Pátek 29. březen 2024 06:39
reklama
InstaForex Ebook
reklama
CapXmaster srovnani
reklama
Fintokei ProTrader
reklama
Fintokei ProTrader

Deficity zámořských obchodních bilancí stoupají

11.01.2013 16:00  Autor: BOSSA  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Obchodní bilance v USA negativně překvapila

Deficit obchodní bilance (rozdíl mezi vývozem a dovozem zboží a služeb) v USA se v listopadu nečekaně zvýšil. K deficitu vedl hlavně rostoucí import spotřebitelského zboží. Americké ministerstvo obchodu dnes zveřejnilo údaj, podle kterého se rozdíl mezi vyvezeným a dovezeným zbožím zvýšil o téměř 16 procent na celkových 48,7 miliardy dolarů. Analytikové očekávali snížení deficitu na 41,1 miliardy dolarů.

Rostoucí import bere z ekonomiky peníze a má negativní vliv na celkový domácí produkt. Obchodní bilance se tak dočkala nejhoršího rozdílu od dubna loňského roku. Tento výsledek je dán 3,8 procentním růstem dovezeného zboží. Import spotřebního zboží vzrostl o 4,6 miliardy dolarů, ale například dovoz ropných produktů klesl o 870 milionů dolarů. Import zboží rostl pravděpodobně z Číny. Včerejší čínská data potvrdila, že v listopadu vzrostl čínsky export hlavně do USA, což může být důvodem dnešního deficitu obchodní bilance USA.

Kanadská obchodní bilance zvýšila deficit

Deficit Kanady se v listopadu zvýšil na 1,96 miliardy kanadských dolarů. Je to výrazné zhoršení od říjnových čísel, kdy byl deficit pouhých 552 milionů. Vysoký deficit nečekal nikdo z ekonomů, naopak se očekávalo snížení rozdílu na 300 milionů kanadských dolarů.

Kanadští exportéři mají problém s velmi silným kanadským dolarem a slabým trhem. Import se meziměsíčně zvýšil o 2,7 procent, hlavně díky dovozu elektronických zařízení. Export klesl o 0,9 procent, což zapříčinila nízká poptávka po zemědělských produktech a minerálech. Export do USA (největšího obchodního partnera Kanady) se v listopadu zvýšil o 3,9 procenta následován 1,7 procentním růstem importu z USA.

Měnový pár USD/CAD se pohybuje v klesajícím trendu. Na denním grafu můžeme vidět tvorbu nižších high. Momentálně se cena mírně zabrzdila u Fibonacciho hladiny 50 na ceně 0,983. Bude-li trend pokračovat, tak bychom se měli dočkat i nižšího low, které by se mohlo vytvořit v okolí Fibonacciho hladiny 61,8.


 

    Sdílení článku: 
       

