Pátek 29. březen 2024 13:52
reklama
Fintokei SwiftTrader
reklama
Swissquote Bank
reklama
InstaForex Autochartist
reklama
Dukascopy new

Komoditám pomohly centrální banky

06.05.2013 13:43  Autor: Saxo Bank  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Ole Hansen, hlavní komoditní stratég Saxo Bank. 

Komoditám v uplynulém týdnu pomohly především kroky centrálních bank, a to když ECB snížila základní úrokovou sazbu na historicky nejnižší úroveň a Fed prodloužil svůj program nákupu aktiv. V pátek pak ještě přišla příznivá data z amerického trhu práce. Ovšem začátek týdne byl spíše pesimistický. Přinesl horší než předpokládaná čísla u indexu nákupních manažerů z čínského výrobního sektoru, a také nový rekord v případě týdenních zásob americké ropy. Co se týče zemědělského sektoru, vlhké a chladné počasí na americkém Středozápadě poskytlo podporu ceně klíčových plodin, hlavně kukuřice a pšenice. Sklizeň totiž probíhá mnohem pomaleji, než se čekalo.

Nejhůře se vedlo sektoru průmyslových kovů, kterému dělá starost nevýrazná aktivita čínské ekonomiky.  A na grafu níže také můžete vidět, jak se nedařilo ani energetickému sektoru, především kvůlu ztrátám u zemního plynu a benzinu. Pomalu se však začínají vzpamatovávat vzácné kovy, hlavně palladium. Špatně si nevede ani zlato, které mělo v pátek odpoledne našlápnuto k ziskům, a to už druhý týden v řadě. Zlato těžilo hlavně z pokračujícího přetahování mezi kupci na fyzickém trhu a prodejci na tom papírovém (skrze burzovně obchodované produkty (ETP) a futures).

vykon komodit kveten 2013 Komoditám pomohly centrální banky

Futures na americkou kukuřici a pšenici patřily mezi nejvíce posilující komodity uplynulého týdne. Jak už jsem zmínil, vlhké jaro příliš nepřálo sadbě a těžká technika měla zhoršený přístup na pole. Navíc se zpožděním výsadby kukuřice také hrozí, že se pěstitelé místo toho zaměří na sójové boby. To by se týkalo hlavně poloviny května a mohlo by to ovlivnit budoucí stavy zásob kukuřice pro tento podzim. Její cena by tak mohla dále růst. V důsledku toho se poměr mezi listopadovými kontrakty na sójové boby a prosincovou kukuřicí snížil z 2,31 na 2,16. Sójové boby totiž mají mnohem kratší vegetační období, takže se jich může vyprodukovat více. Nakonec bychom se mohli dočkat toho, že ceny sóji budou klesat ještě více oproti nedostatkové kukuřici.

vykon sektoru kveten 2013 Komoditám pomohly centrální banky

Poraženým minulého týdne byl bezpochyby zemní plyn. Cena této komodity klesla ve čtvrtek nejvíce za posledních devět měsíců. Alespoň dočasně se tak zastavila rally, která se plynu držela už od poloviny února. Sedmiprocentní výprodej způsobily zprávy o tom, že týdenní zásoby narostly více, než se předpokládalo. Předtím naopak delší dobu převládalo období, kdy spotřeba většinou překonávala očekávání, a cena plynu se tak dostala výše. Momentum v předešlém týdnu zpomalovalo a nakonec se obrátilo do negativního teritoria. Obchodníci tak možná budou předpokládat hranici podpory na 3,85 dolarech za milion britských termálních jednotek (therm). Současná hodnota je přitom kolem čtyř dolarů za therm.

Trhům s ropou se podařilo rychle oklepat z výprodeje z poloviny týdne, za kterým stál největší nárůst zásob americké ropy v období jednoho týdne. Díky vyšším importům ropy měly rafinerie v Mexickém zálivu napilno. Podařilo se také částečně odstranit problémy s limitovanými dodávkami ropy WTI z amerického Středozápadu do obřího překladiště v Cushingu. Ropa WTI tak opět zvládla snížit cenový rozdíl oproti Brentu. Ten začal rapidně klesat už od února a v tomto týdnu dosáhl na 8,7 dolaru za barel, což je nejnižší úroveň od loňského prosince. Ropa Brent opět našla podporu pod 100 dolary za barel a nyní testuje novou hranici odporu. V příštích týdnech by se přitom mohla dostat až na 106,50 dolaru za barel. Předpokládá se, že poptávka po Brentu se zvedne až na podzim. Současné ceny, které jsou vyšší než průměr, udržuje pokračující produkce z řad států OPECu. Ta je nyní přes 30 milionů barelů ropy za den, tedy nad stanoveným cílem. Jakékoliv další kolísání pod 100 dolarů by tak mělo být jen krátkodobé.

