Pátek 29. březen 2024 13:24
reklama
Purple MT4 platforma nova
reklama
Dukascopy new
reklama
InstaForex Ebook
reklama
CapXmaster srovnani

Další spekulace o zadlužení EU ubraly EUR v pátek na lesku

20.09.2010 10:12  Autor: Saxo Bank  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk
Páteční obchodování na londýnském a newyorském trhu brzy otupilo ostří vzestupu ochoty riskovat, když znovu vzplály spekulace o problematice státního zadlužení zemí eurozóny - tentokrát se jednalo o tvrzení komentátorů, že Irsko a Portugalsko potřebují financování od MMF (což však příslušní ministři financí i sám MMF následně popřeli). Otázka zadlužení zemí periferie znamenala prudký výprodej, jelikož irské CDS vylétly na rekordní maxima a výnosy portugalských 10letých dluhopisů vzrostly o 13 bazických bodů. Během asijské seance spadlo EUR ze svých nedávných maxim dosažených v tomto cyklu a po zbytek dne se obchodovalo v nižším pásmu.
O víkendu přinesl tisk zprávy o tom, že EU a MMF umožnily Řecku o jeden měsíc odložit zátěžové testy řeckých bank. Na blogu FT poznamenává M. El-Erian ze společnosti PIMCO, že obavy o solventnost zemí EU se zvyšují, a naznačuje, že finanční pomoc veřejnému sektoru nefunguje (viz jeho příspěvek zde). Zítřejší dluhopisové aukce v Řecku, Španělsku a Portugalsku nám mohou poskytnout určité indicie ohledně vážnosti této situace.
Stejně tak byly ze svého piedestalu sraženy i rizikové měny, ale i přesto se udržely na významných úrovních podpory. USDJPY mezitím zůstal uvězněn v úzkém pásmu pod 86,0, i když japonští představitelé znovu nadhodili téma své možné intervence na měnových trzích. Víkendový tisk se zabýval především rostoucí mezinárodní kritikou jednostranné japonské intervence z minulé středy. Guvernér Bank of Korea Kim Choong-soo prohlásil, že samo Japonsko si se silným jenem poradit nedokáže a bude muset svou politiku koordinovat mimo jiné s USA a Čínou.

Podíváme-li se na zveřejňovaná data, spotřebitelský index v USA podpořil místní trh s dluhopisy, když jádrový CPI v srpnu opět poklesl (meziměsíčně beze změny oproti předpokladu +0,1 %), zatímco roční čísla se dostala na nejnižší úroveň od poloviny 60. let. Index důvěry spotřebitelů University of Michigan přinesl mírné zklamání (66,6 oproti očekávaným 70,0 a poslední hodnotě 68,9), což se projevilo jako zátěž pro ropu, která obratem dostala pod tlak CAD: ten se pak obrátil vzhůru a vyklidil ziskové pozice pod 1,03. I tak se akciové trhy dokázaly udržet v mírném zisku až do uzavření (nikam výše už to ale nedotáhly), když DJIA uzavřel o 0,12 %, S&P o 0,08 % a Nasdaq o 0,54 % výše.

Září bylo již třetím měsícem v řadě, kdy ceny domů ve VB zaznamenaly pokles, čímž podle nejnovějších údajů Rightmove úspěšně přišly o veškerý nárůst, jehož dosáhly v první polovině roku. Zdá se, že přístup k financování představuje stále problém (čehož budou zřejmě dokladem i dnes zveřejněné údaje hlavních bank o schválených hypotékách), a nesmíme zapomínat, že dopad vládních úsporných opatření se teprve očekává, takže vyhlídky na vývoj cen domů ve VB nejsou nijak slibné.

