Úterý 19. březen 2024 09:32
reklama
Swissquote Bank
reklama
Dukascopy new
reklama
Instaforex ebook
reklama
XTB trading konference 2024

Válečná daň, kterou zvažuje zavést Fialova vláda, je jen druh sektorové daně. Sektorovou daň na více odvětví měla v programu jen KSČM, není slučitelná se svobodným trhem

14.08.2022 10:08  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Daň z neočekávaného zisku, nově takzvaná válečná daň, je jedním z typu sektorové daně. Sektorovou daň na více odvětví měla před volbami v programu jediná ze stran, a to KSČM. Nepřekvapí tedy, že to je daň, která není slučitelná s opravdu svobodným trhem. Nad rámec běžného zdanění totiž zdaňuje selektivně vybrané firmy. Selekci provádějí politici. A je jedno, zda selektivně vyberou celá odvětví neboli sektory, nebo zda ukážou jen na vybrané firmy, třeba i z více odvětví. V obou případech se budou rozhodovat na základě subjektivního názoru, a to je právě kámen úrazu. Protože politik nikdy nemůže určit, do jaké míry je zisk neočekávaný. A zda je mimořádný natolik, že by měl být zdaněn nad rámec běžného. V tržní ekonomice nic jako neočekávaný zisk ani neexistuje. Sektorová nebo válečná daň jsou jen projevem nebezpečné libovůle politiků, určité arogance moci halené do hávu solidarity. Je to vlastně svévolné a selektivní postátňování a zabavování soukromého majetku firem a či jejich akcionářů.

Za mimořádným růstem zisků energetických firem nebo bank, o nichž se v souvislosti s novou daní hovoří nejčastěji, stojí válka ve skutečnosti jen zčásti či nepřímo. Už proto, že mohutný růst úroků i cen elektřiny či plynu započal řadu měsíců před jejím začátkem. 

Fialova vláda se zkrátka s falešným zdůvodněním válkou snaží selektivně a zcela arbitrárně ukázat na vybrané firmy, jimž se momentálně z hlediska ziskovosti daří, a nad rámec běžného zdanění si přisvojit další část jejich zisku. Veřejnosti pak chce vláda namluvit, že tak činí kvůli válce. Protože to je jediný důvod, který snad veřejnost může být ochotna akceptovat.

Protože jedině tak, označením za válečnou daň, daň způsobenou válkou, domnívá se vláda, ji snad veřejnost odpustí zásadní porušení předvolebního slibu, kterým bylo nezvyšování daní. Na nic jiného než na válku vláda odkazovat nemůže, neboť je to jediný zásadní děj, který propukl až po ustavení Fialovy vlády. Jedině ním tak může opodstatňovat porušení svého slibu, aby to znělo alespoň trochu věrohodně. Veřejnost tak má být klamána.

