Pátek 29. březen 2024 01:32
reklama
Fintokei SwiftTrader
reklama
Dukascopy new
reklama
InstaForex Ebook
reklama
Fintokei SwiftTrader

V centru pozornosti obchodníků je zasedání Evropské Centrální Banky.

06.03.2014 16:13  Autor: MAYZUS  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk
Dnes pozornost investorů bude obracená k Evropě, kde proběhnou setkání dvou centrálních bank - Banka Anglie a Evropská Centrální Banka. Jestli první banka nezačne korekci své měnové úvěrové politiky a nechá pro sebe komentáře, v tom případě i od druhé banky můžeme očekávat stejné chovaní.

A zatím podíváme se na makroekonomickou statistiku, která byla publikována včera. Index podnikatelské aktivity Eurozóny v sektoru služeb vyrostl z 51,7 bodů v únoru do 52,6 bodů. Maloobchodní prodeje vyrostli v lednu na 1,6% po spadu na 1,3% v prosinci. Kromě toho podle přehodnocených dat, HDP Eurozóny vyrostl v IV čtvrtletí na 0,3% čtvrtletně i na 0,5% ročně, což odpovídalo předběžným datem a očekáváním většiny analytiků.

Podle výsledků obchodní seanci, britský index FTSE 100 klesl na 0,71%, francouzský CAC 40 ztratil 0,11%, německý DAX šel do minus 0,49%. Regionální indikátor STXE 600 klesl méně, než na 0,1% a uzavřel se na hladině 337,06 bodů. Stoji za pozornost, že trhy Belgií, Itálií, Španělska, Švýcarská a Skandinávií byly uzavřený v zelené zóně.

Co se týče statistiky z USA, index stavu ekonomiky ISM v neprůmyslové sféře v únoru činí 51,6 bodů, ve stejnou dobu analytici předpovídali 53,5 bodů. Data o trhu práce takže zklamali investoři, změna množství pracujících v nezemědělském sektoru podle ADP činí 139 000, což je menší, než očekávali analytici - 160 000. Kromě toho předešlá hodnota indikátoru byla přehodnocena z 175 000 do 127 000.

Podle výsledku obchodní seanci, indikátor "blue chips", Dow Jones Industrial Average klesl na 0,22% do úrovně16360,18 bodů, index světového trhu, Standard & Poor's 500, klesl pouze na 0,01% a dosáhl hodnoty 1873,81 bodů, index hi-tech společnosti, Nasdaq Composite, přidal 0,14% a dosáhl bodu 4357,97 bodů.

