Úterý 19. březen 2024 05:14
reklama
Swissquote Bank
reklama
CapXmaster
reklama
Swissquote Bank
reklama
Fintokei ProTrader

Zlato setřáslo silnější dolar, potvrdilo růstový trend

10.06.2016 13:38  Autor: HighSky Brokers  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Aktuálně: Zlato dnes stagnuje vůči závěru čtvrtečního obchodování na 1269 USD za trojskou unci. Euro koriguje níže vůči dolaru, což vytváří na základě nečekaně slabších dat americké ekonomiky (trhu práce a aktivity služeb) a odkladu zvyšování hlavní úrokové sazby Fedu z počátku června pro příští týdny resp. měsíce prostor pro nákupy na výhodnějších úrovních. Předpokladem je udržení 1,124. Zlato se právě na podkladě změněných fundamentů odpoutalo od dolaru a spurtuje výše.

Obchodování jinak ale v posledních dnech je v úzké korelaci s měnovým trhem, zejména EUR/USD. Slábnoucí dolar je na jaře hlavním důvodem růstu zlata, proto jeho květnové posílení strhlo zlato níž.  

V květnu byl  klíčovým momentem poklesu zlata a eura byl Zápis ze zasedání Fedu 26-27. dubna, jenž zvýšil tržní očekávání růstu hlavní úrokové sazby pro červnový a červencový termín zasedání. Dokument potvrdil opatrnost centrální banky z vývoje americké a světové ekonomiky a trhů a slabosti inflace, avšak naznačil zmírnění rizik ze světové ekonomiky a trhů a rovněž optimismus ek. vývoje a inflace do budoucna. Naznačil rovněž možnost zvýšení hlavní úr. sazby už na červnovém zasedání.

Euro a zlato k dolaru tak dokázaly podržet důležité podpory a získat zpět některé ztracené důležité podpory. Květnové ztráty tak nezlomily letošní růstové trendy. Obchodování v květnu a červnu je názornou ukázkou citlivosti zlata na fundamentální zprávy a jejich změny.

Trh zatím obecně potvrzuje klíčové podpory a tím taky platnost prudkého růstového trendu masivní korekce tohoto roku (jež od prosincových minim bez větší korekce dosahuje až 20 %!)  s podporou slábnoucího dolaru a taky kvůli mezinárodním makroekonomickým a finančním nejistotám včetně oslabení a volatility akciových indexů s hrozbou přenosu slabosti přes sektory citlivých na poptávku a měnový kurs na americkou ekonomiku a monetární politiku.

Technický pohled a výhled: Trh stále čelí nepříznivým fundamentálním okolnostem, které mohou silnější prodejní lavinou bez ohledu na dolar vrátit  trh zpět do dlouhodobého klesajícího trendu. To ale minimálně pro první polovinu léta nebude téma. Hlavní podpora leží na 1190, jejíž případné odstranění by startovalo minimálně silnější konsolidaci s expozicí podpor 1177, 1161 - 1167, 1154, 1143, 1125 - 1130, 1104, 1098, 1072 – 1078 a 1045.

Obnovení pokračování silného růstu  předchozích měsíců čelí první klíčové rezistenci 1284 s prvotním cílem 1300 – 1309 případně 1323 - 1329, 1345, 1360 - 1363, 1373, 1381 - 1390, 1422 a 1436. Osud zlata bude v nejbližších dnech záviset hlavně na poslední opoře zlata, tedy vývoji měnového trhu. Pro udržení růstového trendu zlato potřebuje pokračování slábnoucího dolaru případně trvající makroekonomickou a finanční nejistotu a nestabilitu alespoň ze zahraničí.

Zlato, denní komentář

Fundamentální pohled a výhled: Jádro ekonomické reality je pro zlato nepříznivé. Centrální banka USA, zejména kvůli dlouhodobým nebezpečím nepřirozeně nízkého tržního ocenění rizika (úrokových sazeb) a stability finančních trhů s podporou dlouhodobě solidního růstového vývoje ekonomiky (hlavně domácích sektorů včetně trhu práce), dlouhodobě plní svoji dlouhodobou strategii a cíl - vracet monetární politiku k normálu a stabilizovat finanční trhy v podobě redukce ultraexpanzivní monetární politiky vyššími úrokovými sazbami. Nebezpečí zpomalení růstu světové ekonomiky a oslabení akciových trhů a jeho přenosu na hospodářství USA včetně nepříznivého dopadu silného dolaru (viz trvalejší slabost průmyslu, exportu a investic) a odkladu zvyšování dolarových úrokových sazeb ale přináší novou nejistotu míry platnosti tohoto očekávání, což ještě může být pro zlato příznivé. Teprve data americké ekonomiky ale potvrdí, jak moc bude růst hospodářství zasažen.

