Čtvrtek 28. březen 2024 11:09
reklama
Purple trading AI
reklama
Dukascopy new
reklama
Fintokei ProTrader
reklama
Dukascopy new

Ranní zpráva z akciového trhu: Fed by příliš rozruchu na akciové trhy přinést neměl

20.09.2017 09:08  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Hlavní události

  • CME se údajně chystá k prodeji české, rumunské, slovenské i bulharské televize. To by znamenalo konec společnosti.
  • Evropské akcie by dnes měly zahájit mírným poklesem.
  • Spojené státy zveřejní údaje o prodejích existujících domů. V Evropě budou zveřejněny ceny průmyslových výrobců. Nejpodstatnější a nejsledovanější událostí však bude zasedání americké centrální banky.
  • Société Générale zvýšila doporučení pro francouzského výrobce léčiv Ipsen na koupit.

Obchodování na zámořských trzích

Americký akciový index S&P 500 pomalými krůčky zlepšuje svoje historické maximum. Včera vzrostl o další jednu desetinu procenta. Nejvíce rostoucím sektorem byly telekomunikace, které si připsaly 2,3 %. Vzhledem ke své váze v indexu ale největším tahounem byly finanční tituly, které přidaly 0,8 %. Naproti tomu nejhůře se dařilo realitním developerům (-1,0 %) a farmaceutickým společnostem (-0,8 %).

Asijské trhy v průběhu dnešního nočního obchodování příliš velkých změn nedoznaly. Zisky i ztráty jednotlivých indexů se ve většině případů pohybovaly do půl procenta. Mezi rostoucí patřily především indexy čínských pevninských burz a Hongkongu, ztráty bylo možné pozorovat zejména na Tajwanu nebo v Jižní Koreji.

Klidnější obchodování lze pravděpodobně očekávat i v Evropě. Investoři budou čekat na výsledky zasedání americké centrální banky. Ty by neměly přinést změnu v nastavení úrokových sazeb, nicméně by americká centrální banka měla oznámit začátek postupného snižování své bilanční sumy. Nečekáme žádnou výraznější reakci na tento krok, překvapením by dle nás pro trhy bylo, pokud by Fed nic takového neoznámil. Hospodářský růst přes následky hurikánů zůstává nadále velmi solidní a ekonomika by se tak měla lehce vypořádat s dalším zvyšováním sazeb. To my očekáváme na prosincovém zasedání.

CME

Dle portálu Echo24.cz je na prodej TV Nova a další vlastněné televize. CME tak pokračuje v prodejích svých aktivit ve střední a východní Evropě. Již v červenci oznámila prodej slovinské Pop TV a chorvatské Nova TV. Cena za tyto dvě televize byla stanovena na 262,5 mil. USD.

Česká TV Nova se bude prodávat v balíku se slovenskou TV Markíza a stanicemi v Rumunsku a Bulharsku. Známými potenciálními investory jsou čínská skupina CEFC, Penta nebo PPF, nicméně nelze vyloučit zájem i jiných společností.

Spekulace o prodeji jsou pro nás překvapením. Poté, co došlo k prodeji slovinské a chorvatské televize, se výrazně zlepšil finanční profil CME. Hospodářské výsledky za poslední kvartály nasvědčují tomu, že by se mohla ze CME stát opět zisková společnost vyplácející dividendu. Nicméně prodejem české a rumunské televize, které jsou hlavním zdrojem příjmů a na provozní ziskovosti (OIBDA) se podílejí zhruba 85 %, CME nic nezbude a společnost bude mířit ke svému zániku. Zprávu zatím vnímáme neutrálně, bude záležet především na hodnotě celé transakce.

