Čtvrtek 28. březen 2024 11:36
reklama
InstaForex Autochartist
reklama
Fintokei SwiftTrader
reklama
Dukascopy new
reklama
CapXmaster srovnani

Okénko trhu - útlum německého hospodářství se posouvá i do Q4

25.10.2019 19:59  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Zkraje týdne to vypadalo, že Velká Británie by mohla už koncem měsíce opustit EU. Odchod k poslednímu říjnu se však neuskuteční, protože britští poslanci odmítli šibeniční termín tří dnů na prostudování všech ustanovení. Britský premiér B. Johnson proto nyní předpokládá ukončení legislativního procesu spojeného s brexitem do 8. listopadu a na 12. prosince navrhuje konání předčasných voleb. Vláda však podmiňuje více času na debatu o prováděcím zákoně schválením konání předčasných voleb. Hlasování o tomto návrhu je na programu sněmovny již v pondělí 28. října. Opozice oznámila, že se bude rozhodovat o podpoře vládního návrhu až pokud s odkladem brexitu bude souhlasit Evropská unie. Z dosavadních vyjádření unijních zástupců vyplývá, že by to neměl být problém. K vypsání předčasných voleb je však třeba dvou třetin poslanců, nakonec bude tedy záležet na opozičních labouristech, zda vládní návrh podpoří. Ačkoli bylo pro tentokrát nebezpečí tzv. tvrdého brexitu zažehnáno, nejistoty spojené s odchodem Británie z EU nás budou trápit nejspíše ještě příští rok.

Dnes zveřejněné německé Ifo indexy za říjen naznačují, že útlum tamního hospodářství se posouvá i do posledního čtvrtletí letošního roku. U Ifo podnikatelského sentimentu došlo v říjnu k zastavení poklesu (podobně jako u včerejších PMI), což by mohlo naznačovat, že jsme se přiblížili dnu propadu. Úroveň indexu se však stále nachází poblíž šestiletého minima. Ukazatel očekávání na příštích šest měsíců dopadl lépe, když se zvednul na 91,5 bodu ze zářijových 90,9 a o půl bodu předčil tržní očekávání. Přesto nízká úroveň tohoto ukazatele, který bývá považován za nejlepší prediktor HDP, naznačuje pokračování poklesu německého hospodářství i v Q4. K mírnému snížení pak došlo u Ifo indikátoru hodnocení aktuální ekonomické situace, který v říjnu zaznamenal 97,8 bodu.  

Člen bankovní rady T. Holub dnes zopakoval, že na měnovém zasedání bankovní rady 7. listopadu předpokládá zhruba vyrovnanou diskusi mezi zvýšením či stabilitou úrokových sazeb. Osobně uvažuje o možnosti podpořit jejich zvýšení, nicméně definitivně se ještě nerozhodl. Nová makroekonomická prognóza analytiků ČNB bude pro jeho rozhodnutí zásadní.

Koruna byla dnes celé dopoledne stabilní mírně nad úrovní EUR/CZK 25,6. Po obědě lehce posílila a dostala se až na EUR/CZK 25,57. Spolu s korunou lehce zpevnil i maďarský forint a polský zlotý.

Tým ekonomického výzkumu Raiffeisenbank a.s.

Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Okénko trhu - Světová obchodní organizace posvětila americká cla na EU
    Světová obchodní organizace (WTO) podle očekávání posvětila záměr Spojených států uvalit cla na evropské zboží v hodnotě 7,5 mld. USD jako odvetu za neoprávněnou státní podporu výrobce letadel Airbus. Cla mají vstoupit v platnost 18. října a americká strana již zveřejnila seznam výrobků, kterých se budou týkat. Dovoz evropských letadel by podle seznamu měl nově být zdaněn na úrovni 25 % a celá řad dalších výrobků pak 10 %. Mezi ně patří např. evropská whiskey, vína, sýry, olivy, oblečení a množství dalších, převážně zemědělských výrobků. Z pohledu České republiky je zveřejněný seznam prakticky neškodný, jelikož nezahrnuje žádné z významných položek českého exportu do USA, kam se řadí hlavně motory, pneumatiky nebo čerpadla. Neočekáváme ani významné sekundární dopady na české dodavatele podniků z jiných evropských zemí, jelikož ani zde v zasažených sektorech tuzemské firmy nehrají dominantní roli. Z českého pohledu tak bude mnohem podstatnější, zda probíhající konflikt mezi USA a EU nepřeroste ve skutečnou obchodní válku. Prezident USA Donald Trump se netají svou oblibou v konfrontační obchodní politice a i někteří představitelé Evropské unie se již nechali slyšet, že by Evropa měla reagovat „pevně“. Vzhledem k již tak neutěšené situaci v globální ekonomice, která výrazně zpomaluje, a to do značné míry právě vlivem obchodních rozepří, se jedná o další písek do soukolí. Pikantní na celém případu je i to, že u WTO již léta leží téměř identická žaloba na USA, která zemi též viní z neoprávněné podpory výrobce letadel – amerického Boeingu. V této kauze se čeká konečný verdikt začátkem příštího roku a pravděpodobně dopadne zrcadlově, tedy v neprospěch Spojených států.
  • Okénko trhu - T. Holub poslal korunu znovu nad EUR/CZK 27,50
    Tržby ve službách v prvním čtvrtletí výrazně prohloubily svůj pokles, když se reálně snížily o 4,3 % (po očištění o kalendářní vlivy). Data tak potvrdila předchozí náznaky, že terciární sektor byl karanténními opatřeními proti šíření Covid-19 zasažen nejvíce. Oproti poslednímu loňskému čtvrtletí se tržby ve službách po sezónním očištění snížily o 3,3 %. Pokles tržeb byl plošný napříč odvětvími a jediným sektorem, který zaznamenal růst, byly informační a komunikační činnosti. Nejvýraznější propady přitom zaznamenala odvětví, kde jednotlivé subjekty musely takzvaně zavřít krám, tedy letecká doprava, cestovní kanceláře, ubytování (propad o více než čtvrtinu) a pohostinství (o více než desetinu). Podstatně lépe si vedla odvětví, která nebyla restriktivními opatřeními tak zasažena, jako např. činnosti v oblasti nemovitostí nebo vědecké a technické služby, kdy byly poklesy tržeb jen mírné. Není překvapivé, že v rámci sektoru dopravy si polepšily tržby za poštovní a kurýrní služby. Dnes zveřejněná data zhruba potvrzují náš odhad poklesu HDP v prvním čtvrtletí (-2,7 % mezikvartálně). Nutno ještě zmínit, že sběr dat je v současné době problematický, což přiznává i sám ČSÚ a upozorňuje na možnost výraznějších revizí.
  • Okénko trhu - Tomáš Holub komentoval budoucí nastavení měnové politiky
    Zářijový ZEW index očekávání vykázal znatelné zlepšení v Německu i v eurozóně, když se v obou případech odrazil od bezmála osmiletých minim, na kterých se nacházel v srpnu. Evropský index se tak nyní drží na úrovni -22,4 bodu (z předchozích -43,6) a ten německý na -22,5 (z -44,1). Za zlepšením nálady investorů s největší pravděpodobností stojí přístup Evropské centrální banky, která demonstruje odhodlání stimulovat evropskou ekonomiku všemi prostředky a také zdánlivé uklidnění americko-čínských obchodních rozepří. Navzdory zářijovému zlepšení se ovšem index z dlouhodobého pohledu nadále nachází varovně nízko a podle dosavadních zkušeností z něj lze usuzovat, že ani ve čtvrtém kvartále tohoto roku se německá ekonomika k růstu nevrátí. Ani hodnocení současné situace podle ZEW indexu nezavdává mnoho důvodů k radosti. V Německu zaznamenalo další pokles, tentokrát na úroveň -19,9 bodu, což je nejhorší hodnota od roku 2010.
