Úterý 19. březen 2024 05:49
reklama
Fintokei ProTrader
reklama
XTB trading konference 2024
reklama
CapXmaster
reklama
Instaforex ebook

USA: Zápis Fedu – zvýšení úr. sazby může přijít dříve

07.04.2016 12:18  Autor: HighSky Brokers  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

USA: Zápis ze zasedání Fedu monetární politiky 15.-16. března:

Rozbor, zajímavé informace (změny, překvapení, výhled) Zápisu: Množství bankéřů uvádělo, že očekávané poklesy čistých exportů budou pokračovat snižovat růst reálného HDP v důsledku slabší zahraniční aktivity stejně jako apreciace dolaru. Několik členů Fedu ale uvádělo zvýšení hlavní úrokové sazby o 25bps jako vhodné na březnovém zasedání na základě vývoje ekonomiky, pokračování zlepšování trhu práce, posílení inflace v posledních měsících a zjevnému obratu ceny ropy. Vzhledem k dubnovému zasedání FOMC hlavní úrokové sazby/monetární politiky někteří bankéři naznačovali, že její zvýšení může být oprávněné, pokud další data zůstanou konzistentní se střednědobým očekáváním růstu ekonomiky, dalšího sílení trhu práce a růstu inflace k 2,0 %.

Hodnocení, dopad na výhled monetární politiky: Komentáře v Zápisu přináší hlavní překvapení v tom, že názor zvýšení hlavní úrokové sazby o 25bps už na zmíněném březnovém zasedání a tím více na nadcházejícím dubnovém rozhodování nebyl ojedinělý a může být blíže, než si trh připouští. Fed a trh přitom většinou očekávají zvýšení až ve druhém pololetí.

Hlavním momentem posledního březnového  rozhodnutí Fedu hlavní úrokové sazby, resp. monetární politiky,  je zmírnění vize optima zvyšování hlavní úrokové sazby pro tento rok o 0,75 - 1 % na 0,5 – 0,75 %, tedy přibližně o jedno až dvě zvýšení o 25bps zřejmě hlavně kvůli rizikům slabosti ze zahraničí. Rozhodnutí nese stopy překvapení vzhledem k posledním komentářům Fedu z konce ledna a února trvajícího optimismu ekonomického vývoje a pokračování zvyšování hlavní úrokové sazby. Navíc makroekonomická data od předchozího zasedání Fedu monetární politiky z konce ledna spíše potvrzují solidní růst trhu práce, vyčerpávání jeho kapacit a dílčí záblesky zrychlení růstu mezd, i když oslabil růst klíčového odvětví služeb. Navíc klesá slabost aktivity průmyslu a regionální ekonomické aktivity. Na druhou stranu se stabilizuje inflace, zejména pak inflační jádro (bez cen potravin a energií) a ceny akcií mažou letošní ztráty. Vystoupení šéfky Fedu Yellenové v Ekonomickém klubu New Yorku po zmíněném březnovém zasedání Fedu naznačilo, že opatrnost z externích rizik nevykolejilo optimistický ekonomický výhled Fedu a dlouhodobé odhodlání dále zvyšovat hlavní úrokovou sazbu.

Proto vzhledem k uvedeným skutečnostem se zřejmě jedná pouze o krátkou přestávku, resp. malé zmírnění či zpomalení tendence zvyšování hlavní úrokové sazby nastíněné centrální bankou, v případě překvapení a změny vůči očekávání Fedu pak s větším prostorem pro její silnější/rychlejší zvyšování.

Hlavním důvodem zvyšování hlavní úrokové sazby spíše limitovat, zpomalovat nebo odkládat je dopad slabosti ze zahraničí na americkou ekonomiku. Předpoklady sílícího růstu ekonomiky značně narušilo slábnutí růstu čínské a světové ekonomiky. Export, regionální data ekonomické aktivity a aktivita průmyslu trvaleji, celý rok 2015  signalizují slabost, v závěru roku vzhledem k nejistotám začaly slábnout firemní investice. Export stagnuje, navíc regionální ekonomická aktivita a aktivita průmyslu na podzim dokonce propadly do (mírné) recese. Promítá se taky vliv silného dolaru. Navíc vzrostla nejistota ekonomických subjektů. Tyto jevy se příští rok mohou ještě zvýraznit. Vedle momentální ekonomické nejistoty je důvodem opatrnosti Fedu se zvyšováním hlavní úrokové sazby taky např. trvale nízká inflace včetně svého jádra (bez cen potravin a energií). Nízká inflace zůstává pro Fed zdrojem nejistot a rozdílných pohledů na její další vývoj.

Dlouhodobě Fed pokračuje v cestě k vyšším úrokovým sazbám. Fