Úterý 19. březen 2024 12:51
reklama
Purple MT4 platforma nova
reklama
Purple MT4 platforma nova
reklama
Purple MT4 platforma nova
reklama
CapXmaster

Fed svým výhledem na sazby pomáhá akciím k růstu

20.06.2019 16:49  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Americké akciové trhy zahajují dnešní obchodování ziskově. Index Dow Jones posiluje o 0,9 %, S&P 500 roste o 1 % a technologický Nasdaq stoupá o 1,2 %. V rámci širšího indexu S&P 500 se daří všem sektorům, přičemž nejlépe dnešní seanci zahájily energetické společnosti, a to se ziskem 1,9 %. Trhům k růstu pomáhá včerejší výhled Fedu na úrokové sazby, který naznačil, že by už v letošním roce mohlo dojít k jejich snížení. Celkově bylo sníženo o 30 bb vnímání neutrální sazby členy FOMC.

Nálada na evropských trzích kopíruje celosvětový vývoj. Hlavní index Stoxx 600 aktuálně posiluje o 0,6 %. Za růstem stojí především technologické firmy (+1,9 %) a energetické společnosti (+1,6 %). Protipólem jim jsou realitní developeři se ztrátou 0,8 %.

Pražská burza dnes za silně podprůměrné obchodní aktivity oslabila o 0,3 %. Nejvíce se dnes propadla cena akcií likérky Stock Spirits (-1,5 %) následovaná Avastem (-1,1 %) a Erste Group (-0,7 %). Na opačné straně se nejvyšší zisky pohybovaly pouze do 0,3 %. Dosáhla jich Kofola, PFNonwovens a Moneta.

