Úterý 19. březen 2024 03:04
reklama
Dukascopy new
reklama
Fintokei ProTrader
reklama
XTB trading konference 2024
reklama
Fintokei SwiftTrader

Dodávky ruského plynu do EU klesly, Kyjev nepovoluje tranzit přes Sochranovku

27.05.2022 17:47  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Dodávky ruského plynu přes ukrajinský propojovací bod Sudža do Evropské unie mírně klesly. Dnešní objem dosahuje 43,6 milionu metrů krychlových proti 44,5 milionu ve čtvrtek. Ruská plynárenská společnost Gazprom oznámila, že její požadavek na tranzit plynu přes ukrajinskou stanici Sochranovka Ukrajina odmítla. Plyn pro evropský trh je teď přesto nejlevnější od poloviny února, tedy od doby, než začala válka na Ukrajině.

Agentura Reuters ve čtvrtek večer informovala, že Gazprom si podle sdělení ukrajinského státního provozovatele tranzitní soustavy na dnešek zarezervoval kapacitu pro přepravu 44,01 milionu metrů krychlových plynu. Rezervovaná kapacita na předchozí den činila 46,13 milionu metrů krychlových.

Cena klíčového termínového kontraktu na plyn pro evropský trh s dodáním v červnu se dnes dopoledne ve virtuálním obchodním uzlu Title Transfer Facility (TTF) v Nizozemsku pohybovala kolem 83 eur (2050 Kč) za megawatthodinu (MWh). Proti čtvrtku tak vykazovala pokles přibližně o 3,5 procenta. Ceny v TTF jsou pro evropský trh klíčové.

Velkoobchodní cena plynu pro evropský trh je teď nejnižší zhruba od poloviny února. Prudce zvyšovat se začala po 24. únoru, kdy ruská vojska zahájila invazi na Ukrajinu. Megawatthodina tak v březnu přechodně stála i 345 eur. Před rokem se cena pohybovala mírně nad 18 eury, současná cena je tak stále vyšší asi o 360 procent.