Zdroj: Komerční banka

Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Ranní zpráva z akciového trhu: Další neúspěch zdravotní reformy v USA brzdil akciové trhy
    Americké akcie od větších zisků včera brzdily především pojišťovny, které ztrácely v reakci na další neúspěšný pokus americké administrativy o reformu zdravotního pojištění. Index S&P 500 tak přidal pouze jednu desetinu procenta, ale i to stačilo k novému rekordu. Industriální Dow Jones odepsal 0,3 %, když investoři váhali, zda globální ekonomický růst bude dostatečně robustní, aby udržel akcie na historických maximech. Pravděpodobnost dalšího zvýšení úrokových sazeb americkým Fedem do konce roku výrazně poklesy z 60 na 40 %. Nárůst předplatitelů Netflixu podpořil růst celého technologického sektoru a poslal index Nasdaq o půl procenta vzhůru.
  • Ranní zpráva z akciového trhu: Další odpálená severokorejská raketa akciové trhy již tolik nevyděsila
    Americké akcie zakončily čtvrteční seanci remízou. Širší index S&P 500 odepsal jednu desetinu procenta a industriální Dow Jones si dvě připsal. Propady ostatních sektorů se snažily zvrátit energetické tituly, které díky ropě nad 50 USD za barel posilovaly o 0,4 %. Dařilo se i utilitám a průmyslovým podnikům se zisky 0,9 a 0,6 %. Naopak slabší výsledky softwarového gigantu Oracle poslaly technologický sektor do 0,4% ztráty.
  • Ranní zpráva z akciového trhu: Data z německého průmyslu zklamala poklesem
    Silná data z amerického trhu práce v pátek posunula akciové trhy za oceánem opět o kousek výš. Americká ekonomika v červenci přidala 209 tisíc nových pracovních míst a překonala tak očekávání kolem 180 tisíc. Nezaměstnanost klesla na nejnižší úroveň za posledních 16 let. Všechny tři hlavní americké akciové indexy přidaly kolem dvou desetin procenta. Nejlépe se v pátek dařilo bankám, jejichž akcie si připsaly sedm desetin procenta. Nejvíce posilovaly banky Goldman Sachs a Bank of America. Jeden z mála sektorů, který v pátek oslaboval, byly utility s mírnou dvouprocentní ztrátou.
  • Ranní zpráva z akciového trhu: Dobrá výsledková sezóna by mohla pomoci akciovým trhům ke vzchopení
    Americký index S&P 500 uzavřel velmi neúspěšný týden růstem o 1,5 %. Podařilo se mu tak částečně zkorigovat své hluboké ztráty, když v posledních pěti seancích přišel o více jak 5 %. Jednalo se o nejhorší týden pro americký akciový trh za poslední dva roky. S výjimkou energetických titulů (-0,4 %) k jeho růstu přispěly všechny sektory v čele s informačními technologiemi, které připsaly 2,5 %. Přes dvě procenta posílili ještě realitní developeři a utility.
  • Ranní zpráva z akciového trhu: Dobré firemní výsledky pomáhají americkým akciím v pokračujícím růstu
    Americké akcie v úterý pokračovaly v růstu, index Dow Jones Industrial pátou seanci za sebou stanovil nový rekord a přiblížil se k hladině 22 000 bodů, když včera přidal dalších 0,3 %. Širší index S&P 500 posílil o 0,2 % a index technologického trhu Nasdaq Composite se zvýšil o 0,2 %. Americký technologický gigant Apple po konci včerejšího obchodování v USA zveřejnil lepší než očekávané hospodářské výsledky za období od dubna do června, díky čemuž se titul dostal v poobchodní fázi na nový rekord. Z jednotlivých odvětví se dařilo finančnímu sektoru, technologickým společnostem nebo realitnímu sektoru. V mínusu naopak skončily průmyslové odvětví, farmaceutické firmy a energetické odvětví.
  • Ranní zpráva z akciového trhu: Donald Trump hrozí dalšími cly
