Čtvrtek 18. duben 2024 09:07
reklama
Purple Ebook: Svíčkové a cenové formace
reklama
Fintokei SwiftTrader
reklama
FTMO král
reklama
FTMO férovost

Graf dne - CHNComp (07.12.2022)

07.12.2022 10:18  Autor: XTB  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Čínská národní zdravotní komise dnes oznámila výrazné zmírnění omezení proti covidu v zemi, a to včetně některých opatření, která byla v platnosti po dlouhou dobu od vypuknutí pandemie. Asymptomatickým pacientům i pacientům s mírnými příznaky bude nyní umožněna domácí karanténa namísto přesunu do centralizovaných karanténních táborů. Negativní testy na Covid již nebudou vyžadovány pro cesty napříč zemí, stejně jako na většině veřejných míst. Omezení pohybu v zónách bez vysokého rizika budou odstraněna, zatímco čínské úřady budou přesnější v tom, co je vysoce riziková zóna (spíše než zavírat celé komunity). Jde o významný posun od přísné politiky nulového covidu, která byla v Číně až dosud uplatňována, a znamení, že ekonomické škody plynoucí z těchto politik, stejně jako jimi vyvolané sociální nepokoje, představují riziko pro Komunistickou stranu Číny.

Omezení politiky nulového covidu však nebylo úplnou novinkou, takže se část obchodníků rozhodla k vybírání zisků. Čínské indexy, jako je CHNComp, reagovaly pozitivně, nicméně zisky dlouho nevydržely a index nakonec dostal do negativního teritoria.

Když se podíváme na graf CHNComp v intervalu D1, můžeme vidět, že index dnes testoval úroveň 200 období klouzavého průměru (fialová čára), ale nepodařilo se mu prolomit výše. Index začal po neúspěšném testu klesat a nyní se obchoduje téměř 5 % pod denním maximem! Stále však existuje určitý prostor pro prohlubování poklesů, dokud nebude dosaženo důležité úrovně podpory. První takovou úroveň lze nalézt na hladině 23,6% retracementu nedávného vzestupného impulsu (6 350 bodů), zatímco druhou, a mnohem důležitější, vidíme na spodní hranici lokální tržní geometrie (6 175 bodů).

Zdroj: xStation5

Tento materiál je marketingovou komunikací ve smyslu čl. 24 odst. 3 směrnice Evropského parlamentu a Rady 2014/65/EU ze dne 15. května 2014 o trzích finančních nástrojů, kterou se mění směrnice 2002/92/ES a směrnice 2011/61/EU (MiFID II). Marketingová komunikace není investiční doporučení ani informace doporučující či navrhující investiční strategii ve smyslu nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU) č. 596/2014 ze dne 16. dubna 2014 o zneužívání trhu (nařízení o zneužívání trhu) a o zrušení směrnice Evropského parlamentu a Rady 2003/6/ES a směrnic Komise 2003/124/ES, 2003/125/ES a 2004/72/ES a nařízení Komise v přenesené pravomoci (EU) 2016/958 ze dne 9. března 2016, kterým se doplňuje nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU) č. 596/2014, pokud jde o regulační technické normy pro technická ujednání pro objektivní předkládání investičních doporučení nebo jiných informací doporučujících nebo navrhujících investiční strategie a pro zveřejnění konkrétních zájmů nebo náznaků střetu zájmů nebo jakékoli jiné rady, a to i v oblasti investičního poradenství, ve smyslu zákona č. 256/2004 Sb., o podnikání na kapitálovém trhu. Marketingová komunikace je připravena s nejvyšší pečlivostí, objektivitou, prezentuje fakta známé autorovi k datu přípravy a neobsahuje žádné hodnotící prvky. Marketingová komunikace je připravena bez zohlednění potřeb klienta, jeho individuální finanční situace a nijak nepředstavuje investiční strategii. Marketingová komunikace nepředstavuje nabídku k prodeji, nabídku, předplatné, výzvu na nákup, reklamu nebo propagaci jakýchkoliv finančních nástrojů. Společnost XTB S.A. organizační složka nenese odpovědnost za jakékoli jednání nebo opomenutí klienta, zejména za získání nebo zcizení finančních nástrojů, na základě informací obsažených v této marketingové komunikaci. V případě, že marketingová komunikace obsahuje jakékoli informace o jakýchkoli výsledcích týkajících se finančních nástrojů v nich uvedených, nepředstavují žádnou záruku ani předpověď ohledně budoucích výsledků. Minulá výkonnost nemusí nutně vypovídat o budoucích výsledcích a každá osoba jednající na základě těchto informací tak činí zcela na vlastní riziko.

Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Graf dne - CHN.cash (13.03.2024)
    Čínský akciový trh zažívá v posledních týdnech pozoruhodné oživení. Po období bojů vzrostly klíčové benchmarky, jako je technologický index Hang Seng a index ChiNext, ze svých minim o téměř 20 %, což signalizuje možný posun od dlouhodobého prodejního tlaku. Za tímto oživením stojí lepší nálada, zvýšený příliv zahraničního kapitálu a vyšší zisky, což naznačuje možné ukončení klesajícího trendu na trhu. Obrat na trhu je patrný zejména v sektorech technologií a obnovitelných zdrojů, což odráží pozitivní změnu oproti předchozímu nedostatečnému výkonu čínských akcií. Investoři, včetně institucionálních, jako jsou Abrdn plc a M&G Investment Management, jsou stále optimističtější a považují to za známku toho, že trh dosáhl svého dna.
  • Graf dne - CHN.cash(13.10.2023) 📌
    V pátek zveřejněné čínské ekonomické ukazatele odhalily přetrvávající deflační tlaky, a to i přes určité známky stabilizace druhé největší světové ekonomiky. Národní statistický úřad oznámil, že index spotřebitelských cen (CPI) za září zůstal oproti předchozímu roku beze změny a nedosáhl očekávaného růstu o 0,2 %. Tento stabilní index spotřebitelských cen následuje po mírném nárůstu o 0,1 % v srpnu. Na druhé straně index cen výrobců (PPI) zaznamenal meziroční pokles o 2,5 %, což je o něco více než očekávaný pokles o 2,4 %, ale znamená to nejtěsnější pokles od března. Za zmínku stojí, že ceny potravin, které jsou významnou složkou čínského CPI, v září meziročně klesly o 3,2 %, přičemž ceny vepřového masa, které je základem čínského jídelníčku, se propadly o 22 %. Tyto údaje podtrhují problémy, kterým Čína čelí při svém hospodářském oživení, zejména v souvislosti s pokračujícím zpomalením v sektoru nemovitostí, které má dopad na důvěru spotřebitelů a poptávku domácností.
  • Graf dne - CHN.cash (15.11.2023)
    Indexy na evropském trhu prodlužují vzestupnou vlnu ze včerejší seance v USA a dřívější asijské seance, které dominovaly zisky čínských indexů. Index Hang Seng zaznamenal téměř 3,2% nárůst v reakci na všeobecné zlepšení rizikového sentimentu, vyhlídky na ekonomický stimul, jak včera informoval Bloomberg, a zveřejnění důležitých makrodat z čínské ekonomiky. V centru pozornosti trhu byly vyšší maloobchodní tržby z Číny, které signalizovaly silnější spotřebitele, než se očekávalo (7,6 % r/r růst).
  • Graf dne - CHN.cash (18.09.2023)
    Dnes jsme svědky silného poklesu čínských indexů, přičemž CHN.cash již poklesl téměř o 1 %. Makrodata se ukázala slabší než prognóza. Vývoz zboží, bez ropy, z největšího světového námořního přístavu v Singapuru klesl o 3,8 % m/m, ve srovnání s očekávaným růstem 4,2 % a předchozím poklesem o 3,2 %. Je tedy vidět, že období slabosti v některých opatřeních se prodlužuje a Říše středu – která se silně spoléhá na poptávku ze západních zemí, především USA – může nakonec výrazně ztratit, pokud domácí poptávka z rozvinutých ekonomik klesne, např. důsledkem recese. Skutečnost, že z Číny měsíc co měsíc odešlo mnohem méně komodit, může signalizovat jakousi širší slabost. Důležitou otázkou zůstává dopad klesajícího čínského trhu na portfolia globálních správců fondů, protože oslabení čínské ekonomiky se odehrává v určité izolaci od zbytku „rozvíjejících se trhů“.
