Čtvrtek 28. březen 2024 23:19
reklama
Fintokei ProTrader
reklama
Dukascopy new
reklama
CapXmaster srovnani
reklama
Dukascopy new

Index S&P 500 na úrovni 1589.07

11.04.2013 13:19  Autor: TRIM Broker  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Na trhu vidíme dobrú náladu po včerajších nových historických maximách na amerických akciách. Fundamentálny kalendár je prázdny a až zajtra čakáme nejaké zásadnejšie zverejnenia. Zápisnica Fedu bola neutrálna a keďže vychádzajú zmiešané hlasy (či už sprísňovať menovú politiku, alebo neskôr), trh si vybral možnosť, že aktuálne sa ešte nič robiť nebude a išlo sa nahor. Istým rizikom ostáva Cyprus, kde pravdepodobne porastú náklady na záchranu a budú „oholení“ aj držitelia vládnych dlhopisov, avšak trh tomu zatiaľ nevenuje pozornosť. Bude zaujímavé, ako sa v ďalších mesiacoch budú navzájom "inšpirovať" Grécko a Cyprus. Grécko chcelo urobiť zostrih vkladateľov na vzor Cypru, Cyprus chce teraz urobiť haircut na držiteľov dlhopisov po vzore Grécka.

Včerajšia zápisnica FOMC poriadne rozhýbala celý trh. Najskôr bola totiž zverejnená o 5 hodín skôr, keďže Fed ju omylom poslal skôr aj Senátu aj obchodným skupinám. Následne trh trochu vystrašila zmena slovníka, keďže už nie „couple“ (pár) ale „several“ (niekoľko) členov FOMC by rado videlo obmedzenie QE ešte koncom tohto roka. Potom sa však ozvali aj hlasy, že diskusie o sprísňovaní menovej politiky sú predčasné a to sa spojilo s nedávnymi slovami Bernankeho, že trh práce ešte nie je to, čo by Fed chcel vidieť. Následne nastal zlom, ktorý vidíme na grafe nižšie. Modrým je zlato, čiernym americké akcie, čiernym euro a zeleným nemecké akcie.

Nemecké akcie boli včera najlacnejšie oproti americkým za posledné mesiace a práve preto rastú rýchlejšie. Toto tlačí nahor aj euro a udržuje to dobrú náladu na trhu. To, čo je zaujímavejšie je fakt, že komodity slabý USD nevedia využiť. Drahé kovy včera padali (kapitál sa v momente začal prelievať zo zlata do akcií), ropy je na trhu viac ako dostatok a preto nedokáže výraznejšie rásť a základné materiály sú tiež v defenzíve.

Otázka znie, dokedy vydrží dobrá nálada na akciách. Nové maximá aj vrchol máme, začína sa výsledková sezóna a zisky nerastú tak rýchlo ako cena akcií. Akcie sú čoraz drahšie vzhľadom na to, koľko zarábajú. Apríl a všeobecne prelom prvého s druhým kvartálom bol výborný pre akcie aj v posledných troch rokoch, avšak potom prišla pomerne tvrdá korekcia smerom nadol. Práve toto sa môže stať už v najbližších dňoch a týždňoch, ak začnú byť výsledky firiem sklamaním. Ale veď dôvod sa vždy už nejaký vymyslí, hlavné je vybrať zisky včas.

Všeobecne sa nám však pravdepodobne začína jasný prelev kapitálu. Akcie potvrdili rastový trend a môžu sa spustiť nižšie a zlato má len krok k tomu, aby urobilo presný opak – zlomením úrovne 1540 by sa preň začal klesajúci trend, keďže by vytvorilo nižšie dno ako minulý rok. Ale ešte nepredbiehajme, rizika je na trhu dosť a aj keď je dôvera obrovská, má svoje medze. Nezabúdajme, že posledné dáta z USA (hlavne ISM a trh práce) vyšli pod očakávania. 

