Úterý 19. březen 2024 05:19
reklama
XTB trading konference 2024
reklama
CapXmaster
reklama
XTB trading konference 2024
reklama
Instaforex ebook

Okénko trhu - Vyjednavači EU a Spojeného království nalezli shodu nad brexitem

17.10.2019 16:38  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Vyjednavači Evropské unie a Spojeného království dnes nalezli shodu nad podobou brexitové dohody. Podle ní by mělo zboží na území Severního Irska nadále podléhat pravidlům EU a nevznikne tak pevninská hranice mezi Irskem a Severním Irskem, což bylo klíčové. V Severním Irsku ovšem bude platit celní režim Velké Británie, a budou se tak na něj vztahovat dohody o obchodních vztazích, které si s dalšími zeměmi vyjedná Londýn. Tím bude naplněna podmínka premiéra Johnsona, který sliboval kompletní převzetí kontroly nad obchodní politikou na celém britském území. Vzhledem k tomu, že Severní Irsko bude součástí evropského trhu, budou muset ovšem tamní úřady u každého zboží, které do něj bude přivezeno, určit, zda bude pokračovat dále do EU (a bude tedy procleno podle jejích pravidel) či zůstane ve Velké Británii (a podléhá tak britskému zdanění). Dohodu se podařilo nalézt i nad způsobem výběru daně z přidané hodnoty. Speciální režim, který má zavládnout v Severním Irsku, budou mít možnost tamní zvolení zástupci ukončit nejdříve čtyři roky poté, co vstoupí v platnost.

Po ohlášení výsledků vyjednávání zavládl na trzích optimismus a zisky si oproti americkému dolaru připsala britská libra, česká koruna, i euro. Zcela vyhráno ještě ovšem není. Kromě evropských lídrů, od kterých se očekává, že s dohodou vysloví souhlas, se k ní musí v sobotu vyjádřit i britský parlament. V něm Johnson nemá většinu a k prosazení dohody tak potřebuje podporu i od poslanců jiných stran. Za stěžejní dosud platil názor strany severoirských unionistů (DUP), kteří ovšem s podobou dohody nesouhlasí a ve svém prohlášení již uvedli, že pro ni ruce nezvednou. Nyní je tak na Johnsonovi, aby se pokusil vyjednat podporu jinde.

V USA byla zveřejněna data pro Philadelphia Fed Index za měsíc říjen. Došlo u něj k meziměsíčnímu poklesu z 12,0 na 5,6 bodu, což negativně předčilo tržní očekávání. Po včerejších maloobchodních tržbách se jedná o další náznak zpomalování americké ekonomiky.

Česká koruna se dnes svezla na vlně euforie spojené s nadějným vývojem jednání o brexitu, když během pár hodin posílila o téměř deset haléřů na hodnotu EUR/CZK 25,69. Jako malá a otevřená ekonomika by totiž Česká republika z uklidnění mezinárodní situace totiž přímo těžila. Vzhledem k tomu, že se okolo vyjednané dohody může ještě strhnout bitva v britském parlamentu, není ovšem jisté, zda se tyto zisky dožijí konce týdne.

Tým ekonomického výzkumu Raiffeisenbank a.s.

Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Okénko trhu - USA a Čína dnes podepíší první část obchodní dohody
    Německý hrubý domácí produkt podle předběžného odhadu spolkového statistického úřadu vzrostl v minulém roce o 0,6 %, což je nejnižší nárůst od roku 2013. V minulém roce přitom ekonomika našeho západního souseda vzrostla o 1,5 %. Německo se celý loňský rok potýkalo s výrazným ochlazením. Obavy z propadu do technické recese byly v třetím čtvrtletí zažehnány. Za zpomalení v celém loňském roce stálo jak celkové zbrzdění globálního obchodu, tak velká míra nejistoty vzniklá obchodními konflikty mezi USA a Čínou či EU a také odkládaný brexit. Výraznou podporou Německu i nadále zůstala domácí poptávka, tedy spotřeba domácností a také vlády. Utažený trh práce a solidní růst mezd zaručuje spotřebitelům dostatečný disponibilní příjem. Německo podle odhadu týmu RBI poroste obdobným tempem také v tomto roce. Přestože se jedná o významné meziroční zpomalení, roste Německo nepřetržitě již 10 let v kuse a neočekáváme, že by se tento trend měl v následujících letech změnit. To je dobrá zpráva také pro Českou republiku. Jelikož je tuzemský průmysl výrazně spjatý s tím německým, propad Německa do recese by tak pro českou ekonomiku znamenal značné problémy s poptávkou.
