Úterý 19. březen 2024 12:14
reklama
Purple pivot points
reklama
Purple trading AI
reklama
Purple MT4 platforma nova
reklama
Fintokei SwiftTrader

Konflikt na Ukrajině

07.05.2014 12:23  Autor: Saxo Bank  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Pokud by mělo dojít k eskalaci konfliktu na Ukrajině ve větší konflikt či dokonce občanskou válku mezi proruským východem a proevropským západem, bude se mezinárodní komunita potýkat s vážnou výzvou už jen proto, že hloubí propast mezi starými nepřáteli z období studené války.  Západní země v čele s USA se již několikrát snažily zavedením sankcí Rusko přesvědčit, aby po anexi Krymu nepřilévalo další olej do ohně.

Pokud se dožijeme další eskalace, sankce se bezpochyby zpřísní, přičemž záměrem bude zamezit Rusku a jejím oligarchům normálně operovat skrze své podniky a také způsobit další škody ruské ekonomice, která již nyní strádá upadající ekonomickou aktivitou. Rusko by pocítilo největší dopady společně s Ukrajinou, jež trpí po letech špatné ekonomické politiky a korupce. Jakékoli přerušení dodávek plynu by ale pro několik evropských ekonomik představovalo tvrdou ránu v podobě vysokých cen evropského plynu navzdory tomu, že v létě bývá nabídka silná a poptávka nízká.

Na komoditním trhu jsme již viděli, že na rozvíjející se ukrajinské drama reaguje především zlato, ropa, pšenice a nikl. Zlato zažilo záblesky nákupů „pro strýčka Příhodu“, i když podpora byla vidět vždy jen na několik dní před tím, než se rozpoutaly prodeje.  Pšenice našla podporu díky obavám z omezení produkce hlavního exportního regionu kolem Černého moře letos v létě společně s obavami z vývoje počasí v jižanských nížinách v USA. Ropa reagovala na obavy z přerušení dodávek, kdyby Rusko utnulo dodávky do Evropy jako součást odvetných opatření proti sankcím. Nikl mezitím reagoval také na obavy z přerušení dodávek, které přicházejí v době, kdy už byla na cestě silná rally v reakci na zákaz vývozu z Indonésie, největšího světového producenta.

Ceny ropy mohou nejprve narůst v případě, že Rusko přeruší dodávky do Evropy a už jsme párkrát od Arabského jara 2011 zažili, jak ceny nad úrovní 120 dolarů za barel měly okamžitý negativní dopad na světový růst. Takový krok by ale byl velmi překvapivý a pro Rusko neskutečně kontraproduktivní, jelikož velká část zisků z prodeje ropy pochází právě z Evropy. Vzájemná závislost mezi Ruskem, dalšími bývalými státy Sovětského svazu a Evropou poslední roky i nadále rostla, zejména pokud jde o ropu a plyn. Je dobré pamatovat na to, že i v době vrcholící studené války nebyla ropa použita mezi oběma znesvářenými stranami jako zbraň a riziko, že se toto stane, zůstává relativně nízké.

I když se nyní svět koncentruje na riziko toho, že ceny ropy vzrostou, celý příběh má další dimenzi, která pohled naprosto mění. V roce 1986 přestala Saudská Arábie stabilizovat cenu ropy poté, co Rusko zvýšilo těžbu. Saudská Arábie byla předtím nucena snížit těžbu, aby udržela stabilitu cen. Jakmile království začalo v letech 1985 a 1986 zvyšovat těžbu, propadly se ceny ropy z cca 30 dolarů za barel až na minimum 10,50 v březnu 1986. Výsledkem byla ztráta zisků Sovětského svazu, což velmi pravděpodobně hrálo roli při rozpadu SSSR v roce 1991.