Dnes očekáváme z VB čísla o schválených hypotékách a o peněžní zásobě M4 a ze Švýcarska ekonomickou prognózu institutu KOF. Víkendové volby ve Švédsku zřejmě vyústí v povolební pat, takže nespouštějme tamní vývoj s očí. Severoamerická seance zahájí týden transakcemi s mezinárodními cennými papíry a velkoobchodními tržbami v Kanadě ruku v ruce s indexem trhu rezidenčních nemovitostí NAHB v USA, nicméně většinu pozornosti na sebe zřejmě strhne zítřejší zasedání FOMC. Sledujte vystoupení J.C. Tricheta z ECB a A. Sentance z BoE.
Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Další překvapení z americké politiky, trhy však zůstávají odolné
    Prohlášení výsledků voleb Kongresem - běžná formalita, která nečekaně vyvolala násilný střet. Vedle toho Trumpovo zarputilé odmítání porážky ve volbách a snaha na poslední chvíli najít v procesu skulinku, aby mohl zůstat v úřadě. Tisk samozřejmě po takových věcech jde, mohou mít důsledky pro společnost či zahraniční politiku, ale z pohledu finančních trhů jsou to záležitosti se zanedbatelným "materiálním" dopadem.
  • Další příjemné překvapení z Británie. Stavební sektor se začíná stabilizovat
    Takže už i britský sektor stavebnictví, o kterém se mluvilo jako o sektoru potenciálně nejvíce zasaženém brexitem, se začíná pomalu zvedat. Před malou chvílí byly zveřejněny výsledky britského PMI ve stavebnictví, který se po hlubokém pádu z minulých měsíců vrací na 49,2b. Trh přitom od srpnového výsledku čekal růst z červnových 45,9b. na pouhých 46,6b.
  • Další rekordní kvartál pro Netflix
    10 miliard hodin – tolik hodin sledovali předplatitelé Netflix v prvním kvartále roku. Jedná se o rekordní sledovanost a její zveřejnění minulou středu ihned podpořilo ceny akcií, které přidaly za minulý týden 9 %.
  • Další rudá vlna na akciích i koruně. Italské dluhopisy se zvedly
    Dnešní den nechává zapomenout na včerejší nadechnutí finančních trhů. Akcie znovu padají, a to v Evropě a Americe o 4-7 procent. Dolar opět drtí ostatní měny i zlato a zůstává při současné nejistotě a žízni po likviditě široce poptávanou měnou. Eurodolar padá na 1,0835 a pár dolar-koruna strmě stoupá na 25,55.
  • Další signály recese na obzoru
    Zaslepenost na trhu bývá jednou z nejhorších vlastností investorů. V tomto článku si vysvětlíme podrobněji z historického hlediska, proč může v blízké době dojít k recesi. V nedávné době jsme mohli slyšet, že několik ekonomů mění názor, přičemž když byly indexy na vrcholu vše bylo "růžové". Odborníci, kteří avizovali možnou změnu trendu byly cílem výsměchu.
  • Další skvělá čísla z Evropy. Německý IFO je nejvýše v historii
    Pár dnů zpátky jsem na tomto místě psal o tom, že eurozóna, jako jeden z mála regionů, stále nabízí docela solidní ekonomická data, která ve většině případů jsou schopna i nadále překonávat většinový konsenzus. Dnešní seance to zatím jednoznačně potvrzuje. Z eurozóny totiž přišly výsledky PMI a německý index IFO, které potvrzují, že kondice evropské ekonomiky zatím zůstává i nadále velmi dobrá. Tahounem silného růstu je hlavně sektor služeb ve Francii a výrobní sektor v Německu, odkud dnes přišla skvělá čísla. PMI ve službách ve Francii totiž vystoupal z už tak vysokých 56,7b. na 58b., zatímco PMI pro výrobní sektor v Německu rostl z 58,2b. dokonce až na 59,4b., což je nejlepší výsledek od roku 2011.