    Americký index S&P 500 si včera za podpory všech hlavních sektorů polepšil o více jak 1,5 %. Přes dvě procenta se vyhoupla hned tři odvětví – prodejci zbytného spotřebního zboží, informační technologie a finanční domy. 1,5% zisky si připsal i průmyslový index Dow Jones, technologický Nasdaq vzrostl o 2,1 %. Futures na S&P 500 ale optimismus z pondělní seance chladí, když ukazují na jeho korekci po vyjádřeních amerického prezidenta Donalda Trumpa k dalšímu uvalování cel na čínské dovozy.
  • Ranní zpráva z akciového trhu: Dopady Babišova návrhu bankovního fondu jsou srovnatelné s bankovní daní
    Americký akciový trh uzavřel včerejší obchodování se ztrátami. Ty byly nakonec přibližně pouze třetinové v porovnání s propady v úvodu obchodní seance. Index Dow Jones oslabil o 0,3 %, S&P 500 si pohoršil o 0,5 % a technologický Nasdaq klesl také o 0,5 %. V rámci širšího indexu S&P 500 se nejméně dařilo zpracovatelům komodit, když jejich ztráty dosáhly výše 1,4 %. Jediným ziskovým sektorem se stala zdravotní péče se ziskem 0,6 %.
  • Ranní zpráva z akciového trhu: ECB by mohla přijít s novým impulsem pro akciové trhy
    Americký akciový index S&P 500 si včera polepšil o 0,3 %. S výjimkou sektorů telekomunikací a utilit uzavřela v plusu všechna odvětví. Z nich se opětovně nejlépe dařilo akciím energetických společností (+1,6 %), které reagují na rostoucí ceny ropy. S výrazným odstupem je následovali prodejci zbytného zboží a farmaceutické společnosti, jejichž akcie vzrostly o 0,6 %, respektive 0,5 %.
  • Ranní zpráva z akciového trhu: Erste poprvé bez nároku na dividendu ve výši 1,40 EUR na akcii
    Hlavním faktorem, který hýbal trhy v uplynulém týdnu, byly bezesporu komentáře ohledně obchodní politiky. Začátek minulého týdne byl ovlivněn celními protiopatřeními Číny jako odpověď na zvýšené tarify na dovoz jejího zboží do Spojených států, následně ale pak z úst Donalda Trumpa přišla mírnější slova ohledně toho, že počká se zvyšováním cel na dovoz aut do té doby, než se dosáhne obchodní dohody s Evropskou unií a Japonskem. V pátek ráno ale čínská média informovala o tom, že čínští zástupci možná nebudou chtít pokračovat ve vyjednáváních se Spojenými státy, což opět přililo olej do ohně. Americké akciové trhy tak v průběhu pátku dále prohloubily svoje ztráty. Průmyslový Dow Jones přišel o 0,4 %, S&P 500 ztratil 0,6 % a technologický Nasdaq nakonec propadl o více jak jedno procento.
  • Ranní zpráva z akciového trhu: Fed a výsledková sezóna v hledáčku investorů
    Americký index S&P 500 ukončil svůj třídenní pokles a v průběhu včerejší seance si polepšil o 0,3 %. Podporou mu byly především finanční a energetické společnosti, když oba dva sektory si připsaly 1,3 %. První jmenované zamířily výše díky rostoucím dluhopisovým výnosům, pro druhý sektor pak byly podstatné rostoucí ceny ropy, které zdražily o téměř 3,5 % poté, co Saudská Arábie přislíbila výrazné snížení exportů této suroviny. Naproti tomu mezi propadlíky zakončily akcie technologických firem (-0,2 %), když Alphabet přišel o tři procenta po zveřejněných výsledcích za druhý kvartál a z obav výrazného nárůstu nákladů na reklamu.
  • Ranní zpráva z akciového trhu: Fed oznámil snížení měsíčního objemu reinvestic
