Pátek 19. duben 2024 04:35
reklama
CapXmaster srovnani
reklama
FTMO král
reklama
CapXmaster
reklama
Fintokei SwiftTrader

Výhled pro investování: Návrat zlatých časů?

07.04.2013 21:21  Autor: Saxo Bank  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Teis Knuthsen, investiční ředitel, Saxo Private Bank.

Světové akciové trhy nadále šplhají nahoru. MSCI World Index se za rok zvýšil o plných 10,5 procent a S&P 500 dosáhl v březnu nových maxim. Na rozdíl od loňska ale stále nejde o rok, kdy se můžeme s vírou vrhnout do vln rizikových aktiv. Burzy nových akciových trhů zaostávají, za rok dokonce klesly o 1,6 procent, a i když všechna odvětví zahrnutá v indexu S&P vzrostla, v čele pelotonu je zdravotnictví a běžné spotřební zboží. Firemní obligace se víceméně nehnuly z místa. Obecně řečeno se naše doporučení velmi povedlo. Doporučovali jsme nakoupit akcie, prodat státní dluhopisy a nedávno jsme vydali neutrální doporučení ohledně firemních obligací.

Fakt, že vícero akciových trhů je na téměř rekordních maximech, je pádným důvodem k zamyšlení nad dlouhodobou investiční strategií. Od dna trhů v březnu 2009 vyrostl S&P 500 o 137 procent (23 procent ročně). Během posledních 10 let, kdy svět přežil nejhorší finanční krizi za hodně dlouhou dobu, je zisk 106 procent, ročně tedy 7,6 procent. Za posledních 100 let jsme byli svědky tří velkých býčích trhů, z nichž každý trval 10 až 20 let. Každý býčí trh vystřídalo i několik dekád trvající období, které přineslo reálné ztráty. Tato období byla nakonec vystřídána zlatou epochou, kterou zajistila směs technologických, ekonomických a sociálních faktorů. Hlavní otázkou dneška tedy je, zda nám na dveře klepe nová zlatá éra nebo až příliš spoléháme na “rychlý prachy?. Z technologického hlediska můžeme nahlédnou do budoucnosti skrz to, co se nazývá internetem věcí či druhou ekonomikou. V oblasti ekonomické a sociální se ale atmosféra po finanční krizi ještě nezklidnila. O novém úsvitu zatím mluvit nemůžeme. To, co se nazývá novým normálem, alespoň já nemohu nevidět jinak než jako přechodné období.

Z krátkodobého hlediska je současný růst akcií zcela konzistentní se zlepšením globální ekonomiky, obzvláště v USA. Podle našeho modelu ekonomického cyklu se nadále nacházíme v době ekonomické expanze, která je pro riziková aktiva obecně dobrých znamením. Na druhé straně ale přinesla řada hlavních indikátorů v březnu zklamání a existuje riziko všeobecného zpomalení v následujících měsících. Klima se před létem může zhoršit a v druhém kvartálu neočekáváme tak významné zisky jako v kvartálu prvním.

Kyperský “záchranný balíček?  skončil jako velká ukázka toho, co může vzejít z rizika rostoucího politického napětí, na které jsem upozorňoval minulý týden. Krize zanechá kyperskou ekonomiku v troskách a vyhlídka na evropskou bankovní unii se vzdaluje. Přesto neočekáváme, že by to bylo začátkem dalšího kola velkého napětí kolem eura. V Itálii se ještě neustavila vláda a možná nás už v červenci čekají nové volby. Zdá se, že je Itálie na pokraji opravdové generační výměny a zřejmě budeme muset ještě být trpěliví, než se věci pohnou žádoucím směrem. Skutečný rizikem Evropy, více než cokoli jiného, je podle nás nedostatek ekonomického pokroku. Další snižování sazeb ze strany Evropské centrální banky se zdá vcelku pravděpodobné.

Již od loňského srpna doporučujeme akumulovat (nadvážit) v portfoliích riziková aktiva. Skromný ekonomický pokrok kombinovaný s agresivními monetárními stimuly mluví ve prospěch této investorské politiky. Druhé čtvrtletí avšak zřejmě nepřinese tak dobré výsledky jako to první a případné další známky ekonomického zpomalení by mohly přinést záchvaty finančního neklidu. Prozatím sice zůstáváme u doporučení nadvážit (akumulovat) akcie a dluhopisy nových ekonomik, ale nejsme úplně daleko od změny k neutrálnímu postoji.

