Úterý 19. březen 2024 12:19
reklama
Purple trading AI
reklama
Fintokei ProTrader
reklama
Dukascopy new
reklama
Instaforex Dakar

Ranní komentář k situaci na EUR/USD

09.04.2013 09:58  Autor: BOSSA  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Šéf americké centrální banky (FED) Ben Bernanke zhodnotil v noci z pondělí na úterý úlohu tzv. periodického stres testu bankovního sektoru. Podle Bernankeho má test nezpochybnitelný vliv na stabilitu finančního systému a od krizového roku 2009 je vidět zásadní zlepšení. Podle analytiků se šéf Fedu ve svém projevu takticky vyhnul hodnocení ekonomické a monetární politiky centrální banky, protože svět očekával vyjádření k pátečním špatným výsledkům z trhu práce.

Mezinárodní věřitelé Řecka se dnes setkají s tamním ministrem financí, kvůli obavám o rekapitalizaci bank. Plán na sloučení největších řeckých bank byl zastaven, protože se nepodařilo splnit kritéria solventnosti. Investoři to považují za krok směřující k znárodňování.

Zástupci Evropské unie a Mezinárodního měnového fondu navštíví Portugalsko a budou hledat řešení poklesu státních výnosů. Návštěva přichází poté, co portugalský ústavní soud vetoval vládní úsporný program, který byl podmínkou pro mezinárodní finanční pomoc.

Německo v únoru vyexportovalo komodity za celkových 88,7 miliard eur a do domácí ekonomiky přivezlo zboží za 71,9 miliardy eur. Podle statistického úřadu se snížil export o 2,8 procenta a import dokonce o 5,9 procenta v meziměsíčním měření. Obchodní bilance největší ekonomiky Evropy skončila v přebytku 17,1 miliardy eur.

EUR/USD se již na 4hodinovém grafu obchoduje nad klouzavým průměrem 100, což indikuje prozatímní převahu býků. Cena včera dokázala uzavřít nad klesající trendovou čárou z denního grafu, která držela nakupující pod pokličkou. Oscilátory se pohybují v extrémně překoupených hodnotách, a tak lze očekávat korekci zpět k supportu Fibonacciho hladiny 23,6.
 

    Sdílení článku: 
       