Předsedá FRS, Jannet Jallen, včera prohlásila, že chvíli trvat, než regulátor začne vidět také pozitivní statistická data, která budou potvrzovat pozitivní vývoj ekonomiky. Ve svém projevu, Jellen, upozornila, že FRS musí zvládnout obrovské množství těžké práce, pro dosažení cílových ukazatelů po inflaci a nezaměstnanosti, a takže obnovit škodu od finanční krize. Další rozhodnutí ohledně programu QE3 budou přijaty během dalšího zasedání FED, které proběhne 18. - 19. března.
Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • V Brazílii nově můžete použít ADA, XRP a MATIC na zaplacení při nákupu nemovitostí
    Gafisa, přední brazilský realitní developer, začal přijímat platby v kryptoměnách za realitní transakce, Společnost přijímá kryptoměny přes místní kryptoměnovou burzu Foxbit.
  • V Británii klesol po referende dopyt po úveroch, banky však sú stále ochotné požičiavať
    Bank of England dnes zverejnila svoj kvartálny prieskum úverových podmienok. A keďže tretí kvartál bol prvým po referende o BrExite, tak tento prieskum ukazuje, či sa nejako zásadne zmenili trendy v ochote bánk požičiavať a v ochote súkromného sektora požičiavať si.
  • V Británii objevili dva případy nové mutace koronaviru z JAR
    V Británii se objevily dva případy další mutace koronaviru, oba pacienti nedávno cestovali do Jihoafrické republiky (JAR). Británie zavádí omezení cest do JAR a všichni, kdo byli v posledních 14 dnech v JAR nebo přišli do kontaktu s někým, kdo tam byl, musí okamžitě do karantény. Nová varianta se šíří rychleji, než ta původní. Na tiskové konferenci to dnes uvedl britský ministr zdravotnictví Matt Hancock.
  • V Británii otestují nepodmíněný příjem, nápad se líbí i některým českým politikům. Průměrný starobní důchod v ČR by se ovšem při jeho prosazení mohl snížit na méně než polovinu nynější částky
    Další zemí, která otestuje základní nepodmíněný příjem, se stává Británie. V obci na severovýchodě Anglie a ve čtvrti na severu Londýna budou tamní obyvatelé dostávat pod dva roky 1600 liber měsíčně, tedy zhruba 44 tisíc korun. Badatelé přitom podrobí zkoumání duševní a fyzické zdraví účastníků experimentu.
  • V britském parlamentu většinu nikdo nezískal
    Nejzajímavější část ekonomického kalendáře se dnes ráno vyčerpala německými údaji o zahraničním obchodu. Vyšší dynamika importu snížila proti očekávání přebytek obchodní bilance i běžného účtu. Dnešnímu dění bude beztak dominovat povolební uspořádání ve Velké Británii, kde vládnoucí konzervativci ztratili většinu v parlamentu a budou se muset ucházet o přízeň menších stran.
  • V Bruselu se dnes ministři pro energetiku na ničem moc nedohodli. Prosazení zásadnějších návrhů brání nejednota, cena plynu ani elektřiny se tedy nesníží
    Ministři zemí Evropské unie zodpovědní za energetiku se dnes dohodli na první sadě opatření, která mají tlumit dopady plynové krize, již kontinent zažívá. Dali zatím přednost sadě opatření, která nezahrnuje radikálnější návrhy. To proto, že takové návrhy naráží na nejednotu v rámci EU. Pod stůl tak zatím padá třeba návrh zastropování cen dováženého ruského plynu.
  • V Bruselu se dnes zastropování plynu dováženého z Ruska nejspíše nedojedná. Zato by se mohlo pokročit v řešení, jak lidem a firmám ulevit od energetické drahoty
    Bruselský energetický summit, který na dnes svolalo české předsednictví EU, bude pravděpodobně přelomový. Některá z diskutovaných řešení by domácnostem a firmám v Unii mohla od energetické drahoty ulevit, jiná ji naopak mohou vyhrotit.
  • V březnu byl průmysl opět podpořen automotive
    Průmyslová výroba v březnu byla v souladu s naším očekáváním tažena vzhůru zejména automobilovým sektorem a meziročně vzrostla o 2,2 %. Většina sledovaných odvětví ale vůči loňskému březnu skončila v červených číslech. Meziměsíčně vzrostla tuzemská průmyslová produkce o 1,7 %.
  • V březnu podíl nezaměstnaných poklesl na 3,7 %
    V souladu s naší prognózou poklesl v březnu podíl nezaměstnaných z únorových 3,9 % na 3,7 %. Trh očekával pomalejší ústup nezaměstnanosti a medián odpovídal 3,8 %. Loni v březnu dosahoval podíl nezaměstnaných 3,4 %, v roce 2021 pak 4,2 %. Stejně jako v únoru docházelo během března k růstu počtu volných pracovních míst a k úbytku uchazečů o zaměstnání. Pokles podílu nezaměstnaných lze přisuzovat zejména sezónním vlivům, kdy na jaře tradičně roste zájem zaměstnavatelů o pracovní sílu vykonávající sezónní práce.
  • V centru pozornosti jsou ve středu libra a dolar
