Úterý 19. březen 2024 08:01
reklama
Instaforex ebook
reklama
CapXmaster
reklama
Purple pivot points
reklama
Fintokei ProTrader

Trump požaduje vyrovnanou obchodní bilanci s Čínou

21.03.2019 18:38  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Americké akciové trhy zahajují dnešní obchodování ziskově. Index Dow Jones roste o 0,6 %, S&P 500 stoupá o 0,5 % a technologický Nasdaq posiluje o 0,9 %. V rámci širšího indexu S&P 500 se nejvíce daří technologickým firmám (+1,7 %) a realitním developerům (+1,4 %). Jediným ztrácejícím sektorem jsou finanční instituce (-0,6 %). Před chvílí byly v amerických médiích zveřejněny další informace ohledně obchodních jednání s Čínou. Americký prezident Donald Trump doporučuje svému jednacímu týmu, aby Čína snížila obchodní deficit s USA. Peking údajně nabídnul po posledním setkání obou prezidentů, že zrealizuje nákupy amerického zboží ve výši 1,22 bilionu dolarů v horizontu příštích šesti let. Avšak Trump by chtěl toto číslo minimálně zdvojnásobit, ideálně ztrojnásobit. Při trojnásobku by došlo k vyrovnání obchodní bilance mezi oběma státy.

Evropské burzy podléhají nervozitě způsobené ohledně brexitu. T. Mayová včera oficiálně požádala o prodloužení termínu pro brexit do 30. června 2019. Polský prezident Tusk navrhuje pouze technické prodloužení do poloviny května, aby byla ratifikována stávající dohoda. Delší prodloužení by podpořil pouze v případě příslibu nějaké zásadnější změny ve vyjednané dohodě. Tato nejistota o budoucím vývoji se projevuje na tamních akciových burzách. Hlavní index Stoxx 600 aktuálně oslabuje o tři setiny procenta. Nejhůře jsou na tom finanční instituce se ztrátou 0,8 %.

Pražská burza dnes za silně podprůměrné obchodní aktivity posílila o 0,5 %. Absolutním vítězem se staly akcie pojišťovny VIG (+2,4 %), která dnes zveřejnila velmi solidní hospodářské výsledky za loňský rok. S velkým odstupem následuje VIG mediální skupina CME se ziskem 1,2 %. Na opačné straně se umístila likérka Stock Spirits a textilka PFNonvowens. Obě se shodnou ztrátou 0,3 %.