Dnes sa výrazne darí NZD (NZDUSD +1%) keďže ceny nehnuteľností tu rastú dvojciferným tempom, čo si určite pamätajú aj Američania z rokov 2004 - 2005. Práve z obáv pred veľkou bublinou naznačila RBNZ, že možno zdvihne sadzby. Uvidíme, čo následne urobí krajina so svojou silnou menou, keďže tá bude brzdiť export krajiny. 

Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Index PX v uplynulém týdnu posílil o 1,87 procenta. Rostl poosmé v řadě
    Pražská burza v uplynulém týdnu rostla již osmý týden v řadě. Index PX posílil o 1,87 procenta na 1380,41 bodu. Nejvíce posílily akcie ČEZ, naopak nejvíce oslabily akcie Pilulky. Vyplývá to z internetových stránek burzy. Index PX v tomto týdnu zvýšil své letošní zisky bezmála na 15 procent, a ocitá se tak zpět nad úrovněmi z konce loňského února, tedy před začátkem ruské agrese na Ukrajině. V předchozím týdnu pražská burza přidala 1,8 procenta.
  • Index PX výrazně vzrostl, mírně ztratila MONETA (MONET.CZ)
    Na finančních trzích stále vládne pozitivní nálada. Hlavní index pražské burzy PX (CZKCASH) dnes překonal naprostou většinu svých evropských souputníků. Rostl o 1,22 % na 1252,71 bodů. Obchodované objemy dosáhly na 619,4 mil. korun. Index opět navýšil nejvyšší úrovně za poslední dekádu.
  • Index PX vzrostl navzdory poklesu globálních indexů, O2 (TELEC.CZ) pokračuje v jízdě
    Globální akciové indexy rázně ukončily dvoudenní rally. Poklesy dnes táhnou technologie, finanční sektor a průmyslové podniky. Poklesy však nejsou nijak fatální. Většina evropských indexů včetně německého DAXu se pohybuje ve ztrátách v jednotkách desetin procenta. O něco vyšší poklesy vykazuje Wall Street, ale i zde se indexy pohybují okolo půlprocentních ztrát. Hlavní index pražské burzy PX (CZKCASH) se dokázal vymanit z negativního vlivu velkých burz a během dnešní seance přidal 0,78 % na závěrečných 1 130,52 bodů. Obchodovaný objem dosáhl na 363,8 mil. Kč. Index uzavíral v blízkosti denního maxima a dostal se na nejvyšší úrovně od konce ledna minulého roku. Zároveň my chybí už jen přibližně jednoprocentní růst k dosažení nejvyšších úrovní od roku 2011.
  • Index PX vzrostl už potřetí v tomto týdnu, dařilo se akciím O2 (TELEC.CZ)
    Dnešní seance na evropských akciových trzích nebyla jednoznačná, přestože zveřejněné výsledky amerických společností pokračovaly v pozitivním duchu a také makrodata k dobré náladě přispěla. Pražské burze se dařilo hlavně v první polovině seance a závěrečná aukce poslala index PX (CZKCASH) do blízkosti denních minim. Přesto dokázal růst o 0,15 % na 2052,16 bodů. Obchodované objemy se vyšplhaly na 548,4 mil. Kč.
  • Index PX zahájil nový týden poklesem, ztrácela většina hlavních emisí
    Pražská burza v úvodu nového týdne ztrácela. Index PX oslabil o 1,36 procenta na 1152,9 bodu. Z hlavních titulů ztrácel mimo jiné ČEZ, Moneta či Erste Bank. Vyplývá to z údajů na webu burzy. Koruna dnes oslabila vůči dolaru a mírně ztrácela též vůči jednotné evropské měně.
  • Index PX zaznamenal druhý pokles v řadě, ztráty táhla MONETA (MONET.CZ)
