Úterý 16. duben 2024 09:52
reklama
Dukascopy new
reklama
CapXmaster srovnani
reklama
FTMO férovost
reklama
FTMO férovost

V důsledku dopadu rakety v Polsku oslabuje zlotý, zlevňují akcie i ropa. Ropovodem Družba přitom nyní ropa stále neteče

16.11.2022 09:00  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Polský zlotý dnes vůči koruně znehodnotil na svoji nejslabší úroveň za poslední měsíc. Dnes ráno se prodával i za méně než 5,09 koruny, tedy nejlevněji od letošního 17. října, vyplývá z dat agentury Bloomberg. Z dlouhodobého hlediska je polská měna stále blízko svých historicky rekordních minim vůči koruně. Na absolutní minimum se propadla letos 7. října, kdy se prodávala i za méně než 5,01 koruny.

Zlotý se dnes ocitá pod výprodejním tlakem, jenž způsobuje jeho oslabování, z důvodu incidentu, při němž jedna z raket odpálená mimo polské území včera večer dopadla již Polsku, blízko hranic s Ukrajinou, a připravila o život dva muže z řad civilistů. Polská měna dnes ovšem zmírnila své ztráty poté, co brzy ráno středoevropského času americký prezident Joe Biden uvedl, že daná raketa pravděpodobně nebyla odpálena z ruského území. Tuto informaci si trhy interpretují tak, že v důsledku incidentu zřejmě nedojde k přelomovému vystupňování probíhajícího konfliktu.

Vystupňování konfliktu, například v podobě vytvoření bezletové zóny nad Ukrajinou nebo částí jejího území, zintenzivnění dodávek západních zbraní Kyjevu, případně dokonce zapojení sil NATO do konfliktu, by omezilo rizikový apetýt trhů a zvýšilo by atraktivitu – a cenu – bezpečných aktiv typu amerického dolaru. Naopak rizikovější aktiva by ztrácela. Výprodej by tak postihl zejména právě polský zlotý, neboť na polském území k incidentu došlo, ale pod oslabujícím tlakem by se ocitla třeba i česká koruna.

V důsledku zmíněného incidentu oslabily také akcie ve světě a poklesla cena ropy. To proto, že obecně celosvětově narůstá geopolitické riziko, ačkoli může jít jen o jeho přechodný vzestup. Podle amerických představitelů, které ve zprávě z dnešního časného rána cituje agentura AP, byla daná raketa odpálena ukrajinskými silami, aby zneškodnila útočící ruskou střelu.

Ropa včera večer, ještě před zmíněným incidentem, citelně zdražovala kvůli jinému důsledku mohutného úderu ruských vojsk na Ukrajinu. 

Došlo totiž k přerušení dodávek ropy ropovodem Družba z Ruska do zemí EU, včetně Česka. Důvodem přerušení je zasažení související infrastruktury na ukrajinském území. Ukrajina, včetně metropole Kyjeva, se včera stala terčem raketových úderů ruských vojsk, nejrazantnějších a nejplošnějších od únorového začátku invaze.

V důsledku těchto úderů přišlo o dodávky elektřiny zhruba sedm milionů ukrajinských domácností. Poškodily také trafostanici, která zajišťuje elektrický proud ropovodu Družba. V důsledku výpadku dodávek elektřiny je právě zastaven tok Družbou. Maďarská petrochemická společnost MOL ale ujišťuje, že má dostatek záložních kapacit, aby nedošlo k ohrožení dodávek ropy a ropných produktů v celé středoevropském regionu. MOL patří k největším prodejcům pohonných hmot v ČR. Maďarský ministr zahraničí Péter Szijjártó dnes ráno uvedl, že provoz Družby by se měl již brzy obnovit.

Než se ropovod vrátí do provozu, zůstávají přerušeny dodávky ropy do Maďarska, na Slovensko a do Česka. Do ČR zhruba polovina veškeré ropy proudí právě Družbou, resp. její jižní větví. Pokud by došlo k trvalejšímu výpadku dodávek Družbou, budou v EU zvláště zasaženy kromě rafinérií tří jmenovaných zemí ještě ty německé a polské. Tato zařízení totiž stále zpracovávají ruskou ropu Ural, která přitéká právě Družbou.

Maďarský MOL a polský petrochemický podnik Orlen by v případě trvalejšího výpadku dodávek patřily v EU mezi zvláště poškozené společnosti. Orlen je jediným provozovatelem rafinérií v Česku, které ovládá skrze jím vlastněný podnik Unipetrol. Orlen je největším provozovatelem čerpacích stanic v Česku, které provozuje převážně pod značkou Benzina.

