Čtvrtek 28. březen 2024 21:02
reklama
Fintokei SwiftTrader
reklama
Purple trading AI
reklama
InstaForex Autochartist
reklama
Fintokei SwiftTrader

Ekonomický kalendář: Pod drobnohledem budou projevy centrálních bankéřů

11.10.2022 09:39  Autor: XTB  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk
  • Evropské indexy otevřely do negativního teritoria
  • Čeká se na projevy centrálních bankéřů
  • Britský trh práce se ukázal v lepším světle, než se spekulovalo

Indexy v Evropě otevřely do negativního teritoria. DAX se krátce po otevření obchodoje v blízkosti úrovně 12 250 bodů. Pod tlakem posilujícího dolaru jsou drahé kovy a nedaří se ani kryptoměnám.

Ekonomický kalendář toho dnes mnoho nenabízí. Klíčová makrodata dne – report z trhu práce ve Velké Británii již byl zveřejněn. Vykázal pokles míry nezaměstnanosti z 3,6 na 3,5 % (oček. 3,6 %) a zrychlení růstu mezd z 5,5 na 6,0 % meziročně (oček. 5,9 % meziročně). Navzdory lepším datům GBP nezaznamenala žádnou výraznou reakci.

Přestože na pozdější část dne nejsou naplánována žádná zásadní ekonomická prohlášení, je tak se dočkáme řady projevů členů hlavních centrálních bank, včetně guvernéra BoE Baileyho, předsedy SNB Jordana nebo hlavního ekonoma ECB Lanea.

10:00 - Itálie, průmyslová produkce za srpen. Expected: 0.1% MoM. Previous: 0.4% MoM

Projevy centrálních bankéřů

  • 14:45 - ECB Chief Economist Lane
  • 17:30 - Fed Mester
  • 18:00 - Fed Harker
  • 18:45 - SNB Chairman Jordan
  • 20:00 - ECB Chief Economist Lane
  • 20:00 - BoE Deputy Governor Cunliffe
  • 20:35 - BoE Governor Bailey
  • 12:00 - RBA Ellis

Tento materiál je marketingovou komunikací ve smyslu čl. 24 odst. 3 směrnice Evropského parlamentu a Rady 2014/65/EU ze dne 15. května 2014 o trzích finančních nástrojů, kterou se mění směrnice 2002/92/ES a směrnice 2011/61/EU (MiFID II). Marketingová komunikace není investiční doporučení ani informace doporučující či navrhující investiční strategii ve smyslu nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU) č. 596/2014 ze dne 16. dubna 2014 o zneužívání trhu (nařízení o zneužívání trhu) a o zrušení směrnice Evropského parlamentu a Rady 2003/6/ES a směrnic Komise 2003/124/ES, 2003/125/ES a 2004/72/ES a nařízení Komise v přenesené pravomoci (EU) 2016/958 ze dne 9. března 2016, kterým se doplňuje nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU) č. 596/2014, pokud jde o regulační technické normy pro technická ujednání pro objektivní předkládání investičních doporučení nebo jiných informací doporučujících nebo navrhujících investiční strategie a pro zveřejnění konkrétních zájmů nebo náznaků střetu zájmů nebo jakékoli jiné rady, a to i v oblasti investičního poradenství, ve smyslu zákona č. 256/2004 Sb., o podnikání na kapitálovém trhu. Marketingová komunikace je připravena s nejvyšší pečlivostí, objektivitou, prezentuje fakta známé autorovi k datu přípravy a neobsahuje žádné hodnotící prvky. Marketingová komunikace je připravena bez zohlednění potřeb klienta, jeho individuální finanční situace a nijak nepředstavuje investiční strategii. Marketingová komunikace nepředstavuje nabídku k prodeji, nabídku, předplatné, výzvu na nákup, reklamu nebo propagaci jakýchkoliv finančních nástrojů. Společnost XTB S.A. organizační složka nenese odpovědnost za jakékoli jednání nebo opomenutí klienta, zejména za získání nebo zcizení finančních nástrojů, na základě informací obsažených v této marketingové komunikaci. V případě, že marketingová komunikace obsahuje jakékoli informace o jakýchkoli výsledcích týkajících se finančních nástrojů v nich uvedených, nepředstavují žádnou záruku ani předpověď ohledně budoucích výsledků. Minulá výkonnost nemusí nutně vypovídat o budoucích výsledcích a každá osoba jednající na základě těchto informací tak činí zcela na vlastní riziko.

Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Ekonomický kalendář: PMI ve službách a ADP v centru pozornosti!
    Futures ukazují na nižší otevření dnešní seance v Evropě, což je přímé pokračování poklesů zaznamenaných během včerejší seance na Wall Street. Poklesy jsou zde z velké části způsobeny situací na trhu dluhových cenných papírů, zejména rostoucími výnosy amerických desetiletých dluhopisů.
  • Ekonomický kalendář: PMI ve službách z eurozóny, objednávky zboží dlouhodobé spotřeby v USA
    Slabost čínských indexů se dnes v Evropě promítla do averze k riziku a australská centrální banka RBA naznačila, že budoucnost čínské ekonomiky zůstává nejistá. Dnešní seance na straně makrodat proběhne ve znamení údajů o inflaci v sektoru služeb. Dozvíme se klíčové indexy PMI sektoru služeb, a to z největších evropských ekonomik. Dříve zveřejněné údaje PMI sektoru služeb z Číny se ukázaly být slabší, než se předpokládalo, a z Japonska přišly beze změny.
  • Ekonomický kalendář: PMI za srpen v centru pozornosti
    Futures trhy dnes pokračovaly k nižšímu otevření evropské seance. EURUSD se nadále obchoduje na 20letém minimu pod psychologickou hranicí 1,00. Velkou událostí dne je zveřejnění bleskových PMI indexů za srpen z Evropy a Spojených států. Jak už to u PMI bývá, očekává se, že evropské verze budou mít větší dopad na trhy. Všimněte si, že špatné hodnoty mohou posílit další pokles EURUSD pod úrovně parity. Očekává se, že indexy zpracovatelského průmyslu z hlavních zemí eurozóny budou dále klesat do oblasti korekce, přičemž se očekává také zhoršení situace v sektoru služeb.
  • Ekonomický kalendář: PMI z Evropy
    Očekává se, že evropské akciové indexy zahájí dnešní obchodování výše po klidné asijské seanci, protože trhy v Austrálii, Novém Zélandu, Číně a Japonsku byly uzavřeny. Svátek dnes oslaví také obchodníci z USA, Velké Británie a Kanady. Zavřeno bude také několik dalších trhů, podmínky likvidity se proto ztenčí (podrobněji níže). Ekonomický kalendář je spíše lehký. Evropské výrobní PMI za prosinec budou zveřejněny v průběhu dne, nicméně údaje z hlavních ekonomik – Německa a Francie budou revize a neměly by mít zásadní dopad na trhy. Věci budou zajímavější později v průběhu týdne se zprávou NFP, zápisem ze zasedání FOMC, PMI výroby a služeb ISM a Jolts Job Openings. V Evropě budou zveřějněna data inflace za prosinec pro eurozónu, Německo, Francii a Švýcarsko.
  • Ekonomický kalendář: PMI z Evropy, rozhodnutí CBRT a Riksbank o sazbách
    Futures na evropské indexy naznačují, že hlavní indexy blue chips otevřou beze změny. Stalo se tak po neradostné asijsko-pacifické seanci, během níž se indexy z tohoto regionu snažily najít společný směr. Japonský svátek negativně ovlivnil podmínky likvidity a neočekává se, že by se situace výrazně zlepšila, když jsou dnes americké trhy zavřené kvůli Dni díkůvzdání. Seznam změn obchodních hodin v důsledku amerického svátku naleznete níže.
  • Ekonomický kalendář: Pod drobnohledem bude diskuzní panel čelních představitelů centrálních bank
    Evropské akciové indexy otevřely do červených čísel. Ztráty německého DAXu 30 nebo francouzského indexu CAC40 se brzy začaly blížit jednomu procentu. Rally okolo vakcíny a amerických prezidentských voleb zpomalila. Makrokalendář dnes nabídne několik zajímavých událostí včetně průmyslové produkce v EU a CPI inflace z USA. Pod drobnohledem bude panel centrálních bankéřů na fóru ECB, kterého by se měli zúčastnit čelní představitelé Fedu, ECB a BoE. Centrální bankéři by mohli nastínit, zda se díky úspěšné experimentální vakcíně proti koronaviru změnit výhled měnové politiky.
  • Ekonomický kalendář: Pod drobnohledem bude inflace z Německa
