Pátek 19. duben 2024 22:03
reklama
Dukascopy new
reklama
FTMO férovost
reklama
Swissquote Bank
reklama
CapXmaster

Allegro v prvním čtvrtletí v Polsku dále roste a zvyšuje zisk, v Česku spustilo platformu Allegro.cz

25.05.2023 09:54  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk


Nejdůležitější finanční data

· Allegro v 1. čtvrtletí splnilo či překonalo všechny výhledové ukazatele. Nejoblíbenější polská e-commerce platforma i nadále vykazuje odolnost vůči zpomalující se ekonomice i zvyšující se citlivosti zákazníků na cenu zboží. 

· Hrubá hodnota zboží (GMV) vzrostla v 1. čtvrtletí u polských aktivit společnosti meziročně o 14 % na 12,34 miliardy PLN a díky bezkonkurenčnímu výběru za atraktivní ceny si zároveň udržela tempo růstu ze 4. čtvrtletí. Konsolidovaná GMV včetně Mall Group a WE|DO vzrostla meziročně o 21,4 %.

· Výnosy z polských aktivit společnosti vzrostly v prvním čtvrtletí meziročně o 22,7 % na 1,71 miliardy PLN. Včetně nově nabytých podniků se zvýšily o 66,7 %.

· Základna aktivních kupujících společnosti Allegro rostla již čtvrté čtvrtletí v řadě, přičemž v 1. čtvrtletí dosáhla v Polsku 14,2 milionu. Průměrná GMV na aktivního kupujícího byla meziročně vyšší o téměř 10 % a činila 3 582 PLN.

· Vyšší GMV a provize z prodejů, silný růst příjmů z reklamy a přísná kontrola nákladů přispěly k tomu, že upravený zisk EBITDA z polských aktivit vzrostl v prvním čtvrtletí meziročně o 29,7 % na 600,6 milionu PLN a marže GMV se zvýšila o 59 bazických bodů na 4,87 %. Upravená EBITDA rozšířené skupiny vzrostla o 14,7 %. 

· Prodejní provize v Polsku vzrostly v 1. čtvrtletí meziročně o 0,57 procentního bodu na 11,02 %, zatímco příjmy z reklamy rostly více než 3,4krát rychleji než GMV, meziročně o +48 %.

· Klíčovým milníkem pro strategii mezinárodní expanze skupiny bylo zahájení provozu tržiště Allegro.cz na začátku tohoto měsíce. Čeští spotřebitelé tak získali okamžitý přístup k nejširší nabídce zboží na trhu.

· Společnost Allegro očekává ve 2. čtvrtletí 2023 meziroční růst GMV polských aktivit o 11-12 %, růst tržeb o 16-18 % a růst upraveného zisku EBITDA o 13-16 %. GMV v segmentu Mall ve 2. čtvrtletí dle odhadů meziročně poklesne o 3-6 %, tržby se očekávají meziročně nižší o 8-11 % a upravený zisk EBITDA by měl dosáhnout 110-120 mil. zlotých. CAPEX se očekává ve výši 110-120 mil. PLN v Polsku a 35-40 mil. PLN v segmentu Mall. Na konsolidované úrovni se ve 2. čtvrtletí očekává meziroční růst GMV o 10-11 % a růst tržeb o 9-11 %. Předpokládá se, že upravená EBITDA konsolidované skupiny bude meziročně vyšší o 3-8 %, přičemž CAPEX ve 2. čtvrtletí dosáhne 145-160 mil. zlotých.

· V České republice přetrvává náročná makroekonomická situace vedoucí k poklesu spotřebitelských výdajů, což zapříčiňuje pokles GMV u segmentu Mall. Ten by měl v nejbližších měsících pravděpodobně dorovnat nový GMV platformy Allegro.cz.

„Naše orientace na růst a disciplínu v oblasti nákladů se začíná vyplácet. V polské divizi jsme udrželi růst GMV a zlepšili zisk, čímž se nám podařilo úspěšně nastartovat letošní rok, ačkoliv makroekonomická situace zůstává stále velmi náročná," uvedl Roy Perticucci, generální ředitel společnosti Allegro. „Rozšiřující se nabídka společnosti Allegro a její skvělý poměr ceny a kvality nadále láká stále více klientů – nakupujících i obchodníků – a zároveň se nám daří dosahovat pokroku v promítání rostoucího GMV a výnosů do lepších zisků. Je skvělé vidět, že se spotřebitelé na společnost Allegro obracejí s cílem efektivněji využít své finanční prostředky. Dalším klíčovým cílem je pro nás růst platformy Allegro.cz, u kterého bude nějakou dobu trvat, než vyrovná klesající GMV u segmentu Mall. Stejně jako ve většině středoevropských zemí mimo Polsko, ani čeští zákazníci zatím nejsou s modelem online tržištěm detailně obeznámeni. Ze spuštění české platformy se proto chceme hodně naučit. Naším cílem je vypracovat si účinný manuál, jak na nové trhy ve šlépějích Mallu v budoucnu vstupovat ještě rychleji."

