Čtvrtek 28. březen 2024 16:53
reklama
InstaForex Ebook
reklama
Purple MT4 platforma nova
reklama
Dukascopy new
reklama
CapXmaster srovnani

Akcie IBM se dotýkají dlouhodobého supportu

13.11.2015 14:13  Autor: LYNX  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Jako další blue chip z indexu Dow Jones bude po představení akcií Procter & Gamble (PG) a 3M (MMM) znalyzován další z amerických průmyslových gigantů – technologický kolos IBM.

Investoři, kteří nakoupili akcie IBM na jejich vrcholu v březnu roku 2013 při ceně kolem $215 za akcii, z této investice teď moc radosti nemají. Od této úrovně se totiž cena akcií propadla přibližně o 38 %, tedy na aktuální úroveň $141 za akcii.

IBM je synonymem pro továrnu na inovace, která se ukázala jako dlouhodobě uspokojivá pro investory už od svého vzniku. Investoři u akcií IBM stále diskutují, zda cena akcií prošla v posledních dvou letech korekcí nebo zda jí došel dech. Jsou akcie IBM atraktivní na stávající úrovni?

Historické formování IBM

Podmínky pro vznik IBM jak jí poznáme teď, se začali tvořit už koncem 19. století, kdy Herman Hollerith vynalezl několik patentů z oblasti výpočetní techniky a založil firmu The Tabulating Machine Company.  O několik let později v roce 1911 vznikla fúzí třech firem (The Tabulating Machine Company, Computing Scale Company of America, International Time Recording Company) společnost Computing-Tabulating-Recording Company (C-T-R), která se o 13 let později přejmenovala na International Business Machines Corporation neboli IBM.

Bez větších potíží se podařilo IBM přežít krach na burze v roce 1929 a následnou hospodářskou krizi. Jako jedna z mála výrobních firem nepropouštěla zaměstnance ve velkém a v roce 1933 dokonce přijala dalších 2 000 zaměstnanců.

Klíčová změna kurzu v historii IBM nastala v 50. letech, kdy Thomas J. Watson, Sr., který byl CEO společnosti téměř 40 let, zanechal vedení společnosti svému synovi. Thomas J. Watson, Jr. se stal CEO IBM šest týdnů před smrtí svého otce a přivedl firmu k hranici $1 miliardy v tržbách.

Na konci 80. let však IBM pomalu začal ujíždět vlak. Počítače se začaly rozšiřovat do domácností a začal být kladen důraz na jejich osobní použití. Do té doby byly počítače využívány především pro podnikové aplikace řídící procesy v rámci celých podniků. Tahle fundamentální změna měla fatální důsledky pro IBM. Počátkem 90. let se společnost dostala do hlubokých ztrát, které vyústily v agresivní propouštění, když se během téměř 10 let počet zaměstnanců snížil o 185 000.

Restrukturalizace se ukázala jako úspěšná a IBM se začátkem 21. století začala přizpůsobovat nové éře informačních technologií, ve které patří dodnes k lídrům v odvětví. Novým směrem bylo upuštění od produkce hardwaru a zaměření se na služby v oblasti IT.

Dnešní IBM je známá jako jedna z nejinovativnějších společností světa, která spolupracuje na projektech měnících životy lidí po celém světě s organizacemi jako je NASA a další.

 

Aktuální fundamentální pohled na akcie IBM

Svou tržní kapitalizací na úrovni necelých $150 miliard patří IBM mezi large-cap společnosti vyznačující se nižším rizikem, nižší volatilitou a stabilnějším výnosem.

Už celá desetiletí vyplácí IBM dividendy, které pravidelně rostou každým rokem a jsou vypláceny čtyřikrát do roka. Pro rok 2015 byla odsouhlasená kvartální dividenda $1,30, celkově $5,20 za rok. Při aktuálních cenách činí dividendový výnos 3,4 %. Průměrný dividendový výnos je za posledních 5 let vyšší než dividendový výnos konkurentů v sektoru. Není překvapením, že při aktuálně nízkých cenách akcie IBM je současný dividendový výnos výrazně vyšší než u konkurence.