  • Okénko trhu - USA volí smířlivější tón
    Jediným dnešním ekonomickým ukazatelem byl index cen výrobců v eurozóně, který se vyvíjel přesně v souladu s tržními očekáváními. Meziměsíčně si tak v září připsal 0,1 % a oproti loňsku pak ceny poklesly o 1,2 %. Na jejich snížení měly největší podíl ceny energií, jejichž příspěvek dosáhl -6,1 %, což reflektuje primárně vývoj cen ropy na světových trzích.
  • Okénko trhu - útlum německého hospodářství se posouvá i do Q4
    Zkraje týdne to vypadalo, že Velká Británie by mohla už koncem měsíce opustit EU. Odchod k poslednímu říjnu se však neuskuteční, protože britští poslanci odmítli šibeniční termín tří dnů na prostudování všech ustanovení. Britský premiér B. Johnson proto nyní předpokládá ukončení legislativního procesu spojeného s brexitem do 8. listopadu a na 12. prosince navrhuje konání předčasných voleb. Vláda však podmiňuje více času na debatu o prováděcím zákoně schválením konání předčasných voleb. Hlasování o tomto návrhu je na programu sněmovny již v pondělí 28. října. Opozice oznámila, že se bude rozhodovat o podpoře vládního návrhu až pokud s odkladem brexitu bude souhlasit Evropská unie. Z dosavadních vyjádření unijních zástupců vyplývá, že by to neměl být problém. K vypsání předčasných voleb je však třeba dvou třetin poslanců, nakonec bude tedy záležet na opozičních labouristech, zda vládní návrh podpoří. Ačkoli bylo pro tentokrát nebezpečí tzv. tvrdého brexitu zažehnáno, nejistoty spojené s odchodem Británie z EU nás budou trápit nejspíše ještě příští rok.
  • Okénko trhu - Už i Řecko prodalo dluhopis se záporným výnosem
    Prezident americké centrální banky J. Powell včera prohlásil, že Fed bude pokračovat v nákupu aktiv. Hodlá i nadále skupovat americké státní dluhopisy s krátkou splatností. Podle jeho slov se ovšem nejedná o další kolo kvantitativního uvolňování, kterým se Fed snažil pomoc americké ekonomice v dobách finanční krize. Objem nákupů je marginální a účelem je nyní především zlepšení fungování peněžního trhu a prevence problémů s krátkodobou likviditou. Zároveň Powell naznačil, že bude-li to tamní ekonomika vyžadovat, jsou připraveni ji podpořit dalším snížením sazeb.
  • Okénko trhu - ve čtvrtek zasedá ECB, výrobní ceny v zahraničí klesají
    Do aktuálně platného termínu odchodu Velké Británie z EU zbývá deset dní, nicméně stále zůstává nejisté, jak se nakonec situace vyvine. V pátek se zdálo, že už zbývá pouze souhlas britského parlamentu, ke kterému mělo dojít hned následující den. V sobotu však jeden ze zákonodárců předložil dodatek, podle kterého se musí ustanovení brexitové dohody nejdříve převést do britského práva. Příslušné legislativní úpravy by měly být hotovy až v úterý. Rozhodování bylo tedy odloženo, nicméně premiér B. Johnson musel podle již přijatých zákonů požádat předsedu Evropské rady Donalda Tuska o další odklad termínu odchodu Spojeného království z EU. Aby komplikací nebylo málo, je rozhodnutí o tom, zda se o dodatcích i dohodě bude hlasovat, v rukou předsedy sněmovny Bercowa, který v minulosti často nebyl vládním konzervativcům příliš nakloněn. Ve Štrasburku se mezitím sejde na plenárním zasedání Evropský parlament, který musí stejně jako britský zákonodárný sbor novou brexitovou dohodu schválit. I přes vzniklé komplikace počítá britská vláda stále s datem odchodu Spojeného království z EU k poslednímu říjnu. Trhy, zdá se, zatím vyčkávají, jak celá situace nakonec dopadne. Britská libra během dneška ještě dále mírně posílila a aktuálně se obchoduje na EUR/GBP 0,861, což je nejsilnější hodnota od letošního května.
