Čtvrtek 28. březen 2024 16:02
reklama
Fintokei SwiftTrader
reklama
Dukascopy new
reklama
Fintokei SwiftTrader
reklama
InstaForex Ebook

Mali by sa trhy obávať globálnej recesie?

25.03.2019 14:40  Autor: XTB  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Nemecké PMI výrobného sektora zaznamenalo v marci pokles pod úroveň 45 bodov, čo predstavovalo v poradí priaty pokles pod túto úroveň v priebehu 20-ročnej histórie tohto ukazovateľa. V tejto analýze sa bližšie pozrieme na to, aké mal pokles PMI dopady na akciový index DE30.

Sumár:

Nemecké PMI výrobného sektora zaznamenalo v marci pokles

Problémom je globálne spomaľovanie ekonomického rastu, čo sa odzrkadlilo na poklese exportných objednávok

DE30 zaznamenal v piatok pokles, čo bude ďalej?

Prečo bola minulý piatok na trhoch panika?

Prudký nárast averzie voči riziku bol v piatok jasným signálom toho, že investori boli poznačený správou z Nemecka, ktorá priniesla pokles PMI na úroveň 44,7 bodov. V prípade indexu PMI, každý pokles pod úroveň 50 bodov znamená spomaľovanie v ekonomickej aktivity. Napriek tomu, že PMI sektora služieb skončilo na úrovni 54,9 bodov, na trhoch sa strhla panika. K tejto reakcii došlo preto, lebo priemysel je stále hlavným hnacím motorom hospodárstva. Za poklesom stoja hlavne globálne faktory.

Nemecké PMI výrobného sektora sa dostalo už piaty krát pod úroveň 45 bodov. Zdroj: Macrobond, XTB Research

Ako to prebiehalo v minulosti?

Pre investorov je kľúčovou otázkou to, či je tento pokles náznakom väčších problémov, alebo je to príležitosť na nákup? Rozhodli sme sa preveriť históriu dát, ktorá siaha až do začiatku roka 2000. V tomto období nastal pokles pod 50 bodov 4 – krát. Index DE30 reagoval tri mesiace po prepadoch PMI takto: -8% v roku 2001, +19,3% v roku 2003, -23,6% v roku 2008 a +19% v roku 2012. Mätúce? Spoločné je len to, že pohyby na akciovom indexe boli výrazné. Naozaj sú tieto výkyvy náhodné? Ako si môžeme všimnúť, prvé dve udalosti boli súčasťou toho istého globálneho spomalenia. Investori očakávali najskôr recesiu v roku 2001 a neskôr v roku 2003, pričom ekonomika bola stále slabá, avšak ekonomické ozdravenie bolo na ceste. Tretia a štvrtá situácia má toho menej spoločného. Rok 2008 bol charakteristický výrazným spomalením, ktoré vyústilo do kolapsu Lehman Brothers a svetová ekonomika v roku 2011 zažila silné oživenie, no v roku 2012 prišlo opäť spomalenie. (najmä v Európe – dlhová kríza). Môžeme teda konštatovať, že prvé znamenie ekonomických problémom bolo pre trhy negatívne a druhé znamenie bolo pre trhy pozitívne, pretože negatívne správy už boli na trhoch započítané.

Čo teraz?

Zo štatistického hľadiska máme veľmi málo pozorovaní, preto treba byť opatrný vo vytváraní akýchkoľvek záverov. Stále prebieha veľa diskusií o tom, do akej miery boli spomalenia ovplyvnené dočasnými faktormi. Jedná vec je ale jasná: Nedostatočné oživenie ekonomiky môže predstavovať hrozbu pre trhy. V súčasnosti sa DE30 prudko odrazil od rezistencie v oblasti 11775 bodov a môže dôjsť k ďalšiemu poklesu k supportu na úrovni 10800 bodov.

