Čtvrtek 28. březen 2024 18:42
reklama
Swissquote Bank
reklama
InstaForex Ebook
reklama
CapXmaster
reklama
CapXmaster

Nevěřím v zázračný růst Asie

04.06.2012 08:42  Autor: Saxo Bank  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Steen Jakobsen, hlavní ekonom Saxo Bank

Po svém návratu z Asie už tolik nevěřím v zázračný růst tamní ekonomiky. Během roku jsem přednášel a radil několika úřadům i skupinám manažerů. Všichni totiž toužili prodloužit příběh asijského růstu. Jejich nápady se točily kolem témat jako je třeba příznivá demografie, rostoucí střední třída, zvyšující se spotřeba a levná pracovní síla.

Kdyby to tak ale opravdu fungovalo. Asie samozřejmě roste víc než je průměr a částečně za to opravdu vděčí demografii. Určitě se ale shodneme na tom, že když vaše populace roste, ještě to nutně nemusí znamenat, že pracujete a vyrábíte lépe.

Ovšem mezní výnos každého dolaru investovaného v Asii je negativní. Asijský trh je přeplněný a několik ekonomik bojuje s nerovnováhami. A Indie už musí mít co se týče nerovnováh světový rekord. V rovnováze totiž není ani jeden její makroekonomický parametr. A to je dost slabé na zemi, která byla po celých 30 let mého působení v oblasti tradingu v pozici klíčového rozvojového státu.

Budíček pro Indii

Průměrný věk obyvatel Indie je nízký, přestože na jihu země je obyvatelstvo kvalifikované, vzdělané a jejich věk je v průměru vyšší. Naproti tomu na severu jsou lidé mladší, nevzdělaní a mnohem chudší. Je to skličující úkol sladit tento rozpor v zemi, kde nefunguje koherentní politika a politický systém, který stále uctívá socialistické ideály Nehru. Indie má nejvyšší čas se probudit.

Asii se nepodařilo přetavit růst z poslední dekády v transformaci a reformu sebe sama. Lokální kapitál prchá z většiny větších asijských zemí - nikdo nechce mít své peníze v Číně,  Indii, Indonésii nebo Vietnamu. Evropští a američtí bankéři nám ale stále tvrdí, že na konci asijské duhy na nás čeká hrnec plný zlaťáků. Jak to ale může být pravda, když vidíme tolik úspěšných asijských byznysmenů opouštět své rodné státy?

Následují mé tři předpovědi pro obchodování a investování:

Všechno se časem vrátí k normálu

Co vyletí moc vzhůru, se musí vrátit na zem, a vice versa. V případě Asie - přeinvestovanost, nedostatek socializované zdravotní péče a širších vzdělávacích systémů znamená, že dřívější boom teď naráží na nedostatek finančních prostředků.  

Evropské banky tradičně používají zhruba třetinu amerických dolarů na poskytování úvěrů v Asii. S rostoucími problémy doma v Evropě ale svůj kapitál z Asie postupně stahují. To pro země se schodkem veřejných financí jako je Indie, Filipíny a Austrálie znamená nutnost snížit závislost na zahraničním financování. K tomu může dojít pouze prostřednictvím rušení investic a vyšších lokálních úspor. To sice bude znamenat nižší růst, ale je to vlastně dobrá zpráva pro Asii i pro celý svět.

Proč? Protože kdybychom pokračovali v začarovaném kruhu globalizace a vždy hledali nejnižší náklady na jednotku práce, pak by veškeré světové úspory skončily v Asii, zatímco trhy v Evropě a Spojených státech by se omezily pouze na spotřebu, a to by v konečném důsledku vyústilo v jejich bankrot. Asie potřebuje dekádu zpomalení, přijmout reformy důchodového systému a zdravotnictví. Jejich spořící prasátko je jednoduše až příliš plné. Tyto úspory se teď musí použít - ne na luxusní auta a značkové věci, ale na zajištění lepší budoucnosti rostoucí asijské populace.