  • Okénko trhu - Trh s futures poukazuje na klesájící základní úrokovou sazbu v USA
    Ve včerejším zápisu ponechala americká centrální banka úrokové sazby beze změny a vzhledem k nejistému ekonomickému výhledu se zdráhala upřesnit budoucí trajektorii úrokových sazeb. Tu si však můžeme odvodit z fed funds futures kontraktů, které aktéři na finančním trhu využívají k ochraně před výkyvy v krátkodobých úrokových sazbách. Futures pod hodnotou 100 znamenají, že trh odhaduje pozitivní úrokové sazby. Například futures obchodované na 100,03 odpovídají základní úrokové sazbě ve výši -0,03 %. Aktuálně se 30-denní futures se splatností v září 2020 nacházejí na hodnotě 99,920. Futures se splatností v září 2021 jsou na 99,970. Z toho vyplývá, že trh počítá s možností klesajících úrokových sazeb během daného období, konkrétně z 0,08 % na 0,03 %.
  • Okénko trhu - Trump přichází s dalšími cly
    Americký prezident Donald Trump na sebe opět strhl pozornost finančních trhů. Nejprve oznámil úmysl zvýšit cla na dovoz hliníku z Brazílie a Argentiny, které obvinil z úmyslné „masivní devalvace“ jejich měn, což jim podle Trumpa dává neférovou výhodu nad americkými farmáři. Prezident také naznačil, že urovnání obchodního sporu s Čínou by se nemuselo stihnout do příštích voleb, které Američany čekají v listopadu roku 2020. Z Číny mezitím přicházejí zprávy, že se tamní úřady chystají zařadit konkrétní americké firmy na listinu „nespolehlivých entit“, čímž podle všeho vrací úder za nedávno schválený zákon na podporu demonstrantů v Hong Kongu. Ten Číňané vnímají jako americké vměšování do svých vnitřních záležitostí a zřejmě jej nenechají bez odezvy.
  • Okénko trhu - Tvrdý brexit znovu na stole?
    Na finanční trhy se opět vrátily obavy o podobu odluky Spojeného království a Evropské unie. Předchozí euforie, která pramenila z přesvědčivého vítězství konzervativců v předčasných volbách, tak neměla dlouhého trvání. Hlavním důvodem optimismu totiž byla úleva, že vláda pod vedením Johnsona završí proces odchodu z evropské osmadvacítky v souladu s vyjednanou dohodou, a tedy spořádaným způsobem.
  • Okénko trhu - únorové PMI již mohou být ovlivněny dopady koronaviru
    Zveřejněný záznam z únorového jednání bankovní rady ukazuje, že nalezení konečného konsenzu na zvýšení úrokových sazeb o 25 bazických bodů nebylo jednoduché. Velká část diskuse se věnovala rizikům a nejistotám spojeným s dalším ekonomickým vývojem. Členové rady se shodli, že nová prognóza přeceňuje intenzitu ekonomického oživení v zahraniční, když poslední reálná data žádné odražení ode dna nenaznačují. Zmíněna byla i epidemie koronaviru, která může ještě zhoršit vyhlídky světové a potažmo i domácí ekonomiky. Zevrubně byl diskutován zejména vývoj inflace a prognózou očekávané další zrychlení cenového růstu. Panovala shoda, že převážná část růstu cen je dána jednorázovými vlivy (daně, potraviny, elektřina), přičemž jádrová složka cen zůstává na prognóze stabilní. I přes vyšší inflaci není podle členů rady zatím příliš ohroženo ukotvení inflačních očekávání. Současně si uvědomují, že expanzivní fiskální politika zvyšuje poptávku a tím podporuje růst cen, a že tento vliv může s blížícími se volbami ještě zesilovat. Někteří členové rady vyjádřili nesouhlas s prognózovanou stabilitou kurzu koruny a očekávají další cenovou konvergenci i skrz nominální posilování kurzu. V pátek zveřejněná nezvykle vysoká lednová inflace pak dala členům bankovní rady za pravdu, když se rozhodli zpřísnit měnové podmínky i přes to, že se pro zvýšení sazeb vyslovila jen těsná většina centrálních bankéřů.
