Úterý 19. březen 2024 05:22
reklama
Swissquote Bank
reklama
Dukascopy new
reklama
XTB trading konference 2024
reklama
Instaforex krypto ebook

Stoja za poklesom eura očakávania normalizácie politiky ECB?

18.01.2018 17:59  Autor: X-Trade Brokers  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Časť analytikov razí teóriu, že posilnenie eura ktoré ignoruje nárast úrokových diferenciálov v prospech USA, je dielom očakávaní normalizácie politiky ECB. T.j. že euro posilňuje kvôli tomu, že ECB zrejme onedlho ukončí QE a začne pozvoľne dvíhať sadzby. Priaznivci tejto teórie hovoria, že je to dôvod, prečo aktuálne rastú CAD a GBP a v tomto roku by mali mať z podobného dôvodu dobré vyhliadky AUD a NZD.

Pozrel som sa osem najobchodovanejších mien, že či v minulosti oslabili kvôli „nenormalizácii“ politiky a či tie, ktoré už začali svoju politiku normalizovať, predtým posilňovali. Teda, či má táto teória oporu v histórii. Pozeral som sa vývoj od roku 2009, kedy sa politika centrálnych bánk rozišla. V roku 2008, najmä v jeho druhej polovici, robili všetci to isté, masívne uvoľňovali.

Začnime eurom, keďže práve jeho posilnenie sa pripisuje očakávaniu ohľadom normalizácie politiky. Očakávania normalizácie politiky (pokiaľ je teda téza správna) vyvolalo zníženie kvantitatívneho uvoľňovania (ďalej QE) z 80 mld. eur mesačne na 60 mld (aktuálne je to už len 30 mld.). História ukazuje, že obchodom váženému euru pomohli očakávania zvýšenia sadzieb (2011) a nadol ho poslali zníženia sadzieb na prelome rokov 2011/2012 a v rokoch 2014-2016. Čiastočne v tom zohrali rolu aj očakávania, v roku 2011 začalo euro klesať skôr ako ECB znížila sadby a pokles koncom roka 2014 nebol vyvolaný len nižšími sadzbami, ale aj očakávaním QE. Počas QE však euro neklesalo, čiže pri QE smere zohralo rolu skôr očakávanie ako samotná realizácia.

Vývoj politiky ECB a obchodom váženého eura

Čo sa týka dolára, tak ten klesal počas QE1 a QE2. QE3 s ním veľa nespravilo. A prekvapivo ani zvyšovanie sadzieb od konca roka 2016. Takmer všetok jeho rast prišiel po skončení QE koncom roka 2014. Čiže nie v čase, kedy FED QE znižoval (tzv. tapering), ako teraz pri ECB, kedy euro rastie už počas znižovania nákupov dlhopisov. Dolár teda túto tézu potvrdzuje len čiastočne – očakávania normalizácie politiky zohrávajú určitú rolu, pri USD však prišli až po tom, čo FED prestal nakupovať dlhopisy. ECB ich pritom bude nakupovať minimálne do septembra.

Vývoj politiky FEDu a obchodom váženého dolára

Švédska koruna, ktorej centrálna banka sa kvôli vysokej expozícii Švédska voči eurozóne robí podobné kroky ako ECB v rovnakom čase, túto tézu nepotvrdzuje. Riksbank začala znižovať QE už v polovici minulého roka, a od januára ho definitívne ukončila. SEK však nerastie, naopak stagnuje. Hoci je pri normalizácii o o niekoľko kvartálov viac popredu ako ECB. Švédska koruna okrem toho historicky reagovala tak na zmenu sadzieb ako aj na očakávanie ich zmeny (mimo roku 2012), na QE nereagovala.

Vývoj politiky Riksbank a obchodom váženej švédskej koruny

Britská libra zase na politiku Bank of England reaguje zriedka. Prepadla sa pred znížením sadzieb a mini-QE v minulom roku. To však bolo dielom výsledku referenda o BrExite. Inak na QE v rokoch 2009 a 2011/2012 nereagovala negatívne. A to ani v čase, kedy sa jeho ohlásenie čakalo.