Polské aktivity společnosti Allegro, které tvoří téměř 94 % celkové obchodní činnosti, vykázaly v prvním čtvrtletí výsledky nad očekáváním nebo v souladu s ním. Důvodem byl růst GMV při vyšší míře provizí z prodeje, který podpořil tržby i další zlepšování marží. Růst výběru a atraktivní ceny pomohly zvýšit počet aktivních kupujících na 14,2 milionu a průměrná GMV útrata na kupujícího vzrostla v 1. čtvrtletí v Polsku meziročně o dalších 10 %. Allegro Smart! a Allegro Pay – klíčové služby skupiny Allegro, které jsou dnes již synonymem pohodlného a cenově dostupného online nakupování – nadále zvyšují vzájemnou atraktivitu a zároveň podporují podnikání skupiny. Allegro Pay s funkcí BNPL (kup-nyní-zaplať-později) pokračovala v silném růstu. Hodnota všech úvěrů poskytnutých společností Allegro Pay se meziročně zvýšila o 82 % na téměř 1,8 mld. V budoucnu chce Allegro ve spolupráci s AION Bank uvést na trh nové finanční produkty a služby.

Zákazníci služby Smart! nadále přecházejí na nové cenové podmínky oznámené již v listopadu 2022. Téměř polovina zákazníků služby Smart! přešla do konce března na nové roční smlouvy s vyššími poplatky za předplatné a zvýšenými minimálními hodnotami objednávek, což nepřineslo žádné negativní dopady na množství odcházejících zákazníků ani na výši jejich útrat. Plného přínosu těchto revidovaných podmínek pro zisk bude dosaženo během několika následujících čtvrtletí. V průběhu prvního čtvrtletí společnost Allegro rovněž rozšířila svou vlastní síť výdejních schránek One Box na více než 2 700, čímž zároveň posílila celou svou síť odběrných míst, která je nyní již největší v Polsku.

Akvizice společností Mall Group a WE|DO v roce 2022 rozšířila geografickou působnost skupiny Allegro ve střední a východní Evropě. Nižší než očekávaná ztráta segmentu Mall pomohla skupině překonat očekávání zisku na konsolidované úrovni v 1. čtvrtletí, a to i přesto, že zahrnovala náklady na spuštění Allegro.cz. Nová platforma poskytuje českým zákazníkům přístup k téměř 100 milionům nabídek od více než 20 tisíc obchodníků, což je zdaleka nejširší výběr produktů na českém trhu. Většina produktů je na Allegro.cz v rámci české e-commerce nabízena za nejlepší možné ceny a více než 54 milionů nabídek si mohou nechat zákazníci díky programu Smart! doručit zdarma. Společnost Allegro očekává, že bude nějakou dobu trvat, než se její tržiště Allegro.cz v Česku silněji prosadí. Přetrvávající náročná makroekonomická situace navíc dále omezuje spotřebitelské výdaje, což vede k poklesu GMV u segmentu Mall, který pravděpodobně v nejbližších měsících vyrovná nové GMV generované skrze Allegro.cz. Jakmile nové tržiště získá potřebnou dynamiku, vedení očekává, že Allegro.cz významně přispěje ke zrychlení růstu GMV v celé skupině.

„Nárůst upraveného zisku EBITDA z polských aktivit o 29,7 % pomohl společnosti Allegro ke konci března dále snížit zadlužení v poměru čistého dluhu k upravenému zisku EBITDA na 2,8x," uvedl finanční ředitel společnosti Allegro Jon Eastick. „Náš program úspor Fit to Grow se v prvním čtvrtletí rozběhl naplno a Allegro tak dosáhlo pokroku v oblasti efektivity a generování cash flow. Zároveň jsme nedávno dosáhli milníku, kterým bylo zahájení provozu tržiště Allegro.cz v České republice, a od této chvíle hodláme systematicky pokračovat v rozšiřování geografického pokrytí a ve střednědobém horizontu zrychlit tempo růstu konsolidovaného GMV skupiny. Spotřebitelé po celém světě čelí mnoha výzvám, my však věříme, že nabídka Allegro je správnou odpovědí pro všechny, kteří hledají cenově nejvýhodnější a nejpohodlnější místo pro online nakupování."

Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Alibaba pod tlakem po zrušení IPO společnosti Ant Group
    Burzy v Šanghaji a Hongkongu nečekaně zrušily primární veřejnou nabídku (IPO) akcií čínské finančně technologické společnosti Ant Group, která byla plánovaná na čtvrtek 5. listopadu. Firma dnes oznámila, že důvodem jsou některé změny v regulaci. Společnost Alibaba (BABA.US), která je matkou Ant Group, se ocitla pod tlakem. Plánované IPO ve výši přes 34,5 miliard dolarů by bylo nejvyšší v historii. Objednávky však dosáhly na neuvěřitelných 3 biliony dolarů! Dosud nejvyšší IPO společnosti Saudi Aramco dosáhlo "jen" na 25 miliard dolarů.
  • Alibaba po zveřejnění výsledků klesá o 4 %
    Akcie společnosti Alibaba Group (BABA.US) kótované na burze v USA se v předobchodní fázi obchodují o 4 % níže po zveřejnění zprávy o výsledcích za 3. fiskální čtvrtletí 2024 (kalendářní 4. čtvrtletí 2023). Zatímco akcie v předobchodní fázi zpočátku vyskočily o zhruba 5 %, později byly tyto zisky vymazány. Pojďme se na zveřejněnou zprávu krátce podívat!
  • Alibaba roste o 6.0% po lepších výsledcích za Q3
    Akcie Alibaba Group Holding Ltd (BABA.US) před otevřením vyskočily o 6,0 % poté, co čínský e-commerce gigant zveřejnil finanční výsledky za třetí čtvrtletí lepší, než se očekávalo, protože těžil z toho, že země uvolnila omezení COVID-19.
  • Alibaba se na základě zpráv o stěhování centrály propadá o 7 %
    Akcie společnosti Alibaba (BABA.US) se propadly o více než 7 % poté, co se objevily zvěsti, že čínský gigant v oblasti elektronického obchodu plánuje přesunout své sídlo z Číny do Singapuru. Společnost však tyto spekulace popřela a čínským médiím sdělila, že nedávné zprávy jsou "nepravdivé a jde o nedorozumění" a její sídlo se nachází v čínském Chang-čou. Společnost vysvětlila, že v novém zařízení v Singapuru budou umístěny regionální operace s obchodními partnery v jihovýchodní Asii, jako je Lazada Group.
  • Alibaba se rozdělí na šest jednotek - akcie vzrostly o více než 14 %
    Společnost Alibaba (BABA.US) včera oznámila, že v rámci reorganizace čínského giganta v oblasti elektronického obchodování rozdělí svou společnost na šest jednotek, z nichž každá bude mít možnost získat externí financování a vstoupit na burzu. Každou obchodní skupinu bude řídit vlastní generální ředitel a představenstvo. Společnost Alibaba ve svém prohlášení uvedla, že cílem tohoto kroku je "uvolnit hodnotu pro akcionáře a podpořit konkurenceschopnost na trhu". V důsledku toho akcie společnosti Alibaba na newyorské burze vystřelily o více než 14 %.
  • Alibaba, Tencent a další čínské akcie rostou
    CHNComp v úterý vzrostl o více než 4,0 % a uzavřel na nejvyšší úrovni za téměř dva měsíce, když oteplení vztahů mezi USA a Čínou po setkání Xi-Biden zastínilo neuspokojivé měsíční údaje o aktivitě druhé největší ekonomiky světa. Představitelé obou zemí během summitu G20 v Indonésii vyzvali ke snížení napětí mezi oběma zeměmi. Čínské akcie navíc rostly navzdory řadě neuspokojivých údajů o domácí ekonomice, které podtrhly údaje o průmyslové výrobě a maloobchodních tržbách, jež v říjnu nesplnily očekávání. Investoři navíc stále očekávají, že Peking zvýší stimulační opatření a zmírní omezení COVID, aby podpořil ekonomiku, která se potýká s problémy.
  • Alibaba trhá rekordy
    Tržby čínského prodejce Alibaba překonaly všechny předpokládané odhady. Čistý zisk této obrovské společnosti vzrostl na částku 70 miliard korun.
  • Alibaba zvažuje nabídku svých akcií v Hongkongu
    Čínský internetový obchod Alibaba Group Holding zvažuje nabídku svých akcií za 20 miliard USD (téměř 462 miliard Kč) na burze v Hongkongu. Chce tak navázat na rekordní primární nabídku akcií z roku 2014, kterou firma uskutečnila v New Yorku. Akcie firmy by se tak dostaly blíže k investorům v domácí zemi, uvedla agentura Bloomberg s odvoláním na informované zdroje.
