Úterý 19. březen 2024 08:39
reklama
Dukascopy new
reklama
Purple MT4 platforma nova
reklama
Fintokei SwiftTrader
reklama
Dukascopy new

Trumpův úder na Mexiko je varováním i Česku. Zvyšuje riziko cel na evropská auta

31.05.2019 12:00  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Miluji cla. Tak se americký prezident Donald Trump letos v únoru vyznal z jedné ze svých lásek. A letošní květen byl pro něj vskutku „měsícem lásky“. Lásky ke clům. Jeho májová láskyplnost však nevěstí nic laskavého pro zbytek světa, a už vůbec ne pro malé otevřené ekonomiky typu České republiky.

Nejnověji Trump svoji „lásku“ nečekaně projevil ve vztahu k Mexiku. Pohrozil, že na dovoz ze země svého jižního souseda uvalí clo ve výši pěti procent, jestliže země nezastaví ilegální příliv přistěhovalců do USA. Dané clo plánuje Trump zavést od 10. června, přičemž jeho sazbu bude postupně navyšovat tak, že k 1. říjnu už bude činit 25 procent.

Pokud Mexiko situaci s imigranty rychle nevyřeší, zmíněného 10. června v podstatě zanikne severoamerická zóna volného obchodu NAFTA. Stalo by se tak po více než čtvrtstoletí jejího trvání, protože příslušná dohoda USA, Kanady a Mexika o jejím ustavení vstoupila v platnost se začátkem roku 1994. Navíc se nyní otazník vznáší nad dalším osudem úmluvy USMCA, tedy jakési NAFTA 2.0, kterou zmíněná trojice zemí dojednala loni, avšak která ještě musí být ratifikována.

Trumpova láska ke clům, jak je stále patrnější, vskutku představuje „lásku až za hrob“. Prezident riskuje, že pohřbí své šance na znovuzvolení v příštím roce. Svým krokem vůči Mexiku rozhořčí i podstatnou část amerických průmyslových nebo zemědělských producentů, kteří ze severoamerického volného obchodu těží.

Naplno se ukazuje, že Trump je v uvalování cel ochoten zajít hodně daleko. Dále, než se ještě před měsícem soudilo. Před měsícem už byla málem na stole dohoda o obchodním smíru s Čínou. Zato dnes Peking Spojené státy obviňuje z „ekonomického terorismu“. To jen podtrhuje, jak citelně – a varovně – zhoustlo jen za necelý měsíc napětí ve světových obchodních vztazích. Čína v nejbližší době přijde s protiúderem. Či možná spíše s koordinovanými protiúdery. Například omezení čínského vývozu takzvaných prvků vzácných zemin, zejména jejich těžké varianty, by mohlo závažně ochromit celý americký průmysl. Prvky vzácných zemin jsou třeba v té či oné podobě přítomny v každém automobilu, který se v USA vyrobí.

Nyní, když už spadly všechny masky, se zdá být jen otázkou času, kdy Trump projeví svoji „lásku“ také vůči Evropské unii. Zvláště „miluje“, jak známo, německá auta. Obě strany Atlantiku se dívají skepticky na to, že by nějaká průlomová jednání vůbec mohla začít. Takže stoupá riziko, že v listopadu uvalí Trump cla právě i na evropská auta. To by dále oslabilo dynamiku tohoto sektoru. V listopadu navíc může své první hodiny mimo EU odpočítávat Británie. Tvrdý brexit by byl obzvláště zátěží. A to opět i pro český automobilový průmysl a příslušné subdodavatele.

Pod dnešku je zase o něco pravděpodobnější, že na růst z prvního čtvrtletí, který dle dnes zpřesněného hlášení ČSÚ předčil očekávání vykázaným tempem 2,6 procenta, už tuzemské hospodářství v dalších čtvrtletích nenaváže. Bude-li světová obchodní atmosféra dále houstnout svým květnovým tempem, český růst za letošek nedosáhne ani dvou procent.