Lukáš Kovanda
Hlavní ekonom, Trinity Bank

Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Vadnoucí výhled ekonomiky si vyžádá další zásah ČNB
    Koruně předchozí dobrá kondice dlouho nevydržela a za poslední týden umazala téměř veškeré zisky z toho předchozího. Podobný vývoj předpokládáme i pro nejbližší období – koruna podle nás bude oscilovat okolo EUR/CZK 27,00 v závislosti na tom, zda bude z epidemiologického pohledu převládat spíše globální optimismus či pesimismus. Ačkoliv tak v tomto týdnu dorazí objemná várka předstihových ekonomických ukazatelů, musely by podle nás přijít se skutečně výrazným překvapením, aby na kurzu koruny cokoliv změnily. Že budou všechna data poblíž historických minim, je prakticky nesporné, a rozptyl odhadů je tak veliký, že bude obtížné trh šokovat.
  • Vágní ekonomický výhled a nedávné chování Fedu vyvolaly větší volatilitu trhů (očekávejte oživení v USD/JPY a EUR/JPY)
    Obchodování bylo minulý týden poměrně volatilní kvůli zveřejněným ekonomickým statistikám a zápisu z červencového zasedání Fedu. Je zřejmé, že na trhu dominuje nejistota, zejména proto, že globální ekonomice hrozí přechod do úplné recese a Fed pravděpodobně zesílí svou agresivitu po pauze ve zvyšování sazeb v září.
  • Vakcína a data zařídily trhům pozitivní páteční odpoledne
    Závěr týdne na hlavních finančních trzích vypadá pozitivně. Akcie v Evropě už stoupají docela výrazně, když vedoucí Paříž přidává 2,4 procenta. Wall Street se také přidává do klubu při růstu S&P 500 skoro o procento. Velmi dobře se daří rizikovějším dluhopisům na periferii eurozóny a i ty v jejím jádru aspoň drží pozice. Americké dluhopisy však při větším zájmu o riziko ztrácejí. Eurodolar dál lehce vystoupal na 1,1725. Zlato je zhruba na svém.
  • Vakcína na koronavirus je dopingem pro tržní sentiment
    Hlavními světovým trhy dnes obletěly zprávy, že se výzkumníkům z čínské university v Če-ťiangu podařilo najít lék působící proti 2019-nCoV, tedy kmeni koronaviru šířícímu se v rámci současné epidemie. Vedle toho britský tisk hovoří o výrazném průlomu tamních vědců na cestě k vakcíně proti tomuto viru.
  • Vakcína spoločnosti Pfize/BioNTech sa musí skladovať pri teplote -70 °C, čo môže spôsobiť logistické problémy
    Vakcína spoločností Pfizer/BioNTech proti novému koronavírusu sa musí počas transportu skladovať pri teplote -70 °C, čo môže spôsobovať logistické problémy farmaceutickým spoločnostiam a nemocniciam. Táto teplota je oveľa nižšia, ako teplota, pri akej sa prepravuje napríklad mrazené mäso. Problém je, že skvapalnený plyn a vodík dosahujú ďaleko nižšie teploty. Krajiny teda budú musieť vybudovať hlboko zmrazené výrobné, skladovacie a prepravné siete pre distribúciu vakcíny. Problém teda môže vzniknúť pri distribúcii vakcíny chudobnejším krajinám.
  • Vakcína už brzy, nadějná čísla o nákaze a solidní data
    Začátek nového týdne vypadá na trzích lépe než konec toho předcházejícího. Vše se přitom stále točí kolem stejného tématu, jímž je průběh pandemie a boj proti ní. Dočkali jsme se několika příznivých signálů. Jednak jde samozřejmě o vakcíny, kde to vypadá, že už v půli prosince mohou být dostupné první dávky. Navíc ale také samotný průběh nákazy vypadá o poznání lépe než před pár týdny. Evropa vypadá celkem jasně za vrcholem současné vlny a zdá se, že vrcholu by nyní mohlo dosahovat i tempo šíření nákazy v USA. Strach z nových restriktivních opatření tak může klesat. Do toho se přidávají ještě solidní data.
  • Vakcína vše změní
    „Vývoj vakcín proti koronaviru nahrává především value akciím, kterým se v průběhu koronavirové krize příliš nedařilo. Naopak růstové akcie z technologického sektoru, které z koronavirové krize profitovaly, reagují zdrženlivěji,“ říká hlavní ekonom BHS Štěpán Křeček.
  • Vakcínový optimismus pokračuje, americké indexy se opět blíží maximům
    Po bouřlivém konci minulého týdne otevřely 1. února kontrakty na S&P 500 medvědím cenovým gapem. Růst však přišel hned vzápětí a dobrá nálada převažuje i dnes. Jsme svědky poklesu volatility na Wall Street (v minulém týdnu narostl masivně index VIX kvůli short squeeze na některých titulech). Zároveň trhy opět pohání optimismus okolo účinnosti vakcín proti koronaviru. Výsledky zpracované společností AstraZeneca ukazují, že pokud druhé vakcína následuje 3 měsíce po té první, tak efektivita roste na 82,4 %. Zpráva tak naznačuje, že druhá vakcína dobře účinkuje i po relativně dlouhé době od první dávky. Je tak možné v prvním kole naočkovat více lidí, kteří již budou částečně chráněni.
