Pátek 29. březen 2024 05:47
reklama
InstaForex Ebook
reklama
Purple trading AI
reklama
Dukascopy new
reklama
Dukascopy new

ČEZ vyplatí rekordní dividendu

10.11.2022 18:36  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Dividenda energetické společnosti ČEZ z letošního zisku bude podle současných odhadů rekordní, stát z ní může dostat rekordních 36 až 42 miliard korun. Celkově pak společnost může akcionářům vyplatit zhruba 52 až 60 miliard korun, což by bylo dosud nejvíce. V rozhovoru s ČTK to ve čtvrtek řekl finanční ředitel ČEZ Martin Novák.

Výše dividendy by podle něj měla být meziročně i více než dvakrát vyšší, z loňského zisku stát dostal kolem 18 miliard korun. „Podle naší současné dividendové politiky bychom její hodnotu odhadli někde na 97 korun až 112 korun za akcii, což by byl dosavadní rekord,“ řekl Novák. Podle něj byla dosud nejvyšší dividenda ČEZ 53 korun za akcii.

Novák uvedl, že celkově by ČEZ měl podle aktuálních odhadů z letošního zisku vyplatit akcionářům na dividendách kolem 52 až 60 miliard korun. „Z toho pro český stát 36 až 42 miliard korun,“ uvedl Novák.

Letos ČEZ od listopadu vyplácí akcionářům z loňského zisku dividendu 48 korun za akcii před zdaněním. Mezi akcionáře tak má být rozděleno 25,8 miliardy korun, z toho pro stát zhruba 18 miliard korun. Schválená dividenda je nižší než loni, kdy akcionáři dostali 52 korun za akcii.

ČEZ vlastní ze 70 procent stát prostřednictvím ministerstva financí, zbytek drží soukromí akcionáři. Většina vyplacené dividendy tak směřuje státu, hlasování na valné hromadě ČEZ vesměs končí podle přání ministerstva financí.

Čistý zisk skupiny ČEZ za tři čtvrtletí letošního roku stoupl na 52,3 miliardy korun z 6,7 miliardy korun ve stejném období před rokem, oznámila dnes firma. Čistý zisk očištěný o mimořádné vlivy, ze kterého se počítá dividenda, činil loni za devět měsíců roku 16,9 miliardy korun, letos se neliší od čistého zisku 52,3 miliardy korun.