  • Okénko trhu - únorové PMI na vzestupu
    První odhad německého indexu nákupních manažerů za únor naznačil mírný hospodářský růst i přesto, že ukázal na propad exportní výkonnosti. Celkový PMI se oproti počátku roku takřka nezměnil (snížil se o desetinu bodu na 51,1), což bylo dáno protichůdnými pohyby v jeho struktuře. Průmyslový PMI si připsal 2,5 bodu a pokračuje tak jeho postupný vzestup z pásma hluboké kontrakce, naopak ukazatel ze služeb si oproti lednu pohoršil. Výrobní PMI svojí hodnotou 47,8 bodu dosáhl na třináctiměsíční maximum. Respondenti přitom již začali pociťovat delší dodací doby materiálů a komponent z Číny vlivem epidemie koronaviru. Podle vyjádření společnosti Markit economics odhadující ukazatele PMI však tato skutečnost indexu paradoxně pomohla dosáhnout vyšších úrovní. Podle našeho názoru však váznoucí dodávky musí nutně omezovat výrobu a růst ukazatele tak jde proti intuici. Vliv epidemie byl vidět na únorovém poklesu exportní výkonnosti. Sentiment ve službách se sice oproti lednu snížil, nicméně stále platí, že domácí poptávka udržuje německou ekonomiku nad vodou. Znepokojení z dalších dopadů koronaviru na globální obchodní vztahy se pak projevilo i v poklesu očekávání na příštích dvanáct měsíců. Dnešní pozitivní výsledky jsou v rozporu s úterními ZWE indexy, které zaznamenaly výrazný propad.
  • Okénko trhu - USA a Čína dnes podepíší první část obchodní dohody
    Německý hrubý domácí produkt podle předběžného odhadu spolkového statistického úřadu vzrostl v minulém roce o 0,6 %, což je nejnižší nárůst od roku 2013. V minulém roce přitom ekonomika našeho západního souseda vzrostla o 1,5 %. Německo se celý loňský rok potýkalo s výrazným ochlazením. Obavy z propadu do technické recese byly v třetím čtvrtletí zažehnány. Za zpomalení v celém loňském roce stálo jak celkové zbrzdění globálního obchodu, tak velká míra nejistoty vzniklá obchodními konflikty mezi USA a Čínou či EU a také odkládaný brexit. Výraznou podporou Německu i nadále zůstala domácí poptávka, tedy spotřeba domácností a také vlády. Utažený trh práce a solidní růst mezd zaručuje spotřebitelům dostatečný disponibilní příjem. Německo podle odhadu týmu RBI poroste obdobným tempem také v tomto roce. Přestože se jedná o významné meziroční zpomalení, roste Německo nepřetržitě již 10 let v kuse a neočekáváme, že by se tento trend měl v následujících letech změnit. To je dobrá zpráva také pro Českou republiku. Jelikož je tuzemský průmysl výrazně spjatý s tím německým, propad Německa do recese by tak pro českou ekonomiku znamenal značné problémy s poptávkou.
  • Okénko trhu - USA volí smířlivější tón
    Jediným dnešním ekonomickým ukazatelem byl index cen výrobců v eurozóně, který se vyvíjel přesně v souladu s tržními očekáváními. Meziměsíčně si tak v září připsal 0,1 % a oproti loňsku pak ceny poklesly o 1,2 %. Na jejich snížení měly největší podíl ceny energií, jejichž příspěvek dosáhl -6,1 %, což reflektuje primárně vývoj cen ropy na světových trzích.