Zdroj: ČTK, Reuters, Gazprom

Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Dodávky letadel Boeing v pololetí klesly o 71 procent
    Americký výrobce letadel Boeing dodal v prvním pololetí letošního roku zákazníkům pouhých 70 letadel, o 71 procent méně než ve stejném období loni, kdy dodal 239 letadel. Zákazníci rušili nebo odkládali dodávky letadel kvůli kolapsu letecké přepravy po zavedení omezení pro cestování s cílem zabránit šíření nemoci covid-19. Konkurenční evropský výrobce letadel Airbus minulý týden oznámil, že jeho dodávky se snížily o 49 procent na 196 letadel, nejníže za 16 let.
  • Dodávky Luny se před posledním zastavením Terra vyšplhaly na 6,5 bilionu mincí 
    Cirkulující zásoby Luny (LUNA) se vyhouply na více než 6,5 bilionu ve chvíli, kdy byl terra blockchain podruhé zastaven ve snaze zachránit hroutící se ekosystém.
  • Dodávky plynovodem Nord Stream 1 klesly, Německo mluví o mocenské hře
    Dodávky ruského plynu prostřednictvím plynovodu Nord Stream 1 do Německa dnes v souladu s pondělním oznámením ruské společnosti Gazprom klesly. Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov řekl, že Gazprom do Evropy dodává tolik plynu, kolik je jen možné a nutné - ve větších dodávkách mu podle něj zabránily evropské sankce, které zpozdily opravu turbíny pro plynovod. Mluvčí německé vlády hovoří o mocenské hře, argument s turbínou odmítá.
  • Dodávky plynu do ČR jsou stabilní, krizový štáb se pravidelně schází
    Současné dodávky plynu do České republiky jsou stabilní. Centrální krizový štáb plynárenské soustavy byl poprvé svolán již před několika týdny a od té doby se pravidelně schází. Zemní plyn lze do České republiky dodávat na několika místech a z několika zdrojů, řekl dnes ČTK Vojtěch Meravý, mluvčí Net4Gas, který je provozovatelem přepravní soustavy pro zemní plyn v ČR. Uvedl to v reakci na postup Německa, které očekává problémy s dodávkami ruského plynu. Ministr hospodářství a ochrany klimatu Robert Habeck dnes oznámil, že vyhlásil stupeň včasného varování, což je první ze tří varovných stupňů.
  • Dodávky plynu Nord Streamem 1 vzrostly na původních 40 procent kapacity
    Dodávky zemního plynu potrubím Nord Stream 1 z Ruska do Německa se dnes dopoledne postupně zvýšily na 40 procent kapacity plynovodu, což je stejná úroveň jako před začátkem údržby zařízení. Ukazují to záznamy provozovatele plynovodu. Nenaplnily se tak obavy, že plyn už po údržbě nebude proudit. Nord Stream 1 je hlavní trasou pro dodávky ruského plynu do Evropské unie a kvůli údržbě byl deset dní odstaven. Mluvčí Kremlu řekl, že unie si problémy svými restrikcemi způsobila sama.
  • Dodávky plynu z Německa do Česka klesly v prvním týdnu po odstavení Nord Streamu 1 o takřka 40 procent. Do Česka nyní z Německa proudí hlavně norský plyn
    Do Česka v uplynulých sedmi dnech netekl žádný z Ruska. Důvodem je odstavení plynovodu Nord Stream 1. Přesto se dodávky plynu z německé do české plynovodní sítě ztenčily jen o necelých 40 procent. Důvodem je fakt, že do Česka přes Německo nadále proudí plyn z jiných zemí, než je Rusko. Zejména se jedná o Norsko.
  • Dodávky plynu z Ruska do Německa plynovodem Jamal se dnes ráno takřka zastavily. Cena plynu v EU vylétla na třítýdenní maximum
    Dodávky plynu plynovodem Jamal, kterým surovina teče z Ruska do Německa, se dnes ráno takřka zastavily. Burzovní cena plynu v EU přitom vyskočila až na 133 eur za megawatthodinu, jako plyne z dat Bloombergu. To je nejvyšší úroveň od 11. března, tedy za poslední tři týdny. Z cenového vývoje plynu je patrný návrat citelné nervozity na trh.
  • Dodávky ropy Družbou do Česka se zastavily v důsledku raketového úderu. Cena ropy míří vzhůru
    Dodávky ropy ropovodem Družba z Ruska do zemí EU, včetně Česka, jsou přerušeny. Uvedla to maďarská petrochemická společnost MOL. Důvodem přerušení dodávek je zasažení související infrastruktury na ukrajinském území. Hlavní město Ukrajiny Kyjev a další místa se dnes staly terčem raketových úderů ruských vojsk, které jsou nejrazantnější a nejplošnější od únorového začátku invaze.
  • Dodávky ropy nadále rostou
    Trh s černým zlatem nadále dosahuje nových minim. Pandemie koronaviru tlačí poptávku po ropě stále níže, a také cenová válka mezi Ruskem a Saúdskou Arábií neprospívá tomu, aby se trend komodity v blízké budoucnosti změnil.
  • Dodávky ropy z Kazachstánu do EU ohrožuje poškozený ropovod CPC
    Evropu čekají další problémy kolem zásobování energiemi z východu. Poškozen je totiž ropovodní systém, který do EU přivádí ropu z Kazachstánu přes Rusko. Provozovatel ropovodu Caspian Pipeline Consortium (CPC) uvedl, že vývoz ze dvou z celkem tří kotevních bodů terminálu v Černém moři byl pozastaven, informovala dnes agentura Reuters.
  • Dodávky ruského plynu do Německa plynovodem Jamal jsou nízké, cena roste