Dnes máme podobnou situaci, kdy USA sedí už pět let na rekordních komerčních zásobách ropy díky zlatému dolu v podobě ropných břidlic. Přidejme k tomu Strategické ropné zásoby (SPR), které, s průměrnými náklady 30 dolarů za barel, aktuálně činí téměř 700 milionů barelů.  SPR byly založeny po ropné krizi let sedmdesátých, aby pokryly minimálně 90 dní objemů importů pro případ přerušení dodávek. Dnes jsou SPR mnohem větší, než je nutné, jelikož americký dovoz i spotřeba klesají. Americký zákon od roku 1979 neumožňuje vývoz ropy, ale pokud by se Kongres rozhodl tento zákon zrušit, staly by se USA velkým exportérem ropy, nehledě na to, kolik ropy je k dispozici díky tankerovým lodím v Mexickém zálivu.

Obnovení amerických exportů by obrovským způsobem změnilo globální trh s ropou, kde nabídka roste již rychleji než poptávka a je možné předpokládat pokles cen ropy typu Brent i o více než 25 dolarů za barel. To by světovým trhem s ropou pořádně otřáslo a mohlo by mít podobně destabilizační vliv na Rusko, jako měla akce Saudské Arábie na bývalý Sovětský svaz v roce 1986. Na základě tohoto si myslíme, že použití „ropné zbraně“ kteroukoli ze stran je v tomto konfliktu velmi nepravděpodobné.