  • Okénko trhu - Už i Řecko prodalo dluhopis se záporným výnosem
    Prezident americké centrální banky J. Powell včera prohlásil, že Fed bude pokračovat v nákupu aktiv. Hodlá i nadále skupovat americké státní dluhopisy s krátkou splatností. Podle jeho slov se ovšem nejedná o další kolo kvantitativního uvolňování, kterým se Fed snažil pomoc americké ekonomice v dobách finanční krize. Objem nákupů je marginální a účelem je nyní především zlepšení fungování peněžního trhu a prevence problémů s krátkodobou likviditou. Zároveň Powell naznačil, že bude-li to tamní ekonomika vyžadovat, jsou připraveni ji podpořit dalším snížením sazeb.
  • Okénko trhu - ve čtvrtek zasedá ECB, výrobní ceny v zahraničí klesají
    Do aktuálně platného termínu odchodu Velké Británie z EU zbývá deset dní, nicméně stále zůstává nejisté, jak se nakonec situace vyvine. V pátek se zdálo, že už zbývá pouze souhlas britského parlamentu, ke kterému mělo dojít hned následující den. V sobotu však jeden ze zákonodárců předložil dodatek, podle kterého se musí ustanovení brexitové dohody nejdříve převést do britského práva. Příslušné legislativní úpravy by měly být hotovy až v úterý. Rozhodování bylo tedy odloženo, nicméně premiér B. Johnson musel podle již přijatých zákonů požádat předsedu Evropské rady Donalda Tuska o další odklad termínu odchodu Spojeného království z EU. Aby komplikací nebylo málo, je rozhodnutí o tom, zda se o dodatcích i dohodě bude hlasovat, v rukou předsedy sněmovny Bercowa, který v minulosti často nebyl vládním konzervativcům příliš nakloněn. Ve Štrasburku se mezitím sejde na plenárním zasedání Evropský parlament, který musí stejně jako britský zákonodárný sbor novou brexitovou dohodu schválit. I přes vzniklé komplikace počítá britská vláda stále s datem odchodu Spojeného království z EU k poslednímu říjnu. Trhy, zdá se, zatím vyčkávají, jak celá situace nakonec dopadne. Britská libra během dneška ještě dále mírně posílila a aktuálně se obchoduje na EUR/GBP 0,861, což je nejsilnější hodnota od letošního května.
  • Okénko trhu - Viceguvernér ČNB M. Mora očekává stabilitu sazeb
    Poslanecká sněmovna dnes projednává návrh státního rozpočtu na rok 2020. Současný návrh zahrnuje stejný schodek, se kterým se počítá také letos, tedy 40 mld. Kč. Právě výše schodku se nelíbí opozici. Mimo to rozpočtu vytýká, že jde málo peněz na státní investice. Ty by příští rok měly být ještě nižší, než za finanční krize v roce 2009 a to jak v procentuálním vyjádření k HDP, tak v absolutní hodnotě. Tehdy šlo na investice celkem 11 % státního rozpočtu (133 mld. Kč), zatímco příští rok by to mělo být pouze 8 % (122 mld. Kč). I přes nesouhlas opozice by však vláda pro současnou podobu rozpočtu měla získat většinovou podporu.
  • Okénko trhu - Viceguvernér ČNB očekává stabilitu sazeb
    Viceguvernér České národní banky Marek Mora se vyjádřil k výhledu nastavení tuzemské měnové politiky s ohledem na momentální dynamiku spotřebitelských cen. Inflaci nad hranicí tolerančního pásma ČNB ve dvou po sobě jdoucích měsících nepovažuje za vysloveně dramatickou. Pro nejbližší budoucnost připustil, že se poněkud zvýšila jeho náklonost zvednout ruku pro zvýšení českých sazeb, ovšem nikoliv bezpodmínečně. Podle svých slov vnímá náznaky zlepšování ekonomické situace v eurozóně, jejíž neutěšený stav dosud velel členům bankovní rady zachovat opatrnost. Zároveň ovšem připomněl, že současný silný kurz české koruny tlumí inflační tlaky a tím částečně eliminuje potřebu zvýšení sazeb. Za nejpravděpodobnější vývoj pro příští rok pak označil stabilitu základní sazby ČNB, či její jedno zvýšení.