Taktický přehled na 3-9 měsíců

takticky prehled duben 2013 Výhled pro investování: Návrat zlatých časů?

Ekonomický vývoj – růst nahoru – Na našem modelu ekonomického cyklu se nacházíme ve fázi ekonomické expanze a hlavní indikátory ukazují v následujících měsících další růst. Aktuální březnové indikátory však ukazují riziko brzkého zpomalení.

Inflace – pokles – Růst inflace pod trendem a množství nevyužité kapacity ve většině sektorů ukazuje na nízkou inflaci v následujících letech. Monetární expanze prováděná v současné době centrálními bankami k inflaci příliš nepřispívá, jelikož poptávka po půjčkách zůstává nízká a expanzivní monetární politika je částečně vyrušena úspornou rozpočtovou politikou.

Krátkodobé dluhopisy – neutrální – Očekáváme, že centrální banky ponechají sazby až do roku 2014 blízko nuly, aby podpořily hospodářský růst a další snižování páky u nestátních subjektů. Kvantitativní uvolňování bude zřejmě nadále pokračovat, stejně jako snižování sazeb ze strany Evropské centrální banky.

Dlouhodobé dluhopisy – neutrální – Dlouhodobé sazby úroků nejspíše neporostou do doby, kdy dojde k obratu v měnové politice. Negativní reálné sazby úroků mohou být v dohledné době vnímány jako úmyslný cíl.

Firemní dluhopisy a dluhopisy nových ekonomik – neutrální – Snížili jsme své doporučení ohledně firemních dluhopisů z „akumulovat“ na „neutrální“. Pokračování v dobrém výkonu státních dluhopisů je letos docela pravděpodobné, ale my přece jenom dáváme přednost umístění investic do akcií a dluhopisů nových ekonomik.

Akcie – pozitivní – Ekonomický pokrok  a politika podpůrné likvidity pomáhají hnát akciové trhy do výšin. Dalším ziskům nestojí v cestě ani aktuální momentum ani valuace akcií. Doporučujeme proto i nadále akcie akumulovat. Obecně doporučujeme podvážit (redukovat) akcie nových ekonomik.

Alokace aktiv – pozitivní – Světová ekonomika potichu a pomalu odplouvá z bouřlivých vod ekonomické krize. Ze strategického hlediska ale ještě nejsme úplně za vodou. Pokud budeme ale stále schopni udržet ekonomiku ve fázi expanze a politici se budou vyhýbat nejkřiklavějším chybám, budeme i nadále doporučovat riziková aktiva jako akcie, jejich deriváty a dluhopisy.

Přehled ekonomického cyklu (obr. 1)

prehled ekonomickeho cyklu Výhled pro investování: Návrat zlatých časů?