Makroekonomika špatná, mikroekonomika dobrá

Asii dominují velké vládní systémy a malé množství soukromého vlastnictví. Silné vládní řetězce jsou nevyhnutelně špatné. Aby Čína a Indie rostly, musí si uvědomit, že dlouhodobý růstový potenciál země zajistí pouze prostřednictvím silného finančního systému. Čím je finanční systém dané země uzavřenější a hlubší, tím je méně pravděpodobné, že bude mít dostatečný kapitál a investice pro uživení své populace. Pokud dojde k uvolnění mikroekonomiky, pak se asijské státy opět vrátí do čela světového žebříčku ekonomického růstu.

Čína dnes doplácí na chyby v makro politice. V roce 2009 země odstartovala největší program na podporu hospodářství v dějinách. Dokonce i liberálně založení politici pak záviděli, jak se Číně podařilo zastavit zpomalování tempa růstu. Mezinárodní měnový fond odhaduje, že se čínský hospodářský růst podílel na celosvětovém růstu v letech 2008 - 2011 zhruba dvaatřiceti procenty. Problémem ale je, že byl stimul aplikován v ekonomice, která v podstatě umí dobře jen jednu věc.

Zde je čínský byznys model: Na jednom konci je levný, dotovaný kapitál a levná pracovní síla. Na druhém konci je pak vysoký ekonomický růst a rostoucí příjmy. Vydělané a uspořené peníze dělníků pak směřují jako depozita do bank se zápornými reálnými výnosy, nebo na vysoce spekulativní trhy s nemovitostmi, či na akciový trh, který je i v těch nejlepších případech méně odpovědný a transparentní než Mezinárodní olympijský výbor.

Nedostatek reforem a otevřenosti ještě zvyšuje nerovnováhu v Asii. Ta teď platí za svou samolibost. Ale bude to velmi pozitivní ponaučení, pokud bude makrosféra v budoucích letech zatlačována do pozadí a do popředí se dostane mikroekonomika tažená jednotlivci a firmami, kteří jednají ve svém vlastním zájmu a mohou vzkvétat.

Čas není vždy kontinuum - pozor na cyklus

Skvělé investice jsou navázány na exponenciální růst a vydělávání peněz díky efektu složených výnosů po dlouhou dobu. Ekonomický růst se téměř vždy tváří také jako exponenciální proces.  
Někdy se ale svět i naše investice zrovna exponenciálně nevyvíjí. Někdy zkrátka firma, sektor průmyslu nebo i celý svět čelí změně režimu, která vyžaduje násilné sbohem minulosti a změnu směru v rámci nového pořádku.