    Evropské indexy otevřely mírně do plusových hodnot. Akcie se během asijské seance obchodovaly smíšeně, přičemž likvidita byla slabší kvůli absenci obchodníků z Japonska a Nového Zélandu. Obchodované rozpětí na devizovém trhu bylo rovněž úzké. Před zahájením evropské seance se však dolar znovu začal prosazovat a drahé kovy v reakci snížily své růsty.
  • Ekonomický kalendář: Pod drobnohledem bude ISM výrobní index z USA
    Akcie během asijské seance rostly a do černých čísel otevřela také Evropa, nálada však není po pátečním výprodeji nejlepší. Jak to tak v pondělí často bývá, tak nejsou na programu důležitá makrodata. Odpoledne se dočkáme výsledků indexů ISM a brzy dopoledne jsou na programu výsledky indexů PMI (většinou však pouze revizí). V Německu, ve Francii a některých dalších evropských státech je dnes státní svátek, takže likvidita na trzích bude nižší a cashová seance na DAXu dnes neproběhne (na instrumentu DE30 se však obchoduje).
  • Ekonomický kalendář: Pod drobnohledem budou data ISM a rozhodnutí německého soudu o programu ECB
    Nálada na trhu se oproti včerejšku podstatně zlepšila. Akciové indexy se vzpamatovávají. Hodinu po otevření přidával německý DAX necelé procento a blížil se úrovni 10 700 bodů. Dnes dopoledne nás čeká zajímavá událost. Německý soud by měl rozhodnout o legálnosti programu ECB. Můžeme čekat dopad na společnou evropskou měnu. V průběhu americké seance bude obchodníky nejvíce zajímat dubnový výsledek ISM z nevýrobního sektoru.
  • Ekonomický kalendář: Pod drobnohledem budou kanadské maloobchodní prodeje
    10:00 - Polské maloobchodní prodeje za červen: Polská ekonomika pokračuje v růstu podporovaná silným růstem mezd a spotřebitelskou důvěrou. Navíc se brzy dočkáme dalšího příjmu domácností díky "500+ programu" (500 PLN vyplaceno měsíčně za každé dítě) a také změn v daňové oblasti. Tyto změny by měly přinést akcelerace spotřebitelských nákupů a výrazně se podílet na růstu letošního HDP. V červnu by měly maloobchodní prodeje vzrůst meziročně o 6 % (běžné ceny), ale negativní kalendářní vliv (-2 pracovní dny ve srovnání s 2018) by mohl vést k nižšímu růstu.
  • Ekonomický kalendář: Pod drobnohledem budou volby v USA
    Evropské trhy otevřely smíšeně po nejasném trendu, který zavládl dnes ráno v Asii. Ztrácejí ropa a průmyslové kovy, protože skokový nárůst nových případů Covid v Číně zpochybňuje výhled na znovuotevření ekonomiky a zrušení omezení koronaviru. Kryptoměny se obchodují pod tlakem, protože pád FTX coin žene celý trh dolů. Bitcoin klesá pod hranici 20 000 $. USD vede mezi hlavními měnami a vyvíjí tlak na drahé kovy.
  • Ekonomický kalendář: Pod drobnohledem je schvalování navýšení amerického stimulu
    Ekonomický kalendář dnes nabídne několik zajímavých čísel. V USA budou odpoledne zveřejněna data listopadové obchodní bilance, prodejů domů a Chicagské PMI za prosinec. Nicméně výrazný dopad na trh se nečeká. Dolní sněmovna Spojeného království dnes bude schvalovat smlouvu o postbrexitovském uspořádání vztahů s EU. Nečeká se, že by se smlouva zadrhla a ani na to není čas, protože přechodné období skončí už zítra. Snad ještě více pozornosti se dostává schvalování navýšení ekonomického stimulu v USA. Klíčovou otázkou zůstává, zda americký Senát schválí navýšení šeků z $600 na $2,000. Včera republikánská většina Senátu návrh odmítala.
  • Ekonomický kalendář: Pod drobnohledem je šíření koronaviru a výsledková sezóna
    Dnes je pondělí a to znamená, že nás jako tradičně žádná záplava fundamentů nečeká. V 10. hodin budu zveřejněna turecká průmyslová produkce za květen, což by mohlo vyprovokovat určitou reakci na TRY. Mimo to se trhy budou soustředit na další šíření viru ve světě. Americký prezident Trump se na veřejnosti poprvé objevil s maskou, což by mohlo znamenat určitý posun amerického přístupu k pandemii. Dále se investoři zaměří na začínající výsledkovou sezónu v USA za Q2.