Lukáš Kovanda
Trinity Bank

Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • V Číne sa tento týždeň nič zásadné neudialo, obavy sú prepálené
    Akcie po celom svete od začiatku nového roka padajú a spúšťačom je Čína. Áno, Čína spomaľuje a má problémy kvôli tomu,...
  • V Číne si banky nechcú požičiavať, obávajú sa, že centrálna banka začne obmedzovať ich „tieňové bankové aktivity“
    Na čínskych medzibankových trhoch panuje už určitú dobu zvýšené napätie. Centrálna banka (PBOC) drží banky nakrátko tým, že do systému prilieva menej likvidity (t.j. medzibankových peňazí, alebo rezerv). Dnes prudko vyletela repo-sadzba na 7-dňové peniaze na úroveň 5,5%, čo je najviac od roku 2014. Problém majú pravdepodobne menšie banky, pretože 7-dňová sadzba SHIBOR, čo je predpokladaná sadzba (zverejňovaná raz denne), za ktorú plánujú požičiavať medzibankové peniaze veľké banky, vzrástla len jemne, na 2,76% (čo je ale najviac od roku 2015):
  • V ČNB obrací kormidlem a zahajují nový cyklus zvyšování sazeb
    Bankovní rada České národní banky na dnešním zasedání v souladu s většinovým očekáváním poprvé za 16 měsíců zvýšila úrokové sazby. Základní 2T repo sazbu z 0,25 % na 0,5 %, lombardní sazbu z 1 % na 1,25 %; diskontní sazbu ponechala na 0,05 %.
  • V ČNB převládá opatrný optimismus
    Bankovní rada České národní banky na dnešním zasedání v souladu s všeobecným i naším očekáváním ponechala nastavení měnové politiky beze změny. Zachována tak zůstala 2T repo sazba (0,25 %), diskontní sazba (0,05 %) i lombardní sazba (1 %).
  • V čom je situácia na akciových trhoch iná od rokov 2000 a 2008
    V posledných mesiacoch sa množia obrázky, ktoré porovnávajú rôzne aspekty súčasného vývoja na akciovom trhu k rokom 20...
  • V ČR se spouští se projekt přesného měření inflačních očekávání
    Inflační očekávání domácností, významný faktor ovlivňující samotnou inflaci, budou nově modelována na základě propracovaného podrobného šetření. Anglo-americká vysoká škola (AAU) připravila spolu s Fakultou sociálních věd UK a Českou národní bankou (ČNB) projekt, který získal grant Technologické agentury ČR (TAČR) v rámci Programu SIGMA ve výši 2 milionů korun. Na projektu bude pod vedením Jiřího Schwarze ml. pracovat šestičlenný tým ekonomů a dalších výzkumných pracovníků ze všech tří jmenovaných institucí.
  • V digitálním majetku mohou být miliony, přitom se na jeho ochranu a dědění často zapomíná. Jak s ním naložit?
    I zodpovědní lidé, kteří se pečlivě starají o svůj majetek a sepisují závěti, často vůbec neřeší ochranu účtů a prostředků u platebních systémů typu PayPal a sázkových kanceláří, kryptoměn, ani investic do akcií a komodit skrze fintechové aplikace. Jak upozorňuje advokát Pavel Strnad z AK Polverini Strnad, každý by si měl udělat ve svém digitálním majetku pořádek a mít ho správně zabezpečený. V případě nouze by měly být přístupné i přístupové údaje k těmto aktivům. Majitel tak ochrání nejen sebe, ale v případě tragické události i své blízké.
  • V době pandemie se staví o desetinu méně bytů, bydlení proto výhledově dále zdraží
    Pandemická situace výrazně snížila objem nové bytové výstavby. Počet zahájených bytů klesl v období od loňského února do letošního ledna meziročně o 10,1 procenta.
  • V době „před balíčkem“ ministerstvo financí prognózovalo schodek pro příští rok 235 miliard, „po balíčku“ se hovoří minimálně o 270 miliardách. Kde se ztratila úspora skoro 100 miliard, kterou má balíček zajistit?
