Čtvrtek 28. březen 2024 15:09
reklama
InstaForex Ebook
reklama
CapXmaster
reklama
Swissquote Bank
reklama
Fintokei SwiftTrader

Dnes se dozvíme, zdali ČNB intervenuje na trhu, AUD po zasedání RBA silně posiluje – proč? Analýza EUR/JPY, EUR/AUD, GBP/AUD

04.08.2015 10:40  Autor: BOSSA  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Australská centrální banka RBA) dnes v noci na svém zasedání ponechala základní úrokovou sazbu beze změny na úrovni 2 procent. Tentokrát se zdržela slovních intervencí vůči domácí měně, na což reagoval měnový pár AUD/USD růstem o 0,8 procenta. V průběhu předchozích zasedání banka zvykla zmínit, že australský dolar je silný vzhledem k vývoji cen komodit, zejména železné rudy. Tentokrát se takovýchto slov zdržela, což naznačuje, že v nejbližších měsících nepřistoupí k akci a chce si ponechat prostot pro pozorování vývoje domácí ekonomické situace. Finanční trh před zasedáním RBA oceňoval se 72 procentní pravděpodobností, že centrální banka sníží základní úrokovou sazbu alespoň ještě jednou do konce letošního roku. Po zasedání klesla pravděpodobnost na 60 procent.

RBA letos snížila úrokové sazby již 2krát. Nízké úrokové sazby podporují domácí spotřebu, poptávku po zboží a službách stejně jako nákup nemovitostí. Maloobchodní prodeje v červnu meziměsíčně posílily o 0,7 procenta, více než byla očekávání trhu. Australský statistický úřad přinesl revizi dřívějších hodnot, která počítala jenom s 0,4 procentním růstem.

Na rozdíl od australského dolaru, kanadský dolar zůstává pod prodejním tlakem, když cena ropy včera oslabila o další 4 procenta, čímž se přiblížila k úrovním, s nimiž bojovala v březnu a lednu letošního roku. Ropa Brent včera uzavřela pod hodnotou 50 USD za barel prvně od letošního ledna. Proti ceně ropy včera opět hrála horší data indexu čínských nákupních manažerů (PMI), která poukázala na další oslabení druhé největší ekonomiky. Ruský rubl se propadl na 5měsíční minima vůči americkému dolaru (63,618).

Americký akciový trh uzavřel první srpnový obchodní den v červených číslech po nevýrazných datech PMI z výrobních sektoru a 4 procentním propadu ceny ropy, který opět oživil obavy ze stavu globální ekonomiky.

Tento týden bude zajímavé dění i na domácí scéně, kde ve čtvrtek  zasedá Česká národní banka. Nečeká se, že by změnila monetární politiku, avšak zveřejní výši svých devizových rezerv. Z těchto čísel budeme schopni vyčíst, zdali banka aktivně intervenovala na trzích a bránila českou korunu před posílením vůči euru pod hodnotu 27,00.

Tempo růstu aktivity zpracovatelského průmyslu ve Spojených státech v červenci zpomalilo a zaostalo za očekáváním, ukázala v pondělí zpráva institutu ISM. Index průmyslové aktivity, podle průzkumu mezi nákupními manažery, v červenci klesl na 52,7 bodu z úrovně 53,5 bodu před měsícem. Trh čekal stagnaci na 53,5 bodu, nicméně výsledek se drží nad hranicí 50 bodů a značí růst aktivity v sektoru amerických továren. Dílčí index nových objednávek stoupl na 56,5 bodu z červnových 56,0 bodu, což je nejvyšší úroveň od prosince. Dnešek z pohledu amerických makroekonomických dat není zajímavý, trhy se budou proto více soustředit na zítřek, kdy bude zveřejněn ADP (počet nově vytvořených pracovních míst v soukromém sektoru).

EUR/JPY vytváří na denním grafu několik zajímavých technických formací. Když se mu dnes podaří uzavřít pod fialovou trendovou linií, definitivně opustí trojúhelník ohraničený fialovou a červenou trendovou linií a pravděpodobně klesne k úrovni 133,50. Ta představuje „neckline“ formace hlava ramena. Propad pod „neckline“, naznačí další oslabení EUR/JPY. Naopak, když dnes neuzavřeme pod fialovou trendovou linií, EUR/JPY  bude nadále sevřen v trojúhelníkové formaci.

