Úterý 19. březen 2024 04:53
reklama
Instaforex krypto ebook
reklama
XTB trading konference 2024
reklama
Swissquote Bank
reklama
XTB trading konference 2024

Čínský zahraniční obchod. Jak se změnil v posledním roce a kdo na zpomalení Číny doplatil nejvíce?

13.01.2016 13:24  Autor: X-Trade Brokers  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Téma Číny je v posledních týdnech hodně horké, takže u něj ještě chvíli zůstaneme. Dnes si ale trochu zagrafujeme. Pátral jsem po dopadu Čínského zpomalení na zahraniční obchod a vyšlo mi z toho pár zajímavých grafů, které přikládám níže s krátkým komentářem. Nejprve srovnání velikosti zahraničního obchodu (import + export) největších čínských obchodních partnerů a jeho změna od poloviny roku 2014 do poloviny roku 2015. Všechna data jsou v milionech dolarů a jejich zdrojem je bloomberg.

Untitled

Největším obchodním partnerem Číny jsou samozřejmě Spojené státy, následované Japonskem, Jižní Koreou, Hong Kongem, Německem a Austrálií. V případě Čínského importu vypadá situace takto...

Untitled1

...a čísla pro Čínský export jsou pak následující.

Untitled2

Srovnáme-li procentuální změnu v Čínském importu, zjistíme, že objem zboží dovážený do Číny klesl u všech hlavních obchodních partnerů. Nejhůře je na tom Německo, které zaznamenalo propad o téměř 35 %, následované Niozmskem, Indií a Británií. Import z Austrálie, o které se v souvislostí s čínským zpomalením hovoří nejčastěji, klesl v měřeném období o 13 %.

Untitled3

Změna objemu čínského exportu pak vypadá následovně.

Untitled4

Čínský export do Jižní Koreje klesl o necelých 13 % a výrazného pádu se dočkal také export do Saúdské Arábie, nebo Spojených Arabských Emirátů. Zatímco import a jeho prudký pád je zrcadlem míry zpomalování čínské ekonomiky, pád/růst exportů je zajímavým barometrem ekonomické situace čínských obchodních partnerů. Sečteme-li celkový roční objem obchodu u všech 20 největších čínských obchodních partnerů, získáváme 680 miliard dolarů. To je o 42 miliard dolarů (5,88 %) méně, než v minulém roce. Tyto peníze chybní v některých zemích méně, v jiných více. Takto například vypadá graf zachycující podíl exportů do Číny na celkových exportech největších obchodních partnerů Číny.

Untitled5

V případě Austrálie tedy putuje více než třetina celkových exportů do Číny, zatímco například v Německu tvoří exporty do Číny jen necelých devět procent z celkových exportů. Odtud je pak jen malý krůček k výpočtu toho, jak se nižší exporty do Číny promítly do snížení celkových exportů dané země, což nám zároveň vyjadřuje, který z daných obchodních partnerů Číny na její zpomalení doplácí nejvíce.

Untitled6

Největší dopad mělo čínské zpomalení na export Malajsie, který kvůli nižší čínské poptávce klesl o 5,1 %. Hned v závěsu je s -4,7 % Austrálie, následována Thajskem (-4,5%) a Saúdskou Arábií (-3,9 %). Samozřejmě že v konečném důsledku doplácí na zpomalující Čínu komoditní exportéři (Austrálie, Saúdská Arábie, Rusko) ještě o něco více, a to díky nižším cenám komodit, které tyto země vyváží i do jiných regionů.

Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Čínský Tencent vstupuje do vývojáře her Bohemia Interactive
    Do největšího českého vývojáře her Bohemia Interactive vstoupila jako minoritní akcionář čínská internetová firma Tencent Holding. ČTK to dnes sdělili zástupci české společnosti, cenu transakce ani velikost prodaného podílu nezveřejnili. Bohemia bude i nadále fungovat pod současným vedením manažerského týmu, majoritní podíl zůstává v rukou dosavadních českých majitelů.
  • Čínský trh nemovitostí thne dolů i ekonomiku
    Existují zřejmé náznaky zpomalení na trhu s bydlením v Číně, uvedla Danske Bank ve výzkumné zprávě. Růst domácích prodejů v říjnu zůstal v červených číslech, stejně tak statistika PMI za říjen byl na nejnižší úrovni od března 2016.
  • Čínský trh po týdnu otevřel v zisku, švýcarský frank se propadl
    Po týden trvajícím svátku dnes opět otevřel čínský akciový trh a seanci se mu podařilo uzavřít v pozitivním teritoriu. Těsně před uzávěrou rostl Shanghai Compocite o zhruba 1 % a Hang Seng (CHNComp) přidával 0,15 %. Čínský vicepremiér potvrdil, že se zúčastní jednání o nové obchodní dohodě s USA, které je naplánováno na 14. a 15. února v Pekingu. Nicméně po zprávách, že Donald Trump se nesetká s čínským prezidentem Xi Jinpingem před 1. březnem, dokdy by rozhovory měly skončit, naděje na uzavření obchodní dohody o něco poklesly.
  • Čínský velvyslanec v USA odmítl, že se Čína chystá vojensky podpořit Rusko
    Čínský velvyslanec v USA Čchin Kang označil za dezinformace zprávy, že se Čína chystá poskytovat zbraně a munici Rusku, aby ho podpořila ve válce na Ukrajině. V rozhovoru s americkou stanicí CBS Čchin také řekl, že Peking udělá maximum, aby napomohl zmírnění krize.
  • Čínsky vianočný darček
    Centrálna banka Číny (PBOC - People bank of China) pristúpila po druhýkrát v tomto roku od p...
  • Čínsky vládny index výrobnej dôvery (PMI) je úplne nepoužiteľný
    O kvalite ekonomických dát z Číny panujú pochybnosti už dlhšiu dobu. Najhlasnejšie sa hovorí o HDP, ktoré je podozrivé...
  • Čínsky vládny penzijný fond
    Čína stále čelí riziku strát z devízových rezerv pre nevyriešené US fiškálne problémy....
  • Čínský výrobce aut BYD se poprvé dostal mezi deset největších automobilek světa
    Čínský výrobce elektromobilů BYD se poprvé dostal mezi deset největších automobilek světa z hlediska prodeje, předstihl tak německé automobilky Mercedes-Benz i BMW. Informoval o tom dnes japonský hospodářský deník Nikkei Asia, podle kterého tím čínská firma ukazuje, že elektromobily mění podobu automobilového průmyslu.
  • Čínský výrobce mobilů Xiaomi na burze v Hongkongu neuspěl
    Cena akcií se dostala pod svou startovací úroveň. Rostoucí obavy z eskalace globální obchodní války a velké pochybnosti o celkovém ocenění společnosti Xiaomi se odrazily na poklesu tržní hodnoty tohoto čínského výrobce mobilních telefonů na burze v Hongkongu.
  • Čínský zahraniční obchod. Jak se změnil v posledním roce a kdo na zpomalení Číny doplatil nejvíce?
    Téma Číny je v posledních týdnech hodně horké, takže u něj ještě chvíli zůstaneme. Dnes si ale trochu zagrafujeme. Pát...
  • Čínsky zahraničný obchod v marci prekvapil – ukázal silnejší zahraničný aj domáci dopyt. Akcie a kovy rastú.
    Akcie dnes ráno solídne rastú. Značnou mierou k tomu prispeli aj dáta zo zahraničného obchodu Číny, ktorú už viacerí o...
  • Čínsky zákaz kryptomien neodradil inštitucionálnych investorov
    Napriek nedávnej volatilite na trhu spôsobenej čínskymi opatreniami voči kryptomenám sa zdá, že inštitucionálni investori považovali minulotýždňový pokles na trhu s kryptomenami za nákupnú príležitosť. Nedávne údaje z CoinShares odhalili, že počas minulého týždňa sa nalialo do produktov digitálnych aktív 95 miliónov dolárov, čo predstavuje 126% týždenný nárast.
  • Čínský zákaz těžby bitcoinu může vést k růstu jeho ceny, těžba by se přesunula do jiných zemí