  • Alibisti búrajú pieskový hrad očakávaní
    Tento týždeň sa nesie v tradičnom „post non farm payrolls“ duchu, teda minimum makroekonomick...
  • Allan Meltzer (Carnegie Mellon University)
    Grécko sa bankrotu už nevyhne. Jedinou otázkou je ako tento bankrot nazveme. Či pravým slo...
  • Allianz Trade uzavřela partnerství se společností 4Trans. Ta meziročně vzrostla o 350 %
    Společnost 4Trans, fintech specializující se na finanční produkty pro logistické společnosti, uzavřela partnerství s Allianz Trade, aby malým a středním podnikům v EU nabídla přístup k bezpečným řešením financování a ochranu před možnou ztrátou příjmů. 4Trans financovala 82 000 faktur v celkové výši přes 1,8 miliard korun, což představuje 350% meziroční nárůst.
  • Allwyn vstupuje na americký trh, převezme loterijní firmu Camelot LS Group
    Nadnárodní loterijní společnost Allwyn AG, která patří do skupiny KKCG českého podnikatele Karla Komárka, vstupuje na americký trh. S kanadským penzijním fondem Ontario Teachers' Pension Plan se dohodla, že od něj převezme firmu Camelot LS Group, která provozuje loterii v americkém státě Illinois.
  • Alpari: Barack Obama byl podruhé zvolen do prezidentského křesla
    Barack Obama byl podruhé zvolen do prezidentského křesla, ovšem obrovský americký fiskální útes vyvolává obavy, protože Kongres zůstává rozpolcený...
  • Alpari FS: Dopady pro euro, pokud vystoupí Řecko z eurozóny
    Třetí největší obchodník s měnami na světě komentuje pokles eura...
  • Alpari FS: Politické volby budou mít pro euro zásadní význam
    Vzhledem k současným a budoucím politickým změnám, které probíhají v eurozóně, se může politické...
  • Alpari - Týdenní přehled trhu
    Shrnutí: Čeká nás poměrně klidný týden, protože v eurozóně se zájem už nesoustředí na jednání o snížení řeckého dluhu...
  • Alpari: Týdenní přehled trhů a měnové zpravodajství
    Čeká nás poměrně klidný týden, protože mnohé hlavní ekonomiky už před blížícími se svátky začaly utlumovat svoji aktivitu. Pozornost zůstane nejvíce zaměřená na americký fiskální útes, do něhož zbývají už pouhé dva týdny. Jediná významnější zpráva z eurozóny má podobu důležitého německého indexu podnikatelského klimatu IFO. Jakmile se však do centra pozornosti dostanou údaje o inflaci, měnové politice, maloobchodních tržbách a běžném účtu platební bilance, které mají být zveřejněny ve Velké Británii, mohla by tato pozoruhodná data trh rozkývat. V Asii budou zatím hlavní stránky novin i nadále okupovat japonské volby a my budeme s očekáváním sledovat, jaký to bude mít dopad na politiku japonské centrální banky (BoJ). Ve čtvrtek se BoJ dostane bezprostřední příležitosti k reakci, protože na pořadu dne je prohlášení o měnové politice a úrokových sazbách.
  • Alpari: V eurozóně žádný pokrok do konce roku neočekáváme
    V předvečer amerických prezidentských voleb můžeme od akciových trhů očekávat utlumené obchodování...
  • Alphabet a AMD se sice snaží, technologický Nasdaq ale zisky neudržel
    Technologický Nasdaq Composite zahájil dnes čtvrtý den v řadě růstem, zisky se mu ale nedaří udržet. Hlavními tahouny jsou nicméně i nadále technologičtí giganti Alphabet a Adv Micro Device.
  • Alphabet má jeden business, který může mít hodnotu 50% společnosti, vysvětluje Jim Cramer
    Zakladatel Streets a Action Alerts PLUS portofolio manager Jim Crame si myslí, že oddělení Alphabet Waymo má hodnotu „pravděpodobně 50% společnosti.“
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

reklama
Swissquote Bank