Lukáš Kovanda
Hlavní ekonom CZECH FUND

Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Trump tlačí FED k podpoře růstu
    Někomu možná připadá, že Donald Trump neví, co dělá. Avšak zavádění nových cel má přitom velmi dobře promyšlené. I když tento článek bude mít čistě spekulativní charakter, zatím to do sebe všechno zapadá.
  • Trump trhy naladil pozitivními komentáři, ale pochybnosti rostou. Akcie i dolar přerušují růst
    Šok z nové vlny cel, uklidnění a pak pochybnosti. Start do nového týdne byl i přes nová cla na evropských trzích pozitivní. Téma zůstalo stejné, jen se trh upnul k novým prohlášením amerického prezidenta, podle kterých čínští představitelé volali do USA, aby se obnovila jednání. Šance na dohodu je dokonce podle Trumpa největší od začátku vyjednávání v minulém roce. Navíc jako obvykle sledujeme rostoucí důvěru v podporu ze strany Fedu.
  • Trump tromfol Bernankeho
    Donald Trump ešte nie je ani prezidentom, no už dokázal to, čo sa Bernankemu nepodarilo za osem rokov - výrazne zvýšil inflačné očakávania. Svet sa teší. Vydrží mu to?
  • Trump uvalí další cla na čínské zboží, obchodní válka opět eskaluje
    Americký akciový trh uzavřel včerejší obchodování se ztrátami. Index Dow Jones ztratil 1,1 %, S&P 500 přišel o 0,9 % hodnoty a technologický Nasdaq klesl o 0,8 %. V rámci širšího indexu S&P 500 se nejméně dařilo finančním institucím (-2,3 %). Vcelku úspěšný byl včerejšek pro síťová odvětví, jejichž akcie posílily o 1 %.
  • Trumpův efekt: Čínští boháči bohatli, mexičtí chudli
    Čínští miliardáři zbohatli od Trumpova zvolení nejvíce ze všech mimo Spojené státy. Naopak mexičtí miliardáři zaplakali – a nejvíce z nich Carlos Slim Helú, telekomunikační magnát, kterého by řada Mexičanů nyní ráda viděla svým prezidentem.
  • Trumpův impeachment? Trhy to neřeší...
    Obléhání Kapitolu v minulém týdnu a Trumpovo počáteční odmítnutí násilí začalo diskuzi o tom, že by prezident neměl zůstat v úřadu až do konce svého volebního období. Mnoho politiků, hlavně demokraté, začali zpochybňovat Trumpovo mentální zdraví a zdůrazňovali, že prezident rozhoduje o jaderném arzenálu země.
  • Trumpův obrat investory zaskočil, Evropa se však drží
    Zástupci Fedu včera opět vyzývali k nové fiskální akci. Předseda Powell uvedl, že rizika příliš velké pomoci jsou malá a centrální banka nebude spěchat s odebíráním své podpory ekonomice. K dohodě na rozpočtovém balíku vyzval ještě z nemocnice také Donald Trump, ministr financí se šéfkou Sněmovny denně pokračovali ve vyjednávání a občas přispěli nějakou pozitivně laděnou poznámkou o jeho průběhu. Včera večer ale přišel zvrat, když americký prezident nařídil přerušit jednání s Kongresem, a to až do voleb.
  • Trumpův projev v Davosu pomohl koruně k dalšímu zpevnění. Je opět blízko svých maxim za celé období od přelomu let 2012 a 2013
    Koruna dnes posiluje jak vůči euru, tak dolaru. Vůči jednotné evropské měně zpevňuje do blízkosti svých maxim za celé období od přelomu let 2012 a 2013. Dnes se opět dostala pod úroveň 25,10, když se prodávala i za 25,07. Pod úrovní 25 korun za euro se ocitla naposledy v říjnu 2012. Nyní je prolomení této hranice velmi blízko a rozhodně jej nelze vyloučit, byť sázet na trvalejší setrvání kursu pod touto hranicí už je mnohem odvážnější.
  • Trumpův tlak na Fed už trhy nerozhází a další impulsy chybějí. Akcie a dluhopisy i tak rostou
    Americký prezident, jako už několikrát, využil období krátce před důležitým oznámením z Fedu, aby na něj slovně zatlačil. Centrální banka by podle Donalda Trumpa měla snížit rychle sazby aspoň o jeden procentní bod. S tím trhy víceméně počítají, ale nové prohlášení je mohlo ještě více utvrdit ve víře, že pomoc přijde.
  • Trumpův tweet rozbouřil globální finanční trhy
    Stačil jeden tweet, aby americký prezident Donald Trump opět rozbouřil relativně klidné globální finanční trhy. Namísto možných výnosů plynoucích z dlouho očekávané obchodní dohody mezi USA a Čínou, Donald Trump ohlásil zvýšení cel z deseti na 25 %. To se dotkne čínského dovozu v hodnotě 200 miliard dolarů.
  • Trumpův ústup a signály z Německa oživují trhy
