Čtvrtek 28. březen 2024 18:25
reklama
Purple trading AI
reklama
InstaForex Autochartist
reklama
CapXmaster
reklama
CapXmaster

Co se děje na JPY? Po dlouhých měsících jej začíná dohánět stín uvolnění měnové politiky BoJ

16.11.2016 14:33  Autor: X-Trade Brokers  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Naši dlouhodobí čtenáři vědí, že optimismem okolo japonské měny dlouhodobě příliš nehýříme. Náš výhled na JPY byl negativní od prvního dne, kdy BoJ před lety začala s masivním kvantitativním uvolňováním (QE) a zůstal negativní i v tomto roce, kdy šel JPY proti nám poté, co Bank of Japan odmítala uvolnit měnovou politiku a dál trochu alibisticky tvrdila (a stále tvrdí), že je dvouprocentní inflace „za rohem“. Nemůžeme proto říci, že jsme překvapeni z toho, co se v posledních několika týdnech děje na JPY, který zdá se konečně po dlouhých měsících začíná doplácet na skutečnost, že ať už se na situaci v Japonsku díváme z jakéhokoli úhlu chceme, stále platí, že Bank of Japan provádí jednu z nejagresivnějších měnových politik na světě.

untitled2
Srovnání růstu bilance Fedu, ECB as Bank of Japan. BoJ v posledních letech jasně vede

Býci na USDJPY tedy začínají získávat znovu převahu a japonská měna ztratila na páru s americkým dolarem od začátku minulého měsíce již více než 8 %. Situace je přitom zajímavá i z technického hlediska, jelikož se USDJPY téměř ukázkově odrazil od důležitého supportu, který fungoval velmi spolehlivě celou první polovinu roku 2014.

untitled
USDJPY

Proč ale začal JPY slábnout tak najednou, když se fundamentální situace na JPY za poslední měsíce téměř nezměnila? Podle našeho názoru prostě obchodníkům došla se silnou japonskou měnou trpělivost. Když se zamyslíme nad důvody, které pomáhaly JPY v růstu celou první polovinu letošního roku, napadá nás pouze jeden, a to překvapivě neflexibilní měnová politika Bank of Japan. Vzpomeňme, že ještě začátkem letošního roku byl trh přesvědčen o tom, že Bank of Japan již brzy navýší svůj program kvantitativního uvolňování, jelikož se jí nepodaří dosáhnout inflačního cíle. Nic takového se ale nestalo. BoJ deflaci proti všem poučkám ignorovala a JPY rázem získal silný argument k růstu.

Dnes je však situace proti začátku roku zcela odlišná. Od Bank of Japan se momentálně téměř nic nečeká, ale banka zároveň stále pokračuje v již tak velmi agresivním kvantitativním uvolňování, které je co do poměru k velikosti ekonomiky mnohem větší, než jaké dříve prováděl Fed a jaké v současnosti provádí ECB. Extrémně uvolněná měnová politika tak prostě japonskou měnu začala znovu dohánět. Bank of Japan by JPY býkům dnes mohla pomoci pouze tím, pokud by začala signalizovat ochotu k ukončení QE, což je ale v situaci, kdy si Japonsko prochází deflací, vysoce nepravděpodobné. Šance na další uvolnění měnové politiky naopak stále žije a už jen z těchto důvodu se příliš nelze divit tomu, že býci na USDJPY postupně začínají konečně znovu získávat převahu nad medvědy.

Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Co řeknou evropské banky po 3Q: Navyšování kapitálu o stovky miliard, odpisy dluhů a ořez dividend?
    Zisková varování před výsledkem letošního roku v podání největší německé banky Deutsche Bank a ještě výrazněji dominantní banky v regionu CEE Erste Bank budí mezi investory i analytiky obavy, co se od klíčových evropských bank dozvíme společně s výsledky za třetí čtvrtletí roku. Zatímco dopad přecenění CDS portfolia na Erste je považován většinou trhu za izolovaný problém banky, obavy panují zejména o následování s rozpuštěním goodwill (tak jak jej Erste zrealizovala u Maďarska a Rumunska) a odpisu řeckého dluhu v rozsahu desítek miliard eur. To by bezpochyby dopadlo na objem vyplacených dividend z výsledku nejméně letošního roku či přímo rozhodnutí dividendu nevyplatit. Očekávání takového kroku také živí obavy o potřebu bank navyšovat kapitál celkově o až stovky miliard eur.
  • Co říkají ceny výrobců o spotřebitelské inflaci?
    Inflační náraz, jehož jsme v posledních měsících svědky, nemá v případě řady zemí v posledních několika desetiletích obdoby. Německá inflace se například v březnu dostala na úrovně, které bylo možné pozorovat naposledy na začátku 80. let minulého století. Že nás asi ani v příštích měsících na cenové frontě nečeká zrovna nic pěkného, bohužel věští mimo jiné i vývoj cen průmyslových výrobců.
  • Co říkají data z řetězce o odrazu Bitcoinu? 📊
    V sektoru kryptoměn dochází k postupnému zlepšování nálady, přičemž bitcoin pomalu překonává výraznou rezistenci na cestě k otočení hlavního trendu směrem vzhůru. Níže se podíváme na důležité ukazatele na řetězci, které vrhnou více světla na sílu současného oživení Bitcoinu, které sleduje celý trh kryptoměn. Z historického hlediska se jako silný katalyzátor růstu ukázalo překonání průměru 200 seancí a úrovní realizované ceny pod zhruba rok před poklesem na polovinu. Makroekonomické podmínky a smíšená výsledková sezóna na Wall Street mohou zároveň stále brzdit býky kryptoměn. Co ukazují údaje na řetězci?
  • Co říkají o dalším vývoji na trzích investiční veteráni pamatující inflační sedmdesátá léta
    Dluhopisový trh v USA má za sebou 35 let dlouhodobého posilování cen. Současná generace traderů a investorů tak nemá zkušenosti s dvojcifernou inflací, sazbami převyšujícími 6,5 % a několikaletými ztrátami. Nyní se čeká, že inflace i sazby porostou a tudíž se objevují obavy, že konečně přijde i medvědí trh. Ten by mohl přinést ztráty vyšší než ty z roku 1994, kdy se hovořilo o dluhopisovém masakru.
  • Co říká o zdravotním stavu globální ekonomiky Doctor Copper
    Měď je jedním z důležitých průmyslových kovů. Používá se napříč průmyslovými odvětvími od stavebnictví a energetiku přes automobilový průmysl po spotřební elektroniku. Bez mědi by nefungovaly konvenční automobily ani elektromobily, počítače ani kuchyňské spotřebiče. Měď najdeme v každé nové budově připojené na rozvodnou síť a v každém novém stroji. Poptávka po tomto kovu tedy dokáže leccos napovědět o stavu globální ekonomiky, o investicích firem do nových výrobních kapacit i o spotřebě domácností. Proto je měď investory nazývána Doctor Copper.
  • Co sdělila Christine Lagardeová?
    Ve středu se ve Spojených státech i v Evropské unii odehrála spousta důležitých událostí. Dopoledne ve Frankfurtu vystoupila prezidentka Evropské centrální banky Christine Lagardeová, což způsobilo například pokles poptávky po euru. Připomenu, že jsem pokles eura čekal a vlnový pattern směřoval několik měsíců po sobě dolů. Trh ale s vytvořením předpokládané vlny 3 neboli C nespěchá. Aby snížil poptávku po euru, potřebuje neustálou podporu zpráv. A té se mu dostává!
  • Co se bude stavět v roce 2020?
    Od roku 2020 se začnou stavět už jen pasivní domy nebo domy s nulovou spotřebou, rekuperační jednotka bude už pov...
  • Co se děje během konsolidace bitcoinu a jak to ovlivní cenu kryptoměny?
    Během posledního jednoho a půl týdne se bitcoin pohyboval v úzkém rozmezí fluktuací mezi 40 500 USD a 43 300 USD, uvězněn mezi dvěma klíčovými úrovněmi. Během tohoto období kryptoměna neprošla výraznými cenovými pohyby, což je přímým důsledkem nedávných rozhodnutí Federálního rezervního systému a makroekonomických statistik USA. I přes nízkou obchodní aktivitu a minimální pohyb cen je síť BTC aktivně využívána pro transakce.