  • Další skvělý začátek dne pro akcie i euro
    I ve středu ráno jedeme dál. Akcie v Evropě se vezou na vítězné vlně a přidávají v případě Německa nebo Francie přes procento a půl. Londýn zůstává o něco pozadu, naopak Milán vykazuje ještě větší zisky. Tentokrát jízdu akcií už doprovází nárůst dluhopisových výnosů a pokles ceny zlata, což naznačuje, že optimismus vede ke stahování peněz z bezpečí. A sílu pozitivního sentimentu pak dokresluje další postup eurodolaru nad 1,1200. Koruna si připisuje půl procenta na páru s dolarem, přičemž vůči euru dnes zhruba drží pozice.
  • Další slabá data trhy nerozhodila. Akcie drží zisky, euro mírně roste
    Německý index Ifo potvrzuje horšící se kondici ekonomiky vnímanou podnikatelským sektorem. Po včerejších indexech PMI jde o další špatnou zprávu, která ovšem na trhy nijak znatelně nedoléhá. Akcie si drží výrazné zisky z úvodu, euro se mírně zvedá, dluhopisové výnosy v Německu skoro nereagují.
  • Další slabý maloobchod
    Maloobchodní tržby skončily v prosinci za naším očekáváním a spotřeba domácností v posledním kvartále uplynulého roku táhla pravděpodobně hospodářství dolů o něco výrazněji, než jsme očekávali. Meziměsíčně klesly tržby (bez automobilů) o 0,7 %, zatímco meziročně se propad tržeb díky nižší srovnávací základně z uplynulého roku trochu zmírnil z 8,7 % na 7,3 % (versus naše očekávání – 5 %). Překvapivý je především další reálný pokles tržeb z prodejů potravin - reálné nákupy potravin mezi domácnostmi meziročně spadly o více než 9 % (po sezónním očištění).
  • Další smíšená data z americké ekonomiky. Výnosy rostou, akciovým ztrátám vévodí technologie
    Výsledky amerických maloobchodních řetězců Walmart a Home Depot dodávají vítr do plachet i dalším akciím ze sektoru amerického retailu a hlavní akciový index Dow Jones je opatrně v zeleném. Zbytku zámořského trhu s akciemi se tolik nedaří. Na Nasdaq a S&P 500 dolehly náznaky zpomalující globální ekonomiky i pokles cen růstových akcií s velkou tržní kapitalizací. Euru se v podvečer daří umazat průběžné denní ztráty k dolaru a hlavní měnový pár je na 1,017 EURUSD.
  • Další stabilizace na Wall Street pomáhá širšímu indexu mírnit letošní ztrátu
    Na zámořských akciových trzích dochází k další stabilizaci, když hlavní indexy na Wall Street rostou přibližně o procento. Index S&P 500 se obchoduje kolem 4570 bodů, což představuje zhruba třítýdenní maximum. Tento index se tak od dna z 24. ledna odrazil již o 8 %, a tak mírní letošní ztrátu na 4 %. Již zítra nás čeká nejsledovanější makroekonomický report tohoto týdne v podobě spotřebitelské inflace za leden, kde se očekává 7,3% meziroční růst. Investoři v něm zítra budou hledat vodítko pro další kroky americké centrální banky.
  • Další strmý pokles evropských akcií, dopady protiruských sankcí odnáší finanční sektor. V Praze trendu čelí CZG
    Evropské akcie od pondělního rána zažívají další strmý pokles v reakci na sankce, které míří na Rusko. Ruský rubl klesá o 25 %, i když se tomu ruská centrální banka snaží zabránit zvýšením úrokové sazby z 9,5 % na 20 %. Ruská centrální banka také oznámila, že se dnes na moskevské burze s akciemi obchodovat nebude, zavřený zůstane také trh s deriváty. Německý index DAX klesá o více jak 2,5 %. Nejvíce celá situace dopadá na finanční sektor. Société Générale klesá o více jak 10 % poté, co zastavila financování obchodů s komoditami z Ruska.
