Čtvrtek 28. březen 2024 20:30
reklama
Purple MT4 platforma nova
reklama
Swissquote Bank
reklama
Fintokei ProTrader
reklama
Fintokei SwiftTrader

Příměří, nebo eskalace? Trhy se připravují na G20, měny drží pozice

30.11.2018 10:42  Autor: Patria  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Hlavním tématem závěru týdne bude nepochybně summit G20, ze kterého můžeme dostat řadu velmi důležitých zpráv. Klíčovou oblastí je dohoda mezi USA a Čínou znamenající příměří v obchodní válce, respektive odložení dalších cel. Pokud by k ní lídři obou zemí dokázali najít cestu, jeden z klíčových problémů by mohl směřovat k řešení, z čehož by finanční trhy určitě měly radost. Efekt dohody / nedohody bude znát prakticky napříč trhy, ale největší ho čekáme u asijských a evropských akcií.

Dalším důležitým tématem je ropa. V rámci akce byla ohlášena schůzka předjednávající omezení těžby mezi lídry Ruska a Saúdské Arábie, ale do hry se asi vloží i Donald Trump hájící levnou ropu. Samotné rozhodnutí OPEC+ přijde příští týden.

A podceňovat bychom neměli ani znovuotevření americko - evropské fronty obchodní války. Během týdne chodily spekulace o chystaném zavedení cel na německá auta a šéfové tamních automobilek jsou dokonce pozváni do Bílého domu. To asi zástupci západoevropských zemí nenechají bez odezvy a zprávy z G20 se mohou dotknout i tohoto tématu.

Čínský státní tisk dnes pokračoval v podporování teze, že se Čína chce dohodnout, vyhnout další eskalaci sporu, spolupracovat atp. USA však k jednání musí přistoupit férově a nesmí se snažit využívat sporu k tlumení čínského růstu. Na první pohled pozitivní slova v podstatě jen kopírují známý postoj Číny a bohužel je nelze brát jako signál o rostoucí pravděpodobnosti dohody.

Zatímco asijské akcie si nakonec připsaly pěkný růst, v Evropě dopoledne převažuje negativní směr. Převládá opatrnost, která se ale neprojevuje nějakým velkým zájmem o bezpečné dluhopisy či zlato. Eurodolar se dopoledne téměř nehýbe a ani dolar-jen nevykazuje žádné podstatné změny. Libra dopoledne lehce posiluje.

V případě koruny jsme byli zvědavi na dnešní zpřesněné HDP za třetí čtvrtletí. Došlo k revizi lehce nahoru, což je fajn, ale na předpoklad ČNB jsme se nedostali. Zajímavé proto bude, jak banka nová čísla ohodnotí. Na korunu každopádně vzestupná revize dojem neudělala a její kurz k euru má tendenci spíše nepatrně slábnout.

Přehled kurzů nejdůležitějších měn dnes v 10:41 SEČ:
Střední Evropakurzzměna (%)*denní maximumdenní minimum
CZK/EUR25.9588-0.003725.993225.9432
CZK/USD22.82190.101822.845222.7689
HUF/EUR323.74100.0669323.9900323.1489
PLN/EUR4.28890.04584.29434.2843
Asiekurzzměna (%)*denní maximumdenní minimum
CNY/EUR7.9003-0.06657.91977.8967
JPY/EUR129.07900.0264129.3200129.0050
JPY/USD113.47500.0529113.4810113.2860
USA, Evropakurzzměna (%)*denní maximumdenní minimum
GBP/EUR0.8901-0.08920.89260.8889
CHF/EUR1.1325-0.16351.13601.1322
NOK/EUR9.74180.22779.77039.7202
SEK/EUR10.33930.085110.349310.3282
USD/EUR1.1375-0.10141.14011.1370
Ostatníkurzzměna (%)*denní maximumdenní minimum
AUD/USD1.36910.16431.36971.3648
CAD/USD1.33090.19391.33121.3276
* vůči závěru evropského obchodování z předchozího dne