  • Graf dne - CHN.cash (22.01.2024)
    Čínské indexy zaznamenaly další vlnu poklesů, přičemž benchmark CHN.cash se obchodoval o 3,3 % níže. Benchmark se přiblížil k panickému dnu z roku 2022 na úrovni 5000 bodů, které bylo dříve zaznamenáno v roce 2009. Stahování akcií kótovaných v Hongkongu posunulo diskont vůči indexu pevninské Číny na nejvyšší úroveň za posledních patnáct let. Investoři se obávají, že je to známka kapitulace zahraničního investičního kapitálu, který v průběhu let proudil do společností, kótovaných v Hongkongu. Čínská lidová banka (PBoC) opět ponechala krátkodobé a dlouhodobé úrokové sazby beze změny na úrovni 3,45 %, resp. 4,25 %. Investoři vnímali rozhodnutí PBoC jako zklamání, protože čínská ekonomika se potýká s řadou problémů včetně deflace, která by podle analytiků agentury Bloomberg mohla trvat až do poloviny roku 2024.
  • Graf dne - CHN.cash (22.03.2024)
    Během poslední asijsko-pacifické seance tohoto týdne se v regionu nejvíce nedařilo čínským akciím. Futures na HSCEI (CHN.cash) dnes v jednu chvíli klesaly až o 2,5 % a prolomily nejnižší úroveň za posledních 10 dní. Zdá se, že zotavovacímu pohybu na čínských akciích, který byl zahájen na konci ledna 2024, dochází dech.
  • Graf dne: CHN.cash (24.01.2024)
    Oživení čínských indexů pokračuje i dnes, přičemž čínský CHN.Cash aktuálně posiluje o téměř 2 % na mezidenní bázi. Růsty jsou především výsledkem odeznění nedávných dynamických poklesů a komentářů čínského establishmentu, který oznámil, že na podporu současné obtížné situace na akciovém trhu hodlá použít přibližně 300 miliard dolarů ze zahraničních účtů státem kontrolovaných kótovaných společností. Kromě toho se očekává, že Čína využije k nákupu silně oslabených akcií také domácí prostředky.
  • Graf dne - CHN.cash (28.08.2023)
    Během dnešní asijsko-pacifické seance se dařilo především čínským akciím, což mělo dobrý důvod. Čínské úřady o víkendu oznámily řadu opatření, jejichž cílem bylo podpořit domácí akciové trhy. Mezi tato opatření patří např:
  • Graf dne - CHN.cash (29.08.2023)
    Rally čínských indexů byla v posledních dnech jedním z hlavních témat na trzích. I když je z velké části založena na očekáváních a naději (skutečné zlepšení na makroúrovni nenastalo). Investoři však postupně nabývají přesvědčení, že Peking bude dostatečně rozhodný, aby trh stimuloval. Snížení daně z obchodování s akciemi o 50 %, nové retailové fondy, uvolnění pravidel pro povinné bezpečnostní vklady a deklarovaná podpora realitního trhu poněkud zmírnily obavy trhu, i když dluhopisy stále ztrácejí a výnosy rostou, což staví makrosituaci do pozice stále velmi nejisté.
  • Graf dne: CHNComp (03.08.2022)
    Čínské akciové trhy se již téměř rok a půl obchodují níže. Index CHNComp klesl o 45 % ze svého maxima z února 2021 a nedávná price action nevěstí nic dobrého pro kupce. Krátká korekce směrem nahoru na CHNComp byla zastavena zónou rezistence 7875 bodů na konci června a index pokračoval v poklesu. Cena se dostala pod krátkodobou vzestupnou trendovou linii v důsledku nárůstu čínsko-amerického napětí ohledně Tchaj-wanu. Index později dosáhl krátkodobého supportu v oblasti 6 650 bodů a zda se mu podaří prorazit pod, se teprve uvidí. Pokud prolomí pod touto oblast, může následovat sestupný pohyb směrem k dolní hranici dlouhodobého sestupného kanálu (aktuálně v oblasti 5 900 bodů).