DE30 sa odrazil od kľúčovej rezistencie. Zdroj: XTB Research

Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Makuch (ECB, guvernér NBS)
    "Kurz eura je v blízkosti svojich fundamentálnych úrovní... som šťastný s aktuálnym kurzom e...
  • Má kvalitný a moderný dizajn
    Túžite si zaobstarať moderný nábytok z masívu ? To pre nás nebude žiadny problém. Máme ho totiž k dispozícii, a to v...
  • Maláčová chce pro státní zaměstnance 3000 korun na hlavu navíc. Daňové poplatníky by to stálo zhruba tolik jako skoro dvacet let misí českých vojáků v Afghánistánu a Iráku
    Newyorské útoky z 11. září 2001, jejichž dvacáté výročí jsme si o víkendu připomněli, stěžejně přispěly k rozpoutání „války proti terorismu“. Do ní se zejména na území Afghánistánu a Iráku zapojili také české vojenské jednotky. ČR za tyto mise do loňského roku vydala zhruba 17,5 miliardy korun. Z toho za vojenské mise v Afghánistánu vydala v letech 2004 až 2020 celkem 16,4 miliardy korun. Za irácké mise do roku 2009 pak necelou miliardu. Další peníze pak padly na drobnější kuvajtská či pákistánská nasazení.
  • Maláčová chce v čase enormního zadlužování vytáhnout z peněz daňových poplatníků dalších skoro 9 miliard na důchody „navíc“, Babiš příliš nezaostává. Nesmysl
    Především otázky spojené se státním rozpočtem na příští rok by měla na dnešním jednání probírat koaliční rada ANO a ČSSD. Zabývat by se tak podle ministryně práce Jany Maláčové (ČSSD) měla mimo jiné navýšením důchodů v příštím roce, aby kabinet předpis schválil nejlépe na svém pátečním jednání.
  • Maláčová s Babišem se přetahují, kdo více zvýší platy ve veřejné sféře. Přitom již nynější přidávání je neudržitelné a vysoce předčí růst mezd v soukromé sféře
    Politici se před volbami předhánějí ve slibování platového navýšení. Premiér Andrej Babiš před týdnem záměr zvyšování platů ve veřejné sféře zdůvodnil vyšší inflací. Ministerstvo financí ji ve své aktuální, srpnové prognóze letos odhaduje na 3,2 procenta, příští rok pak na 3,5 procenta.
  • Malajsijské ministerstvo: přijmout krypto jako zákonné platidlo pro zapojení mladých 
    Náměstek malajsijského ministra komunikací a multimédií v pondělí parlamentu řekl, že by země měla zvážit přijetí kryptoměn typu Bitcoin jako zákonného platidla, to uvedl místní média The Star.
  • Malá-veľká neznáma
    Sýria vystrašila obchodníkovSýria je aktuálne zdrojom napätia nielen na trhu s ropou, kde sa cena ropy WTI pohy...
  • Má letos Santa Claus Rally vůbec šanci?
    Vývoj akciových indexů nebyl v posledních týdnech nijak pozitivní. Od počátku měsíce se výsledky pohybují od přibližně...
  • Malé změny na trhu se zlatem kvůli silné zprávě o zaměstnanosti v USA
    Přestože zlato zůstává pod tlakem, cena se stále drží nad 1850 dolary. To nasvědčuje tomu, že trhu se daří relativně dobře uprostřed nedávných silných údajů o zaměstnanosti v USA.
  • Mali by sa investori zaoberať spomalením priemyslu?
    Po zverejnení februárových PMI dát z Číny vieme s istotou povedať, že február je prvý mesiac za takmer 7 rokov, kedy PMI naznačuje spomalenie súčasne v eurozóne, Číne a v Japonsku. Malo by toto spomalenie zaujímať investorov? Na túto problematiku sa bližšie pozrieme v tejto analýze.
  • Malí investori na akciových trhoch sú najoptimistickejší v histórii
    V poslednej dobe počujeme z každej strany o tom, že akciové trhy sú nadhodnotené, nachádzajú sa v bubline a situácia pripomína prudký rast akcií v roku 2000, tesne pred prasknutím dot.com bubliny. Medvede majú minimálne v jednej veci pravdu – optimizmus malých investorov je na rekordných maximách.
  • Malí investori znovuobjavujú akcie