Pozn. Aktuální kurzy měn najdete v sekci Měny&Sazby - Online - Měny
 
Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Přílišný klid?
    V posledních týdnech se výrazně zlepšilo prostředí pro přijímání rizik. Navzdory dramatické situaci, kterou má prezident Trump doma, se zdá, že si v zahraničí vykračuje. To přineslo naději na snížení napětí mezi USA a Čínou, což by umožnilo vzestup na asijských akciových trzích. S nízkou a stabilní měnovou politikou Fedu, po níž následoval slušný globální růst, by ceny akcií měly růst. Kromě toho je klima s nízkou volatilitou příznivé pro carry FX. Možná jsme příliš optimističtí, že zpomalení růstu USA bude mírné, vyhne se ekonomické recesi a/nebo Brexit nezhorší chuť k riziku.
  • Příliv bitcoinů na burzy roste – připravují se obchodníci na prodej?
    Nedávný příliv bitcoinů na burzy, zejména v hodnotách nad 1 milion dolarů, vyvolává mezi obchodníky zvědavost a naznačuje možnou volatilitu trhu.
  • Příliv BTC ohrožuje potenciální dno 20 000 dolarů
    Data naznačují, že investoři jsou nervózní a další pokles ceny by mohl vyvolat řetězovou reakci, protože mnoho obchodníků plánuje likvidovat své investice do BTC.
  • Příliv dobrého makra ze světa nepolevuje. Tentokrát překvapila Británie
    Velká Británie dnes zveřejnila nové makro a výsledky asi málo koho překvapí. Možná kromě analytiků, kteří vytváří konsenzus v ekonomickém kalendáři. Dočkali jsme se totiž jeho dalšího výrazného překonání. Konsenzus počítal s meziměsíčním růstem průmyslové produkce o 1 %, ta ale nakonec vyskočila o 2,1 %. Ve zpracovatelském sektoru byla situace podobná. Konsenzus počítal s růstem o 0,5 %, finální meziměsíční růst dosahoval v listopadu ale 1,3 %. Meziročně pak produkce v průmyslu a ve zpracovatelském sektoru roste o 2 % a 1,2 %.
  • Příliv kryptoměn po kroku společnosti BlackRock k ETF prudce vzrostl
    Data ukazují, že správci aktiv mohou následovat Blackrock a začít se angažovat v oblasti kryptoměn.
  • Přímá a nepřímá nabídka devizového trhu
    Přímá a nepřímá nabídka devizového trhu Obchodování, respektive forex a s ním i celý CFD trading, proš...
  • Přimějí ruské útoky na ukrajinskou pšenici českou vládu k embargování jejího dovozu, jak jej praktikují další země Visegrádské skupiny? Zřejmě nebude vyhnutí, ani zákaz vývozu rýže z Indie nepomůže
    Rusko zvyšuje, ale zároveň snižuje cenu pšenice ve světě. Zákaz vývozu rýže z Indie citelný globální růst cen potravin nezpůsobí, úroda dalších zemědělských plodin je totiž dobrá.
  • Příměří? Bude to složité, ale je třeba se připravovat
    Zatímco dění na finančních trzích se nadále točí kolem důsledků války a budoucí politiky Fedu, je dobré se připravovat na vývoj, který by mohl následovat. Konkrétně na okamžik, kdy Ukrajina s Ruskem uzavřou příměří. To bude samozřejmě důležitý moment i pro finanční trhy.
  • Příměří mezi býky a medvědy na trzích pokračuje, evropské akcie jen mírně rostou
    Úterní seance zatím z klidného normálu posledních dnů nijak výrazně nevybočuje. Objemy na evropských akciích jsou sice o něco vyšší než včera, i tak ale zůstávají přibližně pětinu pod průměrem. Evropským akciím daří mírně růst, jejich růst se však více než o nové fudamenty opírá především o velmi klidné prostředí a nízkou volatilitu, které akciím a ostatním rizikovým aktivům dlouhodobě pomáhá. Evropské indexy se tak i nadále drží ve velmi úzkém bočním trendu, ve kterém čekají na nové podněty.
  • Příměří na Ukrajině snížilo poptávku po zlatě
    Poslední výsledky týdenního přehledu zaměřeného na zlato ukázaly, že analytici z Wall Street mají ve vztahu k cenám drahého kovu většinou medvědí postoj. Přestože jsou retailoví investoři v krátkodobém horizontu stále optimističtí, sentiment oproti předchozímu týdnu prudce klesl.
  • Přinese druhá polovina roku 2022 dobré zprávy pro investory ohledně BTC?