    Včerejší zasedání americké centrální banky přineslo oznámení, že Fed začne od října omezovat reinvestice splatných dluhopisů, když objemy nově nakupovaných instrumentů budou o 10 mld. USD nižší. Akciový index S&P 500 zprvu reagoval poklesem pod hranici 2500 bodů, do konce americké seance však stačil ztráty vymazat a nakonec posunul svůj historický rekord o další necelou desetinu nahoru. Americká centrální banka rovněž vylepšila prognózu letošního růstu ekonomiky o 0,2 pb na 2,4 %. Většina centrálních bankéřů se pak shodla, že je pro ně přiměřené, aby do konce roku došlo k ještě jednomu zvýšení úrokových sazeb. Tento scénář tak odpovídá našemu očekávání. Pokračující pozvolné zpřísňování měnové politiky by mělo být kompenzováno silným hospodářským růstem, a tak pro akciové trhy by nemělo představovat výraznější překážku v dalším růstu.
  • Ranní zpráva z akciového trhu: Finanční tituly vévodily globálním akciovým trhům
    Americký index S&P 500 včera vymazal ztráty z úterní seance, když si připsal 0,9 %. Nejúspěšnějším sektorem byly finanční tituly, které si díky rostoucím výnosům státních dluhopisů polepšily o vysokých 1,6 % a vyšplhaly tak na své maximum od března letošního roku. Přes jedno procento, konkrétně 1,3 %, posilovaly akcie technologických firem, které částečně zkorigovaly svůj úterní hluboký pokles. Dařilo se i společnostem s nízkou tržní kapitalizací, když index Russell 2000 vyskočil o 1,5 % a uzavřel na dosah svého historického maxima. Utility včera naopak odevzdaly jedno procento. Červenou nulu zaznamenali realitní developeři.
  • Ranní zpráva z akciového trhu: Fortuna končí na pražském i varšavském parketu
    Americký index S&P 500 se udržel během páteční seance v zisku a nakonec si připsal čtyři setiny procenta. Uplynulý týden se akciovému trhu v zámoří vydařil, když celkově přidal 4,3 %, což znamenalo nejvyšší týdenní zisk od roku 2013. Investoři tak využili silnou korekci v předchozím týdnu k opětovnému otevírání nových dlouhých pozic. Podporou je akciím probíhající výsledková sezóna či i přes klopýtnutí v minulém týdnu v podobě slabších maloobchodních tržeb a průmyslové výroby makroekonomický obrázek. Dnes jsou trhy ve Spojených státech kvůli svátku zavřeny.
  • Ranní zpráva z akciového trhu: Fortuna neočekává odliv klientů v souvislosti se zákonem o hazardních hrách
    Americký akciový trh zahájil obchodní týden zisky ve všech hlavních indexech. Index S&P 500 si připsal 0,1 % své hodnoty, Dow Jones získal 0,3 % a Nasdaq 0,1 %. V rámci indexu S&P 500 se dařilo především sektorům telekomunikací (+1 %), financí (+0,5 %) a průmyslu (+0,4 %). Na druhé straně ztrácel sektor zdravotní péče (-0,4 %) a sektory utilit a nemovitostí si odepsaly shodně po 0,3 %.
  • Ranní zpráva z akciového trhu: Globální akciový trh v blízkosti svého maxima
    Konec uplynulého týdne přinesl americkému akciovému indexu S&P 500 mírné zisky na úrovni necelých dvou desetin procenta. Nejvíce si polepšily energetické tituly, které si připsaly tři čtvrtě procenta, nicméně i tak se jednalo o nejhorší týden od února 2016 (-2,9 %). Naopak akcie farmaceutických společností přes páteční minimální pokles o 0,1 % zaznamenaly s 3,5% růstem nejúspěšnější týden od listopadu loňského roku.
  • Ranní zpráva z akciového trhu: Globální makro tlačí akciové burzy k rekordům