  • Okénko trhu - Viceguvernér ČNB M. Mora očekává stabilitu sazeb
    Poslanecká sněmovna dnes projednává návrh státního rozpočtu na rok 2020. Současný návrh zahrnuje stejný schodek, se kterým se počítá také letos, tedy 40 mld. Kč. Právě výše schodku se nelíbí opozici. Mimo to rozpočtu vytýká, že jde málo peněz na státní investice. Ty by příští rok měly být ještě nižší, než za finanční krize v roce 2009 a to jak v procentuálním vyjádření k HDP, tak v absolutní hodnotě. Tehdy šlo na investice celkem 11 % státního rozpočtu (133 mld. Kč), zatímco příští rok by to mělo být pouze 8 % (122 mld. Kč). I přes nesouhlas opozice by však vláda pro současnou podobu rozpočtu měla získat většinovou podporu.
  • Okénko trhu - Viceguvernér ČNB očekává stabilitu sazeb
    Viceguvernér České národní banky Marek Mora se vyjádřil k výhledu nastavení tuzemské měnové politiky s ohledem na momentální dynamiku spotřebitelských cen. Inflaci nad hranicí tolerančního pásma ČNB ve dvou po sobě jdoucích měsících nepovažuje za vysloveně dramatickou. Pro nejbližší budoucnost připustil, že se poněkud zvýšila jeho náklonost zvednout ruku pro zvýšení českých sazeb, ovšem nikoliv bezpodmínečně. Podle svých slov vnímá náznaky zlepšování ekonomické situace v eurozóně, jejíž neutěšený stav dosud velel členům bankovní rady zachovat opatrnost. Zároveň ovšem připomněl, že současný silný kurz české koruny tlumí inflační tlaky a tím částečně eliminuje potřebu zvýšení sazeb. Za nejpravděpodobnější vývoj pro příští rok pak označil stabilitu základní sazby ČNB, či její jedno zvýšení.
  • Okénko trhu - V Německu výrazně vzrostl ekonomický optimismus
    Index důvěry německých spotřebitelů, publikovaný společností GfK, přinesl příjemné překvapení. Jeho prosincová edice sice v souhrnu dopadla podobně jako v předchozím měsíci, když se celkový index zvýšil pouze o 0,1 bodu na hodnotu 9,7, ovšem výrazného zlepšení doznal výhled Němců do blízké budoucnosti. Jejich očekávání ohledně hospodářského vývoje vyskočilo z listopadových -13,8 bodů až na +1,7. Podobně skokový nárůst byl zaznamenán naposledy v roce 2010, tedy v době zotavování z finanční krize. Podle autorů průzkumu lze nárůst optimismu s největší pravděpodobností přičíst zlepšeným vyhlídkám na uklidnění konfliktů v oblasti mezinárodního obchodu, které momentálně dusí německou ekonomiku. Za poslední dva týdny se jedná o již několikátý záblesk naděje pro našeho klíčového západního souseda.
  • Okénko trhu - V USA bude zveřejněn zápis z lednového zasedání Fedu
    Čína pokračuje s bojem proti koronaviru a přijímá další preventivní či podpůrná opatření. Mezi nimi je kupříkladu další kolo osvobození některých amerických dovozů od cel. Na seznamu je necelých 700 výrobků, u kterých americké firmy mohou zažádat o roční výjimku z cla. Mezi výjimkované zboží patří jak potraviny, tak léky či energie a ropa. Od začátku února navíc nabádá Peking firmy k emitování tzv. koronavirových dluhopisů. Celkem již asi 25 velkých čínských společností využilo možnost vydat tyto levnější dluhopisy s kuponem pohybujícím se od dvou do čtyř procent, dalších zhruba dvacet firem tuto možnost zvažuje. Peníze takto vybrané mají sloužit k podpoře výroby. Firmy se navíc zavazují, že minimálně 10 % z utržených peněz investují libovolným způsobem do boje se šířící se nákazou. Vláda navíc firmám cestu ke kapitálu ulehčí výrazným zkrácením procesu emise dluhopis, který nyní trvá jen v řádu několika dnů místo týdnů.