    Čtěte více

    • Ranní komentář: Korekce na kryptu nepolevuje. Bitcoin pod 40 tis. USD
      Americké indexy včera pokračovaly v korekci. Index S&P 500 tentokrát odepsal 0.85 % a podobně na tom byl i Dow Jones, zatímco Nasdaq odepsal 0.56 %. Negativní sentiment přitom na trzích panuje také dnes, kdy Ameriku do červených čísel následují také futures na indexy v Evropě.
    • Ranní komentář: Korekce na růstových akciích pokračuje, Nasdaq za dva dny -4.4 %
      Včera pokračoval výprodej hlavně na růstových akciích. Nasdaq odepsal 2.2 % a za poslední dva dny klesl už o 4.4 %. Na vině jsou obavy z agresivnějšího utahování měnové politiky, které včera ještě umocnilo zveřejnění minutes ze zasedání Fedu. Z těch vyplynulo, že by Fed mohl snižovat svou bilanci tempem až 95 mld. dolarů měsíčně.
    • Ranní komentář: Korekce na technologiích nepolevuje, výrazně ztrácí také ropa
      Akciové indexy včera navázaly na výprodej z konce minulého týdne. Tahounem výprodejů byl opět technologický sektor, a to především akcie, které patřily v minulých týdnech mezi nejvíce oblíbené. Ukázkovým příkladem byla Tesla, která včera odepsala více než 20 % ze své hodnoty.
    • Ranní komentář: Korekce ztrát na akciích zatím pokračuje, dnes zasedá OPEC+
      Akciové indexy včera v USA zamířily do zelených čísel a rostly o přibližně tři procenta. Pomohly především spekulace nad dalším fiskálním balíčkem v USA, ale také komentáře Trumpa a dr. Fauciho, kteří shodně naznačili, že by se situace již brzy mohla začít stabilizovat. Trump navíc na twitteru uvedl, že by americkou ekonomiku mohl začít otevírat spíše dříve než později.
    • Ranní komentář: Koronavirem se nakazilo už 10 mil. lidí, čísla z USA na trzích zvyšují nervozitu
      Akcie za sebou mají nervózní týden a ani v nadcházejících dnech to pravděpodobně nebudou mít jednoduché. Počty nakažených ve světě i v USA totiž dál výrazně narůstají a jejich jednodenní přírůstky se zrychlují. Jen Spojené státy zaznamenaly v pátek rekordní počet 47 tis. nových nakažených, což nutí některé americké státy k zastavení dalšího otevírání ekonomiky (Texas, Arkansas…).
    • Ranní komentář: Koronavirus a OPEC+ dominantním tématem na trzích, indexy své včerejší zisky zatím drží
      Akciové indexy za sebou mají velmi silnou seanci. Jen v USA včera rostly o 7 %, když jim vydatně pomohly zprávy z Evropy, kde přes víkend docházelo k postupné stabilizaci v zemích nejvíce zasažených koronavirem. Ke snižování počtu nových nakažených dochází hlavně v Itálii a ve Španělsku, ale začátek stabilizaci signalizují data i z ostatních zemí, přičemž i v USA již tempo růstu nových případů není tak vysoké, jako v minulých týdnech.
    • Ranní komentář: Koronavirus se šíří i v dalších zemích, strach z nákazy se přelévá na akciové trhy
      Šíření koronaviru v Jižní Koreji, Íránu a v Itálii je aktuálně klíčovým tématem na finančních trzích, které už v ranních hodinách dostává riziková aktiva pod značný prodejní tlak. Futures na evropské indexy jsou výrazně v červených číslech a podobně jsou na tom také futures na indexy v USA, kde S&P500 signalizuje korekci o 1,5 %. Zlato a další bezpečné přístavy mezitím rostou.
    • Ranní komentář: Krypto koriguje dřívější zisky, ostatní trhy v klidu přešlapují na místě
      Akciové trhy za sebou mají klidnou seanci, která na ocenění finančních aktiv výraznější stopu nezanechala. Na akciových trzích byla situace stabilizovaná. S&P500 a Dow Jones mírně ztrácely, zatímco Nasdaq si připsal okolo půl procenta. Své pozice pak držela také většina měn a komodit.
    • Ranní komentář: Krypto na nových maximech, dnes reportují americké banky
      Akciové indexy pokračovaly v pozvolném růstu. Výraznější zisky si přitom připisoval pouze Nasdaq, který rostl o 1.05 %, zatímco S&P 500 a většina evropských indexů přidávala jen několik desetin procent. Z nových fundamentů zaujala hlavně americká inflace, která meziročně zrychlila až na 2.6 %, což bylo ještě desetinu nad konsenzem. Dolar v reakci na nová čísla začal slábnout na většině měnových párů, což částečně pomohlo i cenám drahých kovů.