EUR/AUD se dnes chystá testovat trendovou linii a silnou zónu supportu, kterou představuje Fibonacciho hladina 61,80 sestupného pohybu 12/2014-04/2015. Reakce na tuto zónu nám napoví, zdali bude EUR/AUD pokračovat v růstovém pohybu nad trendovou linií, nebo započne nový klesající trend.

S dolní hranou rostoucího kanálu bojuje po posílení AUD i měnový pár GBP/AUD. Denní uzavírací cena bude klíčová pro naznačení dalšího vývoje.

    Sdílení článku: 
       

    Čtěte více

    • Dnes nás čeká zasedaní ECB
      EUR/USD se pokusil prorazit pod úroveň 1,0964 (modrá čára), ale nepodařilo se mu pod ním zavřít a obrátil se, čímž vytvořil býčí trend. Medvědi to vidí jako další neúspěšný pokus o proražení kanálu. Dále býci chtějí prorazit vzhůru a uzavřít nad úzkým obchodním rozpětím za poslední měsíc. Pravděpodobnější ale je, že trh půjde stále do strany. Šance jsou ve prospěch kanálu, který se začal vyvíjet v březnu do obchodního rozpětí. Je pravděpodobné, že trh brzy otestuje předchozí vyšší minima, jako je minimum z 10. dubna. Medvědi se však potřebují dostat těsně pod kanál. Dokud se medvědi nedostanou blízko kanálu, budou obchodníci předpokládat, že všechny průlomy pod kanál selžou.
    • Dnes odpoledne se budou psát hospodářské dějiny, v USA zveřejní katastrofální čísla z trhu práce. Akcie však přesto rostou, jak to?
      Dnes ve 14:30 středoevropského času se budou psát hospodářské dějiny. Temným písmem. V USA tamní statistici práce vydají dubnová čísla k nárůstu počtu lidí bez práce. Analytici v konsensu předpokládají, že během dubna přišlo o práci 22 milionů obyvatel USA (viz graf níže). V celém období od roku 1938 nastal dosud nejhlubší propad v září 1945. V souvislosti s poválečnou demobilizací tehdy přišly přechodně o práci takřka dva miliony Američanů. Propad, který se čeká dnes, tak bude jedenáctkrát hlubší než tento dosavadní demobilizační rekord.
    • Dnes oslavujeme 5. výročie krízy
      Áno, 7. jún 2007, môžeme označiť ako začiatok finančnej krízy. Práve v tento deň...
    • Dnes pozornost bude zaměřena na zasedání FRS.
      V pondělí akciový trh Spojených Státu Amerických pokračoval ve svém pádu a uzavřel obchodní seanci v červené zóně. Pes...
    • Dnes promluví šéf Fedu Powell
      Dva dny po zveřejnění lehce smíšených dat z amerického trhu práce a dva dny před odhalením prosincové inflace bude mít šéf Fedu šanci promluvit k trhům a eventuálně korigovat jejich očekávání ohledně dalších kroků americké centrální banky.
    • Dnes ráno se akcie nakupovaly
      Americký index S&P 500 neudržel svoje zisky z počátku obchodování a nakonec uzavřel o 0,1 % níže. Ze sektorů si největší zisky odnesly energetické společnosti (+1,5 %), které podpořily rostoucí ceny ropy. Přes jedno procento si odnesly i informační technologie, když podporu jim vytvořily ohlášené výsledky hospodaření Micron Technologies, které předčily i nejoptimističtější odhady. Nejhůře dopadly defenzivní sektory v čele s utilitami, které přišly o 2,2 %.
    • Dnes se akciové trhy opět zelenaly
      Dnes byla zveřejněna tuzemská inflace. Překvapivě zaostala za očekáváním – byla podstatně nižší, než činil tržní konsensus.
    • Dnes se dočkáme HDP Velké Británie
      Kurz EUR/USD se včera nezměnil, když setrval na hranici 1,30. Z obou stran Atlantiku totiž přišly horší než očekáva...
    • Dnes se dočkáme HDP v USA
      Společná evropská měna včera dopoledne posilovala. Po zveřejnění čísel z USA se trend zvrátil a euro se proti...
    • Dnes se dočkáme rychlého odhadu českého HDP za Q1 13
      Kurz domácí měny včera stagnoval. Prakticky po celý včerejší den se česká koruna obchodovala na mezibanko...
    • Dnes se přepisuje historie. Největší burzu světa povede žena
      „Ženy na burze jsou spíše vzácností. Přesto se dnes prezidentkou největší burzy světa stala Stacey Cunningham. Zbořila tak umělou bariéru, která trvala neuvěřitelných 226 let,“ říká hlavní ekonom BH Securities Štěpán Křeček.
