Pátek 29. březen 2024 11:57
reklama
Purple trading AI
reklama
CapXmaster srovnani
reklama
Fintokei ProTrader
reklama
Dukascopy new

AUD po zasedání RBA roste

06.12.2022 12:02  Autor: XTB  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

RBA rozhodla dnes ráno o úrokové sazbě. Centrální banka zvýšila sazby na 3,1 % z 2,85 %, čímž posílila australský dolar na devizovém trhu.

Přestože rada naznačila, že může úrokové sazby dále zvyšovat, lze zaznamenat první známky poklesu. Komentáře bankéřů naznačovaly, že konkrétní akce nejsou předem určeny, což naznačuje, že roste šance ukončení utahování. Situace na trhu práce se v tomto ohledu jeví jako zvláště důležitá. Centrální banka znovu potvrdila svou prognózu, že inflace dosáhne ve 4. čtvrtletí maxima poblíž 8 %, protože globální nabídkové tlaky slábnou, ceny komodit klesají a poptávka zpomaluje. Komentáře v prohlášení RBA týkající se nedávného poklesu pracovních míst a očekávaného zpomalení výdajů domácností naznačují, že pravděpodobnost dalšího zpřísnění klesá.

Tržní ocenění se v posledních týdnech výrazně snížilo, ale stále ukazuje na vrchol poblíž 3,6 %. Zdroj: Bloomberg

AUD je jednou z nejvýkonnějších měn G10 na devizovém trhu. Zdroj: xStation 5

Tento materiál je marketingovou komunikací ve smyslu čl. 24 odst. 3 směrnice Evropského parlamentu a Rady 2014/65/EU ze dne 15. května 2014 o trzích finančních nástrojů, kterou se mění směrnice 2002/92/ES a směrnice 2011/61/EU (MiFID II). Marketingová komunikace není investiční doporučení ani informace doporučující či navrhující investiční strategii ve smyslu nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU) č. 596/2014 ze dne 16. dubna 2014 o zneužívání trhu (nařízení o zneužívání trhu) a o zrušení směrnice Evropského parlamentu a Rady 2003/6/ES a směrnic Komise 2003/124/ES, 2003/125/ES a 2004/72/ES a nařízení Komise v přenesené pravomoci (EU) 2016/958 ze dne 9. března 2016, kterým se doplňuje nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU) č. 596/2014, pokud jde o regulační technické normy pro technická ujednání pro objektivní předkládání investičních doporučení nebo jiných informací doporučujících nebo navrhujících investiční strategie a pro zveřejnění konkrétních zájmů nebo náznaků střetu zájmů nebo jakékoli jiné rady, a to i v oblasti investičního poradenství, ve smyslu zákona č. 256/2004 Sb., o podnikání na kapitálovém trhu. Marketingová komunikace je připravena s nejvyšší pečlivostí, objektivitou, prezentuje fakta známé autorovi k datu přípravy a neobsahuje žádné hodnotící prvky. Marketingová komunikace je připravena bez zohlednění potřeb klienta, jeho individuální finanční situace a nijak nepředstavuje investiční strategii. Marketingová komunikace nepředstavuje nabídku k prodeji, nabídku, předplatné, výzvu na nákup, reklamu nebo propagaci jakýchkoliv finančních nástrojů. Společnost XTB S.A. organizační složka nenese odpovědnost za jakékoli jednání nebo opomenutí klienta, zejména za získání nebo zcizení finančních nástrojů, na základě informací obsažených v této marketingové komunikaci. V případě, že marketingová komunikace obsahuje jakékoli informace o jakýchkoli výsledcích týkajících se finančních nástrojů v nich uvedených, nepředstavují žádnou záruku ani předpověď ohledně budoucích výsledků. Minulá výkonnost nemusí nutně vypovídat o budoucích výsledcích a každá osoba jednající na základě těchto informací tak činí zcela na vlastní riziko.

Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • AUD/NZD. Nečekaná "odhalení" guvernéra RBA a novozélandské non-farm údaje
    Nový Zéland zveřejnil své klíčové údaje o trhu práce během středeční asijské seance. Zveřejněné údaje se ukázaly být kontroverzní, takže účastníci trhu na ně reagovali různě. Například obchodníci na páru NZD/USD reagovali pozitivně, i když byl růst páru omezený. Křížový pár AUD/NZD mezitím vzrostl: novozélandský dolar byl po zveřejnění pod tlakem a australský dolar získal určitou podporu od guvernéra RBA Philipa Lowea, který nečekaně připustil pravděpodobnost zvýšení úrokových sazeb během letošního roku. V důsledku toho křížový pár vzrostl na úroveň rezistence 1,0750 (horní linie ukazatele Bollinger Bands na denním grafu).
  • AUD/NZD. Novozélandský dolar je nebezpečný soupeř
    Australský dolar minulý týden v reakci na zveřejněné údaje o australském trhu práce posílil o 150 bodů. Zpráva překonala veškerá očekávání odborníků a odrážela oživení australské ekonomiky. Míra nezaměstnanosti v zemi klesla na 4,2 % a počet zaměstnaných vzrostl téměř o 65 000. Obě složky byly v zelených číslech. Australský dolar nezklamala ani inflace. Index spotřebitelských cen v Austrálii vyskočil na 1,3 % ve čtvrtletním vyjádření při předpokládaném růstu o 1,0 % a předchozí hodnotě 0,8 % a na 3,5 % v ročním vyjádření při předpokládaném růstu o 3,2 % a předchozí hodnotě 3,0 %. Index jádrové inflace (vypočítaný zkrácenou metodou průměru) vzrostl na 1,0 % mezičtvrtletně a 2,6 % meziročně, což je nejlepší výsledek od roku 2008.
  • AUD/NZD Pokračování silného uptrendu
    Kvůli odlišným měnovým politikám RBNZ a RBA vytvořil AUD/NZD silný uptrendový průlom nad konjunkcí M H3. Technicky, pokud se cena vrátí na 1,0750-75, měli bychom vidět další odskok na 1,0876. Nicméně, další uzavření nad 1,0876 by mělo pokračovat směrem k 1.0926 a 1.0944. Kolem 1.0950 bychom mohli vidět, že přicházejí krátkodobý prodejci, protože M H5 je nejsilnější měsíční odpor. Do té doby je možnost nakupovat
  • AUDNZD prolomil důležitý support, akcie pokračují v bočním trendu
    Musíme se opakovat, ale za posledních pár týdnů prostě nejde jinak .Finanční trhy zůstávají i dnes v absolutním klidu ...
  • AUDNZD sa odrazil od rezistencie okolo 1,075 (TA, D1)
    Rastúci trend na AUDNZD z posledných dní narazil na rezistenciu okolo 1,075. Táto rezistencia sa sformovala v letných mesiacoch, kedy sa cez ňu pár nedokázal dvakrát prebiť. Zaujímavé sú z krátkodobého pohľadu aj ďalšie technické formácie – zospodu podporuje pár úroveň 38,2% (okolo úrovne 1,065) Fibonacciho ústupu, cez ktorú sa nadol pár nedokáže dostať už zhruba týždeň a navyše je prítomná aj spodná hranica rastúceho kanála:
  • AUD/NZD stojí před rezistencí; přehled zpráv z Číny, Austrálie a Nového Zélandu
    Čínská obchodní bilance se ve středu dočkala překvapivého nárůstu importu i exportu. Čísla jsou dokonce natolik j...
  • AUD po datech z Číny testuje předchozí minima, PMI z eurozóny zklamala, EUR/CHF blíže 1,20; analýza BOSSA EUR, AUD/USD a USD/CAD
    Australský dolar v noci oslabil o více než 1 procento vůči USD (AUD/USD) kvůli pokračujícímu poklesu ceny železa. Ta se v noci propadla na hodnotu 70 USD za tunu, nejníže za posledních 5 let. Železná ruda je hlavním exportním artiklem země a letos již ztratila polovinu své ceny zejména kvůli nižší poptávce Číny.
  • AUD po dnešních číslech z trhu práce prudce roste. Včerejší kolaps na železné rudě ale nic dobrého nevěští
    Australský dolar za sebou má skvělou seanci. Včera večer mu (stejně jako ostatním měnám na páru s USD) nepřímo pomohl americký prezident komentářem na adresu amerického dolaru, který je podle Donalda Trumpa příliš silný. Dnes ráno se k dobrým zprávám přidaly také domácí zprávy z pracovního trhu, kde podle čerstvých březnových výsledků rostla celková zaměstnanost o 61 tis. osob, zatímco trh počítal s růstem pouze o 20 tis. Jedná se o největší nárůst zaměstnanosti od konce roku 2015, přičemž míra nezaměstnanosti zůstává i nadále na celkem slušných 5,9 %. Reakcí na oba fundamenty je tento silný růst, díky kterému za posledních 12 hodin zlikvidoval AUD více než třetinu ztrát, které nabral od poloviny minulého měsíce.
  • AUD pokračuje v navyšování zisků, pomohly mu dnes také data z Číny
    Komoditní měny vapadají dobře. Po včerejším prudkém růstu CAD se dnes přidává také AUD, který navazuje na růst z úterní i středeční seance. Dnes je však jeho růst ještě o poznání agresivnější.
  • AUD po rozhodnutí RBA klesá 🔎
    RBA se rozhodla zachovat stávající úrokové sazby (OCR) na úrovni 4,10 % vzhledem k převládající nejistotě v ekonomickém výhledu a potřebě vyhodnotit dopady předchozích zvýšení úrokových sazeb. Zaměřuje se na dosažení udržitelné rovnováhy mezi nabídkou a poptávkou a zároveň vyhodnocuje dopady předchozích úprav sazeb. Inflace zůstává prioritou a RBA pozorně sleduje náklady práce a postupy při stanovování cen, aby mohla situaci účinně řídit.
  • AUD roste díky risk-on sentimentu a zasedání RBA
    AUD dnes ráno patří mezi nejsilnější měny z koše hlavních světových měn, a to díky dvěma faktorům. Ten první se týká pokračující debaty o podpisu obchodní dohody. Čína totiž podle Politico China tlačí na to, aby USA zrušily plány na zavedení nových cel v prosinci a zároveň zrušily cla, která na Čínu zavedly v září. Tehdy USA uvalila 15 % cla na čínský dovoz v objemu 112 mld. dolarů. USA se údajně tomuto kroku nebrání, pokud Čína vyhoví americkým požadavkům.
  • AUD roste v reakci na data z trhu práce, BoK překvapila s snížením sazeb
    Australská ekonomika přidala v minulém měsíci 500 nových pracovních míst, což byl výsledek pod většinovým konsenzem, který počítal s 9 tis. Pozitivní zprávou je však skutečnost, že růst přišel zejména díky plným úvazkům, které rostly o 21,1 tis., zatímco částečné úvazky klesly o 20,6 tis. Míra nezaměstnanosti v červnu pak zůstala ve shodě s konsenzem beze změny na 5,2 % a stabilní (na 66%) zůstala také míra participace.
  • AUD sa snaží vymaniť z klesajúceho trendu
    Austrálsky dolár sa snaží vymaniť z klesajúceho trendu, ktorý trval viac ako rok. Austrálsky dolár zaznamenal v tomto roku nárast o 1% oproti americkému doláru a tento týždeň prerazil klesajúcu trendovú líniu. Investori platia nižšie prémie za ochranu AUD voči poklesu čo naznačuje, že rast by mohol pokračovať. Kombinácia vyšších cien železnej rudy, lepších maloobchodných tržieb, ako aj optimizmus dosiahnutia obchodnej dohody medzi USA a Čínou pomohol dosiahnuť mene nárast. V prípade, ak AUDUSD dokáže uzavrieť nad 200-dňovým kĺzavým priemerom, môže sa otvoriť priestor na rast smerom k úrovni 0,73 AUDUSD.
  • AUD se zotavuje z výprodeje, naděje na zvýšení sazeb v Kanadě po včerejším PMI klesají, NZD před blížícím se zasedáním banky opět v hledáčku investorů; denní přehled událostí
    Americký akciový trh má za sebou negativní pondělní obchodní seanci, když index Dow Jones ztratil 0,26 procenta,...
  • AUD silnější na dobrých datech z trhu práce. Jeho fundament se dál pozvolna zlepšuje
    Austrálie dnes ráno zveřejnila výsledky z pracovního trhu a říjnová čísla byla opravdu nezvykle dobrá. Nezaměstnanost ...
  • AUD strádá, jelikož Čína hlásí nižší import za březen
    Během asijské seance bylo po dlouhém velikonočním víkendu rušno...
  • AUDUSD
    Loonie dosiahol paritu a nové historické maximá na páre posunul k úrovni 1,0002.......
  • AUDUSD
    Aussie v NY dosiahol nové historické maximá na úrovni 1,0184.....
  • AUDUSD
    Počas nočného obchodovania si Aussie vytvoril nové historické maximá od začiatku floatingu a...
  • AUD/USD
    AUD/USD ve středu vyšplhal o 5 pipů na 1,0454 po zveřejnění pozitivního indexu služeb PMI z Číny a obchodní bilance z...
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

reklama
Purple MT4 platforma nova