    • Ranní komentář: Krypto zasáhla vlna výprodejů, dnes americký ADP a ISM
      Včerejší seance přinesla zvýšenou volatilitu na libru, které pomohly zprávy o tom, že Německo ustoupilo z některých požadavků na Británii, což by mohlo pomoci uspíšit vyjednávání o vystoupení Británie z EU. Libra na tuto zprávu reagovala zpevněním, i když část ze svých zisků nakonec začala znovu odevzdávat. Velmi aktivní pak bylo obchodování také na BTC a na kryptu, kde po několikadenním rally začala vlna výprodejů poté, co se objevil report, že banka Goldman Sachs nakonec nezprovozní vlastní crypto trading oddělení. Na ostatních trzích panoval spíše klid, i když hlavně evropské indexy byly opět pod mírným prodejním tlakem. Čtvrteční seance bude o americkém makru a o celkovém sentimentu, který díky dění na EM měnách zůstává i nadále napjatý.
    • Ranní komentář: Lagardová ujišťuje, že sazby porostou. Po Německu přechází na uhlí i další evropské země
      Začátek týdne na trzích proběhl v klidu a bez větších výkyvů. V USA se kvůli svátku neobchodovalo a objemy v Evropě byly zhruba třetinu pod průměrem. Evropské indexy ale rostly a poměrně pozitivní je nálada na trzích také dnes ráno, kdy futures na americké indexy rostou o přibližně procento a půl. I dnešek bude ale na data spíše chudší. Odpoledne čekáme jen na výsledky kanadských maloobchodních prodejů a na prodeje domů v USA.
    • Ranní komentář: Lepší makro pomohlo dolaru, trh ale stále nepochybuje o červencovém snížení sazeb
      Závěr minulého týdne přinesl výsledky z amerického trhu práce, které příjemně překvapily a dokázaly pomoci americkému dolaru k růstu na většině hlavních měnových párů. Šance na dvojité snížení sazeb během letošního roku klesají, ale pravděpodobnost jejich snížení už na příštím zasedání koncem tohoto měsíce zůstává podle úrokových futures stále 100 %. Bude tak velmi zajímavé poslouchat v tomto týdnu projevy šéfa Fedu Powella a jeho názory na další vývoj úrokových sazeb, který může být v nadcházejících dnech klíčovým pro další vývoj na dolarových párech.
    • Ranní komentář: Lepší makro z USA pomáhá dolaru, zlato ztrácí. Dnes výsledky NFP
      Akciové trhy se včera dostaly pod mírný prodejní tlak. Ke korekci přispěla hlavně kombinace silného makra s vyššími výnosy a komentáře některých členů Fedu, kteří naznačují, že možná nastal čas začít se bavit o načasování utahování měnové politiky. Příjemně včera překvapily hlavně výsledky ADP reportu a ISM ze sektoru služeb. Dnešek přinese potenciálně velmi důležité výsledky z amerického trhu práce, které téma dalšího vývoje měnové politiky v USA budou pravděpodobně i nadále udržovat v popředí zájmu většiny investorů.
    • Ranní komentář: Libra dál klesá, trhy čekají na odpolední projev šéfa Fedu
      Včerejší seance na trzích probíhala opět ve spíše vyčkávacím režimu. Indexy sice mírně ztrácely, obchodníci ale dál čekali hlavně na dnešní projev Jerome Powella, který bude pro další dění na trzích určující. Trh si je stále jistý tím, že bude Fed koncem tohoto měsíce snižovat úrokové sazby a čeká tak dnes na definitivní potvrzení svého výhledu a na signály o dalším směřování měnové politiky. Na FX pak ztrácí hlavně libra, která doplácí na zvyšující se pravděpodobnost vítězství Borise Johnsona v souboji o příštího britského premiéra a šéfa konzervativců. Z dalších fundamentů dnes pozor na britské makro a na zasedání Bank of Canada, která bude rozhodovat o sazbách.
    • Ranní komentář: Libra je nejsilnější od loňského listopadu, dnes zasedá ECB
      Včerejší seance byla na nově příchozí fundamenty opět spíše chudší a žádné větší změny tak na akciové trhy ani na FX nepřinesla. Indexy v USA mírně rostly a likvidovaly část úterních ztrát, zatímco v Evropě většina zůstala pod mírným prodejním tlakem. Stabilní byla i většina měn, pouze s výjimkou britské libry, které dál pomáhá vidina toho, že by Británie mohla dostat více času na vyjednávání s EU. Dnešek bude na fundamenty podstatně bohatší, přičemž velmi zajímavá bude čtvrteční seance hlavně pro euro. To čeká zveřejnění výsledků PMI a odpoledne pak hlavně zasedání ECB. Obchodníky na euru přitom bude zajímat především doprovodný komentář Maria Draghiho k situaci v evropské ekonomice a to, zda ECB jakkoli upraví svůj, nyní už spíše optimistický, výhled pro sazby.