  • Okénko trhu - V Německu výrazně vzrostl ekonomický optimismus
    Index důvěry německých spotřebitelů, publikovaný společností GfK, přinesl příjemné překvapení. Jeho prosincová edice sice v souhrnu dopadla podobně jako v předchozím měsíci, když se celkový index zvýšil pouze o 0,1 bodu na hodnotu 9,7, ovšem výrazného zlepšení doznal výhled Němců do blízké budoucnosti. Jejich očekávání ohledně hospodářského vývoje vyskočilo z listopadových -13,8 bodů až na +1,7. Podobně skokový nárůst byl zaznamenán naposledy v roce 2010, tedy v době zotavování z finanční krize. Podle autorů průzkumu lze nárůst optimismu s největší pravděpodobností přičíst zlepšeným vyhlídkám na uklidnění konfliktů v oblasti mezinárodního obchodu, které momentálně dusí německou ekonomiku. Za poslední dva týdny se jedná o již několikátý záblesk naděje pro našeho klíčového západního souseda.
  • Okénko trhu - V USA bude zveřejněn zápis z lednového zasedání Fedu
    Čína pokračuje s bojem proti koronaviru a přijímá další preventivní či podpůrná opatření. Mezi nimi je kupříkladu další kolo osvobození některých amerických dovozů od cel. Na seznamu je necelých 700 výrobků, u kterých americké firmy mohou zažádat o roční výjimku z cla. Mezi výjimkované zboží patří jak potraviny, tak léky či energie a ropa. Od začátku února navíc nabádá Peking firmy k emitování tzv. koronavirových dluhopisů. Celkem již asi 25 velkých čínských společností využilo možnost vydat tyto levnější dluhopisy s kuponem pohybujícím se od dvou do čtyř procent, dalších zhruba dvacet firem tuto možnost zvažuje. Peníze takto vybrané mají sloužit k podpoře výroby. Firmy se navíc zavazují, že minimálně 10 % z utržených peněz investují libovolným způsobem do boje se šířící se nákazou. Vláda navíc firmám cestu ke kapitálu ulehčí výrazným zkrácením procesu emise dluhopis, který nyní trvá jen v řádu několika dnů místo týdnů.
  • Okénko trhu - výhledy 2020
    Růst ekonomiky: Růst české ekonomiky pozvolna zpomaluje pod svůj produkční potenciál a v roce 2020 zpomalí pod své dlouhodobé tempo růstu na námi odhadovaná 2 %. Důvodem je kombinace vysátého trhu práce tj. nedostatku lidí, a nejen kvalifikovaných, na českém trhu práce a přetrvávajících globálních rizik a nejistot (Trump, konečná verze brexitu…).
  • Okénko trhu - Vyjednavači EU a Spojeného království nalezli shodu nad brexitem
    Vyjednavači Evropské unie a Spojeného království dnes nalezli shodu nad podobou brexitové dohody. Podle ní by mělo zboží na území Severního Irska nadále podléhat pravidlům EU a nevznikne tak pevninská hranice mezi Irskem a Severním Irskem, což bylo klíčové. V Severním Irsku ovšem bude platit celní režim Velké Británie, a budou se tak na něj vztahovat dohody o obchodních vztazích, které si s dalšími zeměmi vyjedná Londýn. Tím bude naplněna podmínka premiéra Johnsona, který sliboval kompletní převzetí kontroly nad obchodní politikou na celém britském území. Vzhledem k tomu, že Severní Irsko bude součástí evropského trhu, budou muset ovšem tamní úřady u každého zboží, které do něj bude přivezeno, určit, zda bude pokračovat dále do EU (a bude tedy procleno podle jejích pravidel) či zůstane ve Velké Británii (a podléhá tak britskému zdanění). Dohodu se podařilo nalézt i nad způsobem výběru daně z přidané hodnoty. Speciální režim, který má zavládnout v Severním Irsku, budou mít možnost tamní zvolení zástupci ukončit nejdříve čtyři roky poté, co vstoupí v platnost.