brent wti crude kveten 2013 Komoditám pomohly centrální banky

Také zlato ustálo výprodeje z poloviny týdne a teď je na nejlepší cestě pokořit rekord, v zisku za dva týdny. To vše po dramatickém výprodeji, který trh se zlatem zasáhl v dubnu. Kovu dodalo podporu snížení úrokových sazeb v Evropě, pokračování nákupu aktiv ze strany amerického Fedu, ale také slabá makroekonomická data. Dále zlatu pomohly i fyzické nákupy. Na druhou stranu se ale nepodařilo zastavit redukci pozic u burzovně obchodovaných produktů. Za tímto poklesem zřejmě stojí institucionální klienti, kteří drží zhruba polovinu investic do největšího fondu s fyzickým zlatem SPDR Gold Trust. Také hedgeové fondy až do nedávné rally zlato vesměs prodávaly, což vedlo k druhému největšímu propadu shortových pozic. Teď však svou pozornost přesunuly na jiné třídy aktiv a mezitím doufají v tom, že současný nárůst nebude mít dlouhého trvání.

vyvoj ceny zlata Komoditám pomohly centrální banky

Celkově se prodeje prostřednictvím ETP a redukce čistých dlouhých futures pozic v případě hedgeových fondů od začátku roku vyšplhaly až na 1000 tun zlata. Dokud neuvidíme, jak se tyto dva segmenty pomalu vrací na stranu kupujících, bude tento nárůst zřejmě zatím limitovaný. Avšak pokud by se zlatu podařilo znovu obsadit oblast kolem 1525 dolarů za unci, hedgeové fondy by pravděpodobně začaly redukovat své krátké pozice. A právě to by mohlo zlato vyhnat nahoru, až na 1585 dolarů za unci, což by podle nás mohlo být maximum pro krátkodobý horizont.

Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Komerční banka začne vyplácet pohledávky věřitelů zkrachovalé Sberbank CZ
    Komerční banka dnes začne vyplácet pohledávky věřitelů zkrachovalé Sberbank CZ prostřednictvím svých poboček a on-line. Výplata potrvá do 15. dubna 2024. Ve všech případech bude výplata bezhotovostní, peníze budou zaslány na bankovní účet vedený v ČR, a to výhradně v českých korunách, sdělila ČTK Komerční banka. Věřitelé, jichž je přes 15.000, by měli dostat zhruba 57 miliard korun.
  • Komerční banka za dva a půl dne vyplatila klientům Sberbank 45 procent vkladů
    Komerční banka za dva a půl dne vyřídila 24.135 žádostí klientů Sberbank CZ a vyplatila náhrady vkladů za 10,9 miliardy korun, což je asi 45 procent vkladů. Z toho v hotovosti bylo 2183 žádostí za 314 milionů korun. ČTK to sdělil mluvčí Komerční banky Pavel Zúbek. Garanční systém finančního trhu začal ve středu prostřednictvím poboček Komerční banky vyplácet náhrady vkladů klientům Sberbank CZ, která má vazby na Rusko. Celkem jde o zhruba 106.000 klientů a výplatu 24,2 miliardy korun. Náhrady se klientům Sberbank budou vyplácet tři roky, tedy do března 2025.
  • Komerční banka za dva dny vyplatila klientům Sberbank 40 procent vkladů
    Komerční banka za dva dny vyřídila 21.275 žádostí klientů Sberbank CZ a vyplatila náhrady vkladů za 9,8 miliardy korun, což je asi 40 procent vkladů. Z toho v hotovosti bylo 1902 žádostí za 275 milionů korun. ČTK to sdělil mluvčí Komerční banky Pavel Zúbek. Garanční systém finančního trhu začal ve středu prostřednictvím poboček Komerční banky vyplácet náhrady vkladů klientům Sberbank CZ, která má vazby na Rusko. Celkem jde o zhruba 106.000 klientů a výplatu 24,2 miliardy korun. Náhrady se klientům Sberbank budou vyplácet tři roky, tedy do března 2025.
  • Komisár EU Damanaki
    "Členstvo Grécka v Eurozóne je ohrozené.&qu...
  • Komisař: EU zahájila řízení s firmou X kvůli podezření z porušení povinností
    Evropská unie zahájila formální řízení se společností X, dříve známou jako Twitter. Podezírá ji z porušení povinností v boji proti nelegálnímu obsahu a dezinformacím podle nového zákona o digitálních trzích (DMA). Podle agentury Reuters to uvedl komisař pro vnitřní trh Thierry Breton. Informaci pak na svém webu zveřejnila Evropská komise (EK).
  • Komisařka EU pro energetiku: EU může pozastavit platnost stropu pro plyn, pokud regulační orgány prokáží, že rizika převažují nad přínosy
    Stanovení stropu ceny plynu v EU na 180 EUR/MWh je v současné době široce komentováno představiteli politického a ekonomického světa.
  • Komise americké centrální banky se obává svého vlivu přílišného pumpování peněz do ekonomiky USA
    Včera ve večerních hodinách vyšel zápis z jednání Komise americké centrální banky (FOMC). Hlavním tématem...
  • Komise navrhuje cenový strop pro neplynové zdroje
    Evropská komise včera představila sérii opatření, která mají na celoevropské úrovni pomoci v boji s energetickou krizí. Vedle návrhu na snížení spotřeby elektřiny o desetinu počítá Komise s cenovým stropem pro zisky neplynových výrobců elektřiny (tzv. infra-marginální zdroje) na úrovni 180 EUR/MWh. Příjmy nad tuto hranici budou vybírány členskými státy (odhadem až 140 mld. EUR) a společně s novou daní z nadměrných zisků fosilních producentů by měly sloužit jako zdroj kompenzačních programů pro ohrožené domácnosti a firmy.
  • Komise pro cenné papíry a burzu (SEC) rozhodně a nekompromisně odmítá vytvoření spotového bitcoinového ETF společností Skybridge Capital a First Trust
    Komise pro cenné papíry a burzu (SEC) zaujímá rozhodné a závazné stanovisko a odmítá návrh hedgeového fondu Skybridge Capital a investiční poradenské společnosti First Trust na vytvoření burzovně obchodovaného fondu ETF obchodujícího s bitcoiny.
  • Komise pro cenné papíry a burzy (SEC) konečně schválila všechny ETF na bitcoiny
    Komise pro cenné papíry (SEC) udělila formální schválení několika burzovně obchodovaným fondům (ETF) s bitcoinem po krátké epizodě zmatku a falešných zpráv, ke které došlo 9. ledna.
  • Komoditám pomohly k růstu špatné zprávy
    Minulý týden se ceny komodit většinou dostaly nahoru a naopak klesl dolar. Důvodem byly dvě velké rizikové události: nejdříve zasedání ECB a pak měsíční statistika o americké nezaměstnanosti. A zatímco ECB v zásadě nepřišla s ničím neočekávaným (opět nakoupí dluhopisy problémových zemí), americký trh práce se ukázal v horší kondici, než se čekalo. Což jen opět dokazuje, že špatné zprávy jsou pro trhy vlastně dobré, protože pomáhají zvyšovat očekávání o oznámení dalšího stimulu ze strany Federálního výboru pro volný trh (FOMC). Konkrétně na zasedání, které se koná už 13. září.
  • Komoditám prospívá posedlost počasím i současná situace na Ukrajině
    Zatímco pokračující rozbroje na Ukrajině vyhnaly v minulém týdnu nahoru cenu některých komodit, konkrétně ropy, zlata a pšenice, obavy o vývoj počasí zase poskytují podporu zemědělskému sektoru.
  • Komoditám se daří už tři týdny v řadě, díky nepříznivému počasí
    Komodity si připisují silné zisky už třetí týden v řadě. Dobrému výkonu se přitom těší všechny sektory, zejména pak te...
  • Komoditám se daří, vstoupily do býčího trhu
    Komoditní rally prozatím není konec. V pondělí vstoupily komodity do býčího trhu a ukončily tak pokles, který započal už v roce 2011. Na rozdíl od posledních let převyšují svými zisky v posledních měsících další skupiny aktiv včetně akcií či dluhopisů.
  • Komoditám se na Silvestra daří
    Poslední den roku 2019 přináší pokračování zisků na komoditních trzích. To platí hlavně pro drahé kovy jako platina (+1,2 %) a stříbro se ziskem +0,7 %. Oba tyto trhy se obchodují nejvýše v prosinci. Nejvíce dnes roste kakao - o +1,3 %. Tato komodita pokračuje v korekci předchozích hlubokých poklesů. Býci doufají v návrat růstového trendu. Další důležitou hladinou je směrem vzhůru úroveň 2550 dolarů.
  • Komoditnej lokomotíve dochádza palivo
    Dnešné obchodovanie ovplyvňovala hlavne Európa spolu s Č&ia...
  • Komoditné šialenstvo na menách
    Povianočné obchodovanie prinieslo výrazné zisky komoditných mien (AUD, NZD, CAD) napriek nie...
  • Komoditné zhrnutie - Ropa, Zemný plyn, Paládium, Sója (14.09.2021)
    Ropným býkom sa zdá, že prognózy nižšieho dopytu zo strany OPEC nie sú znepokojivé. To vytvára základ pre zastavenie zvyšovania produkcie OPEC+, čo by malo mať v strednodobom horizonte pozitívny vplyv na ceny.
  • Komoditné zhrnutie - Ropa, zlato, pšenica, meď (07.11.2023)
    Ropa reaguje nárastom na správy o podpore realitného trhu v Číne, ktorá by mohla potenciálne oživiť hospodársky rast v tejto krajine v druhej polovici roka. Podpora trhu s nehnuteľnosťami má byť predĺžená do konca roka 2024.
  • Komoditní a devizový trh
    Ropa včera poklesla téměř o 2,7%, neboť Harvey zasáhl rafinerie. Masivní povodně způsobené Harvem přinutily několik rafinérií uzavřít – jedná se zejména o rafinerie na pobřežní linii. Harvey byl z hurikánu neklasifikován na tropickou bouři, ovlivnil ropné rafinérie, méně však producenty.
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

reklama
Purple trading AI