Čtvrtek 28. březen 2024 14:44
reklama
InstaForex Autochartist
reklama
CapXmaster
reklama
Fintokei SwiftTrader
reklama
Fintokei ProTrader

Stavební produkce opět meziměsíčně klesla

06.06.2022 10:37  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Ve stavebnictví v dubnu pokračoval negativní vývoj. Tamní produkce v souhrnu klesla meziměsíčně o 1,9 % po předchozím poklesu o 2,4 %. Zatímco na přelomu loňského a letošního roku stavebnictví zaznamenalo poměrně silné oživení, nyní už se nachází opět v poklesu. K prohloubení meziměsíčního poklesu došlo v inženýrském stavitelství, a to z -2,4 % v březnu na dubnových -7,7 %. V pozemním stavitelství produkce po předchozím poklesu meziměsíčně vzrostla, avšak pouze o skromných 0,7 %. V dubnu se navíc poměrně výrazně snížil počet vydaných stavebních povolení (meziměsíčně o 9,2 %). Meziroční růst celkové stavební produkce o 4 % souvisel s nízkou srovnávací základnou loňského roku.

Dnes zveřejněná slabá data ze stavebnictví mohou být první vlaštovkou slábnoucí poptávky po stavebních pracích. Ceny materiálů nadále rychle rostou a výrazně dražší je již i financování nového bydlení ve formě hypotéčních úvěrů. Inflace je navíc plošná, když se dotýká v podstatě všech položek spotřebního koše a výrazně tak ukrajuje z kupní síly domácností. Tempo růstu nominálních mezd bude letos pravděpodobně pomalejší než růst spotřebitelských cen a příjmy spotřebitelů tak reálně klesnou. Chuť a prostředky na investice už nemusí mít ani firmy, když rychlý růst cen se dotýká i jich. Dosud byly schopny velkou část vyšších nákladů přesunout na spotřebitele, otázkou však zůstává zdali tomu díky slábnoucí poptávce bude i nadále. Situaci by tak mohly alespoň zčásti vyvážit vládní investice, ty však podle výsledků inženýrského stavebnictví ztratily oproti začátku roku dech.