Vývoj politiky BoE a obchodom váženej britskej libry

Čo sa týka Bank of Japan, tak tá má od krízy dva míľniky – 1. Mimoriadne stimulačnú politika po voľbách 2012, kedy zvíťazil Abe, ktorý v marci 2013 vymenoval za guvernéra centrálnej banky Kurodu. Ten masívne zvýšil QE a neskôr poslal úrokové sadzby do mínusu. Od konca roka 2016 sa jeho objem znížil, keďže program cieľovania dlhodobého úročenia znížil potrebu nakupovať štátne dlhopisy k tomu, aby ostalo dlhodobé úročenie nízke. Jen reagoval na výrazné navýšenie QE negatívne. Na jeho zníženie však zatiaľ na rozdiel od eura nereaguje. Klesať začal ešte pred začiatkom masívneho QE, teda koncom roka 2012. To, že k nemu dôjde bolo totiž jasné už od volieb, resp. už od volebnej kampane. Pred Abenomics jen posilňoval. Aj v tom čase robila BoJ QE, ale bol to len taký slabý odvar.

Vývoj politiky BoJ a obchodom váženého jenu

Ešte som sa pozrel aj na AUD, NZD a CAD. Týmito troma menami politika centrálnych bánk hýbala len zriedka., navyše pri nich nebolo prítomné QE. Väčší vplyv na ne majú ceny komodít a vývoj ekonomiky u ich veľkých obchodných partnerov – USA pri CAD a Čína pri AUD/NZD.

Vývoj politiky RBA a obchodom váženého AUD

Vývoj politiky RBNZ a obchodom váženého NZD

Vývoj politiky BoC a obchodom váženého CAD

História, najmä pri iných menách, neukazuje silnú oporu pre to, že by meny mali tendenciu reagovať očakávania normalizácie politiky centrálnej banky v takomto skorom štádiu. USD začal rásť až po skončení QE, SEK zatiaľ nerastie ani po skončení, pri JPY sa zníženie nákupov dlhopisov obišlo bez výraznejšej reakcie. GBP a komoditné meny zase politiku centrálnej banky až tak veľmi neriešia.

P.S.: Zaujímavé je, že QE, resp. jeho očakávanie, neznamená automaticky oslabenie meny. Ukazuje to QE3 pri USD, QE z rokov 2009-20102 v Británii a QE vo Švédsku.

Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Stimulační politika ze strany ECB a FEDu pokračuje. Rusko očekává návrat ekonomiky na předkrizovou úroveň koncem 2021
    Izraelská ekonomika poprvé od roku 2002 poklesla, když se HDP v letošním roce snížilo o 2,4 %. O rok dříve přítom izraelské hospodářství vzrostlo o 3,4 %. Tamní centrální banka však predikovala mnohem větší pokles o 3,7 %. Institut pro fiskální studie (IFS) konstatoval, že by Británie musela zvednou daně o 60 miliard liber ročně, pokud by se rozhodl současný ministr financí Rishi Sunak kompenzovat ztráty způsobené pandemii. Sunak má 3. března nastínit, jakým způsobem bude řešit dopady pandemie.
  • Stimul a oživení znovu hlavním tématem. Zisky pro akcie, ztráty pro americké dluhopisy
    Růst akcií na hlavních trzích, ráno poměrně skromný, během dne o něco nabral na síle. V Evropě se nejvíce daří německému DAXu, jenž si připisuje 0,8 pct. V zámoří je v čele Nasdaq s 0,5pct růstem, zatímco ostatní indexy se drží stále relativně při zemi s mírnými zisky. Pražskou burzu stáhly půl procenta do záporu hlavně banky.
  • Stimul, výsledky i utichnutí strachu z retailu pomáhají akciím výš
    Americký Senát těsně souhlasil se začátkem debaty o rozpočtu na rok 2021 včetně výdajů na pomoc ekonomice postižené koronavirem. Tím se otevírá možnost zvolit pro fiskální balík režim, ve kterém stačí pro schválení prostá většina senátorů. Když vezmeme v potaz nutné doplnění výdajových detailů, finální odklepnutí stimulu podpisem prezidenta by mohlo údajně proběhnout v polovině března.
  • Stimuly prídu. Maňana.
    Trh si na konci júla zažil veľkú eufóriu, keďže po slovách Draghiho z ECB, že centrálna banka eurozóny urobí všetko potrebné pre to, aby zastabilizovala situáciu.
  • Stimuly pro zlato: Paulson (versus Goldman Sachs), Janet Yellen i průmysl
    Globální poptávka po zlatě ve 3Q dosáhla čtyřletého dna. Vývoj je připisován zejména Indii. Kam se tržní cena může ubí...
  • Stimuly zaberajú. Rast čínskej ekonomiky je podľa Li Keqiang indexu najrýchlejší za tri roky
    Od amerických volieb sa o fiškálnych stimuloch a ich dopadoch na globálnu ekonomiku hovorí predovšetkým v súvislosti s Trumpum a USA. Do úzadia sa pritom dostáva Čína, ktorá po problémoch v minulom roku spustila ďalšiu vlnu stimulov. Tie by napríklad by len tento rok podľa aktuálnych čísel OECD mali pridať k rastu globálneho HDP zhruba 0,3% a podobne by mali byť významným prispievateľom ku globálnemu rastu aj v budúcom roku. Ich efekt by mali Trumpove stimuly predbehnúť až v roku 2018, samozrejme pokiaľ budú realizované (graf od@peter_tl)
  • Stinná stránka Bitcoinu, aneb proč zatím nepřijímat platby v kryptoměně?
    Bitcoin zažívá velký boom. Stále více firem zavádí možnost přijímat platby v této měně, Salvador jej dokonce nedávno přijal jako oficiální státní měnu. My v Ekonomických stavbách se přirozeně zajímáme o inovace, a proto intenzivně přemýšlíme, zdali už nenastal čas umožnit lidem zaplatit svůj dům či měsíční splátku Bitcoinem?
  • Stinná stránka Trumpových fiskálních stimulů
    Ekonomický růst v USA by mohl výrazně zpomalit po vypršení Trumpových obrovských fiskálních stimulů, které mají skončit zhruba za dva roky. Varoval před tím bývalý šéf americké centrální banky Ben Bernanke.
  • Stín recese v eurozóně se prodlužuje. Nákupní manažeři předpovídají další pokles průmyslu i služeb
    Německá ekonomika, která v prvním kvartále těsně ochránila eurozónu před recesí, ztrácí sílu. Index nákupních manažerů (PMI) v německém průmyslu se v květnu propadl nejvíce od června 2009, ačkoliv bylo očekáváno zlepšení. Spolu s horším výsledkem obdobného indexu ve Francii tak předznamenaly pokles indexu PMI ve výrobě celé eurozóny. Data naznačila, že se eurozóna musí připravit na další kontrakci nejen v průmyslu, ale také ve službách. Ekonomové se proto obávají, že ve druhém kvartále již blok zemí platících eurem recesi neunikne. Euro v reakci oslabilo na 22měsíční dno.
