Čtvrtek 28. březen 2024 19:25
reklama
Dukascopy new
reklama
Purple trading AI
reklama
Fintokei ProTrader
reklama
CapXmaster srovnani

Fed ponechal svoji měnovou politiku beze změny, dolar posílil

31.10.2013 10:46  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk
 
31.10.2013 10:46: Euro včera vymazalo část ztrát, které utrpělo během úterního obchodování. Zasedání Fedu však večer posílilo americký dolar o 0,3 % k úrovni kolem 1,3740 EUR/USD. V průběhu nočního obchodování v Asii dolar dále mírně posiloval.
 
Včera skončilo dvoudenního zasedání Fedu. Na něm podle očekávání byl zachován měsíční objem programu na odkup aktiv (QE3) na 85 mld. USD. Tento krok byl široce očekáván hlavně kvůli 16dennímu uzavření některých amerických úřadů, odsunutí diskuze týkající se dluhového stropu a také díky nejasné evidenci zlepšujících se dat z americké ekonomiky. Představitelé Fedu se znovu vyjádřili, že budou čekat na více indikátorů poukazujících na zlepšené ekonomické podmínky, než začnou objem QE3 snižovat. Naši kolegové z SG odhadují, že by s tím mohli začít nejspíše na březnovém zasedání.
 
Co se makroekonomických dat týče, ADP report z amerického trhu práce za říjen poukázal na nejnižší počet vytvořených pracovních míst v soukromém sektoru (130 tis.) za posledních šest měsíců a zklamal tak tržní konsensus (150 tis.). Navíc zářijový údaj byl revidován směrem dolů z 166 tis. na 145 tis. Tvorba nových pracovních míst byla tažena velkými podniky. Tato statistika je vůbec první, která ukazuje, jak se vyvíjela americká zaměstnanost během uzavření některých federálních úřadů. Americká inflace (i jádrová) se v září vyvíjela v souladu s tržním očekáváním, když decelerovala z 1,5 % y/y na 1,2 % y/y. Nárůst cen byl tažen hlavně cenami energií. Německý trh práce přinesl mírně negativní zprávu, když počet nezaměstnaných vzrostl o 2 tisíce navzdory očekávané stagnaci.
 
Dnes se dočkáme francouzských cen výrobců, zářijové míry nezaměstnanosti v eurozóně (trh 12,0 %) a předběžného odhadu inflace za říjen v eurozóně (trh 1,1 %). Odpoledne bude zveřejněna klasická čtvrteční statistika z amerického trhu práce – počet žádostí o podporu v nezaměstnanosti (trh 338 tis.). Dočkáme se i chicagského indexu nákupních manažerů za říjen (55 b).