    Včerajšie obchodovanie na US akciovom trhu ovplyvnili opäť prioritne akcie spoločnosti Apple. O firme sa na trh...
  • Mallpay a Indigo od Patria Finance vstupují do světa jednoduchých investic. Začátečníkům umožní investovat drobné částky při každé platbě
    Rychlosti, s jakou inflace ukusuje úspory, si všímají už i běžní Češi. Stále více z nich proto hledá nové cesty, jak uložené finance bránit. Nejlepší cestou k tomu jsou investice, se kterými však 94 % dospělých stále nemá zkušenosti. Vyplývá to z průzkumu fintechu Mallpay, který vstupuje do oblasti investování pro začátečníky a ještě letos se v ní chce prosadit. Díky spojení s investiční službou Indigo od Patria Finance přináší ideální nástroj pro první kroky v investičním světě, který umožní jednoduše investovat desetikorunové částky s každým nákupem.
  • Maloobchdoní tržby Velké Británie zklamaly
    Nejstudenější březen od roku 1962 ublížil maloobchodním tržbám ve Velké Británii. Tržby v meziměsíčním měř...
  • Maloobchdoní tržby Velké Británie zklamaly, EUR/GBP letí vzhůru
    Maloobchodní tržby Velké Británie zasáhlo v dubnu špatné počasí a kontraktovaly o 1,3 procenta. Výrazně ta...
  • Maloobchod hlásí další propad
    Byť do listopadových maloobchodních tržeb nebyly vkládány velké naděje, realita byla nakonec ještě o něco smutnější. S vyloučením motorových vozidel došlo k poklesu tržeb o 7 % meziročně, což po očištění o kalendářní vlivy odpovídá propadu na úrovni 5,3 %. Ve srovnání s předchozím měsícem pak byly tržby nižší o 5,6 %. Samotný sektor prodeje a oprav motorových vozidel vykázal meziroční pokles o 11,3 %, tedy znatelně větší, než v říjnu (-5,4 %) a po jeho zahrnutí se celkové maloobchodní prodeje po kalendářním očištění snížily o 7,1 %, zatímco ještě o měsíc dříve ztrácely „jen“ 2,2 %.
  • Maloobchod ještě stále v záporných hodnotách
    I v červenci maloobchodní tržby bez prodeje aut pokračovaly v meziročním poklesu, ale ten byl podobně jako v červnu výrazně slabší. Trh byl ve svých predikcích pesimističtější, zatímco naše prognóza byla až přespříliš optimistická. Maloobchod nakonec zaznamenal meziroční pokles o 1,8 %, kdežto v meziměsíčním srovnání tržby vzrostly o 0,1 %.
  • Maloobchod klesá – Češi šetří
    „Srpen byl již šestnáctý měsíc v řadě, kdy klesaly maloobchodní tržby. Srpnové statistiky přinesly ještě dvě nepřízniví zprávy. Zatímco v předchozích měsících meziroční pokles zvolňoval z červnových -3,9 % na červencových -2,1 %, v srpnu bohužel na dynamice přidal a meziročně se tržby v maloobchodě snížily o 2,8 %. Nepříznivé bylo i meziměsíční srovnání, kdy ž po červencovém mírném nádechu o 0,1 %, došlo v srpnu k poklesu tržeb i meziměsíčně o 0,8 %,“ uvádí Petr Kymlička, partner poradenské skupiny Moore Czech Republic.
  • Maloobchod mírně roste, prodej aut stále klesá
    Maloobchodní tržby v ČR bez zahrnutí prodeje aut v srpnu vzrostly meziměsíčně o 0,3 %, což bylo zhruba o jeden procentní bod méně, než jsme čekali. To by nebylo moc, ale důležité je, že došlo k nemalé revizi předchozích údajů a celková úroveň tržeb se tak posunula citelně níž. V meziročním vyjádření i tak došlo ke zrychlení na 5,1 %, což není vyloženě špatný údaj, ale čekalo se výrazně víc. Medián odhadů analytiků ukazoval 7,5 % a my jsme odhadovali tempo 8,2 %. Po očištění o kalendářní vlivy činil meziroční růst 4,1 %.
  • 📈 Maloobchodné predaje v USA prekvapili
    Pred malou chvíľou boli z USA zverejnené maloobchodné predaje za september. Údaje prekonali očakávania trhu, pretože celkový ukazovateľ (maloobchodné predaje) vzrástol o 1,9% MoM. Krátko po zverejnení dát zaznamenali futures trhy nárast.
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

reklama
CapXmaster