Čtvrtek 28. březen 2024 16:52
reklama
Swissquote Bank
reklama
Fintokei ProTrader
reklama
Swissquote Bank
reklama
Fintokei ProTrader

Výhled pro německou ekonomiku se lepší. Může se ale skutečně odtrhnout od zbytku eurozóny?

12.03.2013 07:58  Autor: Patria  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Podle několika průzkumů by se měla situace v německé ekonomice v letošním roce zlepšit i přesto, že poslední čtvrtletí minulého roku bylo slabé. Zbytek eurozóny by si ale v roce 2013 dobře vést neměl. Může skutečně vzniknout větší rozdíl ve výkonu německé ekonomiky a dalších zemí měnové unie? Vývoj PMI ve výrobním sektoru a v oblasti služeb shrnují následující dva grafy: 
 
000 PMI 

Při hledání odpovědi na položenou otázku musíme zvlášť posoudit exporty a domácí poptávku. Pokud by mělo tempo růstu německé ekonomiky výrazněji převyšovat tempo růstu zbytku eurozóny, musel by růst jeho vývozů mimo eurozónu svým tempem více než vyvážit slabé vývozy do eurozóny. Exporty mimo eurozónu nyní představují 24 % celkových německých vývozů a rostou asi o 7 % za rok. Německo se ale v tomto ohledu výrazněji neliší od zbytku eurozóny. Nedá se tedy čekat, že by v této oblasti mělo nějakou větší výhodu.

Co se týče domácí poptávky, je významné to, že nezaměstnanost v Německu je mnohem nižší než v eurozóně. Důsledkem je pak vyšší růst reálných mezd – zatímco v Německu rostou asi o 1 % ročně, ve zbytku eurozóny dochází k jejich poklesu. Projevuje se to ale vyšší poptávkou? Na konci roku 2012 došlo k určitému poklesu míry úspor, spotřeba domácností naopak poněkud vzrostla a jejich investice stagnovaly. Investice firem odrážejí vývoj v popsaných oblastech, tedy v exportech a celkové poptávce domácností. Vidíme tak, že v Německu investice klesají stejně jako ve zbytku eurozóny. Celkově tak dochází k poklesu domácí poptávky, i když pomalejším tempem než ve zbytku eurozóny. Vývoj shrnuje následující graf, který porovnává růst domácí poptávky v Německu a ve zbytku měnové unie: 
 
001 pmi

Exporty i domácí poptávka v Německu tak i přes optimistické předpovědi neukazují, že by si Německo mělo letos vést výrazně lépe než další země eurozóny.

(Zdroj: Natixis)

Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Výhled pro EUR/USD na 27. března. Euro se nadále nechává unášet vlnami
    V USA byla zveřejněna zpráva o objednávkách zboží dlouhodobé spotřeby. Přestože překonaly předpokládanou hodnotu, nezaznamenali jsme na tuto zprávu žádnou reakci trhu. Dolar během americké obchodní seance rostl, ale nebylo to vyvoláno ekonomickými zprávami. Domníváme se, že obchodování na trhu bude pokračovat plynule a euro bude vůči dolaru postupně oslabovat. Problémem eura je, že Federální rezervní systém může nadále odkládat načasování prvního snížení úrokových sazeb. Zároveň existuje 90% pravděpodobnost, že Evropská centrální banka uvolní měnovou politiku již v červnu. Tento faktor by měl trh stimulovat k nákupu americké měny.
  • Výhled pro EUR/USD 8. února. Pomalá korekce pokračuje
    Měnový pár EUR/USD ve středu pokračoval v korekci výše. Volatilita byla velmi slabá, a přesto se pár nadále pohybuje vzhůru. Euro se pohybovalo v rámci formace, která je velmi podobná bočnímu pohybu, který jsme pozorovali několik týdnů, ale ke konci minulého týdne medvědi konečně převzali kontrolu. Americké zprávy podpořily medvědy, což opět ukázalo, že s ekonomikou a trhem práce je vše v pořádku a Federální rezervní systém může nadále držet sazby tak dlouho, jak bude nutné. Vzhledem k tomu, že trh očekával první snížení sazeb v březnu, tato informace (jestřábí tlak) podpořila dolar.
  • Výhled pro GBP/USD na 12. února. Libra má příležitost k poklesu
    Měnový pár GBP/USD v průběhu pátku nadále vykazoval smíšené pohyby s nízkou volatilitou. Kotace opět reagovaly s linií Senkou Span B, která ve větší míře klesala směrem k ceně, než aby cena stoupala k ní. Nicméně britská libra proti předchozímu poklesu provedla 50% korekci, v jejímž rámci nakonec opustila boční kanál. Flat trend tedy skončil a můžeme očekávat pohyb směrem dolů. Otázkou je, zda je trh připraven na trend, a na základě toho, co jsme pozorovali v minulém týdnu, je těžké určit, kdy trend začal.
  • Výhled pro GBP/USD na 21. března. Klesající trend pokračuje i před zasedáním Bank of England
    Klesající trend přetrvává, ale pár GBP/USD opět vykázal velmi slabou volatilitu. I přes zveřejnění důležité a rezonující zprávy o inflaci ve Velké Británii nebyli obchodníci ve středu vůbec aktivní. Proto pouze zopakujeme závěry, které jsme učinili dříve: 1) Pohyby na trhu prakticky neexistují. 2) Trh téměř nereaguje na fundamentální a makroekonomické pozadí. 3) Pokles britské libry je spíše formalitou. 4) Cena může kdykoli prolomit trendovou linii a nemusí k tomu ani mít důvod.
  • Výhled pro GBP/USD na 26. března. Klesající trend zůstává neporušený
    Měnový pár GBP/USD v pondělí zaznamenal mírnou korekci. K té došlo z čistě technických důvodů, protože ve Spojeném království nedošlo k žádným významným událostem. Mezitím vystoupili představitelé Federálního rezervního systému Austan Goolsbee a Raphael Bostic, ale jejich slova spíše podpořila dolar, než aby vyprovokovala jeho pokles. Bostic zopakoval své očekávání jednoho snížení úrokových sazeb v letošním roce, neboť konstatoval, že inflace klesá pomaleji, než se předpokládalo. Domníváme se, že to je pro trh další důvod k nákupu dolaru.
  • Výhled pro GBP/USD na 8. března. Libra pokračuje v růstu
    GBP/USD se ve čtvrtek obchodoval na vyšší úrovni. Volatilita byla opět nízká, ale pár i tak pokryl rozpětí 70–80 pipsů. Pamatujte, že 80 pipsů pro britskou libru není mnoho, ale alespoň se nepotýkáme s flat trhem. Na konci dne se pár ocitl poblíž horní hranice bočního kanálu, kde se obchoduje již více než tři měsíce. Na 24hodinovém časovém rámci pár opět otestoval Fibonacciho úroveň 61,8 %. Logicky bychom měl být svědky odrazu od této úrovně, ale trh je natolik býčí, že by nebylo překvapením, kdyby pár tuto hranici překonal a dokonce obnovil růstový trend.
  • Výhled pro GBP/USD 8. února. Libra vystřelila na důležitou úroveň rezistence
    GBP/USD se ve středu obchodoval s jasnou pozitivitou. Pokud se euro posouvalo nahoru postupně, pak britská libra významně vzrostla a už se zotavila z přibližně 50 % svých ztrát z propadu na konci minulého týdne a na začátku tohoto týdne. V současné době se cena přiblížila linii Kijun-sen na 4hodinovém grafu – pamatujme na to, že tato linie je poměrně silná. Flat trend skončil, takže můžeme očekávat odraz od kritické linie a možná pokračování downtrendu.
  • Výhled pro investování: Návrat zlatých časů?
    Světové akciové trhy nadále šplhají nahoru. MSCI World Index se za rok zvýšil o plných 10,5 procent a S&P 500 dosáhl v březnu nových maxim. Na rozdíl od loňska ale stále nejde o rok, kdy se můžeme s vírou vrhnout do vln rizikových aktiv. Burzy nových akciových trhů zaostávají, za rok dokonce klesly o 1,6 procent, a i když všechna odvětví zahrnutá v indexu S&P vzrostla, v čele pelotonu je zdravotnictví a běžné spotřební zboží. Firemní obligace se víceméně nehnuly z místa. Obecně řečeno se naše doporučení velmi povedlo. Doporučovali jsme nakoupit akcie, prodat státní dluhopisy a nedávno jsme vydali neutrální doporučení ohledně firemních obligací.
