Pátek 29. březen 2024 16:59
reklama
CapXmaster srovnani
reklama
CapXmaster srovnani
reklama
Fintokei SwiftTrader
reklama
CapXmaster srovnani

V čele Fedu stane poprvé žena. Bernankeho vystřídá Yellenová

09.10.2013 07:55  Autor: Patria  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Prezident Barack Obama nominuje na post budoucí šéfky americké centrální banky (Fed) současnou viceguvernérku Janet Yellenovou. Stane se tak první ženou v čele Fedu ve 100leté historii této instituce. Rozhodnutí oznámí Obama již dnes večer. Obamův výběr musí ještě stvrdit Senát. Podle analytiků bude Fed pod vedením Yellenové pokračovat v politice podpory americké ekonomiky prostřednictvím rozsáhlého nákupu dluhopisů, kterou uplatňuje současný guvernér Ben Bernanke.

Sedmašedesátiletá Yellenová byla Obamovou favoritkou poté, co ze souboje o guvernérské křeslo v polovině září odstoupil někdejší šéf ekonomických poradců Bílého domu Lawrence Summers. V Senátu je podle třetího muže v hierarchii demokratických senátorů Charlese Schumera schválení její nominace velmi pravděpodobné. Yellenová má velmi silnou pozici mezi demokraty, kteří disponují ve stočlenné horní komoře Kongresu většinou 54 hlasů. Očekává se, že její jméno získá některé zastánce i mezi republikány a potřebných 60 hlasů dosáhne bez větších obtíží.

Bernanke končí své druhé funkční období v čele centrální banky k 31. lednu příštího roku. Finanční trhy vyhlížely jeho odchod s obavami, zda jeho nástupce bude chtít pokračovat v masivní stimulaci ekonomiky skrze kvantitativní uvolňování měnové politiky, nebo šlápne rychle na brzdu, což by přineslo trhům ztráty. Včerejší rozhodnutí přišlo až po závěru obchodování na Wall Street, ale futures nyní indikují mírnou korekci včerejších nejhlubších ztrát od srpna.

Janet Yellenová je známa svým zdůrazňováním sociálních aspektů ekonomiky, zejména aktivním bojem za snížení nezaměstnanosti. Někteří ekonomové jí vyčítají, že na druhé straně podceňuje rizika spojená s inflací.

Spolu s dalším dříve zvažovaným kandidátem na vedení Fedu, někdejším viceguvernérem Donaldem Kohnem, byla Yellenová tvůrkyní programů centrální banky, které byly klíčové pro oživení americké ekonomiky po vypuknutí finanční krize v roce 2008. Yellenová podporuje politiku, kterou prosazuje Bernanke a jež spočívá v rozsáhlém nákupu dluhopisů a snaze udržet nízké úrokové sazby s cílem podpořit americkou ekonomiku. Dolar v první reakci na novou zprávu sice oslabil až nad 1,36 USD/EUR, ale nyní posiluje zpět na 1,355 USD/EUR.



(Zdroj: Bloomberg, ČTK, Reuters)

Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • V britském parlamentu většinu nikdo nezískal
    Nejzajímavější část ekonomického kalendáře se dnes ráno vyčerpala německými údaji o zahraničním obchodu. Vyšší dynamika importu snížila proti očekávání přebytek obchodní bilance i běžného účtu. Dnešnímu dění bude beztak dominovat povolební uspořádání ve Velké Británii, kde vládnoucí konzervativci ztratili většinu v parlamentu a budou se muset ucházet o přízeň menších stran.
  • V Bruselu se dnes ministři pro energetiku na ničem moc nedohodli. Prosazení zásadnějších návrhů brání nejednota, cena plynu ani elektřiny se tedy nesníží
    Ministři zemí Evropské unie zodpovědní za energetiku se dnes dohodli na první sadě opatření, která mají tlumit dopady plynové krize, již kontinent zažívá. Dali zatím přednost sadě opatření, která nezahrnuje radikálnější návrhy. To proto, že takové návrhy naráží na nejednotu v rámci EU. Pod stůl tak zatím padá třeba návrh zastropování cen dováženého ruského plynu.
  • V Bruselu se dnes zastropování plynu dováženého z Ruska nejspíše nedojedná. Zato by se mohlo pokročit v řešení, jak lidem a firmám ulevit od energetické drahoty
    Bruselský energetický summit, který na dnes svolalo české předsednictví EU, bude pravděpodobně přelomový. Některá z diskutovaných řešení by domácnostem a firmám v Unii mohla od energetické drahoty ulevit, jiná ji naopak mohou vyhrotit.
  • V březnu byl průmysl opět podpořen automotive
    Průmyslová výroba v březnu byla v souladu s naším očekáváním tažena vzhůru zejména automobilovým sektorem a meziročně vzrostla o 2,2 %. Většina sledovaných odvětví ale vůči loňskému březnu skončila v červených číslech. Meziměsíčně vzrostla tuzemská průmyslová produkce o 1,7 %.
  • V březnu podíl nezaměstnaných poklesl na 3,7 %
    V souladu s naší prognózou poklesl v březnu podíl nezaměstnaných z únorových 3,9 % na 3,7 %. Trh očekával pomalejší ústup nezaměstnanosti a medián odpovídal 3,8 %. Loni v březnu dosahoval podíl nezaměstnaných 3,4 %, v roce 2021 pak 4,2 %. Stejně jako v únoru docházelo během března k růstu počtu volných pracovních míst a k úbytku uchazečů o zaměstnání. Pokles podílu nezaměstnaných lze přisuzovat zejména sezónním vlivům, kdy na jaře tradičně roste zájem zaměstnavatelů o pracovní sílu vykonávající sezónní práce.
  • V centru pozornosti jsou ve středu libra a dolar
    Jak jsem zmínil již dříve, ke všem zajímavým událostem dojde ve středu. Úterý přineslo také několik zajímavých zpráv, zejména údaje o nezaměstnanosti nebo mzdách ve Spojeném království. Pokud však tyto zprávy skutečně ovlivnily sentiment trhu, udělaly to velmi zvláštním způsobem a jejich hodnoty je poměrně obtížné interpretovat. Jak můžeme například charakterizovat vysoký růst mezd? Je to pro Brity dobré nebo ne? Pokud mzdy rostou, znamená to, že inflace by mohla začít znovu růst (zmínil to i guvernér Bank of England Andrew Bailey). Pak by BoE mohla ještě několikrát zvýšit sazby, které v současnosti nejsou v cenách zohledněny. Věří tomu ale trh a je BoE schopna snadno a jednoduše zvýšit sazby "ještě několikrát"? Pochybuji. Z tohoto pohledu se zdá, že růst mezd, stejně jako rostoucí inflace, již kroky centrální banky neovlivní.
  • V centru pozornosti obchodníků je zasedání Evropské Centrální Banky.
    Dnes pozornost investorů bude obracená k Evropě, kde proběhnou setkání dvou centrálních bank - Banka Anglie a Evropská...
  • V centru pozornosti RBA, OPEC a americké NFP
    První týden nového měsíce začíná významnými ekonomickými zprávami, které pravděpodobně ovlivní většinu trhů. Patří sem v pondělí údaje o americkém výrobním PMI (index nákupních manažerů), v úterý oznámení australské centrální banky (RBA), ve čtvrtek zasedání OPEC a v pátek údaje o NFP mzdách v USA.
  • V části ropovodu Družba je znovu zvýšená kontaminace
    Ropa v jižní části ropovodu Družba, kterou teče surovina i do ČR je znovu kontaminovaná. Informaci potvrdil i vícepremiér a ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček. Transpetrol informace ale popírá.
  • V čele CNN bude někdejší šéf BBC a listu The New York Times Mark Thompson