    Od maxim okolo 68 000 dolarů až po minima okolo 17 000 dolarů, Bitcoin zažil vše. První polovina roku 2022 byla do očí bijícím odrazem trendů volatility krypto ekonomiky. Během tohoto období byly ve hře vnitřní i vnější faktory, které uzavřely jeden z nejhorších pololetních výkonů bitcoinu.
  • Přinese kulatý vrchol ovoce? Analýza CAD/JPY
    CAD/JPY se zatím nedokázalo odpoutat od dotvořené netopýří formace, která volá po oslabení. Trh se namísto toho uchýlil k rychlým impulsivním...
  • Přinese zasedání Fedu tento týden změnu úrokových sazeb?
    Minulý týden se americké akciové trhy probudily ze spánku a hned v pondělí dokázaly všechny tři hlavní akciové indexy umazat velkou část ztrát z výprodeje předešlého pátku, o kterém jsme psali v minulém článku. Index S&P 500 vzrostl o 1,5 %, DJIA posílil o 1,35 % a Nasdaq přidal 1,7 %. Index volatility VIX atakoval v úterý hranici až 20 bodů, na konci týdne uzavřel zhruba na 15 bodech a za poslední čtvrtrok jsme se tak dočkali jednoznačně nejvolatilnějšího obchodního týdne.
  • Při nižších obavách z inflace jsou technologie dnes ve výhodě
    Výnosy dluhopisů se dnes znovu posouvaly dolů hlavně v Evropě, přičemž německá 10Y splatnost je o 4 bazické body dole. V USA jsou nominální výnosy blízko včerejších hodnot, ale inflační očekávání klesají, což motivuje k návratu investorů zejména do technologických akcií.
  • Přínosy umělé inteligence pro byznys rostou a spolu s tím také investice do ní
    Nová studie Moore Global ukazuje, že umělá inteligence (AI) se stává klíčovou součástí růstové strategie mnoha společností. Tři čtvrtiny velkých a středních firem po celém světě v posledních čtyřech letech zvýšilo své investice do umělé inteligence, čímž potvrzuje rostoucí zájem o tuto technologii v byznysu. Hlavní přínosy AI zahrnují zvýšení produktivity a zlepšení zákaznické zkušenosti, přičemž pouze 22 % firem vnímá AI jako prostředek ke snížení počtu zaměstnanců nebo mzdových nákladů. Studie také naznačuje, že většina vedoucích pracovníků považuje AI za klíčovou investici s pozitivním dopadem na budoucí finanční výkonnost a udržitelnost jejich společností.
  • Přinutí slabší inflace ECB k holubičí rétorice? Analýza EUR/USD
    Včerejší horší zprávy z amerického trhu práce, kde soukromý sektor vytvořil v srpnu jenom 190 000 nových pracovních míst, mírně...
  • Případ Foxtrade: majitel vybral od lidí úspory ve výši jedné miliardy, pak zmizel
    Majitel a jednatel pražské společnosti Foxtrade Invest Luboš Pánek vybíral v posledních třech letech ve velkém od lidí úspory a sliboval, že jim je výhodně zhodnotí. Letos v březnu ale zmizel a od té doby se klienti ke vkladům nedostali. Celkem bylo investorů přes čtyři stovky a podle jejich odhadů mohli Pánkovi svěřit více než miliardu korun. O případ se podle zjištění HN zajímá už i policie.
  • Případová studie Invesca: Nastartování přechodu na zelenou energii
    Výroba elektřiny byla vždy historicky velmi náročná na emise CO2. Byla založena na spalování fosilních paliv, které v malé míře doplňovala vodní a jaderná energie. To se však v posledních letech začíná měnit. V důsledku rychlého technologického pokroku a mnohem nižších nákladů rychle roste výroba solární a větrné energie.
  • Při pohledu na výkonnost jednotlivých komodit nezapomínejte na rolování kontraktů
    Ole Hansen, komoditní stratég Saxo Bank. Ve svém posledním loňském článku jsem se zabýval výkonností některých klíčovýc...
  • Příprava Bitcoinu (BTC) na Rally, Podle Top Crypto Strategist – Zde je jeho cíl
    Pozorně sledovaný kryptostratég a obchodník tvrdí, že Bitcoin je jeden odpor od zažehnutí silného posunu vzhůru, který může BTC posunout na čerstvá maxima roku 2022.
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

Forex brokeři
FxNet
ATC Brokers
Pax Forex
reklama
Swissquote Bank