Čtvrtek 18. duben 2024 13:57
reklama
InstaForex Autochartist_
reklama
FTMO král
reklama
Swissquote Bank
reklama
FTMO král

Co se na trzích stane, když vyhraje Donald Trump?

03.11.2016 11:50  Autor: LYNX  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Blíží se nám americké volby a předvolební atomosféra houstne. Pojďme se stručně podívat, které tituly mohou zažít těžké chvilky při vítězství republikánského kandidáta Donalda Trumpa a které naopak z jeho vítězství mohou těžit.

Mexické peso

To, že Mexické peso zcela jistě zažije hluboký pád, pakliže prezidentské volby vyhraje Trump, je téměř jisté. Trump se netají tím, že se chystá uvalit přísné taxy na obchodování USA s jeho jižním sousedem. Vzhledem k tomu, že  mexičtí exportéři jsou životně závislí na obchodování se Spojenými státy, Trumpovo vítězství by pro ně znamenalo katastrofu. Trump se po zvolení údajně chystá prozkoumat i Severoamerickou dohodu o volném obchodu (NAFTA), která omezuje obchodní a celní bariéry a liberalizuje obchod.

Mexické peso je druhým nejlikvidnějším párem z rozvojových trhů a na páru s americkým dolarem velmi citlivě reaguje na jakékoliv náznaky Trumpovy převahy v předvolební kampani. Pakliže nakonec zvítězí, peso by se podle Goldman Sachs mohlo propadnout níž až o 25 %. Pohyb vzhůru by pak hledalo asi jen velmi těžko.

pesso

Týdenní graf páru USD.MXN

Ropa, těžaři a těžký průmysl

Akcie těžařských společností by naopak vítězství Trumpa vítaly. Pokud jde o otázky energie, Trump stojí přesně na druhé straně než Hilary Clinton, která zastává „zelenou cestu“, a po svém zvolení plánuje zrušit regulace uvalené na těžaře a znovu oživit tento sektor.

Přirozeně by tak utrpěly akcie firem podporující obnovitelné zdroje energie jako je kupř. First Solar, Canadian Solar nebo JA Solar Holdings, které se všechny obchodují na burze Nasdaq. Akcie firem jako Parker Drilling, Patterson-UTI Energy nebo Helmerich & Payne by se naopak těšily oblibě

AT&T a Time Warner

Dvě společnosti, které budou asi mít velmi krušné chvilky poté, co se prezidentem USA stane Donald Trump jsou AT&T a  Time Warner. Time Warner je mateřská společnost, která vlastní HBO a CNN a Warner Bros. AT&T je obrovská telekomunikační firma, která nedávno oznámila možný odkup Time Warner. To se neobešlo bez velké kritiky ze strany republikánského kandidáta.

Fúze AT&T s Time Warner by vytvořila nového mediálního giganta, který podle Trumpa představuje typický příklad mocenské struktury, proti které bojuje. „Víme, že AT&T chce koupit Time Warner a tedy CNN. Jde o obchod, který zcela jistě při svém mandátu neschválíme, protože se jedná o příliš velkou koncentraci moci v rukách několika málo lidí?, prohlásil Trump v jedné z prezidentských debat. AT&T má navíc velmi silnou divizi i v Mexiku, což je další palec dolů pro firmu v případě Trumpova vítězství.

Sektor obrany a zbrojního průmyslu

Donald Trump se svou agresivní přímočarou povahou je velmi nakloněn podpoře zbrojního průmyslu. Z toho budou jistě těžit výrobci high-tech vojenské obrany, stíhacích letounů, válečných či letadlových lodí apod. Firmy jako je Northrop Grumman, Raytheon, Lockheed Martin, nebo Boeing se tedy budou radovat.

NEW YORK - SEPTEMBER 20: Donald Trump (L) speaks with Frank Zarb, former CEO of the Nasdaq Stock Market, before opening the Nasdaq Market September 20, 2005 in New York City. Trump listed Trump Entertainment Resorts with Nasdaq. (Photo by Michael Nagle/Getty Images)

Doprava, infrastruktura, stavebnictví

Bez ohledu na to, kdo volby vyhraje může být zajímavým titulem pro nákup General Electric, protože oba kandidáti se jednohlasně (a poměrně výjimečně) shodli na tom, že zvýší financování silnic a dálnic, podpoří dopravní technologie a infrastrukturu.

V případě vítězství Donalda Trumpa pak můžeme jít ještě dál, protože on sám má osobní zkušenosti s výstavbou víc, než kdokoliv jiný. Trochu cynicky ale typicky Trumpovsky ve své kampani voličům slíbil, že pakliže vyhraje, vystaví 50 stop vysokou a 2 000 mil dlouhou zeď na hranici s Mexikem. To by sám o sobě byl docela počin. Stavební a projektové firmy jako Jacobs Engineering, Fluor, nebo Caterpillar by si v případě Trumpova vítězství jistě přišly na své.