    Jak jsem zmínil již dříve, ke všem zajímavým událostem dojde ve středu. Úterý přineslo také několik zajímavých zpráv, zejména údaje o nezaměstnanosti nebo mzdách ve Spojeném království. Pokud však tyto zprávy skutečně ovlivnily sentiment trhu, udělaly to velmi zvláštním způsobem a jejich hodnoty je poměrně obtížné interpretovat. Jak můžeme například charakterizovat vysoký růst mezd? Je to pro Brity dobré nebo ne? Pokud mzdy rostou, znamená to, že inflace by mohla začít znovu růst (zmínil to i guvernér Bank of England Andrew Bailey). Pak by BoE mohla ještě několikrát zvýšit sazby, které v současnosti nejsou v cenách zohledněny. Věří tomu ale trh a je BoE schopna snadno a jednoduše zvýšit sazby "ještě několikrát"? Pochybuji. Z tohoto pohledu se zdá, že růst mezd, stejně jako rostoucí inflace, již kroky centrální banky neovlivní.
  • V centru pozornosti RBA, OPEC a americké NFP
    První týden nového měsíce začíná významnými ekonomickými zprávami, které pravděpodobně ovlivní většinu trhů. Patří sem v pondělí údaje o americkém výrobním PMI (index nákupních manažerů), v úterý oznámení australské centrální banky (RBA), ve čtvrtek zasedání OPEC a v pátek údaje o NFP mzdách v USA.
  • V části ropovodu Družba je znovu zvýšená kontaminace
    Ropa v jižní části ropovodu Družba, kterou teče surovina i do ČR je znovu kontaminovaná. Informaci potvrdil i vícepremiér a ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček. Transpetrol informace ale popírá.
  • V čele CNN bude někdejší šéf BBC a listu The New York Times Mark Thompson
    Americká televize CNN jmenovala svým novým výkonným ředitelem a předsedou správní rady bývalého šéfa britské veřejnoprávní stanice BBC a listu The New York Times (NYT) Marka Thompsona. CNN se tímto krokem snaží dosáhnout obratu u svých zpravodajských aktivit, které v posledních dvou letech ztrácejí diváky, uvedla dnes agentura AP.
  • V čele Fedu stane poprvé žena. Bernankeho vystřídá Yellenová
    Prezident Barack Obama nominuje na post budoucí šéfky americké centrální banky (Fed) současnou viceguvernérku Janet Ye...
  • V čem se liší žaloby SEC proti kryptoměnovým burzám Binance a Coinbase a v čem si jsou podobné?
    Médii nedávno proběhly zprávy o žalobách SEC proti kryptoměnovým burzám Binance (a osobně jejímu generálnímu řediteli Changpeng Zhao – „CZ“) a Coinbase (v tomto případě je žaloba skutečně zaměřena pouze na právnickou osobu a opomíjí vedení a/nebo vlastníky). Pokusme se ve velmi krátkém komentáři vybrat hlavní podobnosti, ale i rozdíly obou žalob.
  • Včera bylo na regionálních měnách mrtvo
    Česká koruna během včerejšího dne oslabila zhruba o šest haléřů. Na mezibankovním trhu byla v závěru včerejšího obchodování...
  • Včera dojednané přidání na platech státním zaměstnancům vytvoří nečekaně silný inflační tlak
    Vláda se včera dohodla na navýšení platů jak zaměstnanců veřejného sektoru, tak ale i těch ve státní službě. Celkem jde o zhruba 365 tisíc lidí. Opatření tak vytvoří mírně vyšší inflační tlak, než s jakým ve své nejnovější prognóze počítá Česká národní banka.
  • Včerajší Powellov prejav bol najjastrabejší od krízy. Dolár posilňuje oprávnene.
    Dolár po včerajšom prejave nového šéfa FEDu Powella posilňuje už druhý deň po sebe. Pozrel som sa na neho podrobnejšie a porovnal som ho s predošlými prejavmi Yellenovej. Takýto prejav, v ktorom šéf FEDu komentuje stav ekonomiky a výhľad pre politiku FEDu, dáva ročne trikrát – vo ferbruári, v júni/júli a v novembri. Pozrel som sa na všetky tieto prejavy od roku 2016, konkrétne že ako boli okomentované:
  • Včera minimální změny na indexech
    Druhá obchodní seance v šestém týdnu letošního roku přinesla minimální změny na indexech. V kladných hodnotách se po většinu včerejšího dne udržoval průmyslový Dow Jones Industrial Average, který nakonec posílil o 0,4 %. Na opačné straně výkonu byl technologický index Nasdaq 100, jenž umazal druhý den v řadě, tentokrát 0,2 %. Nejslabším sektorem byly informační technologie, které odepsaly okolo 1 %. Sektor a současně i technologický index táhly jižním směrem akcie výrobců grafických karet/čipů, kdy například Nvidia umazala 1,60 %, AMD kleslo o 3,64 % a Micron Technology nechaly v trhu 2,74 %. Akcie softwarové společnosti Palantir Technologies vzrostly o více jak 30 %. Čistý zisk na akcii překonal odhady analytiků Wall Street o 5 %.
  • Včera Nasdaq, dnes S&P 500 – nová historická maxima
    Evropské trhy se dnes zazelenaly. Svezly se na pozitivní náladě z pondělního obchodování ve Spojených státech, které bylo kladně ovlivněno uzavřením obchodní dohody mezi USA a Mexikem. Hlavní index Stoxx 600 posiluje o 0,2 %. Nejlépe jsou na tom zpracovatelé komodit, když stejně jako včera přidávají 1,2 %. Částečným protipólem jim jsou telekomunikační společnosti. Ty utrpěly největší ztráty ve výši 0,4 %.
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

reklama
Purple trading AI