  • Graf dne: CHNComp (08.02.2022)
    Čínské akcie byly v průběhu dnešní seance pod tlakem. Obchodníci se bojí, že USA mohou rozšířit seznam společností, které budou podléhat kontrole exportu. Americké ministerstvo obchodu nově určilo 33 čínských firem, do kterých budou americké společnosti moci exportovat své produkty pouze po dodatečném schválení. Výsledkem nových pravidel byl pokles indexu CHNComp o více než 1,5 % během dnešní seance. Cena indexu se blíží 50 SMA (zelená čára). Pokud dojde k průrazu na nižší úrovně, tak pokles může dále akcelerovat až k hlavnímu supportu na 8 000 bodech. Tam se nachází spodní limita 1:1 struktury. Pokud naopak býci převezmou kontrolu, tak můžeme čekat rostoucí impuls ke klesající trendové čáře.
  • Graf dne: CHNComp (08.06.2022)
    HSCEI (CHNComp) dnes vzrostl o 2,5 % a byl jedním z nejvýkonnějších indexů během asijské seance. Index těží z lepšího sentimentu vůči čínským technologickým společnostem, protože úřady v zemi zmírňují represe vůči tomuto sektoru. Média uvádějí, že čínští regulátoři schvalují nové videohry po dlouhé pauze, nebo že chtějí ukončit vyšetřování ve společnosti Didi Global, která podporuje čínské technologie.
  • Graf dne - CHNComp (08.08.2022)
    Čínský index CHNComp zůstává pod tlakem navzdory skutečnosti, že nedávno zveřejněná data z druhé největší světové ekonomiky byla pozitivní. Nicméně činské akcie mohou zůstat pod tlakem tak dlouho, dokud nebude uvolněno napjetí ve vztahu k Taiwanu. Investoři zůstali v útlumu i po zveřejnění amerických NFP dat, která dala prostor americkému Fedu k dalším jestřábím krokům. Vliv na rozhodnutí americké centrální banky však bude mít i inflace, jejiž míru se dozvíme v tomto týdnu. Nedávná korekce směrem nahoru byla zsatavena kolem 7 190 bodů a index se znovu prolomil pod vzestupnou linii. Index následně dosáhl krátkodobé podpory na 6 650 bodech. Pokud by došlo k prolomení níže, sestupný trend může pokračovat ke spodní úrovni formace klínu (nyní kolem 6 000 bodů).
  • Graf dne: CHNComp (15.08.2022)
    Čínské akcie dostaly během dnešní seance zásah po zveřejnění dalšího setu slabých ekonomických dat. Údaje o průmyslové výrobě a maloobchodních tržbách zklamaly, což vyvolalo další obavy z globálního ekonomického zpomalení. Čínská lidová banka (PBoC) nečekaně poprvé od ledna snížila klíčovou úrokovou sazbu, aby oživila poptávku po úvěrech na podporu ekonomiky zasažené pandemií COVID. Z technického hlediska byla korekce směrem vzhůru zastavena kolem úrovně 7190 bodů. Index následně opět klesl a prorazil zpět pod rostoucí trendovou čáru. Index později dosáhl krátkodobého supportu v oblasti 6 650 bodů. Pokud by došlo k prolomení na nižší úrovně, může následovat pohyb dolů směrem k dolní limitě formace klínu (aktuálně v oblasti 6 000 bodů).
  • Graf dne: CHNComp (15.09.2021)
    Zatímco akcie v Evropě i v USA se vzpamatovaly ze ztrát z minulého týdne, tak indexy v Číně pokračují ve slabých výkonech. Čínský index CHNComp opět klesl v reakci na zveřejnění horších makrodat za srpen.