Před Asií teď stojí přesně taková výzva - změna režimu. Čína odstartovala svůj dlouhý pochod k reformám už v roce 1979. Zcela náhodou to bylo ve stejný rok, kdy se Margaret Thatcherová stala premiérkou Velké Británie, která na tom tehdy nebyla ekonomicky dobře. Náhoda? Jsme teď o jednu generaci dál a potřebujeme odstartovat nový cyklus. Jednoduše je ten správný čas.
Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Neustálé klesání cen kryptoměn, je na čase posílit pozice?
    Letošní plány Federálního rezervního systému na ostré zvýšování úrokové sazby za účelem omezit prudce stoupající inflaci zasáhly akcie, přičemž index S&P 500 letos klesl o 18 %. Bleskově stoupající technologické akcie byly rozdrceny, když se investoři začali stahovat ke konzervativnějším investicím a postupně se vzdalovali od více rizikových.
  • Neustálý pokles cen zlata podkopává jeho schopnost zajištění proti inflaci
    Zlato bylo vždy považováno za nástroj proti inflaci. Jeho pokračující pokles od začátku roku při vysokých spotřebitelských cenách však naznačoval opak. Kotace jsou zjevně citlivé na dynamiku reálných výnosů amerických státních dluhopisů, stejně jako na skutečnost, že sazby u 10letého dluhu chráněného proti inflaci vzrostly nad 1 %. Dalším důkazem medvědího trendu je pohyb futures na zlato, který, i když je oddělen od fyzického zlata, reaguje na dynamiku globální ekonomiky a měnové politiky. K poklesu ETF na nejnižší úrovně od ledna přispěla i silná poptávka v Číně doprovázená 12týdenním odlivem z ETF.
  • Neústupnost Fedu, silný trh práce a další propad na trzích
    Na trzích rychle vyprchala dobrá nálada, kterou zařídila Bank of England obranou dluhopisového trhu. Největší problém se tím odložil, ale neblahé důsledky vládní politiky nepůjdou jen tak obejít. Navíc během dne přibyly zprávy z oblasti, na kterou jsou investoři citliví.
  • Neústupnost Fedu tlačí výnosy vzhůru a znervózňuje investory
    Na hlavních trzích nadále vidíme nervozitu způsobenou výhledem tvrdší politiky Fedu i poměrně velké reakce na zveřejňované firemní výsledky. Výnosy dluhopisů v USA i Evropě pokračují v růstu, přičemž od Fedu se už čeká zvýšení sazeb nad 5 procent. Zároveň trh stále méně spekuluje na otočku a snížení sazeb ještě během příštího roku. Odrazem toho jsou přísnější měnové podmínky - nejvíc od poloviny roku 2010 - či 30Y sazba hypoték v zámoří nad 7,3 pct. Dál stoupá také reálný výnos.
  • Neutral Dynamics Remain In The Markets
    Last week finished on a positive note, with the European stock markets managing to close the third trading week in a r...
  • Neuvěřitelná rally na amerických a evropských akciových trzích pokračuje
    Americké akcie v úterý rostly v rámci velké rally uprostřed optimismu ohledně pokroku v rozhovorech mezi Ruskem a Ukrajinou. Většina výnosů státních dluhopisů v rámci rostoucího trendu klesla.
  • Nevěřím v zázračný růst Asie
    Steen Jakobsen, hlavní ekonom Saxo BankPo svém návratu z Asie už tolik nevěřím v zázračný růst tamní ekonomiky. Během ...
  • Nevěřím v zázračný růst Asie
    Steen Jakobsen, hlavní ekonom Saxo Bank Po svém návratu z Asie už tolik nevěřím v zázračný růst tamní ekonomiky. ...
  • Nevěřím v zázračný růst Asie
    Po svém návratu z Asie už tolik nevěřím v zázračný růst tamní ekonomiky. Během roku jsem přednášel a radil několika úřadům i skupinám manažerů. Všichni totiž toužili prodloužit příběh asijského růstu. Jejich nápady se točily kolem témat jako je třeba příznivá demografie, rostoucí střední třída, zvyšující se spotřeba a levná pracovní síla.
  • Nevěřím v zázračný růst Asie
    Steen Jakobsen, hlavní ekonom Saxo BankPo svém návratu z Asie už tolik nevěřím v zázračný růst tamní ekonomiky. Během ...
  • Nevěřte prvotním reakcím na levné půjčky z ECB
    Evropská centrální banka (ECB) během druhé vlny tříletých půjček rozdala...
  • Nevídané fiasko americké Komise pro burzy a cenné papíry ve věci bitcoinových fondů bude mít politickou dohru. Budou padat hlavy?
    Gary Gensler půjde na kobereček. Američtí senátoři žádají vysvětlení “pochybení” americké Komise pro burzy a cenné papíry, kterou vede.
  • Nevídané. Pohonné hmoty jsou v Česku levnější než v Polsku, říkají dnešní data Evropské komise
