Čtvrtek 28. březen 2024 11:36
reklama
Dukascopy new
reklama
CapXmaster
reklama
Fintokei ProTrader
reklama
InstaForex Ebook

Index S&P 500 v mnohém kopíruje srpnové výprodeje. Přijde růst o 13 %?

18.02.2016 12:39  Autor: X-Trade Brokers  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Index S&P 500 má za sebou pěknou třídenní rally, která ho vytáhla o 100 bodů vzhůru. Každou z těchto seancí index rostl o více než 1,5 %. Současná situace se dá velmi dobře srovnat se srpnovými výprodeji a následnou nejistotou, která vydržela až do počátku října. Poté přišel strmý růst indexu. Bude se historie opakovat?

Na S&P 500 funguje velmi dobře technická analýza. Jedním z důkazů je dvojité dno, které vzniklo spojením minim na konci srpna a na konci září. To aktuální se zformovalo na nižších hodnotách z minim dosažených 20. ledna a 11. února. Rozdílem je, že zatímco v srpnu bylo první minimum o pár bodů níže, tak v tomto roce se situace obrátila. Jedná se však v podstatě o zanedbatelné rozdíly. (Na dlouhodobém grafu bychom mohli celou situaci interpretovat jako trojité dno, protože index si sáhl do blízkosti těchto minim už v říjnu 2014.)

Zajímavá je situace po dosažení druhého dna, kdy v obou případech následovalo silné rally. Aktuální růst z minim dosahuje na 6,7 %. To v podstatě odpovídá výši rychlého růstu během několika seancích na přelomu září a října, kdy index přidal 6,4 %.

sxs

Nyní jsme opět dospěli do stavu, kdy index opustil minima růstem o více než 100 bodů. Pokud se podíváme na růst z kraje podzimu z čistě technického pohledu, tak bychom mohli mít za sebou jen přibližně polovinu rally. Po prvním říjnovém týdnu růsty ubraly na intenzitě, ale stále během následujících týdnů přidal index S&P 500 dalších více než 100 bodů. Pokud by se historie opakovala, mohli bychom dospět až k hladině 2050 bodů. Je samozřejmě otázkou, zda nová nižší minima indexu situaci nemění.

Na dlouhodobém grafu už situace tak růžově nevypadá. Pokud se podíváme na měsíční graf, tak po dlouhých medvědích svíčkách nastupovala obvykle další s close cenou výrazně pod předcházejícím závěrem. Současný rozdíl mezi aktuální cenou a závěrem ledna 2016 je minimální. Pokud by se měl pattern opakovat, tak by se měl únorový close nacházet cca 50 bodů pod aktuální cenou.

Situace tedy není úplně jednoznačná. Krátkodobý časový rámec hovoří o určité konsolidaci v následujících dnech a poté by mohl dorazit několikatýdenní „nemalý“ růst. Od měsíčních svíček se dá ovšem očekávat určitý pokles trhu a rally by měla přijít později.

Z fundamentálního pohledu může akciím pomoci odklon Fedu od růstu úrokových sazeb, ke kterému se přidává čím dál více členů FOMC. Naposledy včerejší projev Jamese Bullarda udělal z tohoto dlouhodobého jestřába bílou holubici. Bullard dokonce připustil další QE, pokud by si to situace žádala. Také příklon dalších centrálních bank hraje akciím do karet.

Obchodníci upírají své zraky k březnovým zasedáním ECB a Fedu, zároveň se čeká na určitá opatření z Japonska, která by oslabily jen. Kroky k uvolnění měnové politiky se také očekávají od dalších centrálních bank. To jsou faktory, které by měly akcie vytáhnout na vyšší hodnoty, než jakých jsme svědky v současnosti. Otázkou zůstává zda momentum akciím zůstane, nebo akcie počkají na důležité březnové události.

Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Index PX ztratil v tomto týdnu nejvíce od konce října, v čele ztrát dnes Erste (RBAG.CZ)
    Nálada na finančních trzích není v závěru týdne pozitivní. Roste riziková averze, která nemá jednoznačný impuls. Prudký vzestup trhu nebyl v poslední době doprovázen zlepšováním fundamentu. S nárůstem problémů okolo koronaviru tak dochází k výběru zisků, který se nevyhýbá ani pražské burze. Index PX dnes ztratil 0,96 % a seanci ukončil na 1049,07 bodech. Za celý týden přišel index o 2,28 %, což znamená nejhorší výsledek od konce října. Nejvyšší ztráty dnes předvedl bankovní sektor, i když v červených číslech se ocitly všechny Blue Chips BCPP. Akcie Erste Bank (RBAG.CZ;-1,82 % na 680,40 Kč) propadly nejvíce. Hned v závěsu ukončila seanci MONETA Money Bank (MONET.CZ;-1,32 % na 67,10 Kč) a Komerční banka (KOMB.CZ;-1,18 % na 672 Kč). Ztráty předvedl také energetický ČEZ (CEZ1.CZ;-0,38 % na 528 Kč), i když zde se jednalo pouze o mírnější pokles.
  • Index S&P nad úrovní, která svědči riziku. Akcie rostou na otočce v britských daních. Inflace však může být dál problém
    Akcie v zámoří rostly poté, co index S&P 500 překonal technickou úroveň, která podnítila chuť riskovat. Hlavním katalyzátorem byly zrušené daňové škrty britské premiérky Liz Trussové.
  • Index S&P nepřekonal rezistenci, trhy otevřou níže
    Z dnešních čísel budou nejdůležitější německé průmyslové objednávky zveřejněná v 11:00 GMT. S ohledem na to, že včerejší údaje z Německa o podnikových objednávkách nedosáhly úplně očekávání, předpokládáme tentýž obrázek i dnes, neboť tyto dva ukazatele spolu úzce souvisejí. Jak jsme již konstatovali včera, tato čísla jsou důležitá pro důvěru trhů v Evropu.
  • Index S&P 500 na úrovni 1589.07
    Na trhu vidíme dobrú náladu po včerajších nových historických maximách na amerických akciách. Fundamentálny kal...
  • Index S&P500 otáčí do medvěda?
    Index S&P500 se po posledním květnovém propadu prozatím ustálil blízko k hran...
  • Index S&P 500 přepisuje dějiny: rekordní nárůst kvůli Netflixu a výrobcům čipů
    Jak zároveň vyplývá z posledních průzkumů, které ukazují pozitivní změny, ekonomická aktivita v USA nabírá obrátky. Akciové indexy mírně kolísají: S&P 500 vzrostl o 0,08 % a Nasdaq o 0,36 %, zatímco Dow klesl o 0,26 %.
  • Index S&P 500 se po silném propadu odráží ode dna
    Index S&P 500 se ve čtvrtek odrazil ode dna a zotavil se tak z nejhoršího dvoudenního výprodeje od října 2020. Obchodníci zřejmě viděli, že by mohl nastat čas na zvrácení poklesu, nemluvě o tom, že slibné ekonomické údaje pomohly kompenzovat přetrvávající nejistotu kolem varianty omikron.
  • Index S&P 500 se propadl pod 100-denní průměr
    Akciové trhy v úvodu nového týdne navázaly na negativní sentiment z posledních dní a pokračovaly v poklesech. Hlavním ...
  • Index S&P500 stojí před těžkými překážkami
    Ačkoliv se po novoročním „výstřelu“ index S&P500 rychle vzdálil startovací čáře, v grafu naznačený cenový „gap“ lák...
  • Index S&P 500 už 7x korigoval, když se P/E dostal k 16,50
    Ukazatel Price/Earnings ratio (P/E) patří mezi základní nástroje fundamentální analýzy. Ukazuje relativní ocenění akci...
  • Index S&P 500 v úvodu hledá směr při silné krátkodobé přeprodanosti
    Americké trhy hledají směr při silné krátkodobé přeprodanosti. Index S&P 500 ztratil za předešlých šest dní přibližně 7 %, když zaznamenal pět klesajících dní. Index aktivity ISM ve službách ukázal na slušnou sílu americké ekonomiky, když v srpnu vzrostl na 56,9 b., zatímco analytici v průměru očekávali pokles na 55,4 b. Investoři čekají na další důležité zasedání Fedu, které se uskuteční 21. září a kde centrální bankéři mohou dále zvýšit sazby o 0,75 %.
  • INDEX: Sazby u hypoték jsou od začátku roku stabilní
    V září zaznamenal Broker Consulting Index hypotečních úvěrů hodnotu 5,69 procenta, což je oproti předchozímu měsíci nepatrný nárůst o 0,1 procentního bodu. Tento vývoj naprosto odpovídá trendu letošního roku, kdy jsou sazby u hypoték od ledna 2023 stabilní a po celou dobu se drží v rozmezí 0,5procentního bodu. Ani na závěr roku experti nepředpokládají velké výkyvy. Tomu odpovídá i vypočítaná hodnota předstihového ukazatele na říjen s 6,04 procenta. Vyšší úrokové sazby komplikují nejen zájem o nové hypotéky, ale také prodeje nemovitostí hypotékou již zatížené.