  • Okénko trhu - výhledy 2020
    Růst ekonomiky: Růst české ekonomiky pozvolna zpomaluje pod svůj produkční potenciál a v roce 2020 zpomalí pod své dlouhodobé tempo růstu na námi odhadovaná 2 %. Důvodem je kombinace vysátého trhu práce tj. nedostatku lidí, a nejen kvalifikovaných, na českém trhu práce a přetrvávajících globálních rizik a nejistot (Trump, konečná verze brexitu…).
  • Okénko trhu - Výsledek obchodních rozhovorů USA-Čína stále nejistý
    V meziměsíčním srovnání se ceny průmyslových výrobců v říjnu snížily o 0,3 %, jejich meziroční dynamika dále klesla na 0,9 %. K tomuto růstu přispívají zejména ceny v odvětví elektřiny, plynu a páry, které vzrostly o 7,5 %, zvyšovaly se i ceny producentů v oblasti potravinářství (o 3,3 %). Naopak výrazně klesají ceny koksu a rafinovaných ropných výrobků a ceny chemických produktů. Ochabující poptávka v průmyslu snižuje tlaky na růst cen, což naznačují i průzkumy mezi nákupními manažery. Rovněž aktuální cena ropy na úrovni 60 USD/barel bude i v dalších měsících přispívat k nižším cenám v chemickém průmyslu. Podobně i klesající ceny producentů v eurozóně budou přes nižší dovozní ceny působit i na inflaci výrobních cen v tuzemsku. Na počátku roku 2020 by měl postupně odeznívat i rychlý růst cen elektřiny. Zejména vlivem vyšší inflace v první polovině roku by však měl průměrný růst cen výrobců letos dosáhnout hodnoty mírně pod 3 %. Průměrný růst v příštím roce by pak měl být vlivem výše zmíněných faktorů podstatně nižší.
  • Okénko trhu - Záblesk naděje pro německou ekonomiku?
    Další data dnes přinesla záblesk naděje pro německou ekonomiku. Poté, co v minulých týdnech zastavily svůj předchozí pád indexy nákupních manažerů, dopadl nad očekávání dobře i listopadový ZEW index. V jeho hodnocení výhledu do budoucnosti se dotazovaní investoři shodli na známce -2,1 bodu, což představuje nejen dramatické zlepšení oproti předchozímu měsíci, kdy index dosáhl hodnoty -22,8, ale i překonání tržních odhadů o více než 10 bodů. Podobný vývoj vykázala i celá eurozóna, kde index meziměsíčně vystřelil z -23,5 na -1,0 bod. Vysvětlení tohoto obratu je zřejmě nabíledni – po dlouhých měsících obav o další eskalaci obchodních válek se do německé ekonomiky opět vrací víra ve smírné řešení a oživení mezinárodního obchodu. Ačkoliv prezident USA Trump ve své rétorice příliš touhy po usmíření stále nesignalizuje, ze zákulisí se množí zprávy o tom, že by tentokrát s Číňany mohl najít alespoň dočasné řešení. Hovoří se nejen o nepokračování ve vzájemných útocích, ale i o možném zrušení předchozích dovozních cel. Zároveň na veřejnost pronikly zvěsti o americkém rozhodnutí prozatím nezvyšovat ani cla na evropské automobily či jejich součástky, což na náladu na starém kontinentu také působí příznivě. O tom, že by německá ekonomika potřebovala poněkud vzpružit, hovoří nejen data o růstu tamního HDP, která by již tento čtvrtek měla potvrdit stav technické recese, ale i druhá složka zmiňovaného ZEW indexu. Ta hodnotí současnou situaci a velké změny v aktuálním vydání nedoznala, když dosáhla -24,7 bodu oproti říjnovým -22,8.