    Dodávky ruského plynu do Německa plynovodem Jamal zůstávají po víkendovém propadu nízké. Vyplývá to z údajů německého provozovatele plynovodní sítě Gascade. Plynovodem proudí ruský plyn přes Bělorusko a Polsko do Německa. Cena klíčového kontraktu na zemní plyn se dnes vyšplhala na 146,73 eura (3703 Kč) a blíží se říjnovému maximu 155 eur.
  • Dodávky ruského plynu do Německa přes plynovod Jamal jsou dál zastavené
    Dodávky ruského plynu z Polska do Německa prostřednictvím plynovodu Jamal zůstávají zastavené, tok plynu je nadále obrácený ze západu na východ. Ukazují to dnes údaje německého provozovatele plynovodní sítě, společnosti Gascade. Podle ní to tak zůstane minimálně do úterý a mluvčí firmy podle agentury Reuters upozornil, že nejde o nic neobvyklého. Rovněž Polsko potvrdilo, že Rusko nadále plní své smluvní závazky. Ceny plynu se v Evropě přesto vydaly vzhůru, i když odpoledne už zisky odevzdaly a vykazovaly mírný pokles.
  • Dodávky ruského plynu přes plynovod Jamal se zastavily
    Záznamy německého provozovatele společnosti Gascade ukázaly, že dodávky ruského plynu přes plynovod Jamal. Plynovod Jamal vede přes Polsko, které však dostává množství suroviny odpovídající smlouvě s dodavatelem. Agentura Interval sdělila informaci, že tok plynu byl přesměrován opačným směrem, ze západu na východ, bez jasných příčin.
  • Do dluhopisů se promítl strach o světovou ekonomiku. Akcie kleají, zlato roste
    Obavy ze zpomalení světové ekonomiky posílají dolů evropské i americké akcie, takže euforie z úterního odkladu protičínských cel je dnes už jenom vzpomínkou. Naopak zájem o státní dluhopisy roste takovou měrou, že se dvouleté americké výnosy vyšvihly nad dluhopisy s desetiletou splatností. Naposledy se tak stalo v roce 2007 před vypuknutím finanční krize. Poprvé od finanční krize invertovala také britská výnosová křivka.
  • DoDo získává od investorů v čele s Křetínským a Tkáčem 1,5 miliardy korun. Investice firmě pomůže s dobýváním zahraničních trhů
    Technologicko-logistická společnost DoDo Group, která se dlouhodobě zaměřuje na B2B logistiku poslední míle, získává v rámci investičního kola Series B svou dosud největší investici. S rychlejší expanzí do zahraničí rostoucí firmě pomohou investice ve výši 1,5 miliardy korun od investorů v čele s EC Investments Daniela Křetínského a zakladatelem J&T Capital Partners Patrikem Tkáčem, kteří v logistické firmě Michala Menšíka navýší svůj minoritní podíl.
  • Do dozorčí rady ČEZ míří bývalý ministr dopravy Dan Ťok
    Do dozorčí rady energetické společnosti ČEZ míří bývalý ministr dopravy Dan Ťok. Upozornil na to dnes server SeznamZprávy. Návrh nominace Ťoka potvrzují informace o nominacích do řídících a dozorčích firem s majetkovou účastí státu na webu ministerstva financí (MF). Prostřednictvím MF stát vlastní 70 procent akcií ČEZ. Hlasování na valné hromadě firmy tak vesměs končí podle přání resortu.
  • Do dvou let bude zlato nejdražší v dějinách, prognózuje Citi
    Cena zlata se během dalších dvou let dostane na dějinné maximum, když přesáhne hranici dvou tisíc dolarů za troyskou unci. Věří v to jedna z největších amerických bank, Citigroup.
  • Do ekonomik míří nová várka podpory. Trhy reagují pozitivně
    Fed bude vykupovat krátkodobé firemní dluhopisy při obnovení nástroje, který používal během krize 2008. Na pomoc menším firmám stejným způsobem míří také nový vládní program za 10 mld. USD. Americký Senát i vláda připravují balíky fiskálního stimulu. Vládní plán je za 850 mld. USD, což by znamenalo výrazné navýšení oproti stávajícím opatřením. Vedle toho se chystá Španělsko utratit na boj s virem 200 mld. EUR.
  • Do emerging ekonomík znova prúdi kapitál. Rastie pravdepodobnosť pre stabilizáciu ich situácie
    Pred mesiacom som v poste Investori sú optimistickejší voči emerging markets aktívam, zastaví sa negatívny trend? písa...
  • Do Evropy se před virem vracela ekonomická důvěra
    Únorový průzkum ekonomické důvěry v eurozóně dopadl mírně nad očekávání, když vykázal nárůst ve všech sledovaných složkách. Sentiment ve službách tak oproti lednu přihodil 0,2 bodu a zakotvil na hodnotě 11,2, nejvýše od května 2019. V rámci zemí Evropské unie pak index služeb stagnoval na hladině 10,7. I v průmyslu se důvěra zlepšila, když z lednových -7,3 narostla na -6,1, přičemž trhy očekávaly jen kosmetické zlepšení na -7,2 bodu. Souhrnný index ekonomické důvěry pak poskočil o 0,7 bodu na současných 103,5, a tudíž také překonal trhy očekávanou stagnaci. Průzkum ovšem probíhal v období před 20. únorem a nezachytil tak eskalující obavy o šíření koronaviru na starém kontinentu, kterých jsme svědky v posledních dnech. Lze tak předpokládat, že nejnovější data skutečnou náladu Evropanů poněkud nadhodnocují.
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

reklama
Dukascopy new