  • Stocks await US triple-data release
    Global shares held close to record levels on Thursday, while the dollar was on track for its first weekly increase in a month. Investors awaited a trio of U.S. data releases that could influence interest rate expectations.
  • Stojíme na tenkom ľade dôvery
    V uplynulých dvoch analýzach sme písali o tom, že pribúda signálov na rast rizikovej averzie, problémy sa kopia, centrálne banky a politici veľmi obozretne rozprávajú o tom, ako je situácia stabilizovaná. No to je len zdanie. Nemecké akcie aj včera ukázali, aká je umelo vybudovaná dôvera krehká. Stačili slová o tom, že rating Španielska by opäť mohol ísť nižšie a videli sme prepad o 50 bodov v priebehu minút. A ani krajiny s ratingom AAA nie sú bez rizík, napríklad taká UK si svoj rating ťažko zaslúži.
  • Stop viru, návrat k normálu
    Ekonomický a strategický výzkum Komerční banky připravil nový report - MAKROEKONOMICKÁ PROGNÓZA ČR.
  • Stoupající nervozita na Wall Street
    V úterý, Americký trh uzavřel obchodní seanci zase se ztrátou. Demokratická a republikánská strany pokračují v trvání ...
  • Stoupá poptávka po zlatě. Nakupují i centrální banky.
    Celosvětová poptávka po zlatě v poslední době opět roste. Spolehlivý uchovatel hodnoty v loňském roce zaznamenal růst zejména díky nákupům centrálních bank. Jednotlivci investují do zlatých mincí.
  • Stoupne v roce 2023 cena lithia?
    V roce 2021 dosáhla celosvětová produkce lithia 546 000 tun, což je 24 % nad produkcí v roce 2020 (439 000 tun). Největším producentem byla Austrálie, následovaly Chile, Čína a Argentina.
  • STOXX Europe po 3denních ziscích prudce klesá
    Na čtvrteční aukci klíčové akciové ukazatele západní Evropy setrvale klesají z důvodu údajů o poklesu obchodní aktivity v zemích eurozóny.
  • Strach dluhopisů z rozpočtových plánů Donalda Trumpa roste
    Výprodeje na dluhopisových trzích pokračují. To ústřední, co si zatím trhy berou z Trumpova překvapivého vítězství, je totiž rozpočtová expanze. Je to to hlavní, co Donald Trump vypíchl ve svém projevu po volbách, nejčastěji o ní mluví i jeho poradci a je to asi jedno z mála témat, které dnes dokáže rozdělenou Ameriku alespoň trochu spojit - má podporu i mezi demokraty.
  • Strach klesá, investoři hledají příležitosti. Akcie obrátily nahoru
    Zatímco ratingová agentura S&P oznámila, že čínská Evergrande je na pokraji krachu, západní finanční trhy přestávají toto riziko vnímat tak naléhavě jako včera. Zdá se, že při tom sázejí na určitý zásah čínské vlády, která se asi nebude snažit zachránit přímo danou firmu, ale bude chtít zabránit divokému krachu a systémovým problémům. Rizikem zůstává další utužení regulace v sektoru a jeho ochlazení s důsledky na dynamiku ekonomiky, ale to je přece jen menší problém než neřízený kolaps. Pomáhat může i vyjádření šéfa Evergrande, který věří, že firma se brzy z problémů dostane.
  • Strach kvůli obchodu znovu bičuje trhy. Euro srazily naděje na měnovou podporu
    Finanční trhy i dnes bičují obavy týkající se obchodu. Americké akciové trhy si dopoledne prošly výraznými výkyvy a americké státní dluhopisy obnovily rally, která dotlačila výnos 30letých papírů vůbec poprvé pod 2 %. Kromě toho přišla smíšená data z americké ekonomiky. Maloobchodní tržby za červenec i index filadelfského Fedu skončily nad očekávání lépe. Průmyslová výroba se ale v červenci oproti předešlému měsíci propadla, i když trh počítal s růstem. Také pravidelná týdenní statistika nových příspěvků v nezaměstnanosti byla horší, než se čekalo.
  • Strach mizí, ropa padá, akcie se vracejí nahoru
    NATO či západní tajné služby se snaží ověřit, zda se ruská armáda opravdu začala stahovat od ukrajinských hranic. Žádné potvrzení zatím nemáme, spíše některá varování - např. že může jít pouze o pravidelnou rotaci jednotek v oblasti. Trhy však mají jasno: Rusko se stahuje a chce pokračovat v jednání.
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

reklama
Fintokei SwiftTrader