Zdroj: ČTK, Novinky.cz

Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • ČEZ: Tržby a EBITDA porostou, čistý zisk pod tíhou speciální daně
    V druhém kvartále očekáváme růst tržeb i zisku EBITDA, zejména vzhledem k vyšším realizovaným cenám elektřiny, ale mírný pokles čistého zisku, který negativně ovlivní speciální daně. EBITDA by podle našich odhadů měla dosáhnout 24 mld. CZK (+53 % y/y) při tržbách 75,5 mld. CZK (+38 % y/y). Čistý zisk odhadujeme na úrovni 6,7 mld. CZK (-2,9 % y/y). Očekáváme také potvrzení cílů na tento rok. Předpokládáme, že cena akcií ČEZu bude reagovat zejména na jakékoli informace týkající se potenciální restrukturalizace a případného zrušení daně z neočekávaných zisků.
  • ČEZ v Bulharsku ve Varně prodal za 1,3 miliardy korun uhelnou elektrárnu
    Společnost ČEZ v současné době hledá kupce i pro distribuční síť pro 3 miliony lidí, kterou získali už v roce 2004. Největší česká energetická společnost ČEZ už dlouho avizovala, že se chce z Bulharska stáhnout. Společnost Sigda koupila uhelnou elektrárnu ve Varně, i když je od roku 2015 mimo provoz. Tato transakce podléhá schválení bulharským úřadem pro ochranu hospodářské soutěže.
  • ČEZ: Vláda plánuje ovládnout klíčové domácí elektrárny
    Podle premiéra Petra Fialy chce vláda v blízkém horizontu vlastnit síť klíčových tuzemských elektráren, aby mohla nabídnout spotřebitelům nižší ceny elektřiny.
  • ČEZ: Vláda představila strop pro ceny elektřiny
    Vláda premiéra Petra Fialy navrhuje cenový strop pro silovou cenu elektřiny na úrovni 6 CZK/kWh a plynu na 3 CZK/kWh. Opatření by se mělo týkat domácností, živnostníků a institucí (např. školy) a mělo by platit od listopadu. Podle ministra financí Stanjury by dopad do státního rozpočtu měl být maximálně 130 mld. CZK, které chce vláda získat zavedením daně z mimořádných zisků (cca 70 mld. CZK) a z vysoké dividendy ČEZu. Předpokládáme, že daň z mimořádných zisků by se zavedla až pro rok 2023.
  • ČEZ: Výhled na tento rok je nad našimi odhady
    ČEZ oznámil výhled na tento rok. Odhady vedení ČEZu zahrnuje dopad schválených speciálních daní. Zisk na úrovni EBITDA odhaduje vedení na 105-125 mld. CZK a očištěný čistý zisk na 30-40 mld. CZK. Realizační cenu elektřiny odhaduje ČEZ na 120-160 EUR/MWh, pro 45-47 MWh elektřiny. Odvod z tržeb by měl být v rozmezí 7-33 mld. CZK, daň z mimořádných zisků pak 20-30 mld. CZK. Standardní korporátní daň pak 13-17 mld. CZK.
  • ČEZ vyjednává o akvizici Vodafonu
    Podle denního tisku chce ČEZ koupit tuzemský Vodafone. Jednání probíhají od minulého léta. Případné dokončení se očekává do začátku letošního léta. Cena by se podle médií mohla pohybovat na úrovni nižších desítek miliard korun.
  • ČEZ vykoupí dluhopisy za 12 mld. CZK
    ČEZ včera po zavření trhu oznámil, že akceptuje všechny nabídky na odkup vydaných dluhopisů. Celkem by se mělo jednat o dluhopisy v objemu 12,15 mld. CZK.
  • ČEZ vyplácí nejnižší dividendu za 12 let
    Energetická společnost ČEZ vyplatí svým akcionářům nejnižší dividendu za posledních 12 let ve výši 24 korun za akcii před zdaněním. Rozhodla o tom valná hromada po celonočním jednání.
  • ČEZ vyplatí dividendu 48 korun za akcii, prošel návrh MF
    Energetická společnost ČEZ vyplatí akcionářům z loňského zisku dividendu 48 korun za akcii před zdaněním. V úterý pozdě večer o tom po více než 13 hodinách jednání rozhodla valná hromada firmy. Prošel tak protinávrh ministerstva financí, které společně s vyšší dividendou navrhovalo také posunout výplatní termín o tři měsíce na 1. listopadu. Představenstvo ČEZ navrhovalo dividendu 44 korun za akcii, tento návrh ale neprošel. Valná hromada skončila v noci z úterý na středu po zhruba 16 hodinách jednání.
  • ČEZ vyplatí dividendu 52 korun za akcii, vyšší byla jen za rok 2009
    Energetická společnost ČEZ vyplatí akcionářům z loňského zisku dividendu 52 korun za akcii před zdaněním. Dnes o tom rozhodla valná hromada firmy. Vyšší dividendu schválili akcionáři ČEZ jen v roce 2010 ze zisku roku 2009, a to 53 korun za akcii. Dividenda podle firmy odráží prodej rumunských aktiv. Finanční ředitel ČEZ Martin Novák dnes uvedl, že prodej rumunských aktiv se na dividendě podílí 9,50 Kč na akcii před zdaněním. Mezi akcionáře bude rozděleno 28 miliard korun, stát jako majoritní akcionář získá zhruba 20 miliard korun. Návrh podalo představenstvo ČEZ.
  • ČEZ vypsal miliardový tendr na nové generátory pro elektrárnu Temelín