Zlato, denní komentář

Celkový pohled a výhled: Solidní růst americké ekonomiky, přiblížení zvyšování hlavní dolarové úrokové sazby jsou dominantní důvody dlouhodobě klesajícího trendu zlata, více než s tím většinou spojené dlouhodobé posilování dolaru. Dlouhodobé technické a fundamentální důvody značně omezují potenciál růstu dluhopisů či zlata, resp. potvrzují očekávání jejich poklesu. Dlouhodobý klesající trend trvá. Hlavně oslabování dolaru spojené s nejistotami světové ekonomiky a finančních trhů a případným oslabením růstu ekonomiky USA a ovlivněním výhledu monetární politiky do jejich vyjasnění ale mohou zlatu pomoci.

Josef Kvarda
Analytik HighSky Brokers, a.s. - obchodník s cennými papíry I forex I komodity I akciové indexy

Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Zlato se propadlo po oznámení ohledně vakcín - 2 000 USD mimo stůl?
    Na jedné straně jsme měli zpočátku pravdu o našem nejnovějším očekávání o zlatu. V našem posledním technickém díle pro zlato minulý týden jsme psali, že skutečným vítězem amerických prezidentských voleb nebude člen demokratické ani republikánské strany, ale žlutý kov: zlato. Příliv se však dramaticky změnil v pondělí poté, co společnost Pfizer / BioNTech oznámila, že je na cestě k vakcíně Covid-19, o které se říká, že je účinná při prevenci viru ve více než 90% případů.
  • Zlato se před řeckými volbami stabilizuje
    Zlato setrvává na úrovni z konce čtvrtečního obchodování 1624 v očekávání vík...
  • Zlato se před zveřejněním údajů o mzdách mimo zemědělství v USA propadá
    Cena zlata se propadla poté, co zápis z jednání FOMC vyzněl více jestřábí, než se očekávalo. Žlutému kovu se nepodařilo obnovit pohyb vzhůru a nyní se nachází v teritoriu prodávajících. Obchoduje se na úrovni 1 789,65 nad včerejším minimem 1 786,42. V krátkodobém horizontu zůstává prodejní tlak vysoký, mohl by se přiblížit a dosáhnout nových čerstvých minim, pokud dolarový index vyskočí výše.
  • Zlato se přiblížilo dlouhodobé podpoře
    Zlato roste 0,1% d/d na 1201 po trvalejších drtivých propadech v posledních měsíců i včerejšího dne. Další část akc...
  • ⏫ Zlato se přibližuje úrovni 1850 USD!
    Zlato se dnes obchoduje o 0,5 % výše, zatímco ostatní drahé kovy zaznamenávají ještě větší pohyby. Stříbro získává 0,7 % a platina 1 %. Na druhé straně palladium stahuje více než 1 %, což podtrhuje smíšené pocity ohledně fundamentů tohoto drahého kovu s největším průmyslovým využitím.
  • Zlato se rozhodlo
    Stagflace, recese nebo měkké přistání? Co čeká americkou a globální ekonomiku v blízké budoucnosti? Pouze zodpovězením této otázky můžeme zjistit osud zlata. I když se na trzích stále častěji mluví o tom, že drahý kov ztratil své funkce bezpečného přístavu a nástroje pro zajištění inflace, dynamika aktiva nemůže záviset na jediném faktoru.
  • Zlato se rozhoduje, jaký trend si zvolit
    Ceny zlata dál kolísají. Zatím není jasné, kterou cestou se nakonec vydají. Budou za současné geopolitické situace růst, nebo se pod tlakem makroekonomiky propadnou?
  • Zlato se s pokračujícím růstem inflace v USA propadá
    Zlato je znovu pod tlakem, protože očekávání vyšších úrokových sazeb poslala dolar na 20leté maximum a výnosy dluhopisů na 11leté maximum.
  • Zlato se stahuje z oblasti 2000 USD
    Před víkendem lze na světových finančních trzích pozorovat útěk do bezpečí. Riziko eskalace na Blízkém východě zůstává reálné a zdá se, že investoři se na něj připravují, nebo alespoň snižují své sázky na rizikovější aktiva. Akciové indexy z Evropy a Spojených států se dnes obchodovaly níže, přičemž US100 dnes klesl o více než 1 %. Zároveň můžeme pozorovat poměrně silné zisky na trhu drahých kovů, a to i přesto, že výnosy stále stoupají. Zlato si dnes připisuje 0,7 %, zatímco stříbro roste o téměř 2 %. Ropa mezitím vzdoruje stahování rizikových aktiv a je dnes beze změny, což dále podporuje narativ, že pohyby na světových trzích jsou dnes poháněny obavami z eskalace na Blízkém východě.
  • Zlato se stále nachází v trojúhelníkové formaci
    Zlato v první obchodní den v září vzrostlo až na 1 952 bodů a dostalo se pod nový prodejní tlak, přičemž na čtyřhodinovém grafu opustilo rostoucí kanál a stáhlo se zpět do medvědího kanálu z období od května do srpna. Cena se aktuálně snaží o odraz kolem klesajícího trendu na úrovni 1 923, technické signály však nejsou slibné. Stochastický oscilátor sice vysílá přeprodané signály, ale klesající RSI ještě nepřekročil hodnotu 30, zatímco MACD zahájil nový negativní cyklus pod nulou a svou červenou signální linií.