  • Výhled pro kryptoměny na rok 2022
    Podle analytiků si bitcoin a ethereum budou muset navzdory určitému útlumu dát pozor na větší volatilitu. Dlouhodobé vyhlídky kryptoměn jsou nadále pozitivní. Cenová akce kryptoměn stále úzce souvisí s americkými akciemi, které jsou kvůli jestřábímu prohlášení Fedu dál pod tlakem.
  • Výhled pro měnový pár EUR/USD na 8. března. Euro po zasedání ECB roste
    Měnový pár EUR/USD ve čtvrtek zaznamenal pozitivní vývoj. Tentokrát byl růst opravdu poměrně impozantní, zejména pokud jej budeme měřit od denního minima. Stejně jako tomu bylo o den dříve, trh neměl k nákupu eura žádné zvláštní důvody. Klíčovou událostí dne bylo zasedání Evropské centrální banky, přesněji řečeno projev prezidentky ECB Christine Lagarde. A co vlastně řekla, že se trhu náhle zachtělo nakupovat euro?
  • Výhled pro NZD se po dnešních datech znovu zlepšil. Nové long NZDUSD pozice ale nyní mohou být docela rizikové
    Z Nového Zélandu v noci ze včerejška na dnešek přišla čerstvá čtvrtletní data z pracovního trhu, která potvrzují, že výhled pro NZD zůstává i nadále pozitivní. Čísla skončila prakticky ve všech oblastech nad očekávání dobře. Novozélandská nezaměstnanost klesla v minulém čtvrtletí poprvé od roku 2009 pod hranici 5 %, zatímco zaměstnanost stoupla o silných 1,4 %. Obojí bylo výrazně nad většinovým konsenzem a dobře si vedly i ostatní statistiky. Například míra participace rostla o 0,4 % až na 70,1 % a solidního růstu se dočkaly také mzdy (+0,4 q/q a 1,7 y/y), nebo odpracované hodiny.
  • Výhled pro pár AUD/USD na 13. dubna 2023
    Pár AUD/USD už třetí den v řadě rozvíjí rostoucí trend a míří ke klíčovým úrovním rezistence 0,6780 (144 EMA v denním grafu), 0,6810 (200 EMA v denním grafu) a 0,6840 (50 EMA v týdenním grafu).
  • Výhled pro pár AUD/USD na 2. května 2023
    Trh na výsledky dnešního zasedání RBA reagoval prudkým posílením australského dolaru a nárůstem páru AUD/USD. Prorazil přitom kulatou úroveň rezistence 0,6700 a dosáhl intradenního maxima 0,6716. Cena nicméně zatím nedokázala překonat silnou rezistenci na úrovni 0,6710 (50 EMA v denním grafu) a pár AUD/USD na začátku dnešní evropské obchodní seance malinko ustoupil z dnešního maxima.
  • Výhled pro pár AUD/USD na 26. června 2023
    Trh zareagoval na výsledky červnového zasedání RBA výrazným posílením australského dolaru a růstem páru AUD/USD. Cena vzrostla z úrovně 0,6500 o 400 pipů na lokální rezistenci 0,6900 (tato úroveň zároveň odpovídá horní hranici nově vytvořeného klesajícího kanálu v týdenním grafu).
  • Výhled pro pár AUD/USD na 27. března 2023
    Pár AUD/USD se dál obchoduje na medvědím trhu, a to krátkodobém, střednědobém i dlouhodobém. Makro statistiky z Austrálie z minulého týdne byly slabé a nedokázaly australskou měnu podpořit. Ze zápisu z březnového zasedání Reserve Bank of Australia, který byl zveřejněn v úterý, vyplývá, že se vedení centrální banky rozhodlo zrevidovat na příštím zasedání argumenty ve prospěch pauzy, protože tím – jak připouští – získá víc času na zhodnocení ekonomických vyhlídek.
  • Výhled pro pár AUD/USD na 27. února 2023
    Končí únor, měsíc, který byl pro australský dolar a pár AUD/USD mimořádně nešťastný. Pár ztratil všechny zisky z předchozích dvou měsíců a dál klesá k prosincovému minimu 0,6688.
  • Výhled pro pár EUR/GPB na 19. června 2023
    Tento a předchozí týden jsou pro účastníky trhu sledující dynamiku páru EUR/GBP mimořádně důležité kvůli zasedání Evropské centrální banky (minulý čtvrtek) a Bank of England (tento čtvrtek).
  • Výhled pro pár EUR/CHF na 20. března 2023
    Pár EUR/CHF je v dlouhodobém medvědím trendu. Ve střednědobém horizontu se ale v prostředí oslabujícího franku snaží rozvinout vzestupný trend. Navzdory obecně uznávanému statusu bezpečné měny je frank v prostředí stávající nejistoty ve švýcarském finančním systému a nadcházejícího zasedání centrální banky pod tlakem.
  • Výhled pro pár EUR/CHF na 20. června 2023
    V dynamice páru EUR/CHF převládá dlouhodobý medvědí trend. Ve střednědobém horizontu se ale pár snaží rozvinout vzestupnou korekci v důsledku oslabení švýcarského franku a posílení eura po zasedání ECB z minulého týdne, na kterém byly klíčové úrokové sazby znovu zvýšeny o 0,25 %.
  • Výhled pro pár EUR/USD na 16. března 2023
    Na začátku února dosáhl pár EUR/USD lokálního desetiměsíčního maxima 1,1032, pak se ale prudce propadl, a to především kvůli silnému dolaru, a od této značky ztratil do dnešního dne zhruba 4,0 % hodnoty.
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

reklama
CapXmaster srovnani