Úterý 19. březen 2024 08:45
reklama
Fintokei SwiftTrader
reklama
Instaforex ebook
reklama
Purple pivot points
reklama
XTB trading konference 2024

Ranní nadhoz finančních trhů 20.8.2018

20.08.2018 09:11  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Aktuální hodnoty měny/komodity:

 

 

Aktuál

EUR/CZK

 

25,73

USD/CZK

22,52

EUR/USD

 

1,142

PLN/USD

3,767

Ropa Brent

USD/barel

71,78

Zlato

USD/unce

1187

Aktualizováno

8:44

Zdroj: Thomson Reuters

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Pohled zpět:  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Srpnový Michigan index spotřebitelské důvěry neočekávaně klesl o 2,6 b. na 95,3 b. Spotřebitelé vnímají, že „podmínky k nákupu“ se zhoršily, ale zároveň uvedli, že neočekávají akceleraci inflace. Každopádně průzkum poukazuje na slabší nákupní chuť.

Výhled:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

V úterý zasedne bankovní rada Maďarské centrální banky. Poslední jednání nepřineslo žádné novinky. Navzdory vysoké červencové inflaci (3,4 % r/r) tým RBI neočekává žádnou výraznou změnu v komunikaci MNB. Slabší forint centrální bance starosti nedělá, pokud se nejedná o výrazné skoky.

Ve čtvrtek bude zveřejněn záznam z měnověpolitického jednání ECB z července, které bylo asi nejnudnější za poslední rok. Očekáváme tak stejně nudný záznam. Zářijové jednání přinese přinejmenším novou prognózu centrální banky, která nabídne detailnější pohled na zdroje ekonomického zpomalení.

Ve stejný den vyjdou srpnová PMI pro USA, Německo a eurozónu. Ve všech případech se neočekává výrazný pohyb a PMI by tak měly zůstat poblíž svých současných hodnot.

Poslední pracovní den zakončí druhý odhad německého HDP za druhé čtvrtletí. Revize bývají běžným jevem, ale důležitější je, že se dozvíme strukturu růstu. První odhad ukázal růst 0,5 % č/č a 2,3 % r/r, stejný jako ČR.

Dnešní makroekonomické ukazatele:  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Čas

Země

Údálost

 

 

 

 

 

RB/RBI

Trh

Předchozí

 

 

 

 

-

-

-

-

-

-

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Co bude:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

PO: -
ÚT: HU Zasedání MNB
Hospodářské výsledky: BHP Billiton
ST: USA záznam z jednání Fedu
Hospodářské výsledky: Target Corp, CA Immobilien, UNIQA
ČT: SRN EUR, USA PMI ve výrobě, EUR spotřebitelská důvěra, EUR záznam z jednání ECB
Hospodářské výsledky: Autodesk, GAP, HP, Schoeller-Bleckmann Oilfield Equipment (SBO)
PÁ: ČR spotřebitelská důvěra, SRN 2. odhad HDP

Autor: Milan Frydrych, analytik

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Editor: František Táborský, analytik

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 



Tým ekonomického výzkumu Raiffeisenbank a.s.

Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Ranní nadhoz finančních trhů 20.11.2018
    Spolustraníkům T. Mayové se nepodařilo během včerejšího dne získat potřebných 48 hlasů pro vyvolání hlasování o nedůvěře premiérky. Hrozba jejího odvolání je tak alespoň prozatím zažehnána a premiérka se tak může plně soustředit na parlamentní hlasování o smlouvě o Brexitu, které se má konat příští měsíc.
  • Ranní nadhoz finančních trhů 20.12.2018
    Na včerejším měnověpolitickém zasedání schválila rada Fedu zvýšení sazeb o 25 bazických bodů na současnou hodnotu 2,5 %, zvýšila tak sazby již počtvrté v tomto roce. Nenechala se tak zviklat nátlakem amerického prezidenta ani trhu a odhlasovala, co považovala za krok správným směrem. Výsledem zasedání byla také upravená prognóza pro následující roky, která do roku 2019 počítá se dvěma zvýšeními sazeb na rozdíl od předchozí prognózy, který počítala se třemi. Se stejným počtem „hiků“, tj. na 3 %, počítají i naši kolegové z RBI. Utahování měnové politiky tak zpomalí.
  • Ranní nadhoz finančních trhů 20.2.2019
    Německý předstihový ukazatel ZEW v únoru potvrdil rostoucí trend, když vzrostl čtvrtý měsíc v řadě na hodnotu -13,4 bodu. Výhled investorů na dalších šest měsíců se tak zlepšil o 1,6 bodu. Nelze však očekávat výrazné zlepšení německé ekonomické situace vzhledem ke slabým výsledkům především ve výrobním sektoru, ale také v průmyslu.
  • Ranní nadhoz finančních trhů 20.3.2018
    Podle zákulisních informací plánuje americká vláda ještě tento týden uvalit širokou škálu dovozních tarifů v celkové hodnotě 60 mld. dolarů na zboží z Číny. Důvodem je prý častá (státem podporovaná) krádež duševního vlastnictví ze strany čínských firem. Čínský premiér dnes slíbil, že podpoří další otevírání čínské ekonomiky a ochranu duševního vlastnictví zahraničních firem.
  • Ranní nadhoz finančních trhů 20.3.2019
    Ohledně nastavení úrokových sazeb se včera vyjádřil viceguvernér M. Mora. Podle jeho názoru existuje prostor pro nejvýše jedno zvýšení sazeb, k tomu však podle něj nedojde na nejbližším měnověpolitickém jednání koncem března. Významným faktorem při rozhodování budou zvyšující se rizika zahraničního ekonomického vývoje. Podle Mory by se mělo zvýšení sazeb odložit, abychom mohli lépe zanalyzovat, v jakém rozsahu ovlivní negativní zahraniční vývoj tuzemskou ekonomiku.
  • Ranní nadhoz finančních trhů 20.4.2018
    Jednání o obchodní dohodě mezi japonským premiérem S. Abe a americkým prezidentem D. Trumpem skončilo neúspěšně. D. Trump odmítl udělit Japonsku výjimku na nově uvalená cla na hliník a ocel, zatímco japonský premiér marně apeloval na opětovné vstoupení USA do Transpacifického partnerství.
  • Ranní nadhoz finančních trhů 20.5.2019
    Americký prezident odložil rozhodnutí ohledně uvalení cel na evropský dovoz aut. Nejistota se tak prodlužuje na dalšího půl roku. Ani ohledně americko-čínských sporů není jasněji. Další šanci na vyjednávání budou mít obě strany na summitu G20 v Japonsku na konci června.
  • Ranní nadhoz finančních trhů 20.6.2018
    Ceny průmyslových výrobců v Německu v květnu vzrostly o 0,5 % meziměsíčně a 2,7 % meziročně, v obou případech nad odhady trhu. Meziměsíčně i meziročně vzrostly hlavně ceny paliv a energií.
  • Ranní nadhoz finančních trhů 20.6.2019
    Na včerejším zasedání amerického Fedu podle očekávání ještě nedošlo ke změně úrokových sazeb, nicméně vnímání centrálních bankéřů se posunulo ve směru měnového uvolnění. Sazby by se tak mohly změnit již na dalším zasedání koncem července. Nejistoty spojené s obchodními válkami a jejich nepříznivý vliv na americkou i globální ekonomiku spolu s nižší úrovní cenového růstu jsou hlavními důvody pro snížení úrokových sazeb. Prognóza Fedu zůstala nadále příznivá, výhled HDP se takřka nemění, směrem dolů je přehodnocena inflace a nezaměstnanost. Kurz amerického dolaru proti euru od včerejška postupně oslabuje až na aktuální úroveň 1,127. To by mělo pomoci koruně, její kurz proti euru se však neměnil a zůstal poblíž 25,63.
  • Ranní nadhoz finančních trhů 20.7.2018