    Nestává se příliš často, že by jak benzín, tak nafta byly v Česku levnější než v Polsku. Ale přesně taková je nyní situace. V týdnu, jenž končil 1. ledna 2024, byl benzín v Česku nepatrně, ale přece levnější než v Polsku. Přitom nafta byla levnější dokonce o takřka 40 haléřů na litr než v Polsku.
  • Nevítaný vzestup cen akcií se začíná hroutit
    Trhy zůstávají na hraně, protože narůstající nepokoje z vyšší inflace a sazeb poslaly akcie do vývrtky. Globální akcie zažily výprodej, výnosy dluhopisů stouply, zatímco volatilita, dosud hibernující, stoupla. Náznaky skutečné "normalizace" zůstávají ale vzdáleny. Nedostatek kapitulace v FX cenách naznačuje, že korekce akcií byla technické povahy. Trhy setřásly zprávy o omezení chodu americké vlády a zdůraznily, že zprávy o základních údajích mají jen nepatrný vliv na tržní cenu. Tento týden se tradeři pustí do obchodování.
  • Nevládní organizace na Ukrajině přijímají dary v BTC
    Blockchainová společnost Elliptic sdělila, že se Bitcoin stává stále oblíbenějším nástrojem pro financování nevládních organizací na Ukrajině. Nejedná se jen o dary pro charitativní organizace , které bobují proti nemocem či ve prospěch sociální spravedlnosti, ale také na podporu vojenských nebo polovojenských organizací.
  • Nevnímejte obchodování s kryptoměnami jako práci, říká kryptoanalytik
    Významný kryptoanalytik vysvětlil svým početným příznivcům na sociálních sítích, aby nevnímali obchodování s kryptoměnami jako zaměstnání, protože je to špatné myšlení.
  • Ne všechny akcie jsou v červeném. Odpoledne odhaluje sázky na měkčí centrální banky
    Dopoledne jsme se věnovali hrozbě, že kombinace války a sankcí zvedne stagflační tlaky v západních ekonomikách. V takovém případě je samozřejmě velmi těžké reagovat měnovou politikou, neboť zásah proti inflaci míří opačným směrem než snaha o podporu ekonomiky. V tržním marasmu dnešního dne pak můžeme vysledovat sázky, že by přece jen mohla zvítězit podpora pro ekonomiku.
  • Nevybavené objednávky spoločnosti Boeing opäť poklesli
    Boeing (BA.US) možno považovať za jedného z víťazov takzvaného rotačného obchodu, ku ktorému došlo v novembri. Akcie sa zvýšili o 60%, pretože investori vsádzali na to, že letecký priemysel sa vďaka programom hromadného očkovania zotaví skôr, ako sa predtým očakávalo. Spojené kráľovstvo v skutočnosti dnes začalo s týmto programom. Údaje spoločnosti Boeing, ktoré boli dnes zverejnené, však naznačujú, že spoločnosť v novembri stratila ďalších 63 objednávok na svoje lietadlo 737 MAX. Celkový počet nevybavených zákaziek opäť klesol, pretože Boeing stratil celkovo 28 objednávok. Okrem toho spoločnosť v novembri dodala zákazníkom iba 7 lietadiel (iba jedným z nich bolo osobné lietadlo), oproti 24 v rovnakom mesiaci pred rokom. Záver je celkom jasný: napriek nádejam na očkovanie proti koronavírusom letecký priemysel stále bojuje s problémami. Podľa agentúry Reuters, Boeing tento rok dodal 118 tryskových lietadiel, zatiaľ čo jeho európsky konkurent - Airbus (AIR.DE) - až 477 (z toho 64 v novembri). Je preto nepravdepodobné, že by sa rozdiel medzi týmito dvoma spoločnosťami v blízkej budúcnosti zmenšil (tejto otázke sme sa venovali v analýze „Akcia týždňa: Boeing“ z 26. novembra).
  • Nevybereš? Akcie a S&P 500 jdou ruku v ruce, fundament zůstává za oponou
    Těžkou hlavu mohou mít fundamentálně se rozhodující dlouhodobí investoři do amer...
  • Nevydařená seance akcií polovodičového sektoru
    Středeční obchodování na zámořských trzích bylo ve vyčkávacím módu před klíčovým hlasováním o schválení navýšení dluhového stropu v USA. Nejvíce napětí bylo vidět na technologickém Nasdaq Composite, který umazal 0,63 %, tedy 82 b. Ztratil i průmyslový Dow Jones Industrial Average, konkrétně 0,4 %. Naopak akcie Nvidia po neuvěřitelné rally odepsaly 5,68 %. Akcie Micron Technology ztratily 4,87 % po prezentaci na Goldman Sach Global Semiconductor Conference. Jednotlivé indexy uzavřely následovně: Index Dow Jones Industrial Average oslabil o 0,4 % (33.910 b.), S&P 500 o 0,6 % (4.180 b.) a technologický Nasdaq Composite o 0,6 % (12.935 b.).
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

reklama
CapXmaster