    V závěru týdne se akciovým indexům příliš nedařilo. Výrazně ztrácely akciové indexy v Evropě. Do negativního teritoria otevřela také Wall Street. Pražská burza se dlouho držela v černých číslech, ale horší nálada ji dohnala v samém závěru seance. Index PX (CZKCASH) ztratil 0,19 % a seanci zakončil na 1073,53 bodech (na denních minimech). V čele ztrát tentokrát stále MONETA Money Bank (MONET.CZ;-1,39 % na 70,90 Kč), kde se nejvíce projevila zhoršená nálada na finančních titulech. Více než jednoprocentní ztrátu zaznamenala ještě Komerční banka (KOMB.CZ;-1,27 % na 701 Kč). Erste Bank (RBAG.CZ;+0,06 % na 688,20 Kč) tak tak udržela plusovou hodnotu, a to částečně díky včerejšímu poklesu. Konec seance zastihl v negativním teritoriu i akcie ČEZu (CEZ1.CZ;-0,37 % na 542 Kč). Obchodovaný objem na pražské burze dnes dosáhl na 375,0 mil. Kč. V tomto týdnu ztratil index PX 0,18 %. Jednalo se o nejhorší výsledek za poslední měsíc.
  • Index PX ztratil už potřetí v řadě, západní Evropa obrátila do zisku
    Situace na finančních trzích se v průběhu obchodního dne stabilizovala. Ranní propad se postupně zmenšoval a indexy v západní Evropě se krátce před uzavřením seance pohybují v zisku. Německý DAX (DE30) přidával hodinu před závěrem 0,15 %, ale francouzský CAC40 už rostl o 0,85 %.
  • Index PX ztratil v tomto týdnu nejvíce od konce října, v čele ztrát dnes Erste (RBAG.CZ)
    Nálada na finančních trzích není v závěru týdne pozitivní. Roste riziková averze, která nemá jednoznačný impuls. Prudký vzestup trhu nebyl v poslední době doprovázen zlepšováním fundamentu. S nárůstem problémů okolo koronaviru tak dochází k výběru zisků, který se nevyhýbá ani pražské burze. Index PX dnes ztratil 0,96 % a seanci ukončil na 1049,07 bodech. Za celý týden přišel index o 2,28 %, což znamená nejhorší výsledek od konce října. Nejvyšší ztráty dnes předvedl bankovní sektor, i když v červených číslech se ocitly všechny Blue Chips BCPP. Akcie Erste Bank (RBAG.CZ;-1,82 % na 680,40 Kč) propadly nejvíce. Hned v závěsu ukončila seanci MONETA Money Bank (MONET.CZ;-1,32 % na 67,10 Kč) a Komerční banka (KOMB.CZ;-1,18 % na 672 Kč). Ztráty předvedl také energetický ČEZ (CEZ1.CZ;-0,38 % na 528 Kč), i když zde se jednalo pouze o mírnější pokles.
  • Index S&P nad úrovní, která svědči riziku. Akcie rostou na otočce v britských daních. Inflace však může být dál problém
    Akcie v zámoří rostly poté, co index S&P 500 překonal technickou úroveň, která podnítila chuť riskovat. Hlavním katalyzátorem byly zrušené daňové škrty britské premiérky Liz Trussové.
  • Index S&P nepřekonal rezistenci, trhy otevřou níže
    Z dnešních čísel budou nejdůležitější německé průmyslové objednávky zveřejněná v 11:00 GMT. S ohledem na to, že včerejší údaje z Německa o podnikových objednávkách nedosáhly úplně očekávání, předpokládáme tentýž obrázek i dnes, neboť tyto dva ukazatele spolu úzce souvisejí. Jak jsme již konstatovali včera, tato čísla jsou důležitá pro důvěru trhů v Evropu.
  • Index S&P500 otáčí do medvěda?
    Index S&P500 se po posledním květnovém propadu prozatím ustálil blízko k hran...
  • Index S&P 500 přepisuje dějiny: rekordní nárůst kvůli Netflixu a výrobcům čipů
    Jak zároveň vyplývá z posledních průzkumů, které ukazují pozitivní změny, ekonomická aktivita v USA nabírá obrátky. Akciové indexy mírně kolísají: S&P 500 vzrostl o 0,08 % a Nasdaq o 0,36 %, zatímco Dow klesl o 0,26 %.