    • Dnes se rozhodne o dalším směrování Velké Británie
      Tento týden se investoři zaměří zejména na dnešní hlasování o brexitu. Předpokládá se, že výsledky budeme znát po 19:00 GMT. Podle posledních průzkumů to vypadá, že premiérka Theresa Mayová zřejmě prohraje „zásadní hlasování“ o zhruba 100 hlasů. Britská vláda v posledních týdnech naznačila, že by byla ochotná přijmout doplněnou dohodu o brexitu, avšak tato strategie zřejmě nezíská dostatečnou podporu poslanců.
    • Dnes se rozhodne o změnách současné politiky Fedu
      Federální výbor pro otevřený trh (FOMC) má dnes v plánu rozhodnout o změně současné měnové politiky a zvýšení referenční úrokové sazby, globální trhy tak cítí strach a nejistotu. Poté co centrální banka vložila do ekonomiky peněz jako nikdy předtím, se ekonomové a analytici obávají, že Federální rezervní systém zpřísní trhy příliš rychle.
    • Dnes se setká Ripple a SEC; zde je program jednání
      Bitva společnosti Ripple s Komisí pro cenné papíry Spojených států (SEC) o bezpečnostní status tokenu XRP zatím není u konce, a to ani po několika dílčích vítězstvích. Ve snaze ukončit tři roky trvající bitvu soud nařídil, aby obě strany zvážily dohodu a vypracovaly její podmínky. Za tímto účelem bylo uspořádáno několik schůzek mezi oběma stranami a jedna z nich se koná právě dnes.
    • Dnes sledujeme výsledky GS, kde očekávání jsou pravděpodobně nadměrně pesimistická.
      Komentářo Dnes je plný kalendář s mnoho novými daty (ZEW, Riksbank, BoC, CPI V. Británie).o Akci...
    • Dnes sú to štyri roky, čo Draghi „zachránil“ eurozónu. Pozrite sa ako odvtedy klesli rizikové prirážky
      Presne pred štyrmi rokmi ukončil šéf ECB Mario Draghi dlhovú krízu v eurozóne vetou: „Within our mandate, the ECB is ready to do whatever it takes to preserve the euro. And belive me, it will be enough“. Draghi tým v podstate povedal, že ECB je pripravená v prípade potreby skúpiť všetky dlhopisy krajín eurozóny v prípade potreby. Nakoniec sa z toho vykľul program OMT (outright monetary transcations), ktorý nebol úplne všemocný:
    • Dnes štartuje nová výsledková sezóna, sledovať sa budú tržby
      Je začiatok kvartálu a na akciových trhoch sme opäť v situácii, kedy sa očakávania investorov stretnú s realitou. Najv...
    • Dnes večer se koná další debata francouzských prezidentských kandidátů
      Dnešní ekonomický kalendář je nezajímavý. Pozornost investorů směřuje ke čtvrtečnímu zveřejnění zápisu z posledního jednání ECB a k pátečním statistikám z amerického trhu práce za březen. Z politických událostí bude bezesporu zajímavá dnešní debata francouzských prezidentských kandidátů.
    • Dnes věnujme pozornost zprávě o nezaměstnanosti v USA - 10 % na dosah?
      Včera během dne došlo na amerických akciových trzích k mohutnému pohybu. Index S&P uzavřel nad dub...
    • Dnes vyvrcholí zasedání Fedu
      Euro si dnes proti dolaru odepsalo zhruba třetinu procenta, když oslabilo na úroveň 1,3750 EUR/USD. Ve Spojených státech...
    Forex - doporučené články:

    Co je FOREX?
    Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
    Forex pro začátečníky
    Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
    1. část - Co to vlastně forex je?
    FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
    VIP zóna - Forex Asistent
    Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
    Forex brokeři - jak správně vybrat
    V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
    Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
    Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
    Forex volatilita
    Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
    Forex zůstává největším trhem na světě
    V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

    Nejnovější články:


    Naposledy čtené:

    reklama
    Swissquote Bank