  • Ekonomický kalendář: Pod drobnohledem jsou centrální banky a nálada na trzích
    Situace na trzích se během noci mírně zklidnila. Evropské a americké futures na indexy našly pevnou půdu pod nohama. Nicméně možný kolaps čínského developera Evergrande zůstává systémovým rizikem. V následujících dnech musí firma splatit úroky z dluhopisů. Pokud by se tak nestalo, tak dojde k technickému bankrotu.
  • Ekonomický kalendář: Pod drobnohledem jsou data americké inflace
    Evropa otevřela do záporu a prodlužuje tak negativní náladu z asijské seance. Horší náladu lze pozorovat také na trhu drahých kovů a kryptoměnách, naopak energie korigují. Dnes je na programu několik zajímavých událostí. Top makro dne je zveřejnění indexu CPI z USA ve 14:30. Cenové tlaky v americké ekonomice by za červenec měly mírně korigovat, ovšem stále se čeká růst jádrového ukazatele. Ten by Fedu měl dát munici na další výrazné utažení měnové politiky na zářijovém zasedání. Můžeme také očekávat zvýšenou volatilitu na ropě v souvislosti se zveřejněním dat DoE v 16:30.
  • Ekonomický kalendář: Pod drobnohledem jsou maloobchodní prodeje z USA
    Evropské indexy otevřely mírně do pozitivního teritoria. Obchodníci dnes čekají na výsledky amerických maloobchodních prodejů za únor, které budou zveřejněny v 13:30. Po dobrém lednovém výsledku, který ovlivnil stimul z konce roku, očekáváme pokles. A nový stimul schválený v minulém týdnu by měl ovlivnit až březnová a dubnová data. Dopoledne ještě bude zveřejněn německý ZEW index za březen a odpoledne se dočkáme výsledků americké průmyslové produkce.
  • Ekonomický kalendář: Pod drobnohledem jsou projevy centrálních bankéřů
    Dnešní makrokalendář neoplývá žádnými významnými událostmi. V první části dne již byly zveřejněny údaje o CPI z Číny, které zaostaly za očekáváním. Spotřebitelská inflace klesla na 0,0 % meziročně, zatímco výrobní inflace se snížila na -5,4 % meziročně. Dnes se trhy budou více soustředit na projevy centrálních bankéřů. Máme naplánováno vystoupení několika členů Fedu a také šéfa BoE Baileyho.
  • Ekonomický kalendář: Pohnou maloobchodní prodeje s americkým dolarem?
    11:00 - eurozóna, HDP za Q1 2019. Jedná se o druhý odhad vývoje ekonomiky v eurozóně za první kvartál tohoto roku. Čeká se růst HDP o 0,4 % q/q. Neměli bychom se dočkat žádného výraznějšího pohyby ve srovnání s prvním odhadem. Obchodníci se spíše zaměří na detaily reportu. Vzpomeňme, že v případě amerických statistiky se na růstu HDP podílely zvýšenou měrou zásoby a exporty, zatímco důležitá data spotřeby zaostala za očekáváním.
  • Ekonomický kalendář: Pokračuje výsledková sezóna a čekáme na projevy bankéřů z Fedu
    Evropské trhy otevřely mírně do pozitivního teritoria. Dobrá nálada je zřetelná také na forexu. Měnám bezpečných přístavů USD, CHF a JPY se daří nejméně. Komoditní trh vykazuje růst.
  • Ekonomický kalendář: Politická rozhodnutí budou důležitější než makrodata
    Riziková aktiva dnes rostou v reakci na dohodu amerických republikánů a demokratů o podobě balíčku fiskálnímu stimulu. Hlasování , které proběhne během dnešního dne, už by mělo být apouze formalitou. Obchodníci by však neměli zapomínat, že politika v současné době vládne trhům více než ekonomické zprávy. Jakékoliv poznámky od amerického prezidenta Trumpa mohou mít na trhy stále vysoký dopad. Americké futures i evropské trhy míří ve středu dopoledne na vyšší úrovně. Důležité statistiky z Velké Británie - CPI za únor, byly neplánovaně zveřejněny už v 8:00. Report ukázal pokles z 1,8 % na 1,7 % y/y.
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

Forex brokeři
FX Global
FxNet
ATC Brokers
reklama
Fintokei SwiftTrader