  • Index S&P 500 se po silném propadu odráží ode dna
    Index S&P 500 se ve čtvrtek odrazil ode dna a zotavil se tak z nejhoršího dvoudenního výprodeje od října 2020. Obchodníci zřejmě viděli, že by mohl nastat čas na zvrácení poklesu, nemluvě o tom, že slibné ekonomické údaje pomohly kompenzovat přetrvávající nejistotu kolem varianty omikron.
  • Index S&P 500 se propadl pod 100-denní průměr
    Akciové trhy v úvodu nového týdne navázaly na negativní sentiment z posledních dní a pokračovaly v poklesech. Hlavním ...
  • Index S&P500 stojí před těžkými překážkami
    Ačkoliv se po novoročním „výstřelu“ index S&P500 rychle vzdálil startovací čáře, v grafu naznačený cenový „gap“ lák...
  • Index S&P 500 už 7x korigoval, když se P/E dostal k 16,50
    Ukazatel Price/Earnings ratio (P/E) patří mezi základní nástroje fundamentální analýzy. Ukazuje relativní ocenění akci...
  • Index S&P 500 v mnohém kopíruje srpnové výprodeje. Přijde růst o 13 %?
    Index S&P 500 má za sebou pěknou třídenní rally, která ho vytáhla o 100 bodů vzhůru. Každou z těchto seancí index rost...
  • Index S&P 500 v úvodu hledá směr při silné krátkodobé přeprodanosti
    Americké trhy hledají směr při silné krátkodobé přeprodanosti. Index S&P 500 ztratil za předešlých šest dní přibližně 7 %, když zaznamenal pět klesajících dní. Index aktivity ISM ve službách ukázal na slušnou sílu americké ekonomiky, když v srpnu vzrostl na 56,9 b., zatímco analytici v průměru očekávali pokles na 55,4 b. Investoři čekají na další důležité zasedání Fedu, které se uskuteční 21. září a kde centrální bankéři mohou dále zvýšit sazby o 0,75 %.
  • INDEX: Sazby u hypoték jsou od začátku roku stabilní
    V září zaznamenal Broker Consulting Index hypotečních úvěrů hodnotu 5,69 procenta, což je oproti předchozímu měsíci nepatrný nárůst o 0,1 procentního bodu. Tento vývoj naprosto odpovídá trendu letošního roku, kdy jsou sazby u hypoték od ledna 2023 stabilní a po celou dobu se drží v rozmezí 0,5procentního bodu. Ani na závěr roku experti nepředpokládají velké výkyvy. Tomu odpovídá i vypočítaná hodnota předstihového ukazatele na říjen s 6,04 procenta. Vyšší úrokové sazby komplikují nejen zájem o nové hypotéky, ale také prodeje nemovitostí hypotékou již zatížené.
  • INDEX: Sazby u hypoték v lednu lehce klesly
    V lednu 2024 Broker Consulting Index hypotečních úvěrů mírně poklesl na hodnotu 5,62 procenta. V porovnání s předchozím měsícem se jedná o snížení 0,09 procentního bodu. Další pokles v následujícím období předpovídá lednový předstihový ukazatel, který se zastavil na hodnotě 5,70 procenta (oproti prosincovému výsledku nižší o 11 bazických bodů). Vzhledem k prosincovému rozhodnutí České národní banky o snížení dvoutýdenní repo sazby už některé banky mírně upravily své úrokové sazby směrem dolů. Podle analytiků nelze v nejbližší době očekávat skokové poklesy. Na konci roku by se úroková sazba u hypoték mohla pohybovat v rozmezí 3,5 – 4,5 procenty. Nadále trvá doporučení spíše kratších fixací úrokových sazeb u hypoték.
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

reklama
Dukascopy new