(v %)IBMSektor
Div. výnos3,411,58
5-letý průměr1,911,17
5-letá míra růstu14,6018,60

 

Tržby za posledních 20 let kolísavě stoupaly až do roku 2011, kdy kulminovaly na rekordní úrovni $106 miliard. Od té doby ale začaly klesat a na rok 2015 se podle odhadů očekávají opět nižší než za rok 2014.

Od maximální úrovně zisků v roce 2012, kdy dosáhly $16,6 miliardy, následovaly poklesy, které akcelerovaly v roce 2014, kdy došlo k poklesu téměř o 27 %.  Růst cen akcií se v roce 2012 zastavil a současná úroveň odpovídá cenám v roce 2010.

I přes poklesy zisků i tržeb se však stále daří navyšovat zisk na akcii (EPS), který dokonce vzrostl i v roce 2014, kdy zisky společnosti prudce klesly. Průměrná míra růstu EPS za posledních pět let je 9,28 % a v minulém roce zisk na akcii dosáhl $16,85.

Dalším běžně používaným ukazatelem je P/E ratio. Aktuálně se poměr P/E (Akcie P-E) u akcií IBM pohybuje okolo 10,15, zatímco sektorový průměr se pobyhuje na 16,10. Z pohledu tohoto poměrového ukazatele se akcie IBM.

Co investory sledující pravidla zavedená Benjaminem Grahamem, která jsou používána dodnes Warrenem  Buffettem a dalšími investory, znepokojí, je vysoký poměr ceny akcie k účetní hodnotě. Tento poměr (P/B) dosahuje téměř úrovně 11. Toto agresivní přecenění vůči účetní hodnotě může být způsobeno mírou inovací, které firma provádí, obrovským počtem patentů a stále silným potenciálem k novým objevům a inovacím. Přestože je P/B vysoké, je stále nižší než průměr sektoru, kde se poměr P/B pohybuje okolo 12.

Znepokojivý také může být poměr dluhu ke kapitálu. Poměr D/E (celkový dluh vůči vlastnímu kapitálu) je na úrovni 2,83, což znamená že na každých $100 kapitálu má IBM dluh $283. V případě pokračujících klesajících zisků, další potřeby firmy nadále si půjčovat a růstu úrokových sazeb může být IBM v budoucnu negativně ovlivněna. Tento dluh je také výrazně vyšší než je průměr v sektoru, kde D/E nedosahuje ani 0,2.

Za zmínku stojí také návratnost kapitálu ROE, která je na úrovni 86,80 % výrazně vyšší než u konkurence.

Jako rizikový lze vnímat také poměr zobrazující schopnost firmy splácet krátkodobé závazky (current ratio), které se nachází na úrovni 1,27. Pro porovnání, v rámci hodnotového investování je odporoučeno investovat do firem, kde tento poměr dosahuje minimálně 2.

Mezi hlavní rizika, které je nutné diskontovat do hodnoty akcií IBM, patří negativní vliv sílícího dolaru, náznaky slábnoucí čínské ekonomiky a obavy ze zpomalení celosvětového růstu, které se můžou projevit v nižší poptávce.

Technický pohled na akcie IBM

Aktuálně se akcie IBM prodávají na ročních minimech a jsou trhem taženy níže. Na aktuálních úrovních se naposledy pohybovaly v říjnu 2010. Hladina okolo $130 v minulosti působila jako silná rezistenční úroveň a akciím IBM trvalo dva roky mezi lety 2008 a 2010, než tuto úroveň prorazily. Lze tedy očekávat, že se kurz akcií blíží silnému supportu. Pokud by se akcie IBM podívaly pod $130, lze očekávat negativní momentum, které by mohlo zrychlit propad.

Na dlouhém 8letém grafu je zřetelné, že akcie IBM jsou stále v medvědím trhu. Propad započal přibližně v půlce roce 2013 a akceleroval koncem roku 2014.  Poslední medvědí vlna přišla od května letošního roku, jak můžete vidět na grafu z letošního roku níže.