  • Okénko trhu - zápis z prosincového jednání bankovní rady méně jestřábí
    Dnes byl zveřejněn zápis z prosincového měnového zasedání ČNB. Většina členů rady zhodnotila rizika prognózy vychýlená ve směru nižších úrokových sazeb, přesto však, stejně jako v listopadu, hlasovali T. Holub a V. Benda pro jejich zvýšení. Ze zápisu vyplývá, že členové rady vnímají snížení rizik spojených se zahraničním ekonomickým vývojem, na druhé straně však pozorují výraznější vliv slabé zahraniční poptávky na domácí ekonomiku. Podle některých členů rady sice předstihové ukazatele z eurozóny naznačují obrat v hospodářském cyklu, nicméně přílišný optimismus není na místě, protože v datech z reálné ekonomiky tento vývoj zatím není patrný. Ohledně inflace, která vybočila z tolerančního koridoru, BR konstatovala, že tento vývoj byl dán kolísavými položkami (potraviny), zatímco jádrová složka zůstává mírně nad 2 %. Navíc inflační očekávání zůstávají pevně ukotvena. Měnová politika by se podle bankéřů měla soustředit nikoli na aktuální růst cen, ale na inflaci na horizontu měnové politiky (tam by měla být podstatně nižší). V naší prognóze rovněž očekáváme, že inflace bude postupně zvolňovat a v roce 2021 se dostane až pod cíl ČNB. Proto předpokládáme, že v závěru letošního roku ČNB přistoupí k prvnímu snížení úrokových sazeb.
  • Okénko trhu - Zástupci koalice se shodli na nárůstu minimální mzdy
    Zástupci koaličních stran se dnes domluvili na nárůstu minimální mzdy o 1 250 Kč na 14 600 Kč a to s platností od ledna. Jedná se tak o jistý kompromis mezi požadavky odborářů, kteří si představovali navýšení o více než 1 600 Kč, a zaměstnavatelů, kteří vzhledem ke zpomalující ekonomice i snižujícímu objemu zakázek navrhovali nárůst jen o 700 Kč. Se zvýšením minimální mzdy souvisí také odpovídající nárůst tzv. zaručené mzdy, která pro některé odborné profese byla doposud v rozmezí 13 350 až 26 700 Kč, nově bude odstupňována v intervalu 14 600 až 29 200 Kč. Minimální mzda tak vzroste o téměř deset procent, zatímco průměrná mzda tento rok roste v průměru jen přibližně o 7,3 %. Návrh ještě musí schválit vláda, podle premiéra má dostatečnou podporu.
  • Okénko trhu - ZEW index přinesl záblesk naděje
    Ceny průmyslových výrobců v březnu dále zpomalily svoji dynamiku, když se meziročně zvýšily jen o 0,4 %. Publikovaný růst cen byl mírně vyšší oproti tržním očekáváním. Oproti předešlému měsíci poklesly ceny ve výrobní sféře o 0,5 %. Na meziročním růstu cen se největší měrou podílelo odvětví elektřiny, plynu a páry, kde se ceny zvedly o 8,3 %. Růst cen stavebních prací v březnu mírně zvolnil na 4,0 % (z únorových 4,4 %). Dále se snížilo i tempo růstu cen stavebních materiálů, které v březnu přidaly jen 0,5 % a jejich dynamika tak oproti loňsku podstatně zvolnila. V následujících měsících by měla inflace cen průmyslových výrobců ještě více slábnout a pravděpodobně se dostane až do pásma deflace. To bude dáno pokračujícím průsakem nízkých cen ropy do návazných výrob. Současně bude útlum ekonomické aktivity nutit výrobce tlačit své marže co nejníž, aby uplatnili své zboží na trhu s nedostatečnou poptávkou.
  • Okénko trhu - ZEW indexy naznačily prudké ochlazení
    Březnový ZEW index ekonomického sentimentu se propadl o více než 58 bodů na hodnotu -49,5. Jedná se o nejstrmější meziměsíční pád v historii měření (tedy od roku 1991) a zároveň o nejhorší úroveň od roku 2011. Ačkoliv se výrazné zhoršení nálady dalo vzhledem k řádící virové epidemii očekávat, skutečnost byla nakonec výrazně chmurnější, než trhy očekávaly (-30,0). Index má navíc určitou vypovídací hodnotu i pro budoucí vývoj německé reálné ekonomiky, kterou tak podle těchto indicií pravděpodobně čeká v tomto roce hospodářská recese. Nejhorší nálada momentálně panuje v automobilovém sektoru, bankovnictví a výrobě oceli. Silný propad si připsaly i služby, což je vzhledem k jejich závislosti na pohybu lidí pochopitelné, a zároveň je to silně varovný signál, jelikož právě služby donedávna držely prapor německého růstu. Průzkum probíhal v období mezi 9. a 16. březnem a zachycuje tak i ne příliš úspěšné pokusy evropské i americké centrální banky o uklidnění trhů. Nezabraly zřejmě ani avizované plány německé vlády na fiskální podporu. Vzhledem ke stále se zostřujícím preventivním opatřením, jako jsou karantény a zákazy, je navíc pravděpodobné, že se sentiment minimálně v nejbližších dnech bude dále zhoršovat. Podobně neslavně jako v Německu dopadl ZEW index i v celé eurozóně. Zde zaznamenal pád o 60 bodů, který se zastavil též na hodnotě -49,5. V obou geografických celcích dopadla hrozivě i druhá složka indexu, tedy hodnocení současné situace, která ovšem nevykazuje dobrou schopnost predikce ekonomického vývoje.