Autor: Martin Gürtler, Komerční banka

Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Stavebnictví vstoupilo do letošního roku pravou nohou
    Stavební výroba v lednu meziročně vzrostla o solidních 6,0 %. K růstu jí ve srovnání si loňským rokem pomohlo teplejší počasí i nízká srovnávací základna. Výrazný růst o 18,9 % vykázalo inženýrské stavitelství, které k celkovému výsledku přispělo 3,2 procentními body. Výsledkům inženýrského stavitelství však pomohla i srovnávací základna, když ve stejném období loňského roku jeho výstup o 14 % propadl. Produkce v pozemním stavitelství se zvýšila o 3,3 %.
  • Stavebnictví v závěru roku pozitivně překvapilo
    Stavební výroba v prosinci meziročně vzrostla o 6,3 %, což je téměř trojnásobné tempo, než byl průměr loňského roku. Po propadu produkce v podzimních měsících tak stavebnictví stále ukazuje solidní kondici. K tomu přispěly vyšší teploty oproti předchozímu roku, které dovolily větší množství stavebních prací, a vyšší počet pracovních dní.
  • Stavebnictví zůstává i nadále v útlumu
    Stavební produkce vzrostla v září meziměsíčně o 0,4 % po předchozím růstu o 0,2 %. Přestože se její dynamika nepatrně zvýšila, zůstává i nadále výrazně utlumená, a to i s ohledem na stále nízkou srovnávací základnu. Hlavně ta je důvodem proč v meziročním vyjádření stavebnictví v září rostlo o 2,2 %. Zatímco pozemní stavitelství rostlo svižnějším meziměsíčním tempem o 1,5 %, inženýrské stavitelství pokračovalo ve výrazném meziměsíčním poklesu o 2,4 %. Významným hybatelem produkce inženýrského stavitelství jsou přitom vládní investice, jejichž realizace letos vázne.
  • Stavební práce zdražují. Ceny v zemědělství a průmyslu klesají
    „Narůstající ceny stavebních prací a pozemků budou účinně bránit poklesu cen na realitním trhu. Navíc nízké úrokové sazby na hypotékách napumpují na realitní trh nové peníze, které budou tlačit na růst cen nemovitostí,“ říká hlavní ekonom BHS Štěpán Křeček.
  • Stavební práce zdražují. Ovoce a zelenina stojí majlant
    „Ceny stavebních prací společně s vývojem na hypotečním trhu nám napovídají, že k žádnému zemětřesení na realitním trhu nedojde. Ceny nemovitostí pravděpodobně dál porostou, je však možné, že pomalejším tempem,“ říká hlavní ekonom BHS Štěpán Křeček.
  • Stavební produkce brzdí svůj propad. Na realitním trhu stále panuje nedostatek nemovitostí
    „Ceny nemovitostí narůstají výrazně rychleji než ceny nájmů. Na trhu tak klesá motivace k pronajímání a mnozí investoři se začínají zaměřovat jen na nákupy a následné prodeje nemovitostí se ziskem. Tento trend byl navíc podpořen zrušením daně z nabytí nemovitých věcí,“ říká hlavní ekonom BHS Štěpán Křeček.
  • Stavební produkce drží růstovou dynamiku
    Stavební produkce od počátku loňského školního roku nepřetržitě meziměsíčně roste, a ne jinak tomu bylo v letošním lednu. Vykázaný meziměsíční nárůst o 1,6 % byl nejvyšší dokonce od loňského března. Kvůli pandemii a s tím související nízké statistické základně zaznamenáváme již od loňského května svižná meziroční tempa růstu tuzemské stavební produkce. V letošním ledu byla v reálném vyjádření proti loňskému vyšší o 6,4 %. Výrazně k lepšímu byl pak revidován výsledek za prosinec (z původně oznámených 8,1 % na 9,8 %).
  • Stavební produkce meziměsíčně klesla již pátý měsíc v řadě
    Po revizích indikátoru v předchozích měsících stavební produkce klesla meziměsíčně již pátý měsíc v řadě. Po červnovém poklesu o 0,3 % m/m (SA) stavební produkce zpomalila ještě výrazněji a v červenci klesla o 2,9 % m/m. K meziměsíčnímu poklesu došlo v obou kategoriích jak v pozemním stavitelství (-2,15 %), tak v inženýrském stavitelství (-3,21 %).
  • Stavební produkce narůstá i při skokovém zdražování
    „Růst cen nemovitostí letos nemusí porazit inflaci. V dlouhodobém horizontu však ceny na realitním trhu porostou rychleji než inflace a do 12 let by mělo dojít k jejich zdvojnásobení,“ říká hlavní ekonom BHS Štěpán Křeček.
  • Stavební produkce nenavázala na květnový meziměsíční růst
    Stavební produkce nenavázala na květnový meziměsíční růst (+0,4 %) a v červnu poklesla o 0,7 % m/m. Od začátku roku je nicméně o 5,4 % vyšší v porovnání se stejným obdobím minulého roku, především vlivem příznivého vývoje v prvním kvartále. V meziročním srovnání stavební produkce v červnu vzrostla o 0,8 %, a to i přes vysokou srovnávací základnu loňského roku.