  • Co se děje na akciích automobilky Tesla❓
    Akcie společnosti Tesla (TSLA.US) propadly v úterý o téměř 12 %. Jedná se o nejvyšší jednodenní propad od března. Společně s pondělním poklesem už cena akcií automobilky klesla o 16,2 %, což znamená nejvyšší dvoudenní pokles za posledních 14 měsíců. Zdá se, že hlavním impulsem poklesu je aktivita CEO Elona Muska na Twitteru. A zklamaní investoři se ptají, zda už bublina praská.
  • Co se děje na CAD? Výhled pro růst sazeb se začíná zhoršovat
    Na FX je poslední dobou docela klid. Většina hlavních světových měn tak spíše přešlapuje na místě a čeká na výraznější změnu fundamentu. Na jedné měně ale v posledních týdnech k výraznější změně fundamentu došlo. Tou měnou je kanadský dolar, který si v uplynulém měsíci prošel výrazným výprodejem, který jej na páru s USD poslal až na nejslabší úrovně od loňského července. Důvodů ke korekci se sešlo několik, ale tím hlavní se zdá být únorová změna sentimentu, která s sebou kromě nervozity na akciové trhy přinesla také výprodej na cenách ropy. Obojí, jak pád cen ropy, tak růst averze k riziku, jsou fundamenty, které hovoří v neprospěch rizikovější kanadské měny, která se tak v únoru dostala společně s ropou a akciemi pod prodejní tlak.
  • Co se děje na trhu se zlatem? Dopad zasedání FEDu na drahý kov...
    Po ultra-holubičím postoji FEDu na zasedání minulou středu se zlatu nepodařilo získat vzestupnou dynamiku. Co lze očekávat v následujících dnech?
  • Co se děje na trhu s mědí, zlatem, platinou a ropou?
    Co nám v tuto chvíli říkají grafy o směřování mědi, zlata, platiny a surové ropy? Měď vykazuje vidinu dobrého krátkodobého vývoje a spíše než na zlato se v krátkém období zaměřte na platinu. Ropa pak zůstává pod vlivem obchodní debaty USA a Číny i omezování produkce ze strany OPEC.
  • Co se děje s ruským plynem?
    NATGAS - kupující ubránili hlavní support na 8,20 EUR, což odpovídá 23,6% Fibo retracementu vzestupné vlny zahájené na konci 2021. Dokud bude cena nad dalším vzestupným impulsem, může vyšplhat až k 9,65 EUR.
  • Co se děje u protinožců? Analýza NZD/USD
    Australský dolar v noci posílil díky lepším výsledkům podnikatelské důvěry v Austrálii (NAB) a posilující ceně železné rudy a zlata. Železná ruda si v pondělí připsala až 5 procent zisku. Slabší japonský jen rovněž povzbudil investorský apetit po rizikových aktivech.
  • Co se dělo na pražské burze? Nově vzniklý trh START Hub Ventures.
    Vítězem byly akcie mediální skupiny CETV, akcie odepisovaly O2, banka Erste i Moneta. O více jak 5 % méně u hodnoty 2...
  • Co se dělo na zlatě, dolaru a indexu S&P 500, když Fed v minulosti zvyšoval úrokové sazby?
    Historie se opakovat nemusí, chování trhů vycházející z psychologie obchodníků by ale velké změny vykazovat nemělo. Po...
  • Co se dělo se zlatem po Trumpově vítězství
    Po překvapivém vítězství Donalda Trumpa zažilo zlato ve středu bláznivý den. Před ohlášením výsledků se předpokládalo, že Trumpovo vítězství bude mít na zlato pozitivní dopad, protože takové vítězství by znamenalo zvýšení nejistoty. Stejně jako při neočekávaném výsledku červnového Brexitu i nyní začalo zlato s přicházejícími výsledky z jednotlivých států růst, zatímco dolar i akcie klesaly.
  • Co se na finančních trzích tento týden již stihlo semlet a co nás ještě čeká?
    Pondělí 19.listopadu - Měnovému páru EUR/USD se v průběhu pondělní obchodní seance dařilo, když se mu...
  • Co se na trzích stane, když vyhraje Donald Trump?
    Blíží se nám americké volby a předvolební atomosféra houstne. Pojďme se stručně podívat, které tituly mohou zažít těžké chvilky při vítězství republikánského kandidáta Donalda Trumpa a které naopak z jeho vítězství mohou těžit.
  • Co se pokazilo s akciemi obnovitelných zdrojů?
    PŘÍPAD: Akcie obnovitelných zdrojů se letos propadly, přičemž největší tematické ETF (ICLN) kleslo o téměř 20 %. Pro investory to byla hořká pilulka hned z několika důvodů. Akcie ropných společností (XLE) jsou na stejné úrovni a technologické společnosti prudce rostou. Bolesti růstu obnovitelných zdrojů, od solárních přes větrné a vodíkové až po lithiové, byly v širokém měřítku způsobeny vyššími úrokovými sazbami, tlakem na náklady a velkými očekáváními.
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

reklama
Swissquote Bank