  • INDEX: Sazby u hypoték v lednu lehce klesly
    V lednu 2024 Broker Consulting Index hypotečních úvěrů mírně poklesl na hodnotu 5,62 procenta. V porovnání s předchozím měsícem se jedná o snížení 0,09 procentního bodu. Další pokles v následujícím období předpovídá lednový předstihový ukazatel, který se zastavil na hodnotě 5,70 procenta (oproti prosincovému výsledku nižší o 11 bazických bodů). Vzhledem k prosincovému rozhodnutí České národní banky o snížení dvoutýdenní repo sazby už některé banky mírně upravily své úrokové sazby směrem dolů. Podle analytiků nelze v nejbližší době očekávat skokové poklesy. Na konci roku by se úroková sazba u hypoték mohla pohybovat v rozmezí 3,5 – 4,5 procenty. Nadále trvá doporučení spíše kratších fixací úrokových sazeb u hypoték.
  • Index SENTIX, kanadská stavební povolení; analýza EUR/CAD
    Investorský sentiment eurozóny SENTIX se v říjnu zhoršil a neudržel tak zářijové tempo. Index klesl na 6,1 bodu z předchozích 6,5 bodu a nenaplnil tak očekávání o 8,0 bodovém zisku. Nálada v eurozóně však zůstává na dobré úrovni. Letošní září bylo dokonce druhé nejlepší od vzniku indexu v roce 2003. Ekonomové i přes dnešní pokles hovoří o stabilizaci situaci v Evropě, to potvrdilo i finální HDP eurozóny, které expandovalo o 0,3 procenta ve druhém kvartálu. Euro v dnešní poklidné seanci spíše ztrácí. Zatím zaostává za americkým dolarem i librou. Sílu naopak ukázalo komoditním měnám.
  • Index S&P/Case-Shiller, spotřebitelská důvěra CB; analýza EUR/USD
    Americký index S&P/Case-Shiller, který monitoruje ceny domů ve 20 metropolích, vzrostl v květnu méně, než se oček...
  • Index spotrebiteľskej dôvery skončil sklamaním
    Index spotrebiteľskej dôvery v apríli klesol na 86,9 zo 118,8 bodov v marci (revidovaný zo 120 bodov), index súčasnej situácie klesol na 76,4 zo 166,7bodov, index očakávaní vzrástol na 93,8 z 86,8 bodov a počet ťažko dostupných pracovných miest vyskočil na 33,6 z 13,8 bodov. 90-bodový pokles indexu súčasnej situácie, ktorý zaznamenal rekordný pokles, treba povedať že odráža prudký pokles hospodárskej aktivity a prudký nárast nárokov na podporu v nezamestnanosti spôsobený krízou COVID-19, uviedla Lynn Franco, senior riaditeľka. ekonomických ukazovateľov v konferenčnej rade.
  • Index spotřebitelské důvěry v Německu se propadl na -1,6 b. Turecká lira klesla o 15 %
    Německý statistický úřad ve své finální zprávě uvedl, že hrubý domácí produkt největšího obchodního partnera České republiky ve třetím čtvrtletí vzrost o 1,7 %. Tempo růstu se tak snížilo o tři desetiny procentního bodu v porovnání s předchozím čtvrtletím. K zvýšení HDP především přispěly útraty domácností, z čehož také těžily restaurace a hotely. Naopak investice podniků a státní výdaje zůstaly utlumené.
  • Index spotřebitelské inflace a zápis z měnového zasedání ČNB by neměly mít na kurz koruny větší dopad
    Centrální banky v ČR, Polsku, Velké Británii a eurozóně ponechaly minulý týden současné nastavení měnové politiky beze změny. Tento výsledek...
  • Index spotřebitelských cen ve Spojeném království klesá, zaměření na maloobchodní tržby v USA a Spojeném království
    Asijsko-pacifické akcie se ve středu obchodovaly na vyšší úrovni, přestože Bank of Japan (BoJ) oznámila své rozhodnutí nezměnit politiku kontroly výnosové křivky. Na tiskové konferenci guvernér BoJ Haruhiko Kuroda uvedl, že "není to tak dlouho, co jsme v prosinci rozhodli o našich opatřeních. Pravděpodobně bude trvat ještě nějakou dobu, než se opatření začnou projevovat na fixaci funkce trhu". Podle očekávání BoJ ponechala úrokové sazby beze změny.
  • Index spotřebitelských cen v Turecku jednoznačně překvapil růstem!
    Dynamika inflace v Turecku překvapivě roste, pokud jde o údaj za listopad. V meziměsíčním srovnání se údaj zvýšil na 9,5 %, zatímco očekávání činilo 8,5 % a předchozí údaj 3,92 %. V meziročním srovnání dosáhl údaj 47,83 % oproti očekávání 46,8 % a předchozímu údaji 38,2 %.
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

reklama
Fintokei SwiftTrader