Čtvrtek 28. březen 2024 23:46
reklama
Fintokei SwiftTrader
reklama
Dukascopy new
reklama
Purple MT4 platforma nova
reklama
CapXmaster srovnani

Trhy zatím přešlapují na místě, výnosy dluhopisů mírně rostou

30.07.2018 15:01  Autor: X-Trade Brokers  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Pondělní seance zatím na finančních trzích probíhá naprosto v klidu a bez větších pohybů. Na vině je absence důležitých fundamentů, které jsou v tomto týdnu naplánovány až a jeho druhou polovinu. Akciové indexy tak dnes na nízkých objemech stagnují v okolí pátečního close a drží se v líném bočním trendu. Zajímavější je tentokrát situace na bondech, kde v Evropě i v USA pokračuje růst dluhopisových výnosů. Ty americké se v případě desetiletých splatností blíží znovu ke hranici 3 %, zatímco v Německu se znovu dostáváme u stejných splatností nad hranici 0,4 %.

Na devizovém trhu dnes jen mírné ztrácí americký dolar, který se na páru s eurem dostal zpět na 1,1680 EURUSD. Částečně tak koriguje zisky z konce minulého týdne, které nabral po zasedání ECB, i když se stále drží v bočním trendu a čeká na impuls, který by mu umožnil z této konsolidace uniknout. Minulý týden se jej nedočkal a bude zajímavé sledovat, zda mu jej dodá ve středu zasedání Fedu, nebo ve čtvrtek zveřejnění amerických výsledků z pracovního trhu.

Na páru s GBP, JPY a dalšími majors je dnes dolar stabilní a bez větších výkyvů.

Klidné obchodování dnes dokonce panuje také na tradičně volatilních kryptoměnách, když se Bitcoin po silném růstu z poloviny července zatím zdá se stabilizoval v okolí 8 100 dolarů.

Americká seance je dnes téměř bez dat, takže žádné drama po otevření tamních burz na indexech ani na FX nečekáme. Obchodníci budou věnovat pozornost pravděpodobně hlavně pokračující výsledkové sezóně a dopadu na jednotlivé akcie reportujících firem. Celkový dopad těchto výsledků na tržní sentiment však pravděpodobně bude zanedbatelný.

Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Trhy zahajují týden opatrně, euro zatím zůstává nad 1,17 EURUSD
    Po třech nervózních seancích se dnes evropské akciové indexy znovu vrací do zelených čísel. Růst je sice relativně mírný a objemy jsou zhruba čtvrtinu pod dlouhodobým průměrem, zklidnění na trzích však může přispět k celkové stabilizaci i do nadcházejících dnů, když indexy mají po pádu z posledních čtyř týdnů rozhodně co dohánět.
  • Trhy zahajují týden opatrně, euro ztrácí
    Rychlý přehled k dnešnímu dění na trzích… Pondělní seance zatím probíhá v klidu a bez velkých změn. Tématem jsou...
  • Trhy zachovávají klid před Brexitem
    Evropské akciové trhy si i den před britským referendem o setrvání v Evropské unii udržují pozitivní náladu z předchozích dní. Britský akciový index FTSE 100 posiluje o 0,2 procenta. Německý DAX si připisuje přes 0,5 procenta zisku. V zelených číslech včera uzavřela i Amerika. Index Dow Jones posílil o 0,14 procenta na 17 804,87 bodu a širší index S&P 500 stoupl o 0,27 procenta na 2083,25 bodu.
  • Trhy zachvátily výprodeje technologických firem
    Akciové trhy ve Spojených státech ukončily první obchodní den tohoto týdne výraznými ztrátami. Průmyslový Dow Jones index oslabil o 1,6 %, S&P 500 ztratil 1,7 % a technologický Nasdaq se propadl o celá 3 %. Celý propad včera odstartovala společnost Apple, když oznámila snížení výrobních objednávek na nové modely iPhone. Pro některé snížila výrobu až o třetinu oproti původnímu záměru výroby. Tyto zprávy s sebou stáhly do ztrát i dodavatelské firmy a celé technologické odvětví. Samotný Apple včera odepsal 4 % ze své hodnoty. V rámci širšího indexu S&P 500 včera nejhůře dopadly již zmíněné technologické firmy (-3,8 %) následované výrobci luxusního zboží (-2,7 %) a telekomunikačními společnostmi (-2,6 %). Dařilo se pouze síťovým odvětvím (+0,5 %) a realitním developerům (+0,4 %).
  • Trhy zamířily na jih, eurodolar již stihl odevzdat dnešní zisky
    Hlavní pozornost investorů se dnes upírala na rozhodnutí ECB o sazbách. Šlo o první zvýšení sazeb po 11 letech a hned o půl procentního bodu, tedy více, než ekonomové očekávali. Největší „hike“ od roku 2000 ukončuje éru záporných sazeb, která pomohla ekonomikám regionu překonat globální finanční krizi, zhroucení státních dluhopisů a nakonec pandemii v roce 2020. Obchodníci také zvýšili sázky na tempo zpřísňování a do konce roku nacenili dalších 137 bazických bodů ve srovnání s méně než 120 bazickými body předtím. Rozhodnutí ECB přichází však v době, kdy se schyluje k politické krizi v Itálii, což zvyšuje tlak na ECB, aby chránila nejzranitelnější členy eurozóny před spekulacemi na trhu, například prostřednictvím nového nástroje krizového řízení TPI.
  • Trhy započítavajú aj ďalšie zvýšenie sadzieb FEDu v marci budúceho roka
    Decembrové zvýšenie úrokových sadzieb v USA je hotovou vecou. Trhy sa už začínajú pozerať do roku 2018 a aktuálne dokonca prideľujú viac ako 50-percentnú pravdepodobnosť tomu, že úrokové sadzby pôjdu opäť nahor v marci, a to do pásma 1,5-1,75% (aktuálne sú v pásme 1-1,25%).
  • Trhy započítavajú väčšie geopolitické riziko ako pri začiatku vojny v Donbase
    Aktuálna geopolitická averzia k riziku, ktorá sa prejavuje predovšetkým na amerických dlhopisoch, zlate a jene, vyzerá byť neprimerane vysoká. Preto som sa pozrel na to, ako reagovali trhy na dôležité udalosti počas konfliktu v Sýrii, na Ukrajine a na naťahovačky medzi USA a Severnou Kóreou v posledných rokoch.
  • Trhy započítavajú vyššiu pravdepodobnosť negatívneho šoku v USA
    Vzhľadom na aktuálne pohyby na dolárových pároch, ktoré dávajú zmysel len v dvoch prípadoch: 1) FED dnes vo večerných hodinách vo svojom protokole z posledného zasadnutia vyhlási, že sa bojí nižšej inflácie; 2) Nový šéf FEDu Powell vo februári pred Kongresom predznačí pomalšie zvyšovanie sadzieb, než sme boli zvyknutí za Yellenovej; som sa pozrel na to, že ako sa vyvíjajú výnosy z desaťročných amerických dlhopisov v porovnaní s inými aktívami a ukazovateľmi, s ktorými sa v nedávnej minulosti hýbali v tesnom vzťahu.
  • ⛽Trhy zasiahla energetická kríza