Zdroj: Komerční banka

Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Trump podepsal stimuly a brexitová jednání přinesla dohodu. Americké akcie na nových rekordech
    Americký prezident Donald Trump navzdory počátečním obstrukcím nakonec podepsal balík stimulačních opatření na podporu ekonomice, což podpořilo akcie na domácí půdě i jinde ve světě. Svého požadavku navýšit zamýšlenou výplatu 600 dolarů jako individuální přímou podporu Američanům na 2000 USD se nevzdal a požaduje hlasování v Kongresu. Tento požadavek je ovšem nezávazný a oběma komorami pravděpodobně neprojde.
  • Trump podkopává na twitteru Covid stimulus
    Po těžkém začátku týdne, uprostřed obav z nového kmene koronaviru, se americké akciové trhy vrátily zpět poté, co Kongres i Senát urychlily návrh zákona o osvobození od Covid ve výši 900 miliard dolarů, jenž dostal malou opozici.
  • Trump pohrozil Číně zvýšením dovozních cel
    Americký akciový trh uzavřel páteční obchodování ziskově. Index Dow Jones posílil o 0,8 %, S&P 500 si polepšil o 1 % a technologický Nasdaq vzrostl o 1,6 %. V rámci širšího indexu S&P 500 se dařilo všem sektorům, když jejich zisky dosahovaly výše až 1,4 % v případě výrobců luxusního zboží.
  • Trump pohrozil Mexiku zavedením nových cel, pokud neomezí nelegální migraci
    Před několika dny z USA zaznělo, že cla na dovoz oceli a hliníku z Kanady a Mexika budou zrušeny. Jednalo se o zásadní podmínku nové smlouvy USMCA, která by měla nahradit smlouvu NAFTA z roku 1994. Poslední krok Donalda Trumpa však její ratifikaci výrazně ohrozil. Americký prezident rozhodl o uvalení cla ve výši 5 % na dovoz mexického zboží do USA od 10. června. Cla by měla být odpovědí na nárůst nelegální migrace z Mexika do USA. Navíc pokud by se problém nedařilo Mexiku řešit, cla by měla postupně vzrůst až na 25 % k datu 1. října tohoto roku. Cla by měla být odstraněna v případě, že nelegální migrace bude potlačena.
  • Trump posílá dolů ropu, akcie však zůstávají růstově naladěny
    Po Asii a Evropě začala také Amerika nový týden v pozitivním duchu. Hlavním zdrojem zůstává stále optimismus o blížící se finální dohodě mezi USA a Čínou, která by zavřela kapitolu obchodních válek aspoň na této klíčové frontě. Zisky amerických akcií jsou už po otevření větší, než sledujeme v Evropě. Tu může stále trochu tížit hrozba, že se do hledáčku "tariffmana" Trumpa nyní dostane právě starý kontinent a jeho velké obchodní přebytky.
  • Trump poslal trhy do ztrát rozdmýcháváním dalších obchodních hrozeb
    Americký akciový trh uzavřel páteční obchodování se ztrátou. Index Dow Jones klesl o 1,4 %, S&P 500 si pohoršil o 1,3 % a technologický Nasdaq ztratil 1,5 %. V rámci širšího indexu S&P 500 se nejhůře dařilo telekomunikačním firmám, když jejich ztráty dosáhly výše 2 %. Nejziskovějším sektorem se stali realitní developeři, jejichž hodnota akcií vzrostla o 0,8 %. Za poklesem akciových trhů stojí čtvrteční oznámení amerického prezidenta Donalda Trumpa o plánu uvalit 5% dovozní cla na veškeré mexické zboží s platností od 10. června. Tato cla by se mohla vyšplhat až na 25 % v říjnu, tedy nárůst o 5 % měsíčně. Ke zrušení těchto cel by Trump přistoupil až ve chvíli, kdy by Mexiko začalo aktivně vystupovat v boji proti migraci a pašování drog do Spojených států.
  • Trump potrebuje obchodnú dohodu s Čínou
    Optimizmus na finančných trhoch počas posledného týždňa ochladol. Aj napriek zmiešanému výkonu hlavných európskych a amerických akciových indexov sa americké indexy obchodujú v blízkosti historicky najvyšších úrovní, pričom niektoré európske indexy sa obchodujú v blízkosti najvyšších úrovní v tomto roku. Za zhoršením nálady na trhoch stoja primárne dva faktory.
  • Trump povzbudil trhy, ale eufória rýchlo opadá
    Počas obdobia, odkedy v januári 2017 Donald Trump zasadol do prezidentského kresla sme mohli pozorovať explóziu rastu na akciových trhoch. Hlavné americké indexy dokonca niekoľkokrát prekonali svoje historické maximá. Už tri mesiace po zvolení novej hlavy štátu technologický index Nasdaq preskočil 6-tisícovú hranicu a tesne pred Vianocami si pripísal aj ďalšiu tisícku. Pomerne silný rast zaznamenal aj Dow Jones, ktorý v októbri 2017 prvýkrát zlomil hranicu 23-tisíc bodov, nehovoriac o posilňovaní hodnoty veľkých amerických spoločností a volatilite, ktorá klesala na minimum. Jedným z príkladov, ktoré z tohto pozitívneho vývoja ťažili bola spoločnosť Apple, ktorá ako prvá začiatkom augusta 2018 prekonala biliónovú tržnú kapitalizáciu.
  • Trump povzbuzuje Fed do akce, libru dál drtí brexit a akcie nemají jasný směr
    Americký prezident vyzval Fed, aby tento týden zašel dál než jen k malému snížení sazeb. Přidal také obvyklou kritiku, tedy že bankéři dělají chyby a jednají příliš opatrně ve srovnání s Čínou a Evropou. Velká tržní odezva vidět není, dolar sice odpoledne proti euru něco málo ztratil, ale výnosy se skoro nehýbou.
  • Trump pozastavuje rozhovory ohledně stimulace ekonomiky.
    Americký prezident Donald Trump ukončil měsíce jednání mezi demokraty a republikány o novém stimulačním balíčku až po volbách, což překvapilo jak Wall Street, tak Washington.
