Čtvrtek 18. duben 2024 02:16
reklama
CapXmaster
reklama
FTMO král
reklama
FTMO král
reklama
Fintokei ProTrader

Inflace opět překvapuje, tentokrát směrem nahoru

12.12.2022 11:33  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Inflace je koncem roku jako na houpačce. Zatímco v říjnu dokázala překvapit trh o zhruba 3pb, když se snížila z 18 % na 15,1 %, v listopadu se vydala opačným směrem a meziročně vzrostla na 16,2 % (očekávání trhu 15,8 %). Ještě rozkolísanější je meziměsíční pohled na vývoj cen, kdy v říjnu došlo k poklesu o 1,4 %, v listopadu pak k růstu o 1,2 % (očekávání trhu 0,8 %).

Důvodem překvapení v měsíčních statistikách inflace je mix vládních opatření snižující ceny energií a nadále pokračujícího proinflačního vývoje v některých významných položkách spotřebitelského koše, jako například potravin. Ty meziměsíčně zdražily o 1,8 % v souladu s naším odhadem. Ceny u čerpacích stanic dle očekávání také vzrostly, ale vlivem srovnávací základny se dostavila úleva meziročního tempa z 21,7 % na 14,5 %, ještě výrazněji než jsme očekávali (15,4 %). Proinflační překvapení se dostavilo u cen energií. K říjnovému působení zrušení poplatků za obnovitelné zdroje a úsporného tarifu jsme pro listopad zahrnuli snížení měsíčních záloh vlivem zohlednění cenového stropu. Dle metodické poznámky ČSÚ ale není jasné, zda či jak byl tento efekt zohledněn. V odhadu jsme počítali proto s pouze mírným nárůstem cen elektřiny a plynu do 5 % oproti říjnu. Realita ale ukazuje na mnohem razantnější vývoj u cen plynu (+14,1 % m/m), zatímco ceny elektřiny (+3,9 %) byly víceméně v souladu s prognózou. Svižné tempo cen zboží (+1,8 % m/m) indikuje nadále robustní jádrovou inflaci. Ta dle propočtů ČSÚ meziměsíčně vzrostla o 0,5 %, směrem dolů ji stlačily sezónní vlivy.

Výsledek inflace je jestřábím signálem. Především pak informace ČSÚ, že bez vlivu vládních opatření by inflace meziročně dosáhla 19,8 % namísto 16,2 %. Na druhé straně ale vysoká inflace snižuje kupní sílu domácností a data o spotřebitelských výdajích již ukazují na klesající poptávku. Bankovní rada ČNB tak podle nás vyhodnotí aktuální výši sazeb jako dostatečně restriktivní. Na trhu ale výsledek inflace zmírnil sázky na snižování sazeb již na přelomu 1Q/2Q23. Koruna setrvala víceméně stabilní, když se drží u 24,30 EUR/CZK.

Naši prognózu inflace jsme nedávno revidovali pro letošek z 16,3 % na 14,9 %. S dnešním výsledkem se jako pravděpodobnější ukazuje 15,1 %. Další proinflační impulz ze strany energií očekáváme v lednu, kdy dojde přenastavení ceníků pro nový rok. Přestane platit úsporný tarif a ceny elektřiny a plynu se budou přibližovat vládou nastavenému cenovému stropu. Vyšší v naší prognóze setrvávají i ceny potravin. Naopak zpomalující domácí i globální ekonomika bude působit ve směru klesající inflace.

Tým ekonomického výzkumu Raiffeisenbank a.s.

Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Inflace nekončí…
    Příběh vysoké inflace v Česku nekončí. Poslední údaje za květen ukazují spíše opak. Meziroční zdražení průměrného spotřebního koše dosáhlo hodnoty šestnáct procent a překonalo tak i očekávání ČNB, která vyhlížela inflaci patnáctiprocentní. „Před novou bankovní radou bude stát nelehký úkol. Pokud sazby přestanou zvyšovat, je možné, že inflace nadále poroste. Pokud by ve zvyšování pokračovali, je možné, že dostanou českou ekonomiku do recese. Přejme jim šťastnou ruku v rozhodování o naší budoucnosti,“ říká ve svém komentáři Jan Macek, produktový manažer společnosti Fincentrum & Swiss Life Select.
  • Inflace nesměle brzdí
    Spotřebitelské ceny v ČR srpnu oproti červenci stagnovaly a meziroční míra inflace zpomalila na 3,3 % z předchozího tempa 3,4 %. To bylo prakticky plně v souladu s očekáváním trhu i naším odhadem.
  • Inflace nezadržitelně roste, proti Powellovi stojí Rusnok. Dle něho se nejedná o přechodný jev
    Během dvoudenního vystoupení šéfa Fedu Jeroma Powella před Kongresem zaznělo, že finanční instituce ve spojených státech jsou dobře kapitalizované. Inflace, která se dostala vysoko nad inflační cíl centrální banky, v současnosti není podle Powella vázána na obvykle faktory, jako je napjatý trh práce či přehřátá ekonomika. Tento typ inflace je v historii jedinečný a podle centrálního bankéře bude pro Fed výzvou reagovat na tuto inflaci. Proto bude centrální americká banka i nadále pokračovat s hodnocením rizik, které ovlivňují inflaci. Powell také zopakoval, že se stále domnívá, že vysoká inflace je pouze přechodným jevem a že postupně bude docházet k jejímu poklesu.
  • Inflace – nový vývoj. Dolar ustoupil.
    Inflace v USA nepřestává udivovat. Soudě podle posledních údajů růst nejen nezpomaluje, ale zesiluje. To znamená jediné – Federální rezervní systém bude pokračovat v agresivních měnových krocích. Na listopadovém zasedání jednoznačně dojde k dalšímu výraznému kroku, kdy centrální banka zvýší sazbu.
  • Inflace opět mírně zvolnila
    Spotřebitelské ceny v únoru dále zbrzdily o jednu desetinu procentního bodu z 2,2 % na 2,1 % meziročně a skončily tak mírně pod tržním očekáváním (2,2 %) a naším odhadem (2,3 %). Inflace sice pokračuje ve zpomalování, a to již 7. měsíc v řadě, ale nadále velmi pomalu. V meziměsíčním vyjádření se dostavilo očekáváné zdražení spotřebitelských cen, které bylo ovšem oproti lednu slabší (o 0,2 %) než se očekávalo (o 0,3 %).
  • Inflace opět předčila očekávání, když zrychlila na 16 %
    Spotřebitelské ceny v ČR nadále rychle rostou. V květnu se v meziměsíčním vyjádření zvedly v průměru o 1,8 %, tedy stejně jako v dubnu. Po sezonním očištěním jejich meziměsíční růst mírně zvolnil, z 1,8 % na 1,6 %, i tak však zůstává výrazný. Silné inflační tlaky tak v české ekonomice zatím rozhodně nepolevují. Meziroční inflace tak dále zrychlila, z dubnových 14,2 % na 16,0 % v květnu. To bylo více než se čekalo. Naše prognóza a tržní konsensus činily shodných 15,5 %, ČNB pak očekávala 14,9 %.
  • Inflace opět předčila očekávání, když zrychlila na 16 %
    Spotřebitelské ceny v ČR nadále rychle rostou. V květnu se v meziměsíčním vyjádření zvedly v průměru o 1,8 %, tedy stejně jako v dubnu. Po sezonním očištění jejich meziměsíční růst mírně zvolnil, z 1,8 % na 1,6 %, i přesto však zůstává výrazný. Silné inflační tlaky tak v české ekonomice zatím rozhodně nepolevují. Meziroční inflace ve výsledku dále zrychlila, z dubnových 14,2 % na 16,0 % v květnu. To bylo více než se čekalo. Naše prognóza a tržní konsensus činily shodných 15,5 %, ČNB pak očekávala 14,9 %.
  • Inflace opět překonala očekávání
    Inflace v květnu opět překvapila vyšším číslem jak nás, tak trh a také centrální banku. Meziměsíční nárůst o 1,8 dostal meziroční dynamiku na 16 % - to je více než půl procentního bodu nad naším odhadem a více než procentní bod nad poslední prognózou ČNB.
  • Inflace opět překvapila výraznějším růstem
    Spotřebitelské ceny v ČR v dubnu rostly meziměsíčně v průměru o 1,8 %, tedy obdobně rychlým tempem jako v březnu (1,7 %). Stejných hodnot dosahovala meziměsíční dynamika v obou zmíněných měsících i po sezonním očištění. Ve srovnání s tržním konsensem ve výši 0,9 % se jedná o výrazné překvapení. Stejné platí i pro naši prognózu, která byla v souladu s konsensem trhu.