    Kurz renminbi vůči dolaru oslabil o téměř procento. Čínská centrální banka navýšila fixaci kurzu nad USD/CNY 6,7, přičemž oslabení renminbi nebude bránit. Čína se tak může připravovat na měnovou válku jako odpověď na americké obchodní sankce. V důsledku měny střední a východní Evropy oslabily včetně koruny, ta znovu překonala EUR/CZK 25,9.
  • Ranní nadhoz finančních trhů 20.8.2019
    Včera byl zveřejněn finální odhad růstu spotřebitelských cen v eurozóně za červenec. Jádrová složka inflace zůstala nezměněna na hodnotě 0,9 % y-o-y, celková inflace však byla o desetinu přehodnocena směrem dolů na 1,0 %. Inflace tak dále ztrácí tempo a vzdaluje se od cíle ECB. Ta připravuje na září obsáhlý balíček opatření pro stimulaci ekonomiky.
  • Ranní nadhoz finančních trhů 20.9.2018
    Středečního jednání bankovní rady ČNB se zúčastní všichni její členové. Nepředpokládáme, že by tato informace měla zásadně změnit situaci. Již čtyři členové bankovní rady ze sedmi se vyjádřili ve prospěch zářijového zvýšení úrokových sazeb.
  • Ranní nadhoz finančních trhů 2.10.2018
    Míra nezaměstnanosti v eurozóně podle očekávání trhu poklesla na 8,1 %. Nejnižší nezaměstnanost je tradičně v Německu, naopak nejvyšší se stále drží v jižních státech unie. Španělská nezaměstnanost se jako jedna z posledních drží v pásmu dvouciferných hodnot.
  • Ranní nadhoz finančních trhů 2.10.2019
    Inflace v eurozóně v září dosáhla úrovně 0,9 %, tedy ještě o desetinu procentního bodu méně, než očekával trh. Nachází se tak hluboko pod cílem Evropské centrální banky, která by inflaci ráda viděla těsně pod 2 %. Zpětně se potvrzuje obava bankéřů ve Frankfurtu, že ochlazování zpracovatelského sektoru způsobené geopolitickým napětím stáhne inflaci směrem dolů.
  • Ranní nadhoz finančních trhů 21.11.2018
    Vláda schválila navýšení minimální mzdy o 1 150 korun na 13 350 s platností od začátku příštího roku. Jedná se tak o druhé největší navýšení v historii. Společně s růstem platů ve státní správě by tak tyto dva faktory měly být hlavními tahouny růst mezd v příštím roce, obdobně jako v tomto. Proto očekáváme, že průměrné mzdy v celé ekonomice vzrostou v tomto roce o 8,4 % a v roce příštím o 7,8 %.
  • Ranní nadhoz finančních trhů 2.11.2018
    Bankovní rada ČNB včera rozhodla počtvrté v řadě a popáté v tomto roce zvýšit své úrokové sazby. Dvoutýdenní repo sazba byla navýšena na úroveň 1,75 %. Bankovní rada vyhodnotila rizika prognózy na horizontu měnové politiky jako mírně proinflační. Nová prognóza počítá pouze s jedním dalším zvýšením sazeb v prvním čtvrtletí příštího roku a následně až v roce 2020.
  • Ranní nadhoz finančních trhů 21.1.2019
    V noci na dnešek byly zveřejněné statistiky Číny. Prosincové maloobchodní tržby dopadly o desetinky lépe, než trh očekával, což znamená meziroční růst o 8,2 %. Průmyslová výroba v prosinci zaznamenala znatelnější zlepšení o 5,7 % a HDP za čtvrté čtvrtletí vzrostlo dle očekávání o 6,4 %. V celém roce 2018 vzrostla tamní ekonomika o 6,6 %, což je nejpomalejší tempo od roku 1990.
  • Ranní nadhoz finančních trhů 21.12.2018
    Bankovní rada ČNB včera rozhodla o zachování sazeb na současné úrovni. Dvoutýdenní repo sazba zůstává na úrovni 1,75 %, lombardní na 2,75 % a diskontní sazba na 0,75 %. Dle očekávání si tak ČNB dává pauzu před dalším zvyšováním sazeb, které dle našich odhadů přijde hned z kraje příštího roku.
  • Ranní nadhoz finančních trhů 2.1.2019
    Americký prezident D. Trump pozval lídry obou stran do Bílého domu na jednání ohledně ukončení vládního „shutdownu“. Ten už trvá jedenáct dní, ačkoli část připadla na svátky a víkendové dny. Demokraté však od nového roku převzali většinu v dolní komoře a mají tak větší páku proti administrativě D. Trumpa.
  • Ranní nadhoz finančních trhů 21.2.2019
    Člen bankovní rady V. Benda včera opět zopakoval, že slabší koruna otevírá prostor pro zvyšování úrokových sazeb. Jeho názor však pro trhy nebyl překvapením, neboť byl jedním ze dvou členů rady, kteří opakovaně hlasují pro zvyšování úrokových sazeb.
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

reklama
Dukascopy new