Zdroj: Komerční banka

Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Fed sníží sazby, ale poslední události ho tlačí ještě dál. Trhy jsou v napětí
    Dnes večer se dozvíme informace o tom, na jakém nastavení měnové politiky se dohodli bankéři z Fedu. Základní informace přijdou ve 20 hodin, tisková konference začíná o půl hodiny později. Na trzích panuje přesvědčení, že dojde ke snížení úrokových sazeb, ale hlavní bude informace, jestli měnový výbor chystá i něco dalšího.
  • Fed sníží sazby, pak vyhlásí pauzu
    Americká centrální banka ve středu opět sníží úrokové sazby. V letošním roce již po třetí. Sníží nejen klíčovou úrokovou sazbu, ale i sazbu IOER, za niž banky u Fedu ukládají přebytečné rezervy. Poté Fed vyhlásí v uvolňování měnové politiky pauzu. Ta mu ale podle nás vydrží jen do března příštího roku. Pak se bude muset kvůli blížící se recesi ke snižování úrokových sazeb vrátit. V období od března do července sáhne podle naší prognózy k takovémuto kroku celkem čtyřikrát.
  • Fed snižuje sazby, aby zmírnil dopad koronaviru
    Federální rezervní systém (Fed) USA v úterý (04.03.2020) snížil úrokové sazby ve snaze ochránit největší ekonomiku světa před dopadem koronaviru, ale nouzový krok neuspokojil finanční trhy USA, které vyvolaly obavy z hlubšího a trvalého zpomalení.
  • Fed společně s Trumpem a Wall Street dávají zlatu výprask
    Popularita zlata rychle slábne a vinu za to nesou americký Federální rezervní systém, nově zvolený americký prezident Donald Trump a Wall Street, kteří současně tlačí akciové tituly k novým rekordům.
  • FED spomaľuje trh s bývaním. Krach nehrozí, riziko je predovšetkým na strane inflácie.
    Ako jeden z dôvodov včerajších výpredajov na akciách sa spomínajú horšie čísla z amerického trhu s bývaním. Predaje nových domov boli o 12% nižšie než sa čakalo, navyše došlo aj k výrazne negatívnej revízii čísla spred mesiaca. Je to ďalší signál ochladzovania amerického trhu s bývaním. Primárnym dôvodom tohto ochladzovania je uťahovanie FEDu, ktoré sa postupne premieta aj do hypotekárnych sadzieb. Priemerná sadzba na 30-ročné hypotéky vyskočila za posledné dva mesiace zo 4,4% na 4,75%.
  • Fed stimuluje méně, než trh čekal
    Ve středu FED snížil hlavní úrokové sazby o 25 bodů - konkrétně z pásma 2.25-2.5 procenta na 2.00-2.25 procenta. Jde o první snížení od prosince 2008. Trhy i navzdory pozitivnímu impulzu ze strany centrální banky během tohoto obchodního dne klesaly. Trh zřejmě očekával větší uvolňování měnové politiky a zmíněný “rate cut” o 25 bodů byl už v ceně akcií započítaný.
  • Fed straší s růstem sazeb, co by to znamenalo pro ECB a ČNB?
    Americký Fed včera zastavil rozběhlou párty na trzích a připomněl, komu investoři do velké míry vděčí za dobré výkony akcií. Centrálním bankám a předpokladu, že peníze zůstanou ve vyspělých ekonomikách super-levné nebo budou v některých případech ještě levnější. Tento předpoklad včera znejistěl vlivný šéf newyorského Fedu William Dudley, který jinak vystupuje převážně jako holubice. V televizním rozhovoru znovu vrátil do hry možný růst sazeb v Americe již na zářijovém zasedání. S tím dnes trhy prakticky nepočítají - dávají mu pravděpodobnost pouhých 20 %. Co by takový nečekaný krok znamenal pro ECB potažmo pro Českou národní banku (ČNB)?
  • Fed s trhy přece jen zamával, korunu však nechává v klidu
    Včerejší večer a informace z jednání Fedu znamenaly nastartování růstu amerických výnosů, posilování dolaru...
  • Fed sundává nohu z plynu, ale vysílá lehce holubičí vzkaz
    Americká centrální banka zahájila proces normalizace měnové politiky, když v souladu s očekáváním oznámila postupnou redukci nákupů dluhopisů do své bilance v řádu 15 mld. měsíčně. Tento krok však prozatím neznamená, že by také uvnitř Fedu nastala radikální změna v myšlení centrálních bankéřů, která by pod tíhou vysoké inflace vedla k významné změně rétoriky v jestřábím směru. Šéf Fedu Powell se stále drží mantry o dočasnosti vysoké inflace a argumentuje tím, že druhý makroekonomický cíl - plná zaměstnanost - nebyl dosud naplněn.
  • Fed svou politiku v době rusko-ukrajinské krize nezmění
    Včera zaznělo poměrně dost projevů představitelů Federálního rezervního systému, kteří jednomyslně poukázali na potřebu zvýšit úrokové sazby v boji proti inflačním tlakům, a to i navzdory tomu, co se děje na Ukrajině, což by mohlo plány Fedu na zpřísnění měnové politiky zhatit. Ze včerejšího projevu je zřejmé, že představitelé Federálního rezervního systému zůstali věrni svému odhodlání zvýšit příští měsíc úrokové sazby navzdory nejistotě způsobené ruskou invazí na Ukrajinu. Uvědomujíce si rizika spojená s konfliktem, který vyvolal jednu z nejhorších bezpečnostních krizí v Evropě od druhé světové války a způsobil prudký nárůst cen ropy, američtí centrální bankéři zdůraznili potřebu čelit nejvyšší inflaci v USA za posledních 40 let.