Expanze – Zpomalení – Propad – Zotavení


Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Výhled pro EUR/USD na 8. dubna. Nekonzistentní trh a údaje Nonfarm Payrolls
    Měnový pár EUR/USD se v pátek pokusil zahájit logický pohyb směrem dolů, a to zejména když byly zveřejněny zprávy Nonfarm Payrolls a údaje o nezaměstnanosti v USA. Obě zprávy dopadly lépe, než se předpokládalo, což mělo dolar podpořit. To se také stalo, ale dolar posílil jen na krátkou dobu. Dolar v podstatě vzrostl o 50 pipsů a pak stejných 50 pipsů během několika následujících hodin ztratil. Chápeme, proč dolar vzrostl, ale je záhadou, proč klesl. Proto je poměrně obtížné vysvětlit, proč dolar nevykázal růst. Stejně jako po celý minulý týden.Připomínáme, že většina klíčových amerických zpráv dopadla pozitivně. Dolar by tedy měl minimálně čtyři z pěti dnů růst. Trh však opět rozhodl jinak. Klesající trend je formálně zachován, jak ukazuje klesající trendová linie, ale cena se již nachází nad kritickou linií. Tento týden se pár může vydat směrem dolů, což by mohla být pozdní reakce trhu na americké zprávy, ale všichni vědí, že dolar by měl růst i bez pomoci těchto zpráv. Federální rezervní systém může odložit první snížení sazeb z června na pozdější termín a Evropská centrální banka může snížit sazby již tento týden.
  • Výhled pro EUR/USD 8. února. Pomalá korekce pokračuje
    Měnový pár EUR/USD ve středu pokračoval v korekci výše. Volatilita byla velmi slabá, a přesto se pár nadále pohybuje vzhůru. Euro se pohybovalo v rámci formace, která je velmi podobná bočnímu pohybu, který jsme pozorovali několik týdnů, ale ke konci minulého týdne medvědi konečně převzali kontrolu. Americké zprávy podpořily medvědy, což opět ukázalo, že s ekonomikou a trhem práce je vše v pořádku a Federální rezervní systém může nadále držet sazby tak dlouho, jak bude nutné. Vzhledem k tomu, že trh očekával první snížení sazeb v březnu, tato informace (jestřábí tlak) podpořila dolar.
  • Výhled pro GBP/USD na 11. dubna. Libra se propadla o 200 pipsů, ale stále zůstala ve flatu
    Také měnový pár GBP/USD ve středu vykázal výrazný pohyb směrem dolů. Ten byl tak silný, že cena současně prorazila trendovou linii, linie indikátoru Ichimoku a úrovně 1,2605 a 1,2620. Takový pohyb jsme již dlouho neviděli, ale na celkový technický obraz to nemělo téměř žádný vliv. Do konce obchodního dne pár klesl na úroveň 1,2516, kterou lze ve 24hodinovém časovém rámci považovat za hranici bočního kanálu. Dokud tedy nepotvrdíme, že cena tuto hranici úspěšně překonala, neměli bychom očekávat, že pár zrovna zahájí klesající trend. Bohužel ani včerejší pokles v tuto chvíli nezaručuje obrat trendu. Pár by se mohl snadno odrazit od hladiny 1,2516 a zahájit nový pohyb směrem k horní hranici bočního kanálu – úrovni 1,2800.
  • Výhled pro GBP/USD na 12. února. Libra má příležitost k poklesu
    Měnový pár GBP/USD v průběhu pátku nadále vykazoval smíšené pohyby s nízkou volatilitou. Kotace opět reagovaly s linií Senkou Span B, která ve větší míře klesala směrem k ceně, než aby cena stoupala k ní. Nicméně britská libra proti předchozímu poklesu provedla 50% korekci, v jejímž rámci nakonec opustila boční kanál. Flat trend tedy skončil a můžeme očekávat pohyb směrem dolů. Otázkou je, zda je trh připraven na trend, a na základě toho, co jsme pozorovali v minulém týdnu, je těžké určit, kdy trend začal.
  • Výhled pro GBP/USD na 21. března. Klesající trend pokračuje i před zasedáním Bank of England
    Klesající trend přetrvává, ale pár GBP/USD opět vykázal velmi slabou volatilitu. I přes zveřejnění důležité a rezonující zprávy o inflaci ve Velké Británii nebyli obchodníci ve středu vůbec aktivní. Proto pouze zopakujeme závěry, které jsme učinili dříve: 1) Pohyby na trhu prakticky neexistují. 2) Trh téměř nereaguje na fundamentální a makroekonomické pozadí. 3) Pokles britské libry je spíše formalitou. 4) Cena může kdykoli prolomit trendovou linii a nemusí k tomu ani mít důvod.