    Genézu súčasnej energetickej krízy je potrebné hľadať v predchádzajúcich rokoch v politikách zameraných na zníženie obrovských emisií oxidu uhličitého do atmosféry. Svet chcel ustúpiť od používania uhlia a zameral sa na nízkoemisné zdroje energie, akými sú plyn alebo obnoviteľné zdroje energie. K tomu všetkému pridávame brexit, ktorý má obrovský vplyv na súčasnú bláznivú situáciu vo Veľkej Británii, ekonomické spomalenie spôsobené koronavírusom, ktoré viedlo len k dočasnému zníženiu dopytu po energetických zdrojoch a kľúčový a najmenej predvídateľný faktor - počasie.
  • Trhy zastavily v pondělí svůj propad
    Trhy dál žijí napětím ve finančním sektoru. Dohodnuté převzetí banky Credit Suisse konkurenční UBS vyvolalo paniku mezi investory do konvertibilních bankovních dluhopisů (AT1) - právě oni přišli při převzetí Credit Suisse o všechno, zatímco akcionářům má být vyplaceno 3,3 miliardy dolarů. Trhy přitom předpokládaly, že držitelé dluhopisů budou “tradičně” vyplaceni přednostně před majiteli akcií.
  • Trhy zatím situace v Turecku příliš nevzrušuje
    Finanční trhy se s víkendovým pokusem o puč v Turecku zatím vypořádaly až překvapivě dobře. Dlouhodobý dopad víkendových událostí na Turecko samozřejmě zatím lze jen obtížně domýšlet a chytřejší budeme až s odstupem času. Vyspělé západní trhy jsou ale během dnešního dopoledne naprosto v klidu a pondělní seance zatím naznačuje, že se turecké problémy týkají stále především Turecka. I v jeho případě je však změna ocenění finančních aktiv relativně mírná a asi nebudeme sami, když řekneme, že jsme v pátek večer s takovouto reakcí rozhodně nepočítali. Šok a následnou úlevu nejlépe ilustruje situace na turecké liře, se kterou bylo možno obchodovat ještě v průběhu pátečního večera, kdy začaly armádní jednotky obsazovat oba mosty v tureckém hlavním městě.
  • Trhy zatím zůstávají uvězněny v bočním trendu. Dolar mírně ztrácí
    Finanční trhy zatím plynule navazují na klidnou včerejší seanci. Po oslavách dne díkůvzdání dnes na trzích vládnou opě...
  • Trhy zaujímavé trhy budúceho týždňa (07.01.2022)
    Prvý týždeň nového roka bol na trhoch veľmi zaujímavý. FOMC minutes vyvolali určité rizikové nálady, keďže sa zvýšili očakávania rýchlejšieho poklesu sadzieb v Spojených štátoch. Aj budúci týždeň vyzerá zaujímavo, keďže budú zverejnené údaje o CPI v USA za december, správa o nemeckom HDP za rok 2021 a hospodárske výsledky bánk z Wall Street za 4. štvrťrok 2021. V nadchádzajúcom týždni určite sledujte GOLD, US500 a DE30!
  • Trhy zavřely poprvé v roce v zeleném
    Díky státnímu svátku v USA měli investoři kratší obchodní týden, US trhy otevřely až v úterý kvůli svátku Martina Luth...
  • Trhy zmiešané po rozhodnutí Fedu o sadzbách
    FOMC znižuje úrokové sadzby o 25 bps - v súlade s očakávaniami. Vyhlásenie naznačuje prestávku v budúcich zníženiach sadzieb! US500 zaznamenal mierny pokles, krátkodobá podpora 3022.
  • Trhy znovu nervózní. Akcie padají, libra má problém s brexitem i virem
    Nic se sice nemění na tom, že trhy hledí vpřed za současnou vlnu koronaviru, ale nová čísla přece jen nejsou příznivá a mohou krátkodobě sentiment zhoršovat. Kromě některých rozvíjejících se zemí sledujeme hlavně Německo a USA, kde v posledních dnech dochází jednoznačně ke zrychlení rozmachu nákazy. V dalších západoevropských zemích se tempo nákazy sice po zpomalení stabilizuje, ale na úrovních, které vládám pravděpodobně nedovolí rychle rušit restriktivní opatření.
  • Trhy znovu ve stínu obchodní války. Akcie míří dolů a výnosová křivka se zplošťuje
    Asijské a poté i evropské akcie ve čtvrtek zamířily značně dolů, když trhy znovu tíží rizika spojená s obchodní válkou mezi USA a Čínou. Už bylo potvrzeno, že zvýšení amerických cel na čínské zboží přijde, a to o půlnoci (východního času) z dneška na pátek. To znamená v půlce plánovaného jednání s čínskou delegací, pro kterou jde o jasné ultimátum. Aby se vyšším clům vyhnula, musela by kývnout na to, z čeho ve vyjednáváních naposledy začala couvat, a to navíc velmi rychle.
  • Trhy zpátky ve vyčkávacím režimu, WTI na dosah 40 dolarů
    Začátek týdne se na finančních trzích zatím nese podle očekávání ve velmi poklidném duchu. Důvodem je absence významný...
  • Trhy ztuhly v nejistotě kam jít dál.
    V pátek na akciových trzích v USA jsme pozorovali pohyb, který byl kompletně opačný pohybu kterého jsme byli svědci ve...
  • Trhy ztuhly v očekáváni zasedání FRS
    Ve čtvrtek, 12. září, hlavní akciové indexy ve Spojených státech amerických ukončily obchodní seanci v záporném terito...
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

reklama
CapXmaster