Akciové indexy obecně

S trochou nadsázky lze říci, že akciové trhy obecně jednoho kandidáta vnímají pozitivně a druhého negativně. Uhodli jste správně. Ten negativní je právě Trump. Důvodů je mnoho, nevyzpytatelná agresivní povaha, nečekaná změna názorů, nejasný směr v otázkách zahraniční politiky apod.

Pro ekonomiku USA je tedy Trump méně přijatelnou volbou, což je patrné již nyní, kdy americké akciové indexy v reakci na těsné předvolební výsledky ztrácí. Na trzích začíná panovat negativní sentiment, zvýšená nervozita a červená barva.

Trumpovo případné vítězství se dá označit jako takový „Americký Brexit“, protože by šokovalo trhy podobně jako červnové hlasování UK o vystoupení z Evropské Unie. Vzpomeňme, že tehdy bylo britské NE taky „velmi nepravděpodobné“?

The post Co se na trzích stane, když vyhraje Donald Trump? appeared first on LYNX Investovat s výhodami.

Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Co se děje na CAD? Výhled pro růst sazeb se začíná zhoršovat
    Na FX je poslední dobou docela klid. Většina hlavních světových měn tak spíše přešlapuje na místě a čeká na výraznější změnu fundamentu. Na jedné měně ale v posledních týdnech k výraznější změně fundamentu došlo. Tou měnou je kanadský dolar, který si v uplynulém měsíci prošel výrazným výprodejem, který jej na páru s USD poslal až na nejslabší úrovně od loňského července. Důvodů ke korekci se sešlo několik, ale tím hlavní se zdá být únorová změna sentimentu, která s sebou kromě nervozity na akciové trhy přinesla také výprodej na cenách ropy. Obojí, jak pád cen ropy, tak růst averze k riziku, jsou fundamenty, které hovoří v neprospěch rizikovější kanadské měny, která se tak v únoru dostala společně s ropou a akciemi pod prodejní tlak.
  • Co se děje na JPY? Po dlouhých měsících jej začíná dohánět stín uvolnění měnové politiky BoJ
    Naši dlouhodobí čtenáři vědí, že optimismem okolo japonské měny dlouhodobě příliš nehýříme. Náš výhled na JPY byl negativní od prvního dne, kdy BoJ před lety začala s masivním kvantitativním uvolňováním (QE) a zůstal negativní i v tomto roce, kdy šel JPY proti nám poté, co Bank of Japan odmítala uvolnit měnovou politiku a dál trochu alibisticky tvrdila (a stále tvrdí), že je dvouprocentní inflace „za rohem“. Nemůžeme proto říci, že jsme překvapeni z toho, co se v posledních několika týdnech děje na JPY, který zdá se konečně po dlouhých měsících začíná doplácet na skutečnost, že ať už se na situaci v Japonsku díváme z jakéhokoli úhlu chceme, stále platí, že Bank of Japan provádí jednu z nejagresivnějších měnových politik na světě.
  • Co se děje na trhu se zlatem? Dopad zasedání FEDu na drahý kov...
    Po ultra-holubičím postoji FEDu na zasedání minulou středu se zlatu nepodařilo získat vzestupnou dynamiku. Co lze očekávat v následujících dnech?
  • Co se děje na trhu s mědí, zlatem, platinou a ropou?
    Co nám v tuto chvíli říkají grafy o směřování mědi, zlata, platiny a surové ropy? Měď vykazuje vidinu dobrého krátkodobého vývoje a spíše než na zlato se v krátkém období zaměřte na platinu. Ropa pak zůstává pod vlivem obchodní debaty USA a Číny i omezování produkce ze strany OPEC.
  • Co se děje s ruským plynem?
    NATGAS - kupující ubránili hlavní support na 8,20 EUR, což odpovídá 23,6% Fibo retracementu vzestupné vlny zahájené na konci 2021. Dokud bude cena nad dalším vzestupným impulsem, může vyšplhat až k 9,65 EUR.
  • Co se děje u protinožců? Analýza NZD/USD
    Australský dolar v noci posílil díky lepším výsledkům podnikatelské důvěry v Austrálii (NAB) a posilující ceně železné rudy a zlata. Železná ruda si v pondělí připsala až 5 procent zisku. Slabší japonský jen rovněž povzbudil investorský apetit po rizikových aktivech.
  • Co se dělo na pražské burze? Nově vzniklý trh START Hub Ventures.
    Vítězem byly akcie mediální skupiny CETV, akcie odepisovaly O2, banka Erste i Moneta. O více jak 5 % méně u hodnoty 2...