  • Vakcíny a výsledky upevňují dnešní růst akcií
    Obrat akcií vzhůru nastal včera a dnes nabral na síle. Evropské indexy se pohybují nahoře i přes 2 procenta (CAC40), přičemž Wall Street navazuje dalším růstem. V případě S&P 500 je to +0,8 pct. Pražská burza zdatně sekunduje západním trhům, i když ji brzdí mírný pokles ČEZu.
  • „Válečná daň“ je jen jiné označení pro sektorovou daň. Fialova vláda ji chce novým názvem marketingově prodat veřejnosti, i když stále jde o porušení slibu voličům a o vykrádání KSČM
    Fialova vláda nově uvádí, že zvažuje zavedení takzvané válečné daně. To je však jen jiné označení pro daň z mimořádného či také neočekávaného zisku. A tato daň je jedním z typu sektorové daně. Sektorovou daň na více odvětví měla před volbami v programu jediná ze stran, a to KSČM.
  • Válečná ekonomika: Šokující předpovědi Saxo Bank pro rok 2023 nepotěší Macrona, příznivce Brexitu ani evropské antifederalisty
    Společnost Saxo Bank, specialista na online obchodování a investice, vydala svou pravidelnou publikaci 10 šokujících předpovědí na rok 2023. Tyto predikce se zaměřují na řadu nepravděpodobných, ale zároveň podceňovaných událostí, které mají potenciál pořádně rozvířit nejen finanční trhy, ale i politickou a populární kulturu.
  • Válečná ekonomika: Zlato na 2 000 dolarech
    Rostoucí geopolitické napětí by mohlo podpořit zlato a vytáhnout ho časem nad 2 000 dolarů za unci, tvrdí komoditní analytici z BCA Research.
  • Vale dalo vale ztrátám - levnější ropa pomáhá distribuci do Číny
    Vale SA dosáhla v letošním prvním čtvrtletí prvního zisku za poslední 3 čtvrtletí. Nejlépe si vedoucí přední těžařská společnost těžící železnou rudu profitovala díky třem faktorům, a to úspěšnému snižování provozních nákladů, posílení cen komodit a silnější domácí měně. Čtvrtletní výsledek dostal akcie společnosti v průběhu včerejšího dne na 5,62 dolarů za akcii. Dle čtvrtečního prohlášení ve městě Rio de Janeiro sídlící společnosti dosáhl čistý příjem společnosti v prvních 3 měsících letošního roku v porovnání s loňskou ztrátou 3,12 miliard USD 1,78 miliardy USD.
  • Válek chce do hry vrátit PCR testování. Jde o epidemiologicky i ekonomicky rozumný krok
    Pravděpodobný budoucí ministr zdravotnictví Vlastimil Válek na dnešní tiskové konferenci představitelů předpokládané nadcházející vlády uvedl, že by jako „vstupenka“ do restaurací, gastrozařízení a obecně provozoven sektoru služeb mohl sloužit dostatečně čerstvý negativní PCR test. Válek doplnil, že si je jistý, že existuje kapacita pro dostatečné testování tímto typem testů.
  • Valentínsky darček od Moody?s
    Obchodovanie počas včerajšieho dňa bolo opatrné a obchodníc...
  • „Valentýn” by se mohl pořádně prodražit; cena kakaa na vrcholu!
    Statistiky ukazují, že sladkosti, zejména čokoládové výrobky, jsou jedním z nejoblíbenějších valentýnských dárků. Zdá se však, že brzy budeme muset změnit své zvyky, pokud nechceme nést přemrštěné náklady. Důvodem je historické ocenění kakaa a je zajímavé, že neexistují žádné velké vyhlídky na zlepšení této situace.
  • VALENTÝN: Ranní přehled událostí s analýzou EUR/USD, GBP/USD, USD/JPY a NIKKEI
    Cenové hladina v Číně zůstala i v lednu utlumená, když index spotřebitelských cen (CPI) meziročně vzrostl o 2,5 p...
  • Valentýnská úleva pro spotřebitele
    VZÁCNÁ ÚLEVA: Ceny komodit v letošním roce zatím vzrostly o 10 %, což je jeden z jejich nejlepších začátků v historii. Myslíme si, že ještě nenaplnily svůj potenciál, protože současná poptávka je silná, nabídka omezená a obavy z inflace vysoké. Ne všechny ceny však prudce vzrostly. Náš "valentýnský" index cen komodit se vyhnul prudkému nárůstu inflace a oproti loňskému roku stagnuje. To je relativně světlý bod pro stísněné romantické spotřebitele a ukazuje, že komoditní rally má stále prostor pro rozšíření.
  • Valentýnské kryptoměny 
    Nejviditelnější dárek, který můžete svému partnerovi dát k Valentýnu je jeho oblíbená kryptoměna, zvláště pokud je Váš partner nadšenec do kryptoměn. Nejlepší kryptoměnou pro nováčky ve světě kryptoměn je nepochybně Bitcoin (BTC).
  • Valentýnský dárek pro komunitu Cardano: Očekávaný upgrade je téměř tady.
    Komunita Cardano se má na letošního Valentýna na co těšit. Dlouho očekávaný valentýnský upgrade (SECP) má přinést do sítě Cardano řadu nových pokroků a vylepšení.
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

reklama
Swissquote Bank