  • Graf dne: CHNComp (16.09.2022)
    Během noci byly zveřejněny měsíční údaje o ekonomické aktivitě z Číny za srpen. Průmyslová výroba, maloobchodní tržby a městské investice překonaly očekávání trhu. Výrazný nárůst zaznamenaly zejména údaje o maloobchodních tržbách, které meziročně vzrostly o 5,4 % oproti očekávání růstu o 3,9 %. Zazněly však některé znepokojivé poznámky od čínského Národního statistického úřadu (NBS). Konkrétně NBS uvedla, že poptávka se zotavuje pomaleji než nabídka a že čínská ekonomika bude v roce 2022 čelit větším výzvám než v roce 2020, kdy globální ekonomika trpěla pandemií. To by však nemělo být překvapením, protože v roce 2022 bude v Číně více lockdownů souvisejících s Covidem, než bylo v roce 2020. NBS nicméně očekává, že čínská ekonomika zůstane stále v režimu oživení po celý letošní rok.
  • Graf dne: CHNComp (17.01.2022)
    První seance nového týdne byla pro investory v Číně docela rušná. Byla zveřejněna data měsíční aktivity za prosinec a výsledek HDP za Q4 2021. Navíc čínská centrální banka snížila 7 denní sazbu pro reverzní repo operace a střednědobou zápůjční sazbu o 10 bps na v pořadí 2,1 % a 2,85 %.
  • Graf dne: CHNComp (17.01.2023)
    Dnes byl zveřejněn očekávaný balíček čínských dat. Údaje se ukázaly být lepší, než se očekávalo, přičemž údaje o aktivitě za prosinec, stejně jako za čtvrté čtvrtletí a za celý rok 2022 překonaly odhady.
  • Graf dne - CHNComp (17.04.2023)
    Asijsko-pacifické indexy během první obchodní seance nového týdne posílily. Nejlépe si vedly čínské indexy: CHNComp posílil o více než 3 % a CH50cash přidal 2,4 %. Dařilo se také hongkongským akciím, když HKComp přidal přes 2 %. Za ziskem indexů nestály žádné konkrétní zprávy. O víkendu však byly v Číně zveřejněny údaje o cenách nových domů za březen. Zatímco na roční bázi byly ceny meziročně nižší o 0,8 %, meziměsíční údaje ukázaly 0,5% nárůst, Jednalo se o třetí měsíční nárůst v řadě a nejrychlejší tempo růstu cen za posledních 21 měsíců. To by mohlo naznačovat, že poptávka a celková situace na čínském trhu nemovitostí se možná zlepšuje.
  • Graf dne: CHNComp (24.10.2022)
    Čínské indexy jsou dnes pod tlakem. Výprodej je vysvětlován jako reakce na sjezd Komunistické strany Číny, na kterém si prezident Xi zajistil třetí pětileté funkční období a posílil svou moc. Během kongresu nebyly oznámeny žádné zásadní změny hospodářské a sociální politiky, což vyslalo silný signál, že současná politika bude pokračovat. To zahrnuje přístup k technologickým společnostem, což znamená, že technologický zásah bude v Číně pravděpodobně pokračovat. Zveřejnění opožděných údajů o HDP ve 3. čtvrtletí a zářijových údajů o aktivitě, které se ukázaly být lepší, než se očekávalo, vedlo pouze ke krátké úlevě. Index Hang Sech Tech dnes klesl o více než 10 %. Široké tržní indexy, jako Hang Senf a HSCEI (CHNComp) si vedly lépe, ale také zaznamenaly významný propad. Hang Seng klesl o více než 6 %, zatímco HSCEI se v tento den obchoduje o 8 % níže. CHNComp klesl pod krátkodoý support v oblasti 5 400 bodů a pokračoval v poklesu. Dvě úrovně, které je třeba na grafu sledovat pro případ, že by se poklesy nadále prohlubovaly, jsou psychologická oblast 5 000 bodů a 161,8% vnější návrat březnové korekce směrem nahoru (4 930 bodů).
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

reklama
Purple trading AI