Akcie IBM graf

Aktuálně se akcie IBM nachází pod všemi třemi hlavními klouzavými průměry s 20, 50 i 100-denní periodou.

Dle technické analýzy jsou akcie IBM vhodné spíše pro nastavení prodejního signálu.

Jaká budoucnost čeká IBM?

IBM prožila zkoušku času. Celá desetiletí si držela růst tržeb i zisků plynoucí ze silné inovativnosti. IBM se přizpůsobuje novým tržním podmínkám a svou silnou R&D základnou patří mezi lídry v překonávání technologických hranic. I když tržby firmy IBM pár posledních let klesají, pokud si udrží svou inovační kulturu, dá se předpokládat její světlá budoucnost.

Podle Wall Street se jedná o solidně oceněný titul, který má většina analytiků rating „držet“ nebo „koupit“. Stejného názoru je i Warren Buffett, který ve společnosti drží 8% podíl.

Fundamentální analýza nabízí na jedné straně solidní ziskovost, vhodné porovnání se sektorovými ukazateli a zajímavou dividendu, avšak na druhé straně se nachází negativní výhled na klesající tržby a slabší pohled na rozvahu. S ohledem na technickou analýzu lze usoudit, že akcie IBM jsou spíše vhodným kandidátem na další výprodej.

Nejasné signály ohledně dalšího vývoje se projevují také v oslabujících zobchodovaných objemech, jelikož investoři se pomalu ale jistě obracejí na jiné, více atraktivní tituly.

Slovník pojmů:

Akciové indikátory
Akciové indikátory, nebo také indikátory akciových trhů, jsou technické ukazatele používané burzovními obchodníky k předpovězení vývoje cen akcií. Následně jsou používány pro vhodné načasování vstupu do pozice, popřípadě výstupu z pozice.

 

Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Akcie HSBC posílili po oznámení zisků
    Výsledky HSBC přicházejí poté, co mnoho dalších evropských bank překonalo očekávání analytiků. Zatímco toto odvětví bylo ovlivněno pandemií koronaviru a nízkými úrokovými sazbami, mnoho analytiků se domnívá, že to nejhorší již skončilo.
  • Akcie HSBC prudce vzrostly o 40%, protože investoři sázeli na dividendy
    Manažeři fondů po celém světě pomohli od začátku října zvednout cenu akcií HSBC o více než 40%. Vyšší nárůst byl z velké části přičítán optimismu investorů, že největší evropský věřitel bude znovu pokračovat ve vyplácení dividend.
  • Akcie Hypoportu vedou mezi německými společnostmi
    Akcie Hypoport Group (HYQ.DE) rostou díky stabilnímu, i když historicky velmi nízkému objemu transakcí v oblasti hypotečního financování ve 4. čtvrtletí 2022. Skupina Hypoport Group vytváří síť technologických společností, které slouží v oblasti poskytování úvěrů, nemovitostí, pojištění a soukromých klientů. Akcie společnosti ztratily v roce 2022 téměř 80 %, přestože se obchodní podmínky ve 4. čtvrtletí výrazně zlepšily. Celkový objem transakcí tří hlavních produktových skupin společnosti v roce 2022 činil 375 milionů EUR a zaznamenal 6% meziroční pokles, což ilustruje "panickou reakci" trhu v loňském roce:
  • Akcie Hyundai Motor jsou pod tlakem kvůli americkému zákonu o snížení inflace (IRA) 📉
    Ceny akcií korejské automobilky Hyundai Motor (HYU.DE) pokračují ve výprodeji. Dnes ztratily téměř 5 %. Nálada investorů se zhoršila kvůli vyšším úrokovým sazbám centrální banky, obavám z nižší poptávky po nových autech a možnému negativnímu dopadu amerického zákona o snížení inflace (U.S. Inflation Reduction Act) na tržby společnosti v USA. Kromě toho bude podle Korejského sdružení výrobců automobilů objem domácího prodeje jihokorejských automobilek v letošním roce na nejnižší úrovni za devět let:
  • Akcie Charles Schwab ztrácí 4 % 📉 Společnost chce snížit náklady
    Akcie společnosti Charles Schwab (SCHW.US) dnes ztrácejí téměř 4 % a prohlubují výprodej, přestože společnost Morningstar před několika dny zvýšila doporučení na 80 USD ze 70 USD. Z dokumentů, které předložila Komisi pro cenné papíry a burzy, vyplývá, že společnost plánuje ušetřit peníze rušením pracovních míst a prodejem kanceláří. Společnost uvedla, že tento krok souvisí s úpravou jejích operací za účelem integrace s makléřskou společností TD Ameritrade, kterou získala v roce 2020 a jejíž hodnota činí 26 miliard USD.
  • Akcie Chevron: Poroste cena akcie v důsledku ropné krize i nadále?
    Akcie Chevron (CVX) patří stejně jako Exxon Mobil a Shell mezi ropné tituly, které těží ze současné ropnékrize. Od poslední analýzy na Exxon Mobil se zase situace na ropném trhu o něco změnila. Velká Británie a USA oznámily své plány na embargo ruské ropy v důsledky války na Ukrajině. To může mít vliv na delší růst ceny ropy. Dramatický růst ceny ropy navíc stimuluje akceleraci inflace a redukuje tím pádem i hrubý domácí produkt.
  • Akcie Chewy klesaly kvůli výsledkům za Q2 o více než desetinu
    Akcie Chewy (CHWY.US) ztrácely během dnešní seance více než 10 %. Tento výrobce krmiv pro domácí mazlíčky zveřejnil špatná kvartální čísla. Společnost ve Q2 ztratila 4 centy na akcii při očekávání ztráty ve výši 2 centů. Tržby meziročně vyskočily o téměř 27 % na $2,16 mld. v Q2. Trh však očekával vzestup až na $2,2 mld. Chewy upozornila na vyšší než obvyklý stav vyprodaného zboží a varovala, že růst prodejů v Q3 nebude tak vysoký, jak analytici očekávali.
  • Akcie Chewy prudce rostou díky nečekanému kvartálnímu zisku
    Akcie společnosti Chewy (CHWY.US) vyskočily v průběhu dnešní seance o téměř 20 %. Retailová společnost zaměřující se na prodej jídla a dalších produktů pro domácí mazlíčky reportovala lepší než očekávané kvartální výsledky.
  • Akcie chycené mezi fundamentem a sentimentem
    Současná situace na akciových trzích stále působí zvláštně. Vyhlídky pro fundament nejsou dobré a dá se čekat zhoršování reportovaných čísel. To se však projevuje hlavně na těch pár nešťastnících, kteří jdou zrovna s výsledky ven. Zbytek je na tom relativně dobře a naopak těží ze sentimentu podpořeného důvěrou v měkčí přístup centrálních bank.
  • Akcie i bez zásadních zpráv míří vzhůru, libra se konsoliduje