    Americká televize CNN jmenovala svým novým výkonným ředitelem a předsedou správní rady bývalého šéfa britské veřejnoprávní stanice BBC a listu The New York Times (NYT) Marka Thompsona. CNN se tímto krokem snaží dosáhnout obratu u svých zpravodajských aktivit, které v posledních dvou letech ztrácejí diváky, uvedla dnes agentura AP.
  • V čem se liší žaloby SEC proti kryptoměnovým burzám Binance a Coinbase a v čem si jsou podobné?
    Médii nedávno proběhly zprávy o žalobách SEC proti kryptoměnovým burzám Binance (a osobně jejímu generálnímu řediteli Changpeng Zhao – „CZ“) a Coinbase (v tomto případě je žaloba skutečně zaměřena pouze na právnickou osobu a opomíjí vedení a/nebo vlastníky). Pokusme se ve velmi krátkém komentáři vybrat hlavní podobnosti, ale i rozdíly obou žalob.
  • Včera bylo na regionálních měnách mrtvo
    Česká koruna během včerejšího dne oslabila zhruba o šest haléřů. Na mezibankovním trhu byla v závěru včerejšího obchodování...
  • Včera dojednané přidání na platech státním zaměstnancům vytvoří nečekaně silný inflační tlak
    Vláda se včera dohodla na navýšení platů jak zaměstnanců veřejného sektoru, tak ale i těch ve státní službě. Celkem jde o zhruba 365 tisíc lidí. Opatření tak vytvoří mírně vyšší inflační tlak, než s jakým ve své nejnovější prognóze počítá Česká národní banka.
  • Včerajší Powellov prejav bol najjastrabejší od krízy. Dolár posilňuje oprávnene.
    Dolár po včerajšom prejave nového šéfa FEDu Powella posilňuje už druhý deň po sebe. Pozrel som sa na neho podrobnejšie a porovnal som ho s predošlými prejavmi Yellenovej. Takýto prejav, v ktorom šéf FEDu komentuje stav ekonomiky a výhľad pre politiku FEDu, dáva ročne trikrát – vo ferbruári, v júni/júli a v novembri. Pozrel som sa na všetky tieto prejavy od roku 2016, konkrétne že ako boli okomentované:
  • Včera minimální změny na indexech
    Druhá obchodní seance v šestém týdnu letošního roku přinesla minimální změny na indexech. V kladných hodnotách se po většinu včerejšího dne udržoval průmyslový Dow Jones Industrial Average, který nakonec posílil o 0,4 %. Na opačné straně výkonu byl technologický index Nasdaq 100, jenž umazal druhý den v řadě, tentokrát 0,2 %. Nejslabším sektorem byly informační technologie, které odepsaly okolo 1 %. Sektor a současně i technologický index táhly jižním směrem akcie výrobců grafických karet/čipů, kdy například Nvidia umazala 1,60 %, AMD kleslo o 3,64 % a Micron Technology nechaly v trhu 2,74 %. Akcie softwarové společnosti Palantir Technologies vzrostly o více jak 30 %. Čistý zisk na akcii překonal odhady analytiků Wall Street o 5 %.
  • Včera Nasdaq, dnes S&P 500 – nová historická maxima
    Evropské trhy se dnes zazelenaly. Svezly se na pozitivní náladě z pondělního obchodování ve Spojených státech, které bylo kladně ovlivněno uzavřením obchodní dohody mezi USA a Mexikem. Hlavní index Stoxx 600 posiluje o 0,2 %. Nejlépe jsou na tom zpracovatelé komodit, když stejně jako včera přidávají 1,2 %. Částečným protipólem jim jsou telekomunikační společnosti. Ty utrpěly největší ztráty ve výši 0,4 %.
  • Včera posílily česká koruna, polský zlotý i maďarský forint
    Česká koruna včera dále mírně posilovala ze svého devítiměsíčního minima, kterého dosáhla v úterý. Během...
  • Včera posiloval energetický sektor
    Nejvýrazněji včera opět posilovaly akcie z energetického sektoru, který narostl o 4,56 procenta. Významně rostla firma Exxon Mobil, XOM US +4,56 %, CVX US +1,92 %. Společnosti Target vydala upozornění na zhoršující se situaci a možné snížení čtvrtletního zisku, TGT US -2,29 %. Velmi podobně si „vedl“ Walmart, který oslabuje o 1,23 %.
  • Včera se dařilo technologickým titulům
    Hlavní indexy na Wall Street prošly konsolidací po středeční rally. Dařilo se některým technologickým titulům, když akcie Netflix přidaly dokonce přibližně 4 % a akcie Nvidia posílily o více než 1 %. Analytici společnosti Piper Sandler snížili u firmy Apple odhad produkce iPhonů ve 4Q na 74 mil. z 83 mil. Akcie Apple však na tuto zprávu nereagovaly a dokonce mírně rostly, když tento titul pokračoval v ignorování špatných zpráv z posledního období.
  • Včera se regionálním měnám příliš nedařilo
    Česká koruna včera mírně oslabila. Z ranní úrovně kolem 25,75 CZK/EUR během dne ztratila zhruba 7 haléřů...
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

reklama
CapXmaster