  • Stavební produkce v loňském roce klesla, v prosinci 2020 však počet dokončených bytů meziročně vzrostl
    Stavební produkce v roce 2020 reálně meziročně klesla o 7,7 %. Podle údajů Českého statistického úřadu bylo loni zahájeno o 8,9 % bytů méně a počet dokončených bytů klesl o 5,4 %. V prosinci počet dokončených bytů naopak meziročně vzrostl o 5,4 %.
  • Stavební produkce v loňském roce vzrostla o 1,9 procenta
    „V loňském roce bylo dokončeno 39 460 bytů. Jedná se o nejlepší výsledek od roku 2007,“ říká hlavní ekonom BHS Štěpán Křeček.
  • Stavební produkce v říjnu opět poklesla
    Stavební výroba v říjnu meziročně poklesla o 1,7 %. Po nadějném zářijovém výsledku se tak opět vrací k poklesu produkce. Stavební produkci nepomohlo srovnatelné počasí i nižší počet pracovních dní ve srovnání s předchozím rokem.
  • Stavební produkce v srpnu zlomila sérii meziměsíčních poklesů
    Potom, co stavební produkce od března letošního roku meziměsíčně vytrvale klesala, tak v srpnu zaznamenala slušný reálný nárůst o 1,4 % (SA). Meziměsíční růst zaznamenaly oba segmenty, jak pozemní stavitelství (+1 %), které z velké části táhlo dolů celkovou stavební produkci během uplynulých měsíců, tak i inženýrské stavitelství (+1,6 %). Pozemní stavitelství bylo tak opět meziročně vyšší po výrazném poklesu v červenci, byť jen o 0,1 %. Naproti tomu produkce v inženýrské kategorii pouze zmírnila tempo meziročního poklesu na -1,4 % z -4,0 % v červenci.
  • Stavební produkce v září navázala na předchozí sestupný trend
    Stavební produkce v září dále prohloubila svůj reálný meziroční pokles (-3,7 %). Meziměsíčně opět klesla (-1,7 %) a navázala tak na vytrvalý trend panující od března letošního roku. Výjimkou byl pouze předchozí měsíc (srpen), kdy stavební produkce zaznamenala meziměsíční nárůst (1,4 %). K meziměsíčnímu poklesu došlo v obou segmentech, tedy jak v pozemním (-1,8 %), tak i v inženýrském stavitelství (-1,4 %). V meziročním srovnání si vedlo hůře kvůli vyšší srovnávací základně pozemní stavitelství (-4,8 %), nicméně i inženýrské stavitelství nadále zůstalo meziročně nižší (-1,1 %). Příznivější meteorologické podmínky by mohly podpořit stavitelství v říjnu, nicméně proti tomu budou působit vyšší náklady a dražší financování.
  • Stavební produkce vzrostla v květnu meziměsíčně o 3 %
    Stavební produkce v ČR po očištění o vliv sezonnosti a rozdílného počtu pracovních dní vzrostla v květnu meziročně o 4,4 %, po předchozím poklesu o 4,2 %. Vliv na to sice částečně měla nízká srovnávací základna loňského roku, pozitivní zprávou však je, že výroba v oblasti stavebnictví rostla také meziměsíčně, a to o výrazná 3 %. O přibližně tři procenta meziměsíčně rostlo jak pozemní, tak i inženýrské stavitelství.
  • Stavební řízení? Proč jsme vlastně nejpomalejší?
    V letošním roce má u nás dojít k jedné z největších revolucí v rámci stavebního řízení v historii. Domácí ekonomika se podle řady studií potýká s pomalým povolováním staveb, které přinášejí vysokou míru neefektivity do celého systému rozvoje infrastruktury nebo kvality života obyvatel. Ekonomika se každoročně nachází v rychlosti povolování staveb na nelichotivém 150. až 157. místě žebříčku Doing Business. Připomeňme, že podobně jako Česko si vedou v této oblasti Pobřeží slonoviny, Barbados, Kamerun nebo Kosovo. V jakém stavu je současná snaha o reformu a mohou tyto změny vůbec přinést tolik potřebné zlepšení?
  • Stavební spoření je stále oblíbené u téměř poloviny Čechů, výši státního příspěvku by neměnili
    Minimálně jedno spoření na své jméno má založena skoro polovina dotazovaných Čechů, nejčastěji na něj posílají 1700–3000 korun. Pro ponechání státního příspěvku v plné výši by jich bylo 67 %. Data vyplynula z průzkumu agentury Ipsos pro Raiffeisen stavební spořitelnu.
  • Stavební výdaje klesly
    Stavební výdaje v únoru klesly na 0,5 % oproti revidovaným 1,6 % v lednu. Trhy očekávaly pokles na 1 %.
  • Stavební výdaje klesly
    Stavební výdaje v květnu klesly na -0,1 % oproti revidovaným 0,8 % v dubnu. Trhy naopak očekávaly zvýšení na 0,4 %.
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

reklama
Purple MT4 platforma nova