    Energetická společnost ČEZ vypsala miliardový tendr na dodávku dvou generátorů pro jadernou elektrárnu Temelín. Firmy se do výběrového řízení na klíčové zařízení, které vyrábí elektřinu pro pětinu České republiky, mohou hlásit do 9. června. Generátory chce ČEZ měnit v letech 2028 až 2030. Novináře o tom informoval mluvčí temelínské elektrárny Marek Sviták. Modernizací ČEZ sleduje zajištění minimálně šedesátiletého provozu jihočeské jaderné elektrárny. Nové generátory budou připraveny i na případné zvýšení výkonu elektrárny.
  • ČEZ: Výsledky nad odhady, zvýšení celoroční projekce
    ČEZ dnes ráno reportoval výsledky za druhé čtvrtletí tohoto roku, které jsou na zisku EBITDA lepší ve srovnání s konsensem analytiků. EBITDA je 12,8 mld. CZK (-5,5 % y/y, konsensus 12,4 mld. CZK) při tržbách 49,2 mld. CZK. Upravený čistý zisk pak dosáhl 2,5 mld. CZK. Výsledky jsou nicméně meziročně horší, vzhledem k slabší poptávce vyplývající z restriktivních opatření spojených s nákazou covid-19. To nedokázaly kompenzovat ani vyšší realizační ceny elektřiny. Jednoznačně pozitivní skutečností je zvýšení celoročních cílů, což indikuje vysokou dividendu. Celkově jsou pro nás reportované výsledky pozitivním překvapením.
  • ČEZ: Výsledky podstatně nad odhady, celoroční cíle potvrzeny
    Reportované výsledky za druhé čtvrtletí podstatně vzrostly v meziročním srovnání a překonaly nejvyšší odhady na trhu. EBITDA 29,8 mld. CZK (+91 % y/y) je o +32 % lepší než konsensus trhu a čistý zisk 11,6 mld. CZK (+68 % y/y) překonal konsensus o +84 %. Vliv na výsledky měly vyšší zisky z tradingu a lepší segment Prodej. ČEZ zároveň potvrdil celoroční výhled.
  • ČEZ: Výsledky podstatně nad tržním odhadem, zvýšení celoročních cílů
    Dnes ráno oznámil ČEZ výsledky za první čtvrtletí tohoto roku. Podstatně vzrostly v meziročním srovnání. ČEZ reportoval růst EBITDA o 119 % na 43,7 mld. CZK při tržbách 76 mld. CZK (28,6 % y/y). ČEZ zvýšil své původní cíle z poloviny března pro zisk EBITDA, čistý zisk a dividendy. Netřeba dodávat, že výsledky doslova rozdrtily konsensus trhu i náš odhad.
  • ČEZ: Výsledky překonaly odhady, zvýšení cíle na EBITDA
    Dnes ráno reportované výsledky za třetí kvartál překonaly konsensus na EBITDA o vysokých +13,5 % a upravený čistý zisk o +7,1 %. Meziročně vzrostla EBITDA o +8,7 % na 32,6 mld. CZK, zatímco čistý zisk klesl kvůli masivnímu nárůstu daňové sazby na 9,0 mld. CZK (-52 % y/y). Celoroční projekce na zisk EBITDA byla zvýšena o +6,8 %. Očekávání čistého zisku je nicméně kvůli daňové zátěži beze změny.
  • ČEZ: Výsledky za Q3 nad odhady zejména kvůli tradingu, očekávané zvýšení celoročních cílů
    Dnes ráno oznámil ČEZ výsledky za třetí kvartál. EBITDA vzrostla meziročně o 30 % na 16,9 mld. CZK a čistý zisk o 144 % na 5,6 mld. CZK. Reportovaná čísla překonala tržní odhady i naše projekce. Růst v meziročním srovnání je dán vyšším ziskem z tradingu a absencí mimořádných opravných položek. Management ČEZu zvýšil celoroční projekce jak u zisku EBITDA, tak u čistého zisku.
  • ČEZ: Vysoká cena elektřiny tahounem podstatně lepších výsledků
    Předpokládáme, že ČEZ zveřejní za druhý kvartál tohoto roku vysoký meziroční růst všech hospodářských ukazatelů. Za tím vidíme inflaci komodit, respektive podstatně lepší realizované ceny elektřiny. Přestože ČEZ u příležitosti reportu za první čtvrtletí zvýšil celoroční projekce, vzhledem k dalšímu růstu cen elektřiny je možné, že dojde k další aktualizaci. Nicméně cena akcií na burze se v současné době bude řídit velmi pravděpodobnou speciální daní pro výrobce elektřiny.
  • ČEZ: Vysoký růst hospodaření, splnění celoročních cílů
    Podobně jako v předcházejících čtvrtletích očekáváme od 4Q22 vysoký meziroční růst. Za tím je podstatný růst realizované ceny elektřiny. Očekáváme splnění celoročních cílů. To by mělo znamenat velmi vysokou dividendu. Nedokážeme ale odhadnout, jestli dojde ke zveřejnění návrhu na její výplatu. Výsledky budou nejlepší v historii.
  • ČEZ: Vyšší cena elektřiny, meziroční růst
    Očekávané výsledky hospodaření: Podle našich projekcí vzrostla ve třetím kvartále výroba elektřiny na 14,4 TWh. Na růst celkových tržeb (50 mld. CZK, +4,0 % y/y) se kromě výroby podílí i vyšší realizovaná cena prodané elektřiny (cca 45 EUR/MWh). Zisk EBITDA by měl podle našich kalkulací dosáhnout úrovně 12,7 mld. CZK. To znamená meziroční nárůst
  • ČEZ: Vyšší ceny elektřiny, podstatně lepší výsledky v meziročním srovnání
    Očekáváme, že za první kvartál tohoto roku představí ČEZ silné výsledky. Hospodaření podle našeho odhadu podstatně vzroste v meziročním srovnání, a to navzdory tomu, že čísla za Q1 22 nezahrnují prodané rumunské a bulharské aktivity, které ještě před rokem byly součástí ČEZu. Podstatně lepší budou realizované ceny elektřiny. Předpokládáme, že ČEZ potvrdí své celoroční cíle.
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

reklama
Fintokei SwiftTrader