Úterý 19. březen 2024 03:55
reklama
Purple trading AI
reklama
Purple MT4 platforma nova
reklama
Fintokei ProTrader
reklama
CapXmaster

Ranní nadhoz - guvernér J. Rusnok se opět vyslovil pro stabilitu sazeb

26.11.2019 10:35  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Aktuální hodnoty měny/komodity:

 

 

Aktuál

EUR/CZK


25.51

USD/CZK

23.16

EUR/USD

 

1.101

USD/PLN

3.905

Ropa Brent

USD/barel

63.59

Zlato

USD/unce

1456

Aktualizováno

9:05

Zdroj: Thomson Reuters

Pohled zpět:  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Celková důvěra v ekonomiku se v listopadu mírně snížila a dosáhla 93,3 bodu. Zatímco indikátor podnikatelské důvěry se oproti předchozímu měsíci snížil jen o desetinu bodu na 91,5 bodu, podstatně výraznější pokles sentimentu byl zaznamenán mezi spotřebiteli. Jejich důvěra se propadla o 1,6 bodu a dosáhla pouze 102 bodů, což je nejnižší hodnota od podzimu 2014.

Ifo index hodnotící celkové podnikatelské klima v Německu zaznamenal v listopadu mírný nárůst na 95 bodů, kam se posunul z předchozích 94,7 bodu. Hodnocení aktuální ekonomické situace zaznamenalo jen nepatrný nárůst o desetinu bodu na 97,9, výraznějšího zlepšení pak dosáhl ukazatel budoucích očekávání, který přidal půl bodu a zvedl se na 92,1 bodu. Zveřejněné ukazatele tak potvrdily, že pokles německé ekonomiky pravděpodobně již dosáhl svého dna a situace se postupně normalizuje.

Guvernér ČNB J. Rusnok ve svém včerejším rozhovoru v podstatě jen zopakoval svá předchozí vyjádření, že pokud nedojde k nějaké výrazné změně v ekonomických parametrech, zůstanou úrokové sazby i po prosincovém zasedání na stávající úrovni. Na nadcházejícím měnovém meetingu pak očekává přibližně stejnou debatu, jakou BR absolvovala již na počátku listopadu.

Ani vyjádření guvernéra ČNB, ani výsledky konjunkturálních šetření neměly vliv na korunu. Její kurz zůstává i nadále stabilní poblíž úrovně EUR/CZK 25,50. Stejně tak se nemění i kurz zlotého, maďarský forint včera mírně ztrácel.

Kurz koruny zůstává v posledních dnech stabilní, nadále se pohybuje poblíž úrovně EUR/CZK 25,50. Obdobný vývoj pozorujeme i u dalších měn regionu, jejich kurzy se rovněž příliš nemění. 

Výhled:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dnešní evropský datový kalendář je prázdný, z USA se dozvíme pouze data z tamního realitního trhu, která nemají příliš velkou ekonomickou relevanci. 

Dnešní makroekonomické ukazatele:  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Čas

Země

Údálost

 

 

 

 

 

RB/RBI

Trh

Předchozí

 

 

 

 

Hospodářské výsledky: S IMMO, Best Buy 

Co bude:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ST: USA objednávky, USA HDP – Q3, USA PCE deflátor, USA mzdový růst,
ČT:  EUR ekonomická důvěra,
PÁ: EUR CPI, EUR nezaměstnanost

Autor: Luboš Růžička, analytik

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Editor: Vít Hradil, analytik

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 




Tým ekonomického výzkumu Raiffeisenbank a.s.

Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Ranní nadhoz finančních trhů 9.4.2018
    Maloobchodní tržby v eurozóně v únoru vzrostly o 0,1 % meziměsíčně a 1,8 % meziročně. Realizované údaje leží o 0,4 p.b. pod oběma odhady trhu, ale jsou stále velmi blízko průměrnému tempu růstu maloobchodních tržeb za poslední dva roky.
  • Ranní nadhoz finančních trhů 9.4.2019
    V posledních dnech se zvyšuje nebezpečí uvalení obchodních cel na některé evropské zboží dovážené do USA. Prozatím by se jednalo například o vrtulníky, sýr, víno a motocykly, nicméně do hry by se mohly vrátit již v minulosti uvažovaná cla na dovážené automobily, což by evropský průmysl zasáhlo výrazněji. Američanům se nelíbí podpora poskytovaná některým evropským producentům (nejvíce je zmiňován Airbus) a proto uvažují o odvetných opatřeních.
  • Ranní nadhoz finančních trhů 9.5.2018
    Americký prezident D. Trump ukončil zapojení USA na mezinárodní dohodě o omezování výroby nukleárních zbraní v Iránu (JCPOA). Zároveň Spojené státy znovuzavádí všechny protiíránské sankce, které platily před přijetím dohody. Iránské prezident řekl, že bude vyjednávat se zbylými členskými státy dohody o setrvání v paktu, ale také varoval, že Irán je připraven obnovit svůj jaderný program.
  • Ranní nadhoz finančních trhů 9.5.2019
    Spojené státy uvalily nové sankce na vývoz iránských průmyslových kovů, čímž reagovaly na oznámení prezidenta Rouháního o zastavení plnění některých závazků plynoucích z mezinárodní jaderné dohody. Americký prezident D. Trump zároveň pohrozil dalšími odvetnými kroky, pokud Irán zásadně nezmění své chování.
  • Ranní nadhoz finančních trhů 9.7.2018
    Červnové tempo tvorby nových pracovních míst v USA pozitivně překvapilo trh růstem o 213 tis. Trend tak pokračuje v růstu navzdory napětí okolo obchodních válek. Předchozí hodnota byla revidována nahoru.
  • Ranní nadhoz finančních trhů 9.7.2019
    Květnová průmyslová výroba byla oproti dubnu vyšší o 1,1 %, meziročně se zvedla o 3,2 %. K růstu nejvýrazněji přispěl automobilový sektor. I přes pozitivní výsledek bude tuzemská průmyslová výroba v dalších měsících ovlivněna nepříznivou ekonomickou situací u našich hlavních obchodních partnerů, v průměru za rok 2019 by si tak průmysl měl polepšit jen o 1,3 %.
  • Ranní nadhoz finančních trhů 9.8.2018
    ECB zveřejní svou čtvrtletní publikaci makroekonomického vývoje včetně kompletní prognózy inflace, růstu ekonomiky, veřejných financí nebo zahraničního obchodu.
  • Ranní nadhoz finančních trhů 9.8.2019
    Česká nezaměstnanost se v červenci zvýšila o 0,1 p.b. na 2,7 %. Tento nárůst souvisí se sezónním vstupem čerstvých absolventů na trh práce. Míra nezaměstnanosti se nadále nachází na mimořádně nízké úrovni. Po předchozím poklesu došlo v červenci k nárůstu počtu volných pracovních míst, takže český trh práce na výraznější ochlazení stále čeká.
  • Ranní nadhoz finančních trhů 9.9.2019
    Na čínském zahraničním obchodě se začínají výrazněji podepisovat obchodní války s USA. Srpnový výsledek ukázal, že bilance se propadla o více než 10 mld. dolarů, a dopadla tak výrazně hůře, než očekával trh. Na vině je především výrazný propad vývozu, který zaznamenal meziroční pokles o jedno procento (počítáno z objemů v USD). Zároveň se však Číně daří snižovat také dovoz a to o více než pět procent (počítáno z objemů v USD).
  • Ranní nadhoz - Francie digitální daň nezavede
    Včerejší německý ZEW index příjemně překvapil, když se vyšvihl z prosincových -19,9 bodu až na -9,5, přičemž odhady počítaly jen s hodnotou -13,5. Ještě výraznějšího zlepšení dosáhlo hodnocení výhledu investorů do blízké budoucnosti se známkou 26,7 bodu. To představuje nárůst o plných 16 bodů oproti prosinci. Pozitivní vývoj sentimentu je dán zklidněním situace v obchodních vztazích mezi USA a Čínou a tedy optimističtějším výhledem na letošní vývoj globálního obchodu. ZEW index za celou eurozónu podobně poskočil z předchozích 11,2 až na 25,6 bodů.
  • Ranní nadhoz - Ifo index by měl potvrdit zlepšení nálady v Německu
    Koruna přes víkend nezaznamenala žádný významný výkyv. Nový týden tak otvírá na přibližně stejné úrovni, jako zavírala ten předchozí, tedy na EUR/CZK 25,17.
  • Ranní nadhoz - Ifo index potvrdí zlepšení ekonomické situace v Německu