  • Okénko trhu - Z USA dorazily další dobré zprávy
    Meziroční růst cen českých průmyslových výrobců v prosinci zrychlil na 2,1 %, v meziměsíčním srovnání se ceny průmyslových výrobců v prosinci zvýšily o 0,1 %. V obou případech tak byl jejich růst o desetinu vyšší než očekávání trhu. Stejně jako v předchozích měsících k tomuto růstu přispívají zejména ceny v odvětví elektřiny, plynu a páry, které vzrostly o 8,8 %, značně se zvyšovaly i ceny v oblasti potravinářství (o 4,2 %). Vyšší ceny ropy na světových trzích pak vymazaly propad cen v odvětví koksu a rafinovaných ropných produktů, který jsme pozorovali v předešlých měsících. V souhrnu za celý rok 2019 dosáhl průměrný růst cen průmyslových výrobců 2,6 %.
  • Okénko trhu 10.4.2018
    Březnová inflace meziměsíčně poklesla o 0,1 %, což odpovídá našemu odhadu. Meziroční inflace poklesla na 1,7 %. Za pokles mohou nižší ceny dovolených a potravin. Naopak oblečení a obuv mírně zdražily. Inflace zpomaluje již pátý měsíc v řadě. Hlavním faktorem je obrat v trendu cen potravin a jejich mírné zlevňování. Záhadou je, proč se velice svižný růst mezd zatím nepromítá do zrychlování inflace. Odpověď může souviset s dluhovým zatížením českých domácností. I přes to očekáváme, že se míra inflace v nejbližších měsících vrátí nad dvouprocentní úroveň. Pro rok 2018 odhadujeme průměrnou míru inflace 2,6 %. To podle našeho názoru povede k rychlejšímu zvyšování úrokových sazeb, než o kterém mluví současná prognóza ČNB. V druhé polovině roku se tak podle naších odhadů stane ještě dvakrát, vždy s novou makroekonomickou prognózou centrální banky.
  • Okénko trhu 10.5.2018
    V dubnu tuzemské spotřebitelské ceny meziměsíčně vzrostly o 0,3 %. V meziročním srovnání se spotřebitelská inflace dostala na hodnotu 1,9 %. V obou případech je výsledek mírně nad očekáváním trhu. Poté, co inflace zpomalovala pět měsíců v řadě, se dočkala obratu a mírně zrychlila. Meziměsíčně vlivem sezónnosti podražilo hlavně oblečení a obuv. Pohonné hmoty zdražily meziměsíčně o více než procento vlivem vyšších cen ropy na světových trzích. V následujících měsících očekáváme, že se míra inflace v nejbližších měsících vrátí nad dvouprocentní úroveň. Pro rok 2018 odhadujeme průměrnou míru inflace 2,2 %. To podle našeho názoru povede k rychlejšímu zvyšování úrokových sazeb, než o kterém mluví současná prognóza ČNB.
  • Okénko trhu 11.4.2018
    Spotřebitelské ceny v USA vzrostly v březnu meziročně o 2,4 % a meziměsíčně poklesly o 0,1 %. Jádrová inflace meziročně zrychlila na 2,1 %. Výsledek je téměř ve shodě s očekáváním trhu, který ale místo meziměsíčního poklesu očekával stagnaci cen. Jádrová inflace se tak přesně po roce vrátila nad dvouprocentní úroveň. V následujících měsících očekáváme zrychlení inflace až ke třem procentům v letních měsících, které by mělo podpořit rychlejší zvyšování úrokových sazeb. Americký dolar prozatím nereaguje a pokračuje v mírném oslabování, které započalo na začátku tohoto týdne. V současné chvíli se obchoduje na úrovni EUR/CZK 1,238.
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

reklama
Purple pivot points