  • Trump promluví o obchodní politice. Trhy zatím vyčkávají
    Lehce negativní vstup do tohoto týdne dokázaly trhy překonat. Asie, jež se včera dostala pod slušný tlak, se naopak dnes zvedla. Opatrným růstem pak navazují evropské akcie, jejichž zisky jsou však v průměru skromné. Pokračuje lehký odklon investorů od dluhopisů z periferie eurozóny, zatímco jádrové papíry jsou na tom smíšeně při malých změnách výnosů. Malé změny platí také pro americké dluhopisy, které se včera neobchodovaly. Zlato je zhruba na svém.
  • Trump propásl cla? Na trhy se vrací pozitivní sentiment
    Včerejší zprávy, že v Pekingu údajně panuje pesimismus o dosažení obchodní dohody s USA, hlavní finanční trhy až tolik nezasáhly. Aspoň nešlo o dopad plošný a třeba americké akcie udržely pozice. Situaci dnes bez problému zvládly také asijské trhy a následně sledujeme slušný růst akcií v západní Evropě, zhruba o 0,7 pct. Naproti tomu dochází k mírnému odklonu investorů od bezpečných dluhopisů a ztrácí také zlato.
  • Trump představil daňovou reformu. Jak dopadne na trhy?
    Po snaze o reformu zdravotnictví se Donald Trump konečně dostal i k další klíčové oblasti. Tento týden jeho vláda představila návrh daňové reformy. Hlavním slibem je snížení nejvyšší daňové sazby pro korporace na 20 procent. Reforma by také nadnárodním korporacím umožnila za výhodných podmínek přesunout svoje zahraniční zisky do Spojených států.
  • Trump přidal na černou listinu US další čínské společnosti
    Americký prezident Donald Trump vydal výkonné nařízení zakazující americkým společnostem investovat do seznamu čínských společností, které jsou údajně kontrolovány nebo vlastněny čínskou armádou. Patří zde přední čínský výrobce čipů, společnost SMIC s producentem ropy a zemního plynu CNOOC.
  • Trump připustil možnost prodloužení obchodního příměří
    Americký akciový trh uzavřel úterní obchodování v zisku. Průmyslový index Dow Jones posílil o 1,5 %, S&P 500 vzrostl o 1,3 % a technologický Nasdaq si připsal 1,5 % hodnoty. V rámci širšího indexu S&P 500 se dařilo téměř všem sektorům s výjimkou realitních developerů. Ti ztratili 0,7 %. Nejvyššího zhodnocení se dočkali zpracovatelé komodit (+2,3 %) následovaní výrobci luxusního zboží (+1,7 %).
  • Trump přišel o nadvládu nad Kongresem, obchodní válka tím ale nezmírní. Českou ekonomiku kongresové volby příliš neovlivní
    Výsledek voleb do amerického Kongresu je ve svých hlavních aspektech plně v souladu s konsensuálním očekáváním trhu. Trh očekával, že republikáni ztratí většinu ve Sněmovně reprezentantů, zatímco si ji udrží v Senátu. Takový výsledek většinově předpokládaly i předvolební průzkumy, tudíž žádné překvapení jako při prezidentských volbách před dvěma lety se nekoná. Amerikou se nepřehnala demokratická „modrá vlna“, kterou někteří vyhlíželi.
  • Trump rozdmychává obchodní válku: akcie klesají, dluhopisy rostou
    Americké akcie klesají., dluhopisy rostou a dolar k euru nedokáže chytit dech. Agentura Bloomberg napsala, že USA pozdržely opětovné udělení licencí společnosti Huawei, potřebných pro nákup technologií od amerických firem. Prezident Trump následně uvedl, že by mohl zrušit rozhovory s Čínou plánované na září, a strach z další eskalace obchodní války mezi dvěma největšími světovými ekonomikami je zpět.
  • Trump řekl, co s daněmi a dolar ztratil. Co dnes řekne ECB?
    Avizované oznámení plánu daňové reformy přišlo včera večer. Americký prezident představil plán, který by snižoval daně o něco méně, než tvrdil v kampani. Představy Kongresu jsou ale ještě o něco mírnější. Tak jako tak, pokles daní by nakonec měl být příznivý pro akcie a zároveň negativní pro dluhopisy, neboť tato reforma pravděpodobně povede k rychlejšímu zvyšování veřejného dluhu. Trumpovy odhady silného hospodářského růstu, který výpadek příjmů nahradí, totiž vypadají hodně optimisticky a reforma nebude rozpočtově neutrální.
  • Trump říká, že už zachránil život tisícům obyvatel Hong Kongu. Trhy i proto věří, že nakonec si plácne s Pekingem
    Když Donald Trump mlčí, znamená to zjevně, že řeší zásadní dilema své kariéry. Dosud převážně mlčí k hongkongským pouličním bouřím. A to jindy třeba neváhá po twitteru v reálném čase radit až do Paříže, jak správně hasit požár katedrály. Jenže to, zda se podaří zachránit Notre Dame, či ne, není pro jeho kariéru ani za mák tak důležité jako to, jak se mu nyní podaří vyjít s Pekingem.
  • Trump sa zameral na kryptomeny, dáta z eurozóny sa zlepšujú
    Nie je to dlho, čo predseda Fedu Powell a guvernér BoE Carney sa vyjadrili ku kryptomenám a plánoch Facebooku ohľadom spustenenia vlastnej kryptomeny – Libry. Americký prezident začal útočiť na kryptomeny, pričom na sociálnej sieti Twitter uviedol, že nie je fanúšikom kryptomein a poznamenal, že ak chce Facebook vydať svoju vlastnú menu, musí sa snažiť o príslušnú certifikáciu. Kryptomeny zaznamenali po Powellovom a Trumpovom komentári pokles.
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

reklama
Instaforex ebook