Čtvrtek 18. duben 2024 03:28
reklama
Swissquote Bank
reklama
Dukascopy new
reklama
FTMO král
reklama
CapXmaster

Přichází pád hypotečních úroků. Kdo si v nadcházející recesi v ČR udrží zaměstnání, bude mít hypotéku i nemovitost výrazně dostupnější než dnes, počkat se vyplatí

18.03.2020 09:26  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Hypoteční bankéři si letos v únoru mnuli ruce blahem. Podařilo se jim „udat“ o skoro 71 procent větší objem hypoték než loni v únoru, vyplývá z dnes zveřejněných dat Fincentrum Hypoindex. Byl to pro ně z tohoto hlediska druhý nejúspěšnější únor v historii. Vzhledem k recesi, která na Česko co nevidět udeří, lze konstatovat, že to byly poslední opravdové „bankéřské hody“ před delší dobou hypoteční diety, ba půstu.

S příchodem recese a růstem nezaměstnanosti totiž bude docházet k nárůstu podílu problémových hypoték, ať už splácených s prodlením či nesplácených. Bankéři se budou muset častěji uchylovat k exekucím na majetek problémového dlužníka, v krajním případě zabavovat předmětnou nemovitost. Navíc budou čelit silnému propadu zájmu o hypotéky, a to navzdory vyhlíženému citelnému zlevnění hypoték. Česká národní banka předevčírem na svém mimořádném měnověpolitickém zasedání snížila základní úrokovou sazbu hned o půl procentního bodu, tedy nejvýrazněji za posledních více než jedenáct let.

Tržní úrokové sazby v důsledku klesají často na svá několikaletá minima, což znamená, že bankám zlevňují zdroje, jimiž poskytované hypotéky kryjí. To bankám umožní hypotéky zlevňovat. Nelze vyloučit, že průměrná sazba hypoték v ČR se ještě před koncem letošního roku ocitne pod svým historickým minimem z roku 2016 ve výši 1,77 procenta. Nárůst průměrné sazby hypoték, který nastal letos v únoru, z 2,36 na 2,42 procenta, byl na dlouho posledním.

Banky nyní půjdou citelně se sazbami dolů nejen proto, že jim zlevňuje financování hypotéky, ale také proto, že už nyní vnímají ochlazování zájmu o hypotéky. Češi se v rostoucí míře začínají obávat recese a s ní spojené ztráty zaměstnání nebo části příjmu a přehodnocují svůj záměr vzít si hypotéku. Banky tak musí své hypoteční produkty zlevnit, aby udržely při životě šanci, že klient si nakonec hypotéku přece jenom vezme.

Zejména při dramatičtějším průběhu nadcházející „koronavirové recese“ v ČR však rozhodně nelze očekávat, že by přes výrazné zlevnění hypotéky nedošlo závažnému ochabnutí až zamrznutí trhu s nimi. Lidé prostě nebudou ochotni dávat v době ekonomického útlumu leckdy horentní sumy za nemovitost a při nejistotě zaměstnání na sebe brát závazek splácení hypotéky třeba i po několik desetiletí.

Ruku v ruce s tím poleví tlak na růst cen nemovitostí. Zejména nemovitosti v méně atraktivních lokalitách, jakou jsou sídliště či periférie měst, budou zlevňovat. V atraktivních lokalitách je třeba počítat s cenovou stagnací. V důsledku tohoto ochlazení nemovitostního trhu by Česká národní banka mohla ještě před koncem letošního roku uvolnit své regulace v oblasti hypoték. Například pro mladou rodinu s dětmi, které se podaří zachovat si i přes recesi dostatečný příjem, tak může být hypotéka výrazně dostupnější než dnes. Otázka je, zda daná mladá rodina v podmínkách recese takový závazek „riskne“.

Čím závažnější koronavirová nákaza v Evropě i celosvětově bude, tím výrazněji klesnou inflační očekávání. To proto, že když svět kvůli koronaviru vyhlíží možnou recesi, vyhlíží také opadnutí investic, citelný pokles zaměstnanosti, tedy i stagnaci, či dokonce mzdový pokles. Ve výhledu budou klesat nejen mzdy, tedy cena práce, ale i cena zboží či služeb. Národohospodářsky dojde k masivnímu převisu úspor nad investicemi, který stlačuje cenu úspor, tedy úrokovou sazbu.

Dalším mocným dezinflačním faktorem, resp. faktorem snižujícím inflační očekávání, je aktuální historický propad cen ropy. Americká lehká ropa včera přechodně zlevnila nejníže od roku 2003. Výrazně levnější ropa znamená silný dezinflační tlak, neboť cena ropy je obsažena v kdejakém produktu či službě, třeba prostřednictvím ceny pohonných hmot. Pro českou ekonomiku je v prvním plánu zlevnění pohonných hmot pozitivním impulsem, ve druhém plánu jde však o varování. Jestliže klesá celosvětově poptávka po ropě, je to v současnosti znak blížící se recese, tedy toho že opadne zájem třeba i o český vývoz – třeba o auta vyráběná v Česku.