  • Výhled pro GBP/USD na 26. března. Klesající trend zůstává neporušený
    Měnový pár GBP/USD v pondělí zaznamenal mírnou korekci. K té došlo z čistě technických důvodů, protože ve Spojeném království nedošlo k žádným významným událostem. Mezitím vystoupili představitelé Federálního rezervního systému Austan Goolsbee a Raphael Bostic, ale jejich slova spíše podpořila dolar, než aby vyprovokovala jeho pokles. Bostic zopakoval své očekávání jednoho snížení úrokových sazeb v letošním roce, neboť konstatoval, že inflace klesá pomaleji, než se předpokládalo. Domníváme se, že to je pro trh další důvod k nákupu dolaru.
  • Výhled pro GBP/USD na 4. dubna. Libra se vrátila k dolní hranici bočního kanálu.
    GBP/USD se ve středu rovněž obchodoval pozitivně. Jak jsme uvedli v článku o EUR/USD, pro tento pohyb neexistovaly žádné fundamentální ani makroekonomické důvody. Americký index ISM PMI ve službách se sice ukázal být nižší, než se předpokládalo, ale nebyl natolik špatný, aby způsobil tak prudký pokles páru. Zprávu ADP, která překonala očekávání, trh ignoroval. Projev předsedy Federálního rezervního systému Jeromea Powella začal poté, co dolar již klesl o 80 pipsů, takže tlak na dolar nijak zvlášť nevyvolal.
  • Výhled pro GBP/USD na 8. března. Libra pokračuje v růstu
    GBP/USD se ve čtvrtek obchodoval na vyšší úrovni. Volatilita byla opět nízká, ale pár i tak pokryl rozpětí 70–80 pipsů. Pamatujte, že 80 pipsů pro britskou libru není mnoho, ale alespoň se nepotýkáme s flat trhem. Na konci dne se pár ocitl poblíž horní hranice bočního kanálu, kde se obchoduje již více než tři měsíce. Na 24hodinovém časovém rámci pár opět otestoval Fibonacciho úroveň 61,8 %. Logicky bychom měl být svědky odrazu od této úrovně, ale trh je natolik býčí, že by nebylo překvapením, kdyby pár tuto hranici překonal a dokonce obnovil růstový trend.
  • Výhled pro GBP/USD na 8. dubna. Libra se cítí ve flatu skvěle
    Měnový pár GBP/USD v pátek vykazoval naprosto absurdní pohyby. Byly totožné s těmi, které vykazoval měnový pár EUR/USD. Zpočátku na základě silných statistik z trhu práce a nezaměstnanosti z druhé strany oceánu dolar rostl, ale poté se rychle vrátil na původní pozice. Veškeré pohyby v pátek a v průběhu celého minulého týdne neměly na technický obraz prakticky žádný vliv. Faktem je, že libra se poslední 4 měsíce pohybuje na stejné úrovni. Je to jasně patrné ve 24hodinovém časovém rámci. Cena se tedy může v rámci této flat fáze (přibližně mezi úrovněmi 1,25 a 1,28) pohybovat, jak chce. Linie indikátoru Ichimoku nemají žádnou sílu. To, že se cena nachází nad nimi nebo pod nimi, nevypovídá o žádném trendu.Zbývají pouze dvě možnosti. Buď počkat na konec flatu, nebo obchodovat v těch nejmenších časových rámcích. První možnost je špatná, protože nikdo neví, jak dlouho ještě budeme muset čekat. Flat fáze trvá již 4 měsíce a mohla by trvat další 4 měsíce. Druhá možnost je špatná, protože se nejedná pouze o flat, ale o flat s nízkou volatilitou. Pár se obvykle pohybuje o 50–60 pipsů denně, takže je velmi obtížné očekávat a priori dobré zisky. A když k tomu přidáme několik signálů, které kvůli nízké volatilitě prostě nefungují správně, pak je to docela smutné a skličující. Nejdůležitější však je, aby obchodníci jasně pochopili, co mohou od páru v současné době očekávat. Pochopení této skutečnosti jim pomůže vyhnout se ztrátám.
  • Výhled pro GBP/USD 8. února. Libra vystřelila na důležitou úroveň rezistence
    GBP/USD se ve středu obchodoval s jasnou pozitivitou. Pokud se euro posouvalo nahoru postupně, pak britská libra významně vzrostla a už se zotavila z přibližně 50 % svých ztrát z propadu na konci minulého týdne a na začátku tohoto týdne. V současné době se cena přiblížila linii Kijun-sen na 4hodinovém grafu – pamatujme na to, že tato linie je poměrně silná. Flat trend skončil, takže můžeme očekávat odraz od kritické linie a možná pokračování downtrendu.