  • Inflace opět překvapila výraznějším růstem
    Spotřebitelské ceny v ČR v dubnu rostly meziměsíčně v průměru o 1,8 procenta, tedy obdobně rychlým tempem jako v březnu (1,7 procenta). Stejných hodnot dosahovala meziměsíční dynamika v obou zmíněných měsících i po sezonním očištění. Ve srovnání s tržním konsensem ve výši 0,9 procenta se jedná o výrazné překvapení.
  • Inflace opět výrazně vzrostla na úroveň 17,2 procenta
    „Přestože lidé omezují svou spotřebu, růst cen dál zrychluje. Tento vývoj pravděpodobně vyvolá recesi v české ekonomice, která nakonec povede ke zkrocení domácích inflačních tlaků. Dovážená inflace ze zahraničí, která má zdroj především ve vysokých cenách energetických a zemědělských komodit, nás však může trápit po delší dobu,“ říká hlavní ekonom BHS Štěpán Křeček.
  • Inflace opět zamířila nahoru
    Květnová inflace překvapila nás i centrální banku zrychlením na 2,9 %. To společně s výraznou mzdovou dynamikou zapadlo do naší skládanky, že ČNB v letošním roce zvýší úrokové sazby ještě jednou. V následujících měsících však bude inflace vlivem vysoké statistické základny své tempo zvolňovat a začne se přibližovat cíli ČNB.
  • Inflace ožebračuje Čechy. Lidé s výpadky příjmů mohou skončit pod mostem
    „Ceny v České republice rostou výrazně rychleji než v ostatních státech Evropské unie. Podstatné části českých domácností se však kvůli koronavirové krizi snižují příjmy. To povede k rozsáhlému poklesu životní úrovně v naší zemi,“ varuje hlavní ekonom BHS Štěpán Křeček.
  • Inflace podle očekávání zvolnila
    Ceny v souladu s naším očekáváním v listopadu meziměsíčně vzrostly jen kosmeticky (+0,1 %), což vedlo ke zvolnění meziroční dynamiky inflace z 8,5 % na 7,3 %. Při pohledu do struktury inflace nás překvapil rychlejší nárůst cen elektrické energie (+1,6 %), který je pravděpodobně dán koncem delších fixací u některých klientů (k velkým změnám tarifů v listopadu totiž nedocházelo). Na druhou stranu o něco výrazněji meziměsíčně zlevnily ceny potravin a nealkoholických nápojů (-0,4 %).
  • Inflace podle očekávání zvolnila
    Ceny v souladu s naším očekáváním v listopadu meziměsíčně vzrostly jen kosmeticky (+0,1 % meziměsíčně), což vedlo ke zvolnění meziroční dynamiky inflace z 8,5 % na 7,3 %. Při pohledu do struktury inflace nás překvapil rychlejší nárůst cen elektrické energie (+1,6 %), který je pravděpodobně dán koncem delších fixací u některých klientů (k velkým změnám tarifů v listopadu nedocházelo). Na druhou stranu o něco výrazněji meziměsíčně zlevnily ceny potravin a nealkoholických nápojů (-0,4 %). Vývoj je však značně nerovnoměrný - zlevňující maso a vejce versus zdražující zelenina a sýry. A o něco výrazněji také poklesly ceny pohonných hmot (-3,4 % meziměsíčně).
  • Inflace po dlouhé době překvapuje nižším než očekávaným tempem
    V posledních měsících jsme si zvykli spíše na vyšší než odhadovanou inflaci, červencová statistika ale ukazuje opak. Namísto meziročního tempa o 17,9 % (medián tržního odhadu) a 18,8 % (odhad ČNB), inflace dosáhla jen 17,5 %. V červnu dosahovala 17,2 %.
  • Inflace pokořila 6 %, nebýt odpuštěné DPH, byla by 7 %
    Inflace v listopadu vzrostla v souladu s očekáváním trhu, ale výrazně nad prognózu České národní banky. Tahounem cen byly paliva a potraviny, zatímco náklady za bydlení klesaly kvůli odpuštění plateb DPH. Nebýt toho, byla by inflace u 7 % y/y. V prosinci čekáme zvýšení reposazby ČNB na 3,25 % a v únoru na 3,75 %.
  • Inflace pokoří 6 % a ČNB brzy zvýší úrokové sazby nad 3 %
    Inflace v říjnu opět vzrostla nad očekávání většiny analytiků i České národní banky. Hlavním tahounem jsou náklady na bydlení. Meziroční jádrová inflace vzrostla nad 6 %. V prosinci čekáme zvýšení reposazby ČNB na 3,25 %.
  • Inflace pokračuje v ústupu
    Spotřebitelské ceny v ČR se v září oproti srpnu snížily o 0,6 %, což bylo dvakrát rychleji, než čekal trh i než kolik ukazoval náš odhad. Meziroční míra inflace zpomalila na 3,2 % z předchozího tempa 3,3 %.
  • Inflace pokračuje v ústupu, zdražil tabák a potraviny
    Spotřebitelské ceny v květnu oproti dubnu vzrostly v průměru o 0,4 %. Meziroční růst cen zpomalil na 2,9 % z předchozího tempa 3,2 %. To bylo 30 bp nad očekáváním trhu i prognózou ČNB. My jsme počítali se zpomalením na 2,7 %.
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

reklama
FTMO král