    • Ranní komentář: Libra je nejslabší od letošního února
      Akciové trhy včera dokázaly mírně růst, i když nervozita a strach z další eskalace obchodní války stále zůstává přítomna. Včera se trh věnoval opět hlavně těmto tématům, když se nově Trump zmínil také o Evropě a Japonsku, kterým dává šest měsíců na vyjednání dohody týkající se omezení dovozu automobilů do USA. Na FX je pak pod tlakem hlavně libra, která začala ztrácet poté, co vyšlo najevo, že Theresa Mayová ztrácí podporu mezi členy vlastní strany.
    • Ranní komentář: Libra je nejslabší od letošního února, Mayová skončí ve funkci premiérky
      Akciové trhy i včera dokázaly růst, a to bez ohledu na prakticky nulové zlepšení situace mezi USA a Čínou. Co více, podle čínských médií zatím země nemá zájem pokračovat v jednání minimálně do doby, než USA začnou jednat s Čínou jako rovný s rovným. Politická témata tak zatím vládnou dění na finančních trzích a ještě nějakou dobu zřejmě vládnout budou.
    • Ranní komentář: Libra kvůli brexitu klesá až na 1,25 GBPUSD, dnes americká inflace
      Včerejší seance přinesla na akciové trhy zklidnění, díky kterému si americké indexy svou cenu podržely, zatímco indexy v Evropě dokázaly růst. Ke zlepšení nálady pomohly hlavně zprávy z Číny, která se chystá snížit cla na dovoz amerických automobilů, a dobrou zprávou byl i komentář amerického prezidenta, který naznačil, že je připraven intervenovat ve věci zatčení finanční ředitelky Huawei za účelem dosažení dohody s Čínou. Dnes pozor hlavně na výsledky americké inflace a tradičně i na dění v Británii, kde se začíná mluvit o možnosti vyvolání hlasování o nedůvěře v britskou premiérku.
    • Ranní komentář: Libra kvůli brexitu znovu slabší, Itálie se dohodla na vládní koalici
      Včerejší seance se na finančních trzích nesla v klidném duchu a na výrazně podprůměrných objemech. Mohla za to jak absence důležitých fundamentů, tak skutečnost, že je roztržka mezi USA a Čínou prozatím u ledu vzhledem k blížícímu se dalšímu kolu vyjednávání mezi oběma zeměmi. V centru dění jsou ale i nadále hlavně politická témata, z nichž největším bylo včera téma brexitu a rozhodnutí královny, která vyhoví návrhu Borise Johnsona a prodlouží letní parlamentní přestávku. Libra na její rozhodnutí reagovala oslabením na všech párech, když se částečně zvýšila šance na protlačení rozhodnutí o tvrdém brexitu.
    • Ranní komentář: Libra likviduje zisky z minulého týdne, dnes americký ISM
      Začátek týdne se na trzích nesl v poklidném duchu, za což do značné míry mohl i svátek v USA, díky kterému se na amerických burzách včera neobchodovalo. Absence volume v USA byla vidět na většině trhů, které si tak své pozice jen v klidu udržovaly. Pár výjimek se ale přeci jen našlo, když se pod tlak dostaly znovu měny emerging markets ekonomik (hlavně Turecka a Argentiny) a společně s nimi začala výrazněji ztrácet také britská libra, které nepomohlo vyjádření hlavního vyjednavače za EU k plánu Theresy Mayové na obchodní dohodu. Dnešek by na trzích už měl být díky otevřeným trhům v USA aktivnější. Pomoci k tomu mohou i nově příchozí data, v čele s výsledky amerického ISM.
    Forex - doporučené články:

    Co je FOREX?
    Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
    Forex pro začátečníky
    Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
    1. část - Co to vlastně forex je?
    FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
    VIP zóna - Forex Asistent
    Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
    Forex brokeři - jak správně vybrat
    V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
    Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
    Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
    Forex volatilita
    Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
    Forex zůstává největším trhem na světě
    V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

    Nejnovější články:


    Naposledy čtené:

    reklama
    Fintokei ProTrader