    Pokud by čínské úřady opravdu přistoupily k zákazu těžby kryptoměn, bude to znamenat konec činnosti příslušných těžařů a přesunutí těžebních kapacit do jiných zemí. Čína v současné době těžbě kryptoměn celosvětově dominuje.
  • Čínští představitelé představili další plány na podporu své ekonomiky
    Americký index S&P 500 v úvodní seanci tohoto týdne klesl o půl procenta v reakci na ráno zveřejněná čísla o vývoji čínské obchodní bilance, v rámci které výrazně zaostala dynamika růstu exportů a importů. Akcie se vyprodávaly napříč všemi sektory, výjimkou byly ale finanční instituce, jejichž akcie přidaly 0,7 %. To je možná i překvapením v kontextu zveřejněných hospodářských výsledků Citigroup, kde velkým zklamáním byly výnosy z obchodování s dluhopisy, které výrazně zaostaly za očekáváními. Akcie banky zprvu zamířily do mínusu, nicméně poměrně rychle se ze ztrát otřepaly a nakonec si polepšily o čtyři procenta. Čistý zisk ve výši 1,61 USD na akcii překonal očekávání. Jednou z nejpodstatnějších firemní událostí včera bylo to, že se americký dodavatel elektřiny a plynu PG&E chystá požádat o bankrotovou ochranu před věřiteli, protože kvůli požárům v letech 2017 a 2018 čelí obrovským nákladům. Jeho akcie během včerejšího obchodování spadly o více jak polovinu své hodnoty. To bylo i důvodem, proč sektor utilit včera celkově ztratil 2,2 % a byl jednoznačně nejhorším odvětvím.
  • ČÍNŠTÍ TURISTÉ ZNOVU NA CESTÁCH
    Přes 100 milionů lidí vyrazilo v květnu během pětidenního volna v Číně na cesty. Byla to první velká zkouška domácí poptávky po cestovním ruchu od doby, kdy bylo zrušeno omezení volného pohybu kvůli Covid-19. Přichází zotavení, nebo spíš zůstanou spotřebitelé chvíli opatrní?
  • Čínu čeká boom v zájmu o luxusní vozy
    Čínský trh s luxusními vozy poroste v příštím desetiletí o 50 procent, domnívá se šéf německé luxusní automobilky Audi Rupert Stadler. Příčinou je rostoucí životní úroveň v Číně a kvetoucí soukromé firmy, které představují hlavní zákazníky.
  • Čínu potěšilo uvolnění regulace, ale evropské trhy se po slibném úvodu znovu trápí
    Zatímco americké akciové trhy zavřely značně v záporu, Asie na tom zdaleka tak špatně není. Speciálně Čína předvedla velmi slušný růst, přestože data z tamní ekonomiky zrovna nepotěšila. HDP zpomalil na 6,5 procenta a lehce podstřelil odhady. Maloobchod sice potěšil mírně vyšším růstem, ale naproti tomu průmysl v září naopak ztratil na tempu.
  • Čínu vystrašil delisting, evropské akcie však využívají klidnějšího pátku
    Evropské akciové trhy dnes stoupají a využívají tak situace, kdy na ně nepůsobí nové zásadní zprávy. Čínský trh sice srazila nervozita, když se znovu ke slovu přihlásil strašák delistingu v USA, ale vliv na Evropu nesledujeme. Pohyb dluhopisových trhů je dnes skromný, přičemž dochází ke zklidnění poté, co včera situaci rozvířila ECB. V klidu je také zlato či eurodolar, který se obchoduje u 1,0970. Investoři tedy příliš nemění svůj momentální vztah k riziku.
  • Čínu vystrašil delisting v USA, evropské akcie však využívají klidnějšího pátku
    Evropské akciové trhy dnes stoupají a využívají tak situace, kdy na ně nepůsobí nové zásadní zprávy. Čínský trh sice srazila nervozita, když se znovu ke slovu přihlásil strašák delistingu v USA, ale vliv na Evropu nesledujeme. Pohyb dluhopisových trhů je dnes skromný, přičemž dochází ke zklidnění poté, co včera situaci rozvířila ECB. V klidu je také zlato či eurodolar, který se obchoduje u 1,0970. Investoři tedy příliš nemění svůj momentální vztah k riziku.
  • Čipová krize podle budoucího šéfa dodavatele autodílů Bosch ještě neskončila
    Problémy s nedostatkem čipů budou ještě delší dobu pokračovat. Uvedl to budoucí šéf německého dodavatele automobilových součástek Bosch Stefan Hartung v rozhovoru s časopisem Focus. "Čipová krize neskončila," prohlásil.
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

reklama
Swissquote Bank