Ole S. Hansen, hlavní komoditní stratég Saxo Bank

Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Konečný index spotřebitelských cen v Německu v souladu s očekáváním
    Konečné údaje o CPI v Německu byly v souladu s očekáváním (3,2 % CPI R/R a 2,3 % HICP R/R, s -0,4%, resp. -0,7% meziměsíčním poklesem).
  • Konference BoJ LIVE - Uedův projev
    Právě začala konference s guvernérem BoJ Uedou, kde se bankéř vyjádří k rozhodnutím banky o měnové politice a také k předpovědím budoucích kroků BoJ.
  • Konference ECB zamíchala eurodolarem, zisky nakonec bere americká měna. Koruna přidává na síle
    Koruna se za dnešek přiblížila hranici 24,00, před závěrem se obchoduje na 24,10 za euro. ...
  • Konference Jerome Powella: Klíčové body
    Konference guvernéra FED Jerome Powella v americkém Senátu právě skončila. Indexy se posunuly výše a americký dolar oslabil po poznámkách o destrukci poptávky. Nabyté zisky se povedly prodejcům smazat.
  • Konference Jerome Powella po zasedání FOMC
    FOMC přistoupil ke zvýšení úrokových sazeb o 25 bazických bodů na úroveň 4,50-4,75 %. Rozhodnutí bylo v souladu s očekáváním trhu a prohlášení neobsahovalo žádné zásadní změny oproti prosincovému zasedání. Fráze, že pokračující zvyšování sazeb je vhodné, zůstává a vyvolává otázky, zda sazby dosáhnou vrcholu na úrovni 5,00 %, jak naznačují peněžní trhy, nebo zda bude Fed pokračovat ve zvyšování sazeb i po březnu. Předseda Fedu Powell uspořádal po zasedání ve 20:30 tiskovou konferenci, na které vysvětlil důvody kroků americké centrální banky. Klíčové poznatky z tiskové konference:
  • Konference s guvernéry Fed, ECB a BoE
    Evropská centrální banka dnes uspořádala panelovou diskuzi, na které vystoupili guvernéři třech nejdůležitějších centrálních bank na světě.
  • Konferencia BoJ Ueda - hlavné pripomienky
    Konferenčný hovor s predsedom Uedom o dnešnom rozhodnutí BoJ sa práve začal. Tu sú najdôležitejšie pripomienky predsedu BoJ:
  • Konferencia o tradingu a o príležitostiach súčasnej hospodárskej krízy
    Trading – obchodovanie na burze. Pre niekoho špekulácia, pre iného seriózny biznis
  • Konflikt na Blízkém východě "probudil" ceny zlata z poklesu
    Eskalace konfliktu na Blízkém východě mezi Izraelem a Hamásem zvýšila poptávku po aktivech, která jsou v očích investorů bezpečným přístavem. Cena zlata zaznamenala během pondělního obchodního dne nejvyšší jednodenní cenový skok za posledních 5 týdnů. K růstu ceny drahého kovu nepochybně přispěla nejistota na trhu před výsledkovou sezónou firem a zveřejněním údajů o inflaci v USA.
  • Konflikt na Blízkém východě zvýšil ceny ropy a zlata
    Zhoršující se konflikt na Blízkém východě výrazně ovlivnil ceny komodit a surovin. V sobotu zaútočili militanti Hamasu na Izrael a oživili tak dlouholeté nepřátelství, které vřelo po mnoho desetiletí. Brutální vojenské operace dále zvýšily pravděpodobnost, že konflikt nebude v blízké budoucnosti vyřešen.
  • Konflikt na Ukrajině je znovu v centru pozornosti.
    Včera akciovým trhám povedlo se provést ještě jednu kladnou obchodní seanci, což dalo indexům stimul k dalšímu růstu, ...
  • Konflikt na Ukrajině je znovu v centru pozornosti.
    Včera akciovým trhám povedlo se provést ještě jednu kladnou obchodní seanci, což dalo indexům stimul k dalšímu růstu, ...
  • Konflikt v Íránu odložen - ropa ztrácí
    Investoři se v prvním nezkráceném obchodním týdnu v roce 2012 soustředili především na průmyslové a vzácné kovy, které zaznamenaly slušné zisky. Americké ministerstvo zemědělství opět převezlo trh, když počítalo s vyšší než očekávanou produkcí, a nedávná rally na cenách energií vyprchala, když vyšlo najevo, že evropské embargo na íránskou ropu se odsouvá.
  • Kongres ostáva rozhádaný
    Posledný obchodný deň tretieho kvartálu sa niesol opäť v znamení poklesu. Index SP500 si odpísal 0,6%, čím znížil zisk...
  • Kongres USA uvoľňuje zákon o bankovníctve Dodd-Frank
    Americký kongres schválil v utorok 22. mája zákon uvoľňujúci bankové predpisy platné pod vedením prezidenta Obamu po finančnej kríze v roku 2008. Cieľom zákona Dodd-Frank z roku 2010 bolo zabránenie ďalšiemu pádu a ovládanie prebytkov na Wall Street.
  • Kongres USA zachránil stát před defaultem na poslední chvíli.
    Včera, obchodní seance čekala na důležitou zprávu z USA, a ta splnila své očekávaní - řešení bylo přijato na poslední ...
  • Kongres v USA schválil daňovou reformu
    Tento týden ve středu odhlasoval kongres Spojených států daňovou reformu prezidenta Donalda Trumpa. Ten označil přijetí za historický krok a velkou daňovou úlevu pro Američany. Jde o nejrozsáhlejší reformu daní posledních více než 30 let.
  • Konica Minolta sází na umělou inteligenci
    Společnost Konica Minolta posílí centrum vývoje v České republice a najme desítky expertů na umělou inteligenci. Společnost Konica Minolta v České republice během tří let navýší počet pracovníků ve výzkumu a vývoji o ½ a ze stávajících 150 lidí bude rovných 300. V celé Evropě pro tuto společnost už v současné době pracuje 300 vývojářů. Odborníci se mají navíc zapojit do aktivit popsaných v Národní strategii umělé inteligence. Budou se tak podílet na tvorbě legislativy na národní i evropské úrovni nebo na osvětových a vzdělávacích aktivitách. Skupina Konica Minolta v ČR loni zvýšila zisk před zdaněním o 17 % na 174 milionů korun, obrat stoupl o více než 6 % na 2,34 miliardy korun.
  • Koniec amerického divadla
    Dohoda je blízkoNiekoľko mesiacov trvalo politické divadlo...
  • Koniec býčieho trhu na kryptomenách?
    Kryptomeny včera popoludní zaznamenali obrovský prepad. Bitcoin klesol o viac ako 15% za menej ako 2 hodiny, zatiaľ čo Ethereum kleslo za rovnaké obdobie približne o 20%. Väčšina kryptomien sa však zotavila o niečo neskôr. Vzhľadom na taký prudký pokles sa investori začali čudovať - ​​skončil sa býčí trh na kryptomenách?
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

reklama
Fintokei SwiftTrader