    Páteční indexy nákupních manažerů z Německa a eurozóny za listopad potvrdily mírné zlepšení situace v průmyslu dané určitým zklidněním napětí ve světových obchodních vztazích a poklesem nejistoty. Naproti tomu PMI ze služeb naznačily slábnoucí sentiment. Ten byl patrný jak v Německu, tak i ve Francii a podle snížení celkového PMI eurozóny v listopadu o tři desetiny na 50,3 bodu lze usuzovat, že situace se musela zhoršovat i v dalších velkých evropských ekonomikách. Zvyšují se tak obavy o přelití slabého výkonu od výrobců do váhově podstatně významnějšího sektoru služeb.
  • Ranní nadhoz - Indexy nákupních manažerů na pořadu dne
    Evropská centrální banka na včerejším zasedání podle očekávání ponechala měnovou politiku beze změny. Změn se nedočkal ani ekonomický výhled, který počítá s pokračováním mírného ekonomického růstu, který brzdí hlavně slabý zpracovatelský průmysl. Inflace v eurozóně se jemně zvyšuje, nicméně z velké části je to dáno vlivem cen energií a stále má velice daleko k cíli. Ch. Lagardeová zopakovala apel na vlády členských zemí unie aby, pokud jim to situace umožňuje, zvážily možnost doprovodit snahy ECB i fiskální stimulací.
  • Ranní nadhoz - Indexy PMI naznačí zotavení
    Včera zveřejněný indikátor spotřebitelské důvěry v eurozóně v souladu s očekáváními vzrostl z květnových -18,8 na -14,7 bodu. Tento vývoj pochopitelně odráží postupný návrat ke standardnímu ekonomickému životu. Sluší se ovšem připomenout, že ačkoliv se index již zvedl z nejhorších karanténních hlubin, nadále se nachází bezpečně pod historickým průměrem. Evropští spotřebitelé tak sice evidentně kvitují možnost návratu do pracovního a nákupního života, nicméně jsou si zřejmě dobře vědomi rizika, že rána, kterou virus zasadil evropské ekonomice, se jich stále může citelně dotknout.
  • Ranní nadhoz - indikátory by mohly v květnu naznačit zlepšení
    Podle předběžného odhadu ČSÚ poklesl český hrubý domácí produkt v prvním letošním čtvrtletí meziročně o 2,2 %, což odpovídá mezičtvrtletnímu snížení o 3,6 %. I přesto, že karanténní opatření trvala jen zhruba od poloviny března, podstatně se podepsala na výkonu české ekonomiky v prvních třech měsících roku 2020. Byla to zejména slabá zahraniční poptávka, která přispěla k hospodářskému propadu, jako druhá v pořadí pak negativně působila tvorba kapitálu. Naopak vyšší výdaje vládních institucí brzdily hospodářský pokles. České hospodářství nečekají lehké časy ani v nejbližších měsících.
  • Ranní nadhoz - Inflace se posune blíže cíli ČNB
    Na konci minulého týdne přišly příznivé zprávy ohledně americko-čínského vyjednávání. Čínští i američtí zástupci naznačili, že by mohlo dojít ke snížení některých již uvalených cel. To hned následující den popřel americký prezident D. Trump. Řekl, že nic takového ještě rozhodně neschválil. Jednání však i nadále probíhají, je proto možné, že se v brzké době dočkáme nějaké dílčí dohody a prvních ústupků. Trumpovo prohlášení má zřejmě za cíl dostat čínskou stranu pod ještě větší tlak.
  • Ranní nadhoz - inflace v eurozóně se mírně zvedne
    Ekonomický sentiment v Evropské unii se v červnu zvedl z 67,5 na 75,7 bodu, což však bylo výrazně méně oproti tržním odhadům. Předpokládalo se, že daleko rychleji se bude zlepšovat sentiment v sektoru služeb, ten si však polepšil jen o 8 bodů namísto očekávaných téměř dvaceti. Sentiment ve výrobě si pak připsal necelých šest bodů. Nutno podotknout, že ke zlepšování ekonomické situace podstatnou měrou přispívají rozsáhlé měnové i fiskální stimuly.
  • Ranní nadhoz - inflace v eurozóně téměř na nule
    Podle předběžného odhadu zpomalila německá inflace v květnu v evropském harmonizovaném vyjádření z dubnových 0,4 % na 0,0 % meziměsíčně. V meziročním srovnání tak ceny vzrostly o pouhých 0,5 %. Výsledek byl téměř přesně v souladu s očekáváními.
  • Ranní nadhoz - inflace v eurozóně téměř na nule
    Dnes budou zveřejněna finální čísla o květnovém růstu spotřebitelských cen v eurozóně. Podle předběžného odhadu se inflace dostala těsně nad nulu a dál se tak vzdálila od inflačního cíle ECB. Celková inflace je tlačena dolů zejména klesajícími cenami energií. Jádrová složka cen nejspíš zůstane na úrovni 0,9 %.
  • Ranní nadhoz - inflace v únoru ještě mírně zrychlí
    Česká míra nezaměstnanosti v únoru meziměsíčně poklesla o 0,1 procentního bodu na hodnotu 3,0 %. Nezaměstnanost je tak v České republice nadále z historického pohledu extrémně nízká, když na jedno pracovní místo připadá v průměru 0,6 uchazeče. Nezaměstnanost dosud výrazněji nezasáhlo ani pokračující ochlazování ekonomické aktivity v průmyslu.
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

reklama
Purple pivot points