Ceny pohonných hmot v ČR přitom znatelně zlevňují. Včerejšek tomu nasadil korunu. Průměrná cena benzínu totiž přes noc spadla z 30,58 na 30,28 koruny za litr, plyne z dnešních údajů CCS. Třicetihaléřové zlevnění benzínu ze dne na den se v posledních deseti letech přihodilo jinak jen jednou. Dne 12. prosince 2014 zlevnil benzín přes noc dokonce o 34 haléřů. Pozadu včera příliš nezůstala ani cena nafty. Přes noc jeden její litr zlevnil o dvacetihaléř, z 30,16 koruny na 29,96 koruny. Výrazněji naposledy nafta za jediný den zlevnila 2. ledna 2015, kdy její cena spadla o 21 haléřů. Pokud se zohlední zlevnění jak benzínu, tak nafty dohromady, jedná se o největší cenový pokles rovněž od 12. prosince 2014.  Benzín je tak nyní nejlevnější od listopadu 2017, nafta zase od dubna 2018.

A pohonné hmoty budou zlevňovat dále. K čemu ale bude propuštěnému zaměstnanci automobilky nebo třeba cestovní kanceláře to, že má levnější benzín nebo naftu? Jeho životní úroveň půjde navzdory levnější naftě či benzínu dolů. Když jej propustí, jeho životní úroveň se prostě zhorší. A nebude si moci dovolit hypotéku. Na to trh nyní sází. Protože přijde recese, míní trh, nebude ani takový zájem právě o hypotéky čili o investice do vlastního bydlení. Jelikož trh hledí dopředu, zlevňují tržní úroky už nyní. A v návaznosti na ně tedy zlevní i hypotéky.

Tržní úrokové sazby momentálně opravdu míří dramaticky dolů. U nás i v zahraničí. Rozpětí mezi dvanáctiměsíční sazbou tuzemského mezibankovního trhu PRIBOR a základní sazbou České národní banky, čtrnáctidenní repo sazbou, je momentálně blízko svého minima za celé období od roku 2005. To je tím, že trh sází na to, že ČNB opět sníží své základní úrokové sazby.

Citelně klesají také tržní úrokové sazby, které jsou pro banky z hlediska stanovování ceny hypotéky ještě podstatnější než PRIBOR. Takzvané úrokové swapy, jejichž prostřednictvím se banky na trhu zajišťují proti možnému výkyvu sazeb, a od nichž výrazně odvíjejí ceny hypoték, se v těchto dnech kvůli koronaviru propadly na víceletá minima. Desetiletý úrokový swap dnes spadl na minimum od přelomu let 2016 a 2017, ten pětiletý na minimum od roku 2017. Tehdy ale probíhal intervenční režim ČNB, případně dozníval jeho efekt. Intervenční režim uvolňováním měnových podmínek úrokové sazby v ekonomice „z definice“ stlačoval. Nyní tržní úroky klesají i bez intervenčního režimu. Důvodem je právě koronavirus a také ropná cenová válka, jež právě ropu přelomově zlevňuje.

Právě ke konci roku 2016 dosáhla průměrná úroková sazba hypoték v ČR svého zmíněného historického minima, 1,77 procenta. Nyní tato sazba činí už uvedená 2,42 procenta a k úrovni dvou procent se bude rychle přibližovat. Kdo očekává, že koronavirus způsobí vážný ekonomický otřes, případně že se prohloubí ropné zlevnění, měl by ještě nějaký čas počkat – pak totiž bude mít hypotéky ještě výrazně levnější než dnes.    