    Trumpův ústup z výrazně protičínského postoje a signály Německa, že při jakémkoli náznaku recese dojde k fiskálnímu uvolnění, podpořily na začátku týdne postoj trhů. Důležitý týden má před sebou Itálie, stejně jako Fed, který bude následovat pátečním projevem guvernéra Powella.
  • Trumpův ústupek dodal trhům sebevědomí
    Zasedání zemí G20 v japonské Ósace přineslo očekávaný výsledek: jednání mezi americkým prezidentem Trumpem a čínským prezidentem Si Ťin-Pchingem vedlo k ohlášení dalšího kola obchodních rozhovorů a odkladu nových cel na neurčito.
  • Trumpův útok na Mexiko přiživil strach z recese a na trzích to podle toho vypadá
    Už včerejší odpolední obchodování bylo na hlavních trzích dost opatrné a pokles výnosů či růst zlata naznačoval obavy. Jak se ukázalo, byly na místě, neboť do hry se znovu rázně vložil americký prezident a pátek je pro trhy jednoznačně negativní.
  • Trumpův zákaz cestování prudce oslabuje korunu. Poprvé od září 2019 oslabila nad 26 korun za euro
    Koruna dnes proti euru prudce oslabuje. Se začátkem evropského obchodování dnes skokově oslabila z úrovně kursu 25,80 až nad 26 korun za euro. Ocitla se tak na absolutně nejslabší úrovni vůči evropské jednotné měně od 2. září 2019. Poprvé od té doby znehodnotila právě nad hranici 26 korun za euro.
  • Trump vedie v prieskumoch stávkových kancelárií, návrat averzie k riziku
    Napriek skutočnosti, že hlasy sa stále počítajú v mnohých štátoch a vo väčšine v súčasnosti vedie Biden, trh zaznamenáva výrazný ústup. Dolár získava, výnosy prudko klesajú a na ústupe sú aj futures na Wall Street.
  • Trump ve sporu s Fedem. Obchodní válka s Čínou přiostřuje. Boeing a Alibaba ve ztrátě.
    V minulém týdnu bylo nejzajímavější událostí symposium v Jackson Hole a především projev předsedy Fedu Jerome Powella, který odstartoval v pátek kolem 15:00. Jeho projev může být trochu ve stínu Donalda Trumpa, který tento týden vyjádřil svou nespokojenost s Fedem a jmenovitě s jejím předsedou Powellem.
  • Trump vidí budoucnost obchodní dohody s Čínou optimisticky
    Americké akciové indexy uzavřely včerejší obchodování se ziskem. Indexy Dow Jones a S&P 500 shodně posílily o 0,6 % a technologický Nasdaq vzrostl o 1,1 %. V rámci širšího indexu S&P 500 se nejlépe vedlo technologickým firmám (+1,2 %). Na opačné straně se nejhůře umístil sektor zdravotní péče (-0,5 %). Trhům pomohla k růstu optimistická vyjádření amerického prezidenta Donalda Trumpa k obchodní válce s Čínou. Dle jeho slov se situace v poslední době zlepšuje a mohlo by dojít k uzavření obchodní dohody dříve, než by se dalo čekat. Druhým pozitivním faktorem bylo uzavření prozatímní obchodní dohody s Japonskem, která se týká především zemědělských a průmyslových produktů. Finální smlouva by měla v budoucnu následovat.
  • Trump v pátek další cla na Čínu neuvalí, jak plánoval. Trhy ale zatím nevěří, že už s obchodním válčením s Pekingem nadobro skončil
    Americký prezident Donald Trump v noci na dnešek středoevropského času rozhodl o prodloužení příměří v obchodní válce s Čínou. To znamená, že v pátek žádná dodatečná cla na čínské zboží neuvalí. Trhy si oddechly. Je to z jejich hlediska nepochybně dobrá zpráva, jakkoli je stále na místě značná míra střízlivosti. Pořád se toho může hodně pokazit.
  • ⚔ Trump vs Biden – 1. kolo
    Do prezidentských volieb v USA zostáva len 5 týždňov a aj keď predvolebné prieskumy favorizujú Bidena, debaty môžu ešte všetko zmeniť. Prvá predvolebná debata (v stredu od 3:00) je veľmi očakávaná. Je potrebné sledovať tri kľúčové veci:
  • Trump vyhráva v Arkansase, Biden vedie v Texase
    Podľa tlačovej agentúry AP, voľby v Arkansase vyhráva Trump (+6 hlasov). Biden má však výhodu v Ohiu (56 k 43 po spočítaní 51% hlasov) a Severnej Karolíne (54% k 45% po spočítaní 51% hlasov). V Texase sa spočítalo 50% hlasov pre Bidena oproti 48% po spočítaní 46% hlasov. Na Floride sa stále očakáva, že Trump zvíťazí. Predbežné výsledky z Pennsylvánie poukazujú na Bidena, aj keď mnoho komentátorov z Twitteru hovorí o tesnom skóre oboch kandidátov.
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

reklama
Fintokei SwiftTrader