  • Další špatná data posílají trhy dolů a zhoršují americkou vyjednávací pozici
    Bankéři z Fedu v posledních dnech sice přímo nemluvili o potřebě znovu uvolňovat politiku, ale naznačili, že tato možnost zůstává velmi reálná. Na trhu mezitím jasně převládly sázky na to, že centrální banka sníží sazby v říjnu, prosinci a potom ještě jednou až dvakrát během příštího roku. Nelze se tedy moc divit, že výnosy amerických dluhopisů dnes propadly, a to na 2Y splatnosti přes 10 bazických bodů.
  • Další špatná zpráva pro Deutsche Bank, investoři ale nepanikaří
    Pobočka německého bankovního giganta Deutsche Bank v USA propadla v prvním kole stres testů. Těm banky podrobuje FED a další regulátoři. Pro banku je to velmi špatná zpráva, která přichází v době, kdy čelí nejhoršímu období ve své historii a hledá způsoby, jak přesvědčit klienty a investory, že se časy zlepší.
  • Další špatné ekonomické zprávy dostávají trhy pod tlak, euro začalo ztrácet
    Negativní ekonomické zprávy se na finančních trzích začínají projevovat. Včerejš...
  • Další špatné zprávy z Evropy. Propad PMI dostává pod tlak indexy i euro
    Pondělní seance přinesla již brzy ráno výsledky PMI z Evropy a hezký pohled to rozhodně není. PMI pro výrobu a služby zklamal shodně jak ve Francii, tak v Německu. Hlavně německá čísla ve výrobě jsou přitom děsivá. Tamní PMI se totiž v září propadl z již tak slabých 43,5b. na 41,4b. Trh přitom doufal v mírný růst na 44,6b.
  • Další teplá zima = rekordní zásoby plynu
    Do konce topné sezóny zbývá jen několik málo týdnu a zdá se, že naplněnost plynových zásobníků bude atakovat historická maxima. Napříč EU jsou zásobníky v průměru naplněny z 61 %, přičemž dlouhodobý průměr pro tuto část roku se pohybuje na 40 %. V Česku je situace ještě příznivější – zásobníky jsou plné z 69 % oproti dlouhodobému průměru 39 %. Komfortní situace na straně zásob se příznivě odráží na ceně zemního plynu.
  • Další úder Macronovi, rating Francie padá, a to poprvé v historii na úroveň Česka. Už jen pět z dvaceti zemí eurozóny má lepší rating než Česko
    Světově významná agentura Fitch zhoršila rating Francii, druhé největší ekonomice eurozóny. Zdůvodňuje to výší předpokládaných rozpočtových schodků Francie letos a v příštím roce. Tyto deficity už jsou až příliš výrazně nad úrovní prostřední hodnoty deficitů vykazovaných skupinou zemí, do níž agentura Fitch dosud řadila právě i ve Francii, tedy skupinou zemí s hodnocením „AA“. Proto nově Francii přisuzuje o stupeň horší hodnocení, „AA-“.
  • Další únik ropy z havarované lodi u Mauriciu je nejspíš zažehnán
    Většinu zbývající ropy z poškozeného japonského plavidla u korálového pobřeží blízko ostrovního státu Mauricius už se podařilo odčerpat. Oznámil to dnes premiér Mauricia Pravind Jugnauth. Asi 1000 tun ropy předtím uniklo do moře. Premiér také uvedl, že Mauricius bude požadovat náhradu škody po japonské společnosti Nagashiki Shipping, která loď vlastní. Uvedla to agentura Reuters.
  • Další úroveň bitcoinu jako klíčové zóny odporu
    Cena bitcoinu dosáhla na medvědím trhu fáze, kdy jsou obchodníci rozděleni mezi ty, kteří čekají úlevovou rally, pokračující pokles, a ty, kteří očekávají plnohodnotný bullrun.
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

reklama
Fintokei SwiftTrader