Lukáš Kovanda
Hlavní ekonom CZECH FUND

Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Přichází doba zdražování
    „Po výrazném zvýšení tempa růstu spotřebitelských cen se začínají zvyšovat i ceny výrobců. Patrné je to hlavně v průmyslu, stavebnictví a rostlinné výrobě. Vysoké úspory domácností se tak snadno mohou stát obětí inflace, která je bude znehodnocovat,“ říká hlavní ekonom BHS Štěpán Křeček.
  • Přichází do USA recese?
    Peter Garnry, akciový analytik Saxo Bank. V pondělí byl zveřejněn Index ekonomické aktivity chicagského Fe...
  • Přichází, kdo přijít neměl – letní čas. Finanční úspory střídání času žádné nepřinese, to dokonce spíše naopak, přesto se pořád „drží jako klíště“
    V noci ze soboty na neděli se opět odehraje jedna změna času. Přetočíme často už jen pomyslnou ručičku o hodinu dopředu, takže víkend bude o 60 minut kratší. Takovéto umělé zkracování víkendu (a jeho umělé prodlužování na podzim) mělo skončit už loni. Evropští poslanci v roce 2019 podpořili plán na zrušení povinného střídání standardního a letního času právě v roce 2021. Jenže členské státy EU se nedokázaly dohodnout, jak by měl nový „stálý čas“ vypadat, zda to bude dnešní „letní“, nebo „zimní“ čas. A pak diskuse utnula covidová pandemie.
  • Přichází, kdo přijít neměl – letní čas. Zabije více lidí než klíšťata, úspory žádné nepřináší
    V noci z dneška na zítřek se opět odehraje jedna změna času. Přetočíme často už jen pomyslnou ručičku o hodinu dopředu, takže víkend bude o 60 minut kratší. Takovéto umělé zkracování víkendu (a jeho umělé prodlužování na podzim) mělo skončit už loni. Evropští poslanci v roce 2019 podpořili plán na zrušení povinného střídání standardního a letního času právě v roce 2021. Jenže členské státy EU se nedokázaly dohodnout, jak by měl nový „stálý čas“ vypadat, zda to bude dnešní „letní“, nebo „zimní“ čas. A pak diskuse utnula covidová pandemie
  • Přichází, kdo přijít neměl... zabijácký letní čas
    O tomto víkendu, v noci ze soboty na neděli, se opět odehraje jedna změna času. Přetočíme často už jen pomyslnou ručičku o hodinu dopředu, takže víkend bude o 60 minut kratší. Takovéto umělé zkracování víkendu (a jeho umělé prodlužování na podzim) mělo skončit už před třemi lety. Evropští poslanci v roce 2019 podpořili plán na zrušení povinného střídání standardního a letního času právě v roce 2021. Jenže členské státy EU se nedokázaly dohodnout, jak by měl nový „stálý čas“ vypadat, zda to bude dnešní „letní“, nebo „zimní“ čas. A pak diskuse utnula covidová pandemie.
  • PŘICHÁZÍ NEJTĚŽŠÍ OBDOBÍ 🛑 Válka youtuberů 🎁 Soutěž | Bitcoin a propad ETH | TOP retail akcie 🚀
    Týdenní videokomentář - technická analýza, fundamenty, makrokalendář a zprávy: Forex, komodity, akcie, indexy, opce, kryptoměny.
  • PŘICHÁZÍ NEPŘÍJEMNÉ PROBUZENÍ – Earnings BigTech potvrzují negativní výhled 🤖 Robotické akcie
    Týdenní videokomentář: Forex, komodity, akcie, indexy a kryptoměny.
  • Přichází obraty trendu? | Trendový výhled
    Každý týden realizujeme přehled aktuálního směřování trhu u vybraných instrumentů. Součástí analýzy je TimeFrame Trading tabulka, díky které je možné pracovat s analýzou trendu, money managementem, volatilitou a mnoho dalšího. Seznam instrumentů je vytvořen tak, aby orientačně reflektoval stav ekonomiky podle méně korelovaných instrumentů z následujících skupin, ve kterých při potvrzení ekonomické situace (např. při ekonomické expanzi) první dva instrumenty obvykle rostou a poslední dva obvykle padají:
  • Přichází opět čas aktivně spravovaných fondů?
    V poslední dekádě převládá velký přesun investorů do pasivně řízených fondů, nejčastěji tzv. ETF (Exchange traded funds). Pasivně řízené fondy investují do indexu, jako je například SP500, přičemž nakupují automaticky všechny akcie, a to v poměru, v jakém se tyto cenné papíry podílí na ocenění daného indexu. Aktivní fond naopak může nakoupit jakoukoliv akcii, která mu přijde zajímavá. Atraktivita se velmi často odvíjí od ceny akcie, ale může jít i o jiné parametry.
  • Přichází opět období cukru..?
    Rok se s rokem sešel a tak stejně jako v loňském roce bychom si dnes mohli oživit myšlenky při pohledu na dlouhodob...
  • Přichází teď už opravdu krize? Češi v květnu v obchodech utráceli mnohem méně, než se čekalo