  • Výhled pro kryptoměny na rok 2022
    Podle analytiků si bitcoin a ethereum budou muset navzdory určitému útlumu dát pozor na větší volatilitu. Dlouhodobé vyhlídky kryptoměn jsou nadále pozitivní. Cenová akce kryptoměn stále úzce souvisí s americkými akciemi, které jsou kvůli jestřábímu prohlášení Fedu dál pod tlakem.
  • Výhled pro měnový pár EUR/USD na 8. března. Euro po zasedání ECB roste
    Měnový pár EUR/USD ve čtvrtek zaznamenal pozitivní vývoj. Tentokrát byl růst opravdu poměrně impozantní, zejména pokud jej budeme měřit od denního minima. Stejně jako tomu bylo o den dříve, trh neměl k nákupu eura žádné zvláštní důvody. Klíčovou událostí dne bylo zasedání Evropské centrální banky, přesněji řečeno projev prezidentky ECB Christine Lagarde. A co vlastně řekla, že se trhu náhle zachtělo nakupovat euro?
  • Výhled pro německou ekonomiku se lepší. Může se ale skutečně odtrhnout od zbytku eurozóny?
    Podle několika průzkumů by se měla situace v německé ekonomice v letošním roce zlepšit i přesto, že poslední...
  • Výhled pro NZD se po dnešních datech znovu zlepšil. Nové long NZDUSD pozice ale nyní mohou být docela rizikové
    Z Nového Zélandu v noci ze včerejška na dnešek přišla čerstvá čtvrtletní data z pracovního trhu, která potvrzují, že výhled pro NZD zůstává i nadále pozitivní. Čísla skončila prakticky ve všech oblastech nad očekávání dobře. Novozélandská nezaměstnanost klesla v minulém čtvrtletí poprvé od roku 2009 pod hranici 5 %, zatímco zaměstnanost stoupla o silných 1,4 %. Obojí bylo výrazně nad většinovým konsenzem a dobře si vedly i ostatní statistiky. Například míra participace rostla o 0,4 % až na 70,1 % a solidního růstu se dočkaly také mzdy (+0,4 q/q a 1,7 y/y), nebo odpracované hodiny.
  • Výhled pro pár AUD/USD na 13. dubna 2023
    Pár AUD/USD už třetí den v řadě rozvíjí rostoucí trend a míří ke klíčovým úrovním rezistence 0,6780 (144 EMA v denním grafu), 0,6810 (200 EMA v denním grafu) a 0,6840 (50 EMA v týdenním grafu).
  • Výhled pro pár AUD/USD na 2. května 2023
    Trh na výsledky dnešního zasedání RBA reagoval prudkým posílením australského dolaru a nárůstem páru AUD/USD. Prorazil přitom kulatou úroveň rezistence 0,6700 a dosáhl intradenního maxima 0,6716. Cena nicméně zatím nedokázala překonat silnou rezistenci na úrovni 0,6710 (50 EMA v denním grafu) a pár AUD/USD na začátku dnešní evropské obchodní seance malinko ustoupil z dnešního maxima.
  • Výhled pro pár AUD/USD na 26. června 2023
    Trh zareagoval na výsledky červnového zasedání RBA výrazným posílením australského dolaru a růstem páru AUD/USD. Cena vzrostla z úrovně 0,6500 o 400 pipů na lokální rezistenci 0,6900 (tato úroveň zároveň odpovídá horní hranici nově vytvořeného klesajícího kanálu v týdenním grafu).
  • Výhled pro pár AUD/USD na 27. března 2023
    Pár AUD/USD se dál obchoduje na medvědím trhu, a to krátkodobém, střednědobém i dlouhodobém. Makro statistiky z Austrálie z minulého týdne byly slabé a nedokázaly australskou měnu podpořit. Ze zápisu z březnového zasedání Reserve Bank of Australia, který byl zveřejněn v úterý, vyplývá, že se vedení centrální banky rozhodlo zrevidovat na příštím zasedání argumenty ve prospěch pauzy, protože tím – jak připouští – získá víc času na zhodnocení ekonomických vyhlídek.
  • Výhled pro pár AUD/USD na 27. února 2023
    Končí únor, měsíc, který byl pro australský dolar a pár AUD/USD mimořádně nešťastný. Pár ztratil všechny zisky z předchozích dvou měsíců a dál klesá k prosincovému minimu 0,6688.
  • Výhled pro pár EUR/GPB na 19. června 2023
    Tento a předchozí týden jsou pro účastníky trhu sledující dynamiku páru EUR/GBP mimořádně důležité kvůli zasedání Evropské centrální banky (minulý čtvrtek) a Bank of England (tento čtvrtek).
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

Forex brokeři
Oanda
eTrader
FinFX broker
reklama
FTMO král