Jana Malíčková
Economic & Strategy Research  

Investment Banking
Komercni banka, a. s.
Societe Generale Group
Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • FED podporuje zvýšení dluhového stropu
    Šéf americké centrální banky (FED) Ben Bernanke včera apeloval na zákonodárce, aby zvýšili dluhový ...
  • Fed podpoří US ekonomiku
    Americká centrální banka Federal Reserve včera oznámila nastartování třetího kola rozsáhlého ...
  • Fed podrobí banky tvrdému testu hluboké recese a šíření krize Evropy. Chce kontrolu nad dividendami a odkupy akcií
    Americká měnová autorita Fed uvalí na celkem 31 největších amerických bank nové zátěžové testy, které jejich portfolia podrobí scénáři hluboké recese ekonomiky v očekávání, zda mají dostatek kapitálu na krytí případných ztrát z ní plynoucích. U bank s nejrozsáhlejšími obchodními operacemi zahrnou také scénář šíření šoku na finančních trzích s epicentrem evropské dluhové krize. Testy se v jádru zaměří zejména na schopnost šestice největších bank, mezi které patří Bank of America, Citigroup, Goldman Sachs, JPMorgan Chase, Morgan Stanley a Wells Fargo, odolat náhlým změnám na trhu a šíření evropské krize. Výsledky Fed zveřejní v příštím roce. Samotné testy mají být dokončeny v lednu, jejich výsledky pak oznámeny v březnu roku 2012.
  • FED pokračuje ve zvyšování sazeb, ty by se mohly dostat nad plánovanou úroveň
    Inflace v USA vykázala třetí měsíc po sobě mírné známky poklesu, avšak stále se dle očekávání mohutně nachází nad 2 % inflačním cílem Fedu, což rozhodně není uspokojivé. Americká centrální banka tak včera již počtvrté za sebou zvýšila úrokové sazby o 75 bazických bodů na rozmezí 3,75 % až 4 % ve snaze snížit poptávku po zboží a službách. Na dalším zasedání v prosinci chce Fed zvyšovat mírněji, bude však záležet na vývoji inflace a důležitých makrodatech z trhu práce.
  • Fed pokračuje v tištění peněz, dolar oslabuje
    Bankovní rada (FOMC) americké centrální banky (Fed) rozhodla o osudu monetární politiky v příštím ro...
  • Fed politiku zatím nemění, ale omezit nákupy dluhopisů může již letos. Trhy reagují výprodeji
    Pokud se bude ekonomika vyvíjet podle předpokladů, začne Fed zřejmě už v letošním roce omezovat nákupy dluho...
  • Fed pomaly začne predávať dlhopisy, trend však zostáva na akciách rastový
    V stredu podľa očakávaní navýšil Americký Federálny systém úrokové sadzby federal funds o 0.25% do pásma 1.00 – 1.25%. Tento krok bol ale v trhu už dávno započítaný. Jeden guvernér, Neel Kashkari, bol proti tomuto kroku a hlasoval za ponechanie sadzieb na 1.00%. FOMC okrem toho navýšilo odhady rastu ekonomiky, avšak znížilo odhady inflácie. To bolo pre trh mierne negatívne.
  • Fed pomohl euru jen krátce, přechodné bylo i posílení koruny
    Americký Fed včera sazby neměnil a oznámil opatření na udržování podpory ekonomiky. Reinvestice ...
  • Fed pomohl indexu S&P 500 k novému rekordu
    Americký index S&P 500 během včerejška opět vylepšil svoje historické maximum. Stalo se tak poté, co americká centrální banka snížila úrokové sazby o dalších 25 bb. Zároveň ale signalizovala pauzu v dalším uvolňování měnové politiky. Dařilo se i dluhopisovým trhům. Klesající výnosy tak byly vodou na mlýn především americkým utilitám, jejichž akcie vzrostly v porovnání s ostatními sektory nejvíce, a to o 0,9 %. Přitom akcie z počátku seance měly tendenci klesat s tím, jak Chile zrušilo schůzku Asijsko-pacifického hospodářského společenství (APEC) naplánovanou na příští měsíc, kde USA a Čína měly podepsat částečnou obchodní dohodu.
  • Fed ponechal sazby beze změny. US trhy posilují.
    Nejdůležitější událostí minulého týdne bylo nepochybně středeční zasedání měnového výboru americké centrální banky, na které jsme upozorňovali v předchozím článku. Podle očekávání většiny investorů se Fed na svém zářijové shromáždění rozhodl ponechal úrokové sazby beze změny. Janet Yellenová na následné tiskové konferenci prohlásila, že ačkoliv se hospodářské podmínky zlepšily a jejich další zlepšování se očekává i nadále, „s utažením měnové politiky jsme se rozhodli počkat na další důkazy o pokračování ožívání ekonomiky USA“.
  • Fed ponechal úrokové míry v USA nezměněné
    Minulý týden bylo nejdůležitější makroekonomickou zprávou rozhodnutí o úrokových mírách v USA. FED se rozhodl ponechat...
  • Fed ponechal úrokové sazby beze změny. Rusnok naopak vidí dvojí zvýšení již tento rok
    Měnový výbor americké centrální banky na svém středečním dle očekávání ponechal základní úrokovou sazbu v rozpětí 0-0,25 %. Nákupy aktiv (kvantitativní uvolňování) také zůstanou nezměněny. Banka jako při předchozích zasedáních zopakovala, že je odhodlaná využít všech dostupných nástrojů k dosažení svých monetárních cílů.
