STOXX 600 odepsal 1,60 procenta a obchodování uzavřel na hodnotě 374,04 bodu. Výrazně oslabují také akcie ve Spojených státech.
  • Evropské burzy v pátek a během týdne rostly
    Hlavní evropské ukazatele včera vykázaly silný růst na pozadí slábnoucích geopolitických obav. Britský index FTSE 100 vzrostl o 0,8 % na 7 155,64 b., francouzský CAC 40 si připsal 0,85 % a vzrostl o 6 260,25 b. a německý DAX přidal 1,38 % na 13 628,11 b.
  • Evropské burzy vracejí část včerejšího růstu, eurodolar pomalu klesá
    Včerejší silný růst evropských akcií se do dneška nepřenesl a zdejší indexy dopoledne lehce ztrácejí v řádu pár desetin procenta. Výjimkou je londýnská burza, jíž k mírnému růstu opět pomáhá měna, tedy oslabení libry na hlavních párech.
  • Evropské burzy zažívají nejhorší dvoudenní pád od referenda o brexitu
    Akcie ve Spojených státech otevřely výrazně v mínusu, a navazují tak na propady na evropských a asijských burzách. Může za to eskalace obchodního sporu mezi Čínou a Spojenými státy, která poslala dolů čínský jüan nejníže za více než desetiletí a přiměla investory obrátit svůj zájem k bezpečným investicím jako japonský jen, státní dluhopisy a zlato. Asijské akcie zahájily nový týden největšími propady za několik měsíců. Evropské burzy zažívají nejhorší dvoudenní pád od referenda o brexitu. Za poslední dvě seance ztratily evropské akcie téměř 4,5 %, což představuje hodnotu zhruba půl bilionu dolarů. Jde o největší pokles za dvě po sobě jdoucí seance od výprodejů ve dnech 24. a 27. června 2016, které následovaly bezprostředně po referendu o odchodu Británie z Evropské unie.
  • Evropské ceny uhlíku v býčím režimu
    KRÁTKODOBĚ: Cena evropských povolenek na emise oxidu uhličitého v posledních měsících klesá spolu s komoditami a nyní se poprvé dostala pod symbolických 100 eur za tunu CO2, kterých dosáhla v prvním čtvrtletí. Průmyslová výroba v Evropě je odolná, ale stále oslabuje, což snižuje poptávku po povolenkách na znečišťování, zatímco obrovský propad ceny zemního plynu o 80 % vedl k menšímu přechodu z plynu na uhlí a k menší poptávce po povolenkách. Tato cyklická slabost však skrývá průchod strukturálních reforem, které mají snížit nabídku povolenek a zvýšit poptávku. To pravděpodobně v dlouhodobém horizontu povede pouze k růstu cen.
  • Evropské dluhopisy koncem týdne padají, akcie jsou nevýrazné
    Čínské problémy s covidem a tím pádem rizika pro ekonomiku poutají více pozornosti, ale ani odpoledne nepůsobí hlavním trhům vážné problémy. Jedním důvodem je snaha čínské vlády druhou stranou ekonomiku podpořit. Mezi další patří stále ještě příznivá očekávání o Fedu a svou roli hraje i dnešní slabá aktivita. Amerika jede jen půl dne a aktivita mezi svátkem a víkendem tradičně skomírá. Příští týden však aktivitu na trzích můžou znovu rozproudit důležité makroekonomické reporty. 
  • Evropské emisní povolenky na historických maximech!
    Evropské emisní povolenky (EMISS) dnes překonaly historické maximum na 100 EUR. Hnací silou kotací jsou i nadále nízké ceny plynu TTF, které pohánějí průmyslovou aktivitu na starém kontinentu.
  • Evropské firmy v roce 2018 podle analytiků Fidelity International
    Evropské společnosti jsou po letech kontrolování nákladů a konsolidací na vzestupu. Výzkum evropských analytiků Fidelity International ukazuje, že si management firem mnohem více věří, co se obchodních vyhlídek týče. Už nyní společnosti i vlivem celosvětovému růstu vydělávají díky velmi levnému financování nákladů, rostoucí ziskovosti a slušným rozvahám.
  • Evropské fondy dominují přílivu kryptoměn na dvouměsíčním maximu
    Po delším období čistých odlivů z kryptofondu se sentiment před dvěma týdny konečně obrátil k pozitivnímu. Tato dynamika pokračovala i v minulém týdnu, kdy příliv prostředků prudce vzrostl na nejvyšší hodnotu od července 2023.
  • Evropské HDP mírně zklamalo, Evropa ale i tak pozvolna zrychluje
    Výsledky Evropského HDP za 2Q jsou u většiny zemí venku a je to zajímavý pohled hlavně pro Česko, které se díky meziro...
  • Evropské HDP slušně roste a pozornost se tak stáčí do USA
    Včerejší odpolední čísla ukázala, že eurozóna pokračuje dál ve svižném růstu. První odhad HDP za třetí kvartál ukazuje, že eurozóna podobně jako ve druhém čtvrtletí rostla tempem 0,3 % mezikvartálně a 1,6 % meziročně. I když není ještě k dispozici detailní struktura HDP, je zřejmé, že v pozadí je i nadále dobrý výkon trhu práce, respektive spotřeba domácností.
  • Evropské i americké akcie jsou na maximech. Další rally má stoupence i oponenty
    Evropské i americké akciové trhy se v pokročilé rally dostávají na maxima historická či nejméně z let 2007 a 2008. Ame...
  • Evropské i americké akcie jsou na maximech. Další rally má stoupence i oponenty
    Evropské i americké akciové trhy se v pokročilé rally dostávají na maxima historická či nejméně z let 2007 a 2008. Ame...
  • Evropské i americké trhy se vezou na vlně optimismu
    Evropské i americké trhy se vezou na vlně optimismu, především díky makrodatům z Číny. Index nákupních manažerů v květ...
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

reklama
Purple trading AI