    I třetí letošní seance ve Spojených státech přinesla vylepšení historických rekordů. Všechny tři hlavní indexy si polepšily, nejvíce vzrostl průmyslový index Dow Jones (+0,6 %), následovaný 0,4% zisky indexu S&P 500 a třetí příčku tentokrát obsadil technologický Nasdaq s růstem o 0,2 %. Dařilo se ale i malým a středním podnikům, jejichž index Russell 2000 uzavřel o 0,2 % výše. V rámci indexu S&P 500 posilovaly všechny sektory vyjma dvou propadlíků, kterými se staly sektory utilit (-0,9 %) a realitních developerů (-1,7 %). Kromě pozitivního globálního sentimentu pomohly akciím i včera zveřejněný ADP report, který překvapil výrazně vyšší tvorbou nových pracovních míst v soukromém sektoru. Dnes se dočkáme ucelených statistik za celou ekonomiku a v kontextu včerejších dat mohou aktuální odhady vypadat spíše konzervativně. Důležité budou i hodinové výdělky, které mají skrze vyšší poptávku po zboží a službách podstatný dopad do inflace. Lepší než očekávaná data by přilila vodu na mlýn akciovým trhům i přesto, že by zvýšila očekávání na další zpřísňování měnové politiky Fedu. Méně razantní reakci lze očekávat u více zadlužených sektorů jako telekomunikace, utility nebo realitní developeři.
  • Ranní zpráva z akciového trhu: Hospodářské výsledky vystřelily akcie technologických společností nahoru
    Výsledky amerických technologických společností Microsoft, Amazon či Alphabet překonaly očekávání analytiků, což v pátek poslalo index Nasdaq o více jak dvě procenta nahoru. Slušný zisk si připsal i index S&P 500, který si díky nim polepšil o 0,8 %. Dařilo se ale i jiným sektorům. Například prodejci spotřebitelského zboží si přišli na 1,6 %, utility pak přidaly 0,6 %. Naopak s mínusem uplynulý týden uzavřely maloobchodní řetězce (-0,9 %) nebo komoditní společnosti (-0,5 %).
  • Ranní zpráva z akciového trhu: Hurikány historicky na akciové trhy výrazný vliv neměly, pojišťovny budou zasaženy
    Americké akcie zakončily pátek i celý týden mírnými ztrátami. Nejlépe se s týdnem, který načala atomovým testem Severní Korea a zakončil příchod hurikánu Irma, vyrovnal index S&P 500. V pátek akcie v indexu oslabily o jednu desetinu procenta a za celý týden odepsaly něco málo přes půl. Industriální Dow Jones a technologický Nasdaq ztratily přes 1 %. V pátek se nedařilo technologickým titulům a energetickým společnostem. Naopak finanční instituce získaly zpět část svých předchozích ztrát.
  • Ranní zpráva z akciového trhu: Index S&P 500 od začátku září poprvé s týdenní ztrátou
    Americký akciový trh v pátek příliš velkých změn nedoznal. Index S&P 500 ztratil necelou jednu desetinu procenta, když největším propadlíkem se staly akcie energetických společností, které přišly o 0,8 %. Velkým podílem se na tomto výsledku podepsaly i farmacie, které odevzdaly 0,7 %. Ztráty se pokoušeli limitovat prodejci zbytného i nezbytného zboží, když jejich akcie si připsaly 1,0 %, respektive 0,3 %. V celém uplynulém týdnu si index pohoršil o 0,2 % a jednalo se tak o první ztrátový týden od počátku letošního září.
  • Ranní zpráva z akciového trhu: Investoři se zbavují akcií ve velkém
    Mohutné výprodeje na akciových trzích vedly k hlubokým ztrátám amerických indexů. Průmyslový Dow Jones klesl o 1,2 %, S&P 500 přišel o 1,5 % a technologický Nasdaq propadnul až o 1,9 %. K největším propadlíkům kromě informačních technologií patřily finanční domy, průmyslové podniky či telekomunikace, které odevzdaly více jak 1,5 %. Žádný ze sektorů se během včerejší seance neudržel v plusu. Důvodem je nejistota na trzích ohledně schopnosti amerického prezidenta Donalda Trumpa prosazovat klíčové body svého volebního programu. K nárůstu rizikové averze přispívají i teroristické útoky ve Španělsku.
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

reklama
Purple pivot points