  • Co se dělo na zlatě, dolaru a indexu S&P 500, když Fed v minulosti zvyšoval úrokové sazby?
    Historie se opakovat nemusí, chování trhů vycházející z psychologie obchodníků by ale velké změny vykazovat nemělo. Po...
  • Co se dělo se zlatem po Trumpově vítězství
    Po překvapivém vítězství Donalda Trumpa zažilo zlato ve středu bláznivý den. Před ohlášením výsledků se předpokládalo, že Trumpovo vítězství bude mít na zlato pozitivní dopad, protože takové vítězství by znamenalo zvýšení nejistoty. Stejně jako při neočekávaném výsledku červnového Brexitu i nyní začalo zlato s přicházejícími výsledky z jednotlivých států růst, zatímco dolar i akcie klesaly.
  • Co se na finančních trzích tento týden již stihlo semlet a co nás ještě čeká?
    Pondělí 19.listopadu - Měnovému páru EUR/USD se v průběhu pondělní obchodní seance dařilo, když se mu...
  • Co se pokazilo s akciemi obnovitelných zdrojů?
    PŘÍPAD: Akcie obnovitelných zdrojů se letos propadly, přičemž největší tematické ETF (ICLN) kleslo o téměř 20 %. Pro investory to byla hořká pilulka hned z několika důvodů. Akcie ropných společností (XLE) jsou na stejné úrovni a technologické společnosti prudce rostou. Bolesti růstu obnovitelných zdrojů, od solárních přes větrné a vodíkové až po lithiové, byly v širokém měřítku způsobeny vyššími úrokovými sazbami, tlakem na náklady a velkými očekáváními.
  • Co se skrývá za rally na ropném trhu?
    Ceny ropy rostou již 4 dny v řadě, protože měkký americký dolar kompenzuje obavy z globální poptávky. Kromě toho jsou rozhovory o íránské jaderné dohodě v patové situaci.
  • Co se skrývá za růstem akcií?
    I když se ekonomika v US přehřívá a dočkali jsme se zvyšování sazeb, tak musíme brát v potaz i faktor, který bude určitě hrát roli v dalších měsících. Na začátku ledna stav v ekonomice nevypadal nejlépe. Změnila se však samotná monetární politika Fedu, která do vysoké míry ovlivnila trhy. Tímto rozhodnutím bylo zrušení zvyšování sazeb v roce 2019 (vysoká pravděpodobnost) a teoreticky uvažování o možném mírném zvýšení, resp. snížení.
  • Co se stalo na dolaru? Svou roli zřejmě sehrály sazby a možná i komoditní měny
    Dnes jenom v rychlosti komentář ke včerejšímu výplachu na dolaru. Včerejší pohyb byl podle mého názoru až příliš velký...
  • Co se stalo s budoucností?
    Kdysi tak zářná budoucnost dnes vypadá pochmurněji než kdy dřív. Objevuje se čím dál víc nedořešených geopolitických konfliktů. Všeobecná touha po politické změně, která je patrná z nástupu krajně levicových i krajně pravicových stran, nevede k uspokojivým výsledkům. Většina politických programů totiž nenabízí nic než donekonečna omílané a různě naředěné verze návrhů na změnu, které už tady kdysi byly. Dokonce i kulturní život je plný repríz a opakování. Z průmyslu, kultury i politiky téměř vymizela produktivita
  • Co se tento týden na finančních trzích již stihlo semlít a co nás ještě čeká?
    Pondělí 19.listopadu Měnovému páru EUR/USD se v průběhu pondělní obchodní seance dařilo, když se mu...
  • Co se vaří ve světě kávy
    Rozdíl v cenách dvou druhů kávy se během posledních týdnů dram...
  • Co si vlastně portugalští politici myslí?
    Peter Garnry, Equity Strategist, Saxo BankPo nočním vzestupu asijských akcií otevřou o něco výše i e...
  • Co si vybrat: zlato nebo dluhopisy?
    Sentiment na trhu se zlatem se zlepšil. Kvůli rostoucí geopolitické nejistotě se poptávka po bezpečných aktivech dále zvýšila a ceny drahého kovu se vrátily na 2000 dolarů za unci.
  • Co sledovat příští týden? (01.07.2022)
    Světové trhy jsou pod tlakem kvůli obavám z recese. Indexy pokračují v poklesech, přičemž jakékoliv změny trendu jsou spíše krátkodobé. Příští týden bude k dispozici další balíček ekonomických dat, včetně FOMC minutes a NFP reportu. Pomohou tyto zprávy uklidnit investory nebo přilijí olej do ohně? Určitě se vyplatí sledovat US500, EUR/USD a AUD/CAD.
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

reklama
CapXmaster