  • Okénko trhu - Výsledek obchodních rozhovorů USA-Čína stále nejistý
    V meziměsíčním srovnání se ceny průmyslových výrobců v říjnu snížily o 0,3 %, jejich meziroční dynamika dále klesla na 0,9 %. K tomuto růstu přispívají zejména ceny v odvětví elektřiny, plynu a páry, které vzrostly o 7,5 %, zvyšovaly se i ceny producentů v oblasti potravinářství (o 3,3 %). Naopak výrazně klesají ceny koksu a rafinovaných ropných výrobků a ceny chemických produktů. Ochabující poptávka v průmyslu snižuje tlaky na růst cen, což naznačují i průzkumy mezi nákupními manažery. Rovněž aktuální cena ropy na úrovni 60 USD/barel bude i v dalších měsících přispívat k nižším cenám v chemickém průmyslu. Podobně i klesající ceny producentů v eurozóně budou přes nižší dovozní ceny působit i na inflaci výrobních cen v tuzemsku. Na počátku roku 2020 by měl postupně odeznívat i rychlý růst cen elektřiny. Zejména vlivem vyšší inflace v první polovině roku by však měl průměrný růst cen výrobců letos dosáhnout hodnoty mírně pod 3 %. Průměrný růst v příštím roce by pak měl být vlivem výše zmíněných faktorů podstatně nižší.
  • Okénko trhu - Záblesk naděje pro německou ekonomiku?
    Další data dnes přinesla záblesk naděje pro německou ekonomiku. Poté, co v minulých týdnech zastavily svůj předchozí pád indexy nákupních manažerů, dopadl nad očekávání dobře i listopadový ZEW index. V jeho hodnocení výhledu do budoucnosti se dotazovaní investoři shodli na známce -2,1 bodu, což představuje nejen dramatické zlepšení oproti předchozímu měsíci, kdy index dosáhl hodnoty -22,8, ale i překonání tržních odhadů o více než 10 bodů. Podobný vývoj vykázala i celá eurozóna, kde index meziměsíčně vystřelil z -23,5 na -1,0 bod. Vysvětlení tohoto obratu je zřejmě nabíledni – po dlouhých měsících obav o další eskalaci obchodních válek se do německé ekonomiky opět vrací víra ve smírné řešení a oživení mezinárodního obchodu. Ačkoliv prezident USA Trump ve své rétorice příliš touhy po usmíření stále nesignalizuje, ze zákulisí se množí zprávy o tom, že by tentokrát s Číňany mohl najít alespoň dočasné řešení. Hovoří se nejen o nepokračování ve vzájemných útocích, ale i o možném zrušení předchozích dovozních cel. Zároveň na veřejnost pronikly zvěsti o americkém rozhodnutí prozatím nezvyšovat ani cla na evropské automobily či jejich součástky, což na náladu na starém kontinentu také působí příznivě. O tom, že by německá ekonomika potřebovala poněkud vzpružit, hovoří nejen data o růstu tamního HDP, která by již tento čtvrtek měla potvrdit stav technické recese, ale i druhá složka zmiňovaného ZEW indexu. Ta hodnotí současnou situaci a velké změny v aktuálním vydání nedoznala, když dosáhla -24,7 bodu oproti říjnovým -22,8.
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

reklama
Purple pivot points