    Čtěte více

    • Deficit státního rozpočtu loni dosáhl 288,5 mld. CZK
      Státní rozpočet uzavřel rok 2023 se schodkem 288,5 mld. CZK. V meziročním srovnání se jedná o 71,9 mld. CZK mírnější deficit a oproti schváleným 295 mld. CZK pak o 6,5 mld. CZK lepší výsledek. V samotném prosinci se schodek stejně jako v předchozích dvou měsících prohloubil. Stát sice inkasoval druhou zálohu na tzv. windfall tax (WFT) a závěrečnou splátku DPPO, avšak proti tomu v závěru roku tradičně narůstají běžné i kapitálové výdaje. Část z mimořádných výdajů (ve výši zhruba 14 mld. CZK) související s kompenzacemi firem bude vyplacena ještě začátkem letošního roku.
    • Deficit státního rozpočtu na konci listopadu dosáhl 269,1 mld. CZK
      V listopadu se schodek stejně jako v říjnu prohloubil. Stát totiž neinkasoval žádné mimořádné příjmy, které v letošním druhém a třetím čtvrtletí hospodaření výrazně zlepšovaly. V září se jednalo zejména o první zálohu na tzv. windfall tax (WFT), v předchozích měsících pak šlo hlavně o příjmy z EU (Národní plán obnovy), nadstandardní dividendu z ČEZu a vysoké příjmy z DPPO. Listopad tradičně nebývá spojen ani s inkasem daní, které jsou placeny čtvrtletně (např. DPPO). Proti tomu naopak zpravidla v tomto měsíci rostou běžné i kapitálové výdaje. V meziročním srovnání byl listopadový deficit v kumulaci od začátku roku menší o 68 mld. CZK.
    • Deficit státního rozpočtu na konci října dosáhl 210,7 mld. CZK
      V říjnu se přerušil čtyřměsíční trend zmírňování schodku. Stát totiž neinkasoval žádné mimořádné příjmy, které v minulých měsících hospodaření výrazně zlepšovaly. V září se jednalo zejména o první zálohu na tzv. windfall tax (WFT), v předchozích měsících pak hlavně příjmy z EU (Národní plán obnovy), nadstandardní dividendu z ČEZu a vysoké příjmy z DPPO. V meziročním srovnání byl říjnový deficit v kumulaci od začátku roku menší o 76 mld. CZK.
    • Deficit státního rozpočtu prolomil 400 miliard
      Za prvních jedenáct měsíců letošního roku dosáhl deficit úrovně 401,5 mld. Kč po říjnových 335,0 mld. Kč. Prohloubení deficitu je celkem vysoké, když jsme v prognóze počítali s tím, že deficit kumulovaně do konce roku nepřevýší 400 miliardovou hranici. Pro státní rozpočet je přítěží zhoršení epidemické situace, což se projevuje negativně jak na straně příjmů (přes utlumenější ekonomickou aktivitu), tak na straně výdajů (částečně přes znovu zapnutou covidovou pomoc, například Antivirus).
    • Deficit státního rozpočtu se prohloubil
      Hospodaření státního rozpočtu skončila na konci listopadu deficitem ve výši 269,1 mld. Kč oproti 210,7 mld. Kč v říjnu.
    • Deficit státního rozpočtu se v říjnu dále prohloubil
      Ke konci října se deficit státního rozpočtu prohloubil na 286,7 mld. Kč. Říjen obecně z pohledu státního rozpočtu patří mezi mírnější měsíce a historicky k výraznějšímu prohloubení dochází až v listopadu. Ke konci roku totiž obvykle vrcholí investiční aktivita státu, očekávat lze i růst výdajů na pomoc s cenami energií. Celkově by v letošním roce měl deficit dosáhnout 375 miliard Kč, kdy původní pozměňovací návrh předpokládal navýšení deficitu z 280 na 330 mld. Kč. Nakonec ale na základě dvou koaličních návrhů došlo k prohloubení schodku o dalších 45 mld. Kč.
    • Deficit státního rozpočtu v lednu dosáhl 26 mld. CZK
      Státní rozpočet v lednu 2024 hospodařil se schodkem 26 mld. CZK. V meziročním srovnání se jedná o 19,2 mld. CZK hlubší deficit. Srovnání s loňským rokem je však tentokrát výrazně ovlivněno výdaji na regionální školství, které letos byly na rozdíl od loňského roku realizovány již v lednu, nikoliv v únoru.
    • Deficit státního rozpočtu v únoru dosáhl 102,5 mld. CZK
      Státní rozpočet hospodařil ke konci letošního února se schodkem 102,5 mld. CZK. V meziročním srovnání se jedná o 17,2 mld. CZK mělčí deficit, což souvisí zejména s vyššími daňovými příjmy na začátku letošního roku. Příjmová strana státního rozpočtu podle nás naznačuje pokračující oživení spotřeby domácností. Citelný nárůst je totiž na začátku roku patrný jak u výběru DPH, tak u pojistného na sociální zabezpečení, byť zčásti to může být způsobeno i některými daňovými úpravami v rámci konsolidačního balíčku.
    • Deficit trhá rekordy
      Virová pandemie se během května již naplno projevila v bilanci českých veřejných financí, jejichž schodek dosáhl 157,4 mld. Kč. Zcela tak vymazal vzpomínky na krizový rok 2010, kdy za stejné období činil pouhých 95,4 mld. Kč. I po dvojité revizi, které český plán na letošní rok doznal, se zdá být krajně nepravděpodobné, že by se jej podařilo udržet. Na vině je pochopitelně dočasné uzavření velké části ekonomiky, které významně snižuje příjmy, a také podpůrná/záchranná/stabilizační opatření, která si vynucují růst výdajů. Ačkoliv se epidemiologická situace zřejmě výrazně zlepšuje, a květen tak snad na dlouhou dobu bude posledním karanténním měsícem, ani zbytek roku nevěstí pro rozpočet nic růžového. Mnoho nákladných podpůrných opatření zůstává v platnosti a po jejich odeznění se naopak zřejmě o slovo přihlásí rostoucí nezaměstnanost a pokles koupěschopnosti.
    • Deficit veřejného sektoru se zhoršuje více než se očekávalo – libra dosáhla 1,3 dolaru