    Páteční evropské obchodování se dopoledne rozjíždí lehce pozitivním směrem pro akcie, které přidávají asi 0,4 pct. Naproti tomu to vypadá, že investoři v dobrém předvánočním rozmaru ustupují z dluhopisů, jejichž výnosy v případě těch jádrových stoupají o 1-2 bazické body. Drobné ztráty registruje zlato.
  • Akcie IBM se po snížení ratingu Morgan Stanley propadají
    Akcie IBM (IBM.US) klesly o více než 3,0 % poté, co banka Morgan Stanley snížila hodnocení této ikonické technologické společnosti z "overweight" na "equal weight" s odvoláním na obavy ze zpomalení růstu tržeb.
  • Akcie IBM se propadají navzdory pozitivní čtvrtletním výsledkům
    Akcie IBM (IBM.US) se během dnešní seance propadly o přibližně 7 %, navzdory lepším než očekávaným výsledkům, protože technologický gigant snížil svůj odhad na peněžní toky kvůli silnému dolaru a války na Ukrajině.
  • Akcie i dluhopisy dál padají, koruně pomohla ČNB
    Hlavní finanční trhy dnes ještě jedou na dozvucích včerejšího Fedu, který zklamal naděje na holubičí obrat. Nová data od ISM dnes ukázala, že kondice amerického sektoru služeb chřadne rychleji, než se čekalo, ale to pohled investorů už příliš neovlivnilo.
  • Akcie i dluhopisy jsou drahé
    Pro posouzení relativní atraktivnosti akcií vůči dluhopisům používáme indikátor EB faktor. Ten je definován jako rozdíl mezi převrácenou hodnotou globálního akciového P/E a průměrného globálního dluhopisového výnosu do doby splatnosti. Tento indikátor tedy indikuje aktuální výnosovou prémii globálního akciového trhu nad globálním dluhopisovým trhem. Čím vyšší hodnota tohoto indikátoru, tím jsou akcie na relativní bázi vůči dluhopisům atraktivnější. A naopak, čím nižší hodnota tohoto indikátoru, tím jsou akcie na relativní bázi vůči dluhopisům méně atraktivní.
  • Akcie i dluhopisy obrátily dolů a data je v tom podpořila
    Obchodování v Evropě dnes nemělo jasný směr, dokud se do hry nevložila Amerika. Ta sice otevírala v plusu, ale velmi rychle zisky odevzdala a ponořila se do červeného. Krátce po začátku ji v negativním směru podpořila i nová makrodata.
  • Akcie i dluhopisy opatrně rostou. Místo slabších dat se dál řeší G20
    Zprvu pozitivní nálada na hlavních trzích během dopoledne poněkud ochabla, ale stále se dá říct, že převažuje. V Evropě se daří růst německým nebo italským akciím, v USA sledujeme růst tažený bankami, zdravotnictvím a technologiemi. Na zlatě zřejmě probíhá výběr zisků, který stlačil jeho cenu po posledním výrazném růstu. Dluhopisové výnosy ale začaly klesat, což by mělo zlatu vyhovovat. Navíc tento vývoj naznačuje, že sentiment vůči riziku zůstává křehký.
  • Akcie i dluhopisy postrádají směr, ropa mazala libyjské zisky
    Svátek v USA logicky ubírá na odpolední obchodní aktivitě. Nová data ani firemní výsledky do hry nevstupují a trhy se nenechaly vyvést z míry ani novou prognózou MMF. Ta je mírně pesimističtější ohledně globálního růstu než ta předchozí; hlavním důvodem je Indie, ale MMF lehce ubíral také USA i přes úspěchy v jednání s Čínou. Ameriku bude méně podporovat vyčerpávající se stimul ze strany měnové politiky a snížení daní. Naproti tomu Čína má díky dohodě trochu přidat na tempu, přestože jádro sporu stále zůstává nedořešené.
  • Akcie i dluhopisy rostou, začalo se sázet na mírnější Fed
    Včerejšek Americe nevyšel, ale dnes si trhy snaží spravit chuť. Slušně rostou jak evropské akciové indexy, tak americké futures. DAX roste o 1,2 pct a patří v Evropě k těm slabším, futures pak naznačují pro S&P 500 v úvodu růst o 0,9 pct. A nejen to, výrazně se dnes daří dluhopisům, přičemž výnosy na 10Y splatnosti klesají v USA i Evropě zhruba o 10 bazických bodů.
  • Akcie i dluhopisy sázejí na měnovou podporu po personálních změnách v bankách
    Středeční obchodování sice znamenalo pro asijské akcie pokles, ale Evropa se naopak po otevření sune zhruba o půl procenta do zeleného. Vedle akcií se daří také dluhopisům, jejichž výnosy klesají na jádrových trzích asi o 2 body, a ještě větší pokles sledujeme na periferních trzích. Zlato se spolu s tím posouvá citelně vzhůru asi o 1,4 procenta.
  • Akcie i dluhopisy se bojí dobrých dat. Pošlou je dál dolů?
    Politika Fedu zůstává středobodem obchodování na hlavních finančních trzích i během pátku. Očekávání agresivnějšího přístupu centrální banky tlačí dolů ceny dluhopisů i akcií a klíčovou otázkou pro závěr týdne je, zda americká data tento trend ještě dál podpoří. Čekají se totiž důležité statistiky z trhu práce.
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

reklama
CapXmaster srovnani