    Ministerstvo financí v těchto dnech zalévá studený pot. Resort podle všeho již vyčerpal všechen možný schodek legislativně „povolený“ pro letošní rok – deficit státního rozpočtu tedy překonává hodnotu 295 miliard. Vláda tak bude muset novelizovat rozpočtový zákon pro letošní rok. Nejistota a zmatek však obestírají i rozpočet na rok příští. Chaos už houstne natolik, že jej ministerstvu financí vytýkají političtí spojenci – tedy jak prezident Pavel, tak vládní koaliční partneři.
  • V dubnu vydaly firmy dluhopisy v objemu téměř 8 miliard Kč, nejvíce za tři čtvrtletí
    Objem firemních dluhopisů, vydaných v dubnu 2023, se přiblížil 8 miliardám korun, což je výrazně více než v předcházejících měsících a nejvíce od července 2022. Jejich průměrný výnos dosahoval 8,1 %, což je o něco méně než v březnu, průměrná doba splatnosti se naopak prodloužila na 3,9 roku a mírně překonala celoroční průměr. Vyplývá to z údajů Srovnávače dluhopisů, který provozuje Dluhopisomat.
  • V důsledku koronavirové krize roste cena zlata i kávy
    Cena investičního zlata poprvé překonala hranici 1 600 eur. V důsledku koronavirové krize roste i cena kávy. Některé země omezují vývoz plodin, jiné se předzásobují.
  • V důsledku zpráv z USA evropské akcie klesají
    Přední západoevropské akciové indexy se ve čtvrtek obchodovaly převážně v červeném pásmu. Evropští investoři byli pod tlakem kvůli zveřejněnému zápisu z prosincového zasedání Federálního rezervního systému.
  • Večer čeká NZD volatilní seance. Nad sazbami zasedá RBNZ a její verdikt není jistý
    Večer ve 23 hod. zasedá nad sazbami Reserve Bank of New Zealand (RNBZ) a konsenzus ohledně jejího verdiktu nebyl už dl...
  • Večerné zhrnutie
    DENNÝ PREHĽAD GRAF VÝKONNOSTI KALENDÁR DŇA  Dátum  &...
  • Večerné zhrnutie
    DENNÝ PREHĽAD GRAF VÝKONNOSTI KALENDÁR DŇA  Dátum  &...
  • Večerné zhrnutie
    Výrazný prepad európskych, amerických indexov a negatívny sentiment sa nepreniesol aj na ázijské trhy. Hlavné ázijské indexy sa obchodujú: Nikkei225 -2,35%, Hang Seng -2,64%, Shanghai -1,65%, S&P ASX -3,27%, Kospi -6,20% a Sensex -1,80%. Deutsche Bank dnes znížila výhľad na rast čínskej ekonomiky. Dôvodom je možná recesia US a EU ekonomík..."Čína musí začať výrazne podporovať domácu spotrebu, pretože rozvinutý svet sa rúti do recesie. Čína spomalí, otázkou je o koľko?", uviedol analytik DB... Japonský jen pokračuje v apreciácii a exportéri krajiny vychádzajúceho slnka sú v priemere v strate cez 3,5%. Slabý výhľad na rast globálnej ekonomiky sa dotkne najmä akcii cyklickej spotreby - napr. automobilky... Energetický sektor patrí k najviac vypredávaní, prepad čierneho zlata zasiahol najmä austrálske ropné spoločnosti (ener. sektor - 4%). Bankový sektor v Austrálií sa dostal rovnako do výrazné výpredaja: Westpac Banking Corp -5,44% a Australia & New Zealand Banking Group -4,55%... Index Kospi zaznamenal najväčší prepad od roku 2008.
  • Večerné zhrnutie
    DENNÝ PREHĽAD GRAF VÝKONNOSTI KALENDÁR DŇA  Dátum  &...
  • Večerné zhrnutie
    DENNÝ PREHĽAD GRAF VÝKONNOSTI KALENDÁR DŇA  Dátum  &...
  • Večerné zhrnutie
    Makroekonomické dáta: ... 9:00 zahraničné rezervy zo Švajčiarska... 9:45 PMI služieb z Talianska... 9:50 PMI služieb z Francúzska... 9:55 PMI sektora služieb z Nemecka... 10:00 PMI kompozit a PMI služieb eurozóny... 11:00 index výrobných cien eurozóny... 12:00 továrenské objednávky z Nemecka... 12:00 nezamestnanosť z Kanady... 13:30 stavebné povolenia, NFP a nezamestnanosť z USA... 14:30 ECRI týždenný index... 15:00 PMI z Kanady.
  • Večerné zhrnutie
    DENNÝ PREHĽAD KALENDÁR DŇA  Dátum   Čas  ...
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

reklama
Swissquote Bank