      Evropské trhy dnes odpoledne poklesly, když se indexy CAC40 a DAX potopily až dvojnásobně. FTSE100 byl tohoto ušetřen, avšak stále ještě trpěl masovým prodejem přes kanál.
    • Deficit zahraničního obchodu prohlubují auta a komodity
      Zářijová obchodní bilance skončila s deficitem 13,3 mld. CZK, tedy jen lehce pod naším odhadem. Na jejím vývoji se opět projevil meziroční pokles přebytku ochodu s motorovými vozidly, tentokrát o 20,6 mld. CZK. To vzhledem k tomu, že výroba automobilů v září propadla o masivních 53,1 %, není překvapivé. Růst cen na světových komoditních trzích pak vedl k prohloubení deficitu obchodu s ropou a zemním plynem (o 13,4 mld. CZK). Hlubší byl i v kategorii základních kovů (o 5,8 mld. CZK). V meziměsíčním srovnání poklesl vývoz i dovoz shodně o zhruba dvě procenta.
    • Deficit zahraničního obchodu přiživují energie a zmírňují auta
      Bilance zahraničního obchodu v září dle očekávání mírně navýšila deficit z 21,5 na 28,2 mld. Kč. Hlavním důvodem byl opět meziročně vyšší deficit s ropou a zemním plynem, kde se projevily meziročně vyšší čerpané objemy plynu a vyšší ceny. Ke zmírnění deficitu pomohlo především kladné saldo obchodu s motorovými vozidly. Stejným směrem znovu působil i přebytek s obchodem elektřiny.
    • Deficit zahraničního obchodu se přiblížil k 30 mld. Kč
      Bilance zahraničního obchodu se v dubnu dále propadla z -12,1 na -28,4 mld. Kč. Meziročně se jedná o 48 mld. Kč horší výsledek. Prohloubení deficitu koresponduje se zhoršením v průmyslu, jehož výroba v dubnu meziročně poklesla o 6,4 % (kalendářně neočištěný údaj). To se ve výsledku negativně propisuje do výkonu exportu, zatímco vysoké dovozní ceny navyšují hodnotu dovážených komodit a stahují tak saldo především s energetickými komoditami do mínusu.
    • Deficit zahraničního obchodu se v prosinci výrazně snížil
      Bilance zahraničního obchodu poprvé za devět měsíců sestoupila z dvouciferného deficitu, když za prosinec dosáhla -1,2 mld. Kč. Důvodem je snížení deficitu bilance obchodu s chemickými látkami, ropou a zemním plynem a současně pokračující přebytek obchodu s motorovými vozidly a elektřinou a plynem spolu s přechodem obchodu s elektronickými zařízeními do kladného salda. Za celý rok 2022 dosáhl deficit bilance zahraničního obchodu se zbožím 197,8 mld Kč, což odpovídá naší prognóze, jež počítala s 202,2 mld. Kč.
    • Deficit zahraničního obchodu v USA se prohloubil
      Obchodní bilance v prosinci klesla o 67,4 mld. USD. Trhy očekávaly pokles o 68,5 mld. USD.
    • Deflace cen výrobců postupně odeznívá
      Ceny průmyslových výrobců v červnu o šest desetin procentního bodu zmírnily svůj meziroční pokles na -0,3 %. Tato hodnota byla o dvě desetiny procentního bodu nižší, než činila tržní očekávání. Ve srovnání s květnem se ceny ve výrobní sféře snížily o desetinu procenta. Uvedený cenový pohyb byl dán dražší ropou na světových trzích, což podstatně zmírnilo předchozí hluboký propad cen v odvětví koksu a rafinovaných ropných produktů. Nadále však výrazně klesaly ceny chemických látek (-15,6 %), v těžbě a dobývání (-3,6 %) a v oblasti zpracování kovů (-1,2 %). Na druhé straně ceny u elektřiny, plynu a páry pokračovaly v rychlém růstu, když meziročně přidaly 8,0 %. Nadále se zvyšovaly i ceny v potravinářství, v červnu o 1,7 %.
    • Deflaci a liberalismus nahrazuje inflace a protekcionismus, řekl Pírko na Vyšehradském fóru
      Globální ekonomika se za posledních deset let výrazně posunula od liberalismu k větším státním zásahům ze strany vlád i centrálních bank. Podíl na tom mají protekcionistické a populistické vlády, tisk peněz, demografické proměny, nebo příchod válek, řekl na investiční konferenci Vyšehradské fórum ekonom Štěpán Pírko.
    • Deflačné tlaky sú späť
      Tento týždeň uvidíme zasadanie dvoch veľkých centrálnych bánk – Fedu a ECB. Tieto dve rozhodnutia o menovej poli...
    • Deflačný strašiak eurozóny
      Po krátkom pullbacku sa US Akciový indexy opäť vrátili vyššie a vytvorili nové rekordné maximá. Rast včera viedli hlavne maloobchodní...
    • DEGIRO: Online revoluce v obchodování na finančních trzích
      Investoři v Evropě jsou zvyklí platit velmi vysoké poplatky za zprostředkování transakcí. Nástup online technologií tomu však má učinit...
    Forex - doporučené články:

    Co je FOREX?
    Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
    Forex pro začátečníky
    Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
    1. část - Co to vlastně forex je?
    FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
    VIP zóna - Forex Asistent
    Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
    Forex brokeři - jak správně vybrat
    V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
    Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
    Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
    Forex volatilita
    Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
    Forex zůstává největším trhem na světě
    V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

    Nejnovější články:


    Naposledy čtené:

    reklama
    CapXmaster srovnani