  • Zlato se ustálilo na sedmiměsíčním maximu
    Ceny zlata se pohybovaly v úterý blízko sedmiměsíčního maxima, když trhy předpovídali další náznaky týkající se měnové politiky USA z nadcházejícího projevu Jeroma Powella, předsedy FEDu.
  • Zlato se vrací do silného býčího pohybu
    Zlato se opět obchoduje na vyšší úrovni, protože sváteční období s nízkou likviditou zřejmě podporuje poptávku po drahém kovu. Zlato je aktuálně zhruba o 6 % výše než u koryta z prosince, když se mu podařilo překonat úroveň 2 075 a vrátilo se nad trendovou linii z října 2023 poté, co pod ní strávilo téměř 20 dní. Ukazatele hybnosti mezitím současný pohyb vzhůru podporují.
  • Zlato se vrací na důležitou resistenci (TA)
    Zlato za sebou má velmi dobré dva týdny. Pomáhají mu především klesající americké výnosy a slábnoucí americký dolar, který se stále ještě zcela nedokázal vzpamatovat z nedávného zasedání americké centrální banky. Ta sice stále signalizuje růst úrokových sazeb, trhy ale přeci jen doufaly v poněkud silnější signály a jelikož se jich nedočkaly, výnosy z desetiletých amerických dluhopisů zamířily od zasedání Fedu z 2,6 % zpět na 2,35 %. Růst cen zlata je tedy podepřen solidním fundamentem, ale technika by v nadcházejících dnech mohla být proti. Zlato se totiž dostalo na potenciálně velmi zajímavou resistenci. Ta se nachází na úrovni únorového maxima, které zároveň koreluje s 200-denním klouzavým průměrem
  • Zlato se vrací. USD posiluje. Euro a libra do strany.
    Gold se po propadu z počátku minulého týdne vrací pomalu zpět a na denním grafu dosahuje nad hranici 38,2% Fibo návr...
  • Zlato se vrací, zažilo jeden ze svých nejlepších měsíců
    V roce 2016 zažívá zlato jednoznačný comeback. Před pouhými dvěma měsíci se investiční manažeři snažili zvýšit krátkodobou expozici v očekávání...
  • Zlato se vrátilo k psychologické hranici 2 000
    Zlato se opět pohybuje výše a po odrazu od úrovně podpory 1 984 zaznamenává třetí zelenou svíčku v řadě. V současné době testuje na úrovni 2 016 a 20denní jednoduchý klouzavý průměr (SMA) na úrovni 2 024. Trh se v posledních třech měsících vyvíjel v oblasti konsolidace a nadále v ní pokračuje, přičemž technické oscilátory naznačují oživení směrem vzhůru.
  • Zlato se vrátilo nad 1 200 dolarů a má k tomu dobrý důvod
    Minulý týden se býkům na drahých kovech příliš nevydařil, ale tento týden se situace vrací rychle do normálu, když se cena zlata se po pádu na 1 180 dolarů za unci vyhoupla zpět nad 1 200 dolarů. Co stojí za tímto obratem?
  • Zlato se vymanilo z krátkodobého obchodního rozpětí.
    Cena zlata vytvořila dvojitý vrchol okolo úrovně 2 070 USD. Když podruhé dosáhla úrovně 2 070 USD, byla odmítnuta a opětovně otestovala oblast 1 900 – 1 880 USD, kde se nachází horizontální support z maxima vytvořeného v květnu 2021. Dokud se cena bude držet nad černou vzestupnou trendovou linií, mají býci týdenní trend pod kontrolou.Cena zlata se obchoduje nad úrovní 1 950 – 60 USD, kde se nachází horní hranice obchodního rozpětí. Dlouhodobý trend zůstává býčí, protože cena dál respektuje support dlouhodobé trendové linie, která vychází od úrovně 1 200 USD.
  • ZLATO se vyšplhalo na dvouměsíční maximum❗
    Zlato i stříbro dnes vykazují solidní zisky. Skok přichází, i když jsou výnosy v USA mírně vyšší během dne a lze jej nejlépe vysvětlit útěkem do bezpečí uprostřed napětí na Blízkém východě. Noční exploze v nemocnici v pásmu Gazy měla za následek stovky mrtvých, přičemž Izrael a Hamás se navzájem obviňovaly z události. Lídři arabských zemí odsoudili jako odpovědný za výbuch Izrael, přičemž Írán vyzval k ropnému embargu a dalším sankcím vůči zemi. Totální izraelské obležení pásma Gazy riskuje, že způsobí humanitární katastrofu a různé islamistické militantní skupiny v regionu naznačily, že se mohou zapojit do boje, pokud nebude zrušen, což vyvolává obavy z přelévání konfliktu do celého regionu.
  • Zlato se vyšplhalo na více než týdenní maximum
    V pondělí ráno byl zaznamenán růst zlata a zlato tak dosáhlo více než týdenního maxima. Slábnoucí dolar i nadále podporuje drahý kov cenou v zelené barvě, přestože stoupající výnosy amerických vládních dluhopisů snížily zisky.
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

reklama
Dukascopy new