    Maloobchodní tržby v ČR v květnu zklamaly. Češi v obchodech utráceli mnohem méně, než se čekalo. Maloobchod bez motoristického segmentu rostl meziročně tempem pouze 2,7 procenta, zatímco trh ve střední hodnotě analytických odhadů počítal s expanzí ve výši 5,1 procenta. Některé analytické odhady dokonce předpovídaly v porovnání se skutečností více než dvojnásobný procentuální nárůst. Tržby se zahrnutím motoristického segmentu rostly v květnu meziročně tempem 2,3 procenta. Trh ovšem předpokládal opět výrazně vyšší růst, čítající rovná čtyři procenta.
  • Přichází týden předstihových indikátorů
    Týden zahájí pondělní informace o únorovém americkém indexu ekonomické aktivity z dílny chicagského Fedu. Trh si od něj slibuje pokračování předchozího mírně rostoucího trendu, tedy podobný signál, jaké americká ekonomika v posledních týdnech vysílá téměř ve všech oblastech.
  • Přichází zpráva společnosti Alphabet. Udrží si Google svou hegemonii v "nové době umělé inteligence"? 📈
    Technologický gigant Alphabet (GOOGL.US) dnes po skončení seance na Wall Street oznámí výsledky za 2. čtvrtletí. Trh bude věnovat pozornost vývoji umělé inteligence, ale také příjmům z reklamy (hlavní složka příjmů společnosti) a situaci v oblasti Google Cloud. Nejsilnější vliv na představy a očekávání investorů může mít otázka generativní umělé inteligence, na které Google intenzivně pracuje. Klíčová bude také situace celosvětově dominantního prohlížeče Google, který čelí rostoucí konkurenci ve vyhledávání mimo jiné ze strany Microsoft Bing a Opera (OPRA.US). Zpráva bude pro Google jednou z nejvýznamnějších za mnoho let, protože pokračují spekulace kolem toho, že konkurenční UI sníží dominanci prohlížeče Google v internetovém provozu.
  • Příchod jara a progress v očkování povzbuzuje odvětví cestovního ruchu
    Od začátku pandemie je nejhůře zasaženým odvětvím bezpochyby odvětví cestovního ruchu, což táhne hlavní letecké společnosti k obchodování na vážně nízkých úrovních, což způsobuje problémy v životaschopnosti mnoha z těchto společností.
  • Přijde finanční krize v roce 2019? 9 znaků blížícího se pádu burzy
    Přehřívání trhu a slábnoucí výsledky z minulého roku jsou pro řadu analytiků předzvěstí blížící se finanční krize, či dokonce potenciálního pádu burzy.
  • PŘIJDE KOLAPS JEŠTĚ LETOS? ❌ Nejdůležitější graf říká, ať se připravíme 🔥 FREE Discord TradeCZ
    Týdenní videokomentář: akcie, indexy, Forex, komodity a kryptoměny.
  • Přijde krize? Doba optimismu světových lídrů končí, tři z deseti předpokládají pokles růstu
    Podle názoru světových CEOs se blýská na horší časy. Tři z deseti (29 %) očekávají v roce 2010 zpomalení růstu světové ekonomiky. Jde o nejvyšší hodnotu od roku 2013, například v loňském roce bylo o poklesu růstu ekonomiky přesvědčeno jen 5 % CEOs. Existenční hrozby jako terorismus či klimatické změny vystřídal strach z nadměrné regulace, politické nestability, poklesu růstu HDP i nedostatku talentů pro využití dat a umělé inteligence. Vyplývá to z již 22. ročníku globálního průzkumu poradenské společnosti PwC mezi více než 1 300 generálními řediteli po celém světě. Jeho výsledky byly představeny tento týden na Světovém ekonomickém fóru v Davosu.
  • Příjemné překvapení, česká ekonomika rostla v prvním čtvrtletí rychleji. Problémem jsou poměrně slabé zisky firem a jejich slabé investice
    Český statistický úřad dnes dále zpřesnil údaj o růstu české ekonomiky v letošním prvním čtvrtletí. Tuzemské hospodářství přidalo meziročně 2,8 procenta. Dosavadní údaj přitom činil 2,6 procenta.
  • Příjemné překvapení z české ekonomiky
    Navzdory kulminující pandemii a nedostatku dovážených komponent se české ekonomice dařilo i v závěru minulého roku. Podle dnes zveřejněného předběžného odhadu se HDP ČR zvýšil oproti předchozímu čtvrtletí o 0,9 %, meziročně o 3,6 %. S ohledem na situaci i třeba na stávající prognózu ČNB jde o velmi dobrý výsledek, za kterým stojí na straně poptávky zahraniční obchod, na straně nabídky zase souhrnné odvětví obchodu, dopravy a HORECA.
  • Příjemné překvapení z maloobchodu
    Tržby maloobchodníků v dubnu překvapivě meziměsíčně vzrostly, a to o 0,1 %. Zdražení se zatím markantněji projevilo v prodejích pohonných hmot, kde došlo v dubnu k reálnému poklesu tržeb o 2,3 %. Za potraviny se naopak utržilo o 0,4 % více, za nepotravinářské zboží o 0,3 %. Dopad vysoké inflace a nejistoty v souvislosti s dopady války na Ukrajině tak je zatím zřejmě alespoň částečně kompenzován dosavadními úsporami domácností.
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

reklama
Dukascopy new