  • FED ponechal úrokové sazby. Donald Trump plánuje cla na dovoz automobilů
    Jednou z nejsledovanějších událostí tohoto týdne bylo středeční zveřejnění zápisu ze zasedání Americké centrální banky.
  • Fed ponechá sazby beze změny
    Americká centrální banka ponechá na svém středečním zasedání podle našeho odhadu úrokové sazby beze změny. Zmíní zřejmě, že debata o jejich snižování začala, konkrétnější specifikaci, kdy takovéto kroky očekávat, ale neposkytne. Data zveřejněná od jejího posledního zasedání překvapila ve směru nahoru (HDP, Nonfarm Payrolls), vyšší je stále i jádrová inflace. Zároveň se ale jádrový deflátor soukromé spotřeby v posledních dvou čtvrtletích již pohyboval na cíli Fedu. Trh nyní ve svých cenách zahrnuje 50% šanci, že Fed sníží sazby již v březnu. To je ale podle našeho názoru předčasné. Fed si bude chtít být jistý, že se i další inflační ukazatele blíží udržitelně k cíli a že trh práce ochlazuje. První snížení sazeb tak očekáváme až v květnu s tím, že na konci letošního roku by se klíčová úroková sazba měla nacházet na 3,75-4,00 %.
  • FED ponechá sazby beze změny
    Jedinou událostí dnešního dne bude zasedání americké centrální banky. Ta však ponechá úrokové sazby s největší pravděpodobností beze změny. Pozornost trhu se tak zaměří na případné změny v její rétorice, popřípadě na medián úrokových sazeb, který se zřejmě posune směrem dolů.
  • Fed ponechá sazby beze změny, ECB je zvýší o 25 bazických bodů
    Americká centrální banka ve středu ponechá podle našich předpokladů nastavení úrokových sazeb beze změny. Nejzajímavější na jejím zasedání bude zveřejnění nové prognózy a mediánu výhledu úrokových sazeb. Ten se může posunout mírně směrem nahoru a indikovat ještě jedno zpřísnění měnových podmínek. U HDP a inflace čekáme zvýšení odhadu, u míry nezaměstnanosti naopak její snížení. Evropská centrální banka ve čtvrtek podle nás zvedne sazby o dalších 25 bb. Takovéto kroky čekáme pak ještě dva, a to v červenci a září. Depozitní sazba by se tak na podzim měla dostat na 4 %. K návrtu inflace na cíl bude ale třeba i další omezování bilanční sumy. To by podle našeho odhadu mělo začít od února týkat i reinvestic z pandemického programu.
  • Fed ponechá sazby beze změny, první „cut“ očekáváme v červnu
    Americká centrální banka ponechá na svém středečním zasedání podle našeho odhadu úrokové sazby beze změny. Opět zřejmě zopakuje, že debata o jejich snižování začala, konkrétnější specifikaci, kdy takovéto kroky očekávat, ale nenabídne. Trh očekávání březnového snížení sazeb již zcela vymazal a nyní ve svých cenách zahrnuje 60% šanci na červnový „cut“.
  • FED ponechá úrokové sazby po delší období beze změny
    Americká centrální banka ponechá na svém středečním zasedání podle našeho odhadu úrokové sazby beze změny. Data zveřejněná od jejího zářijového zasedání překvapila ve směru nahoru (HDP, Nonfarm Payrolls), jádrová inflace se pak stále drží těsně pod čtyřmi procenty. Zároveň ale vysoké dlouhodobé úrokové sazby zpřísňují měnové podmínky, což se promítá do ochlazování nemovitostního trhu i korporátních investic. Z těchto důvodů se domníváme, že centrální banka bude spíše vyčkávat na další vývoj reálné ekonomiky a po delší období ponechá úrokové sazby beze změny. K jejich snížení bude třeba uvolnění na trhu práce, které podle nás přijde v první polovině příštího roku. Zároveň v důsledku utažené měnové politiky upadne ekonomika USA do recese (druhé a třetí čtvrtletí příštího roku). Ta by ale měla být mělká a krátká. S tím bude spojené i zahájení cyklu snižování úrokových sazeb. Na konci příštího roku by se klíčová sazba měla nacházet na 3,75-4,00 %.
  • Fed ponechává mediánový dot-plot pro rok 2024 beze změny
    Nový soubor ekonomických projekcí ukázal na vyšší růst HDP v letošním i příštím roce oproti prosincovým projekcím a také na vyšší projekce jádrové PCE inflace pro letošní rok. Nový bodový graf ukázal, že medián očekávání pro letošní rok zůstal nezměněn na úrovni 4,60 % (3 snížení), zatímco medián pro rok 2025 byl revidován výše z 3,60 % na 3,90 % (rovněž 3 snížení oproti úrovni z konce roku 2024).
  • FED ponechává nastavení měnové politiky beze změny
    Americká centrální banka ponechala úrokové sazby a také další nástroje měnové politiky beze změny. Politici vyčkávají výsledků prezidentských voleb. Ve 20:30 je na programu tisková konference guvernéra Powella. Hlavní body dnešního zápisu:
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

reklama
Purple trading AI