  • Fed šokován silným americkým trhem práce
    Předseda Federálního rezervního systému Jerome Powell uvedl, že americká ekonomika by se mohla recesi vyhnout, ale šance jsou mizivé kvůli problémům v bankovním sektoru a vysoké inflaci. Zmínil, že síla amerického trhu práce dláždí cestu k hladkému přistání i po zvýšení úrokových sazeb nad 5 %. S nedávnými údaji o trhu práce je však možné, že se situace změnila.
  • Fed teď sedí na horkém křesle
    V pátek zveřejněná americká zpráva o zaměstnanosti za únor představuje další pozitivní zvěst v řadě dobrých zpráv, které ukazují, že trh práce v USA se nadále...
  • Fed: Tendence k vyšším úr.sazbám pokračuje
    K poslednímu rozhodnutí monetární politiky 17. prosince centrální banka v komuniké vynechala komentář, ze minimální úr. sazby blízko nuly považuje za...
  • Fed tentokrát na pozitivní straně, na programu výsledky i data
    Další rally na Wall Street potvrzuje, že první vlna akciové korekce je za námi. Zájem investorů mířil hlavně do těch oblastí, které předtím výrazně klesaly. Je otázkou, nakolik jde o krátkodobou spekulaci na silný odraz a nakolik o trvalejší investice, neboť valuace stále těžko označit jako nízké.
  • Fed: Těžké rozhodování, přijde další krůček ke zvýšení úr. sazeb?
    19.00 SEČ - USA: Rozhodnutí Fedu monetární politiky 19.00 SEČ - USA: Projekce Fedu ekonomiky a Federal Funds Ra...
  • Fed to může zjevně přehnat s agresí a uvrhnout ekonomiku do mnohem větší recese
    Rychlé a zběsilé zpřísňování ze strany Federálního rezervního systému může uvrhnout ekonomiku do recese a ekonomové se obávají, že centrální banka po nedávné pomalé reakci na nekontrolovanou inflaci dělá další chybu.
  • Fed trhy nepotěšil, ale proč?
    Včerejší obchodování v USA bylo jednoznačně ve znamení zasedání FEDu. Ten sice ponechal sazby na dosavadní úrovni dle očekávání, ovšem v následném komentáři Jerome Powell znovu zopakoval, že úrokové sazby budou pravděpodobně po delší dobu na vyšších úrovních, současně pak nevyloučil jejich další zvýšení do konce roku. Technologický sektor byl včerejším vývojem tím nejpostiženějším (Alphabet -3,1 %, Microsoft -2,4 %, Nvidia -2,9 %, AMD -1,3 %, Intel -4,5 %, Meta -1,8 %). Rovněž ropa zlevnila (-1,1 %), což příliš nepomohlo energetickému sektoru (Chevron -0,3 %, Apa -2,1 %, Occidental -2,4 %, Exxon Mobil -0,8 %). Naopak vítězem dne se stal telekomunikační sektor (AT&T +2,2 %, Verizon +0,6 %).
  • Fed trhy nezaskočil, negativně překvapuje útlum čínských služeb
    Americký Fed včera naplnil očekávání tím, že zvedl sazby o 50 bodů a v podstatě oznámil, že s velkou pravděpodobností tento krok zopakuje ještě dvakrát. Vyfukování bilance začne tempem 47,5 mld. USD měsíčně, což je v podstatě maximum z předchozího cyklu, načež má dojít ke zrychlení na 95 miliard. Spíše jsme čekali, že rámec bude nastaven rovnou výš a Fed ho nebude v prvních měsících využívat naplno, ale prakticky vzato v tom není rozdíl. Reakce trhů se tedy odvíjí hlavně od toho, že je Fed nezaskočil ještě více jestřábím poselstvím. A svou roli určitě hraje také průběžné uklidňování, že ekonomika míří jen ke zpomalení, respektive měkkému přistání.
  • Fed trhy ničím neohromil
    Americký akciový trh včera žádných změn nedoznal. Index S&P 500 oproti úternímu kurzu vzrostl o pouhé tři setiny procenta. I z reakcí jednotlivých sektorů, kde se zisky či ztráty pohybovaly maximálně do půl procenta, je patrné, že včerejší zasedání centrální banky nepřineslo žádné překvapení. Fed dle očekávání snížil úrokové sazby o 25 bb. Makroekonomická prognóza nedoznala prakticky žádných změn a nenaznačuje další uvolňování měnové politiky. Přesto velká skupina centrálních bankéřů vyjádřila názor, že by letos mohly jít sazby dále dolů. Ani na očekávání trhů se nic nezměnilo, když počítají se zhruba 65% pravděpodobností, že letos ještě ke změně dojde. I my patříme do tábora těch, kteří čekají ještě jedno snížení o 25 bb do konce letošního roku.
  • Fed trhy potěšil
    Dow Jones Industrial Average včera výrazně poskočil o více než 400 bodů na nový rekord. Federální rezervní systém (Fed) naznačil, že příští rok provede několik snížení úrokových sazeb, což uspokojilo investory, kteří doufali, že centrální banka konečně začne uznávat zpomalující trend inflace a přistoupí k méně agresivní měnové politice. Wall Street závěr: Dow Jones +1,4 %; S&P 500 +1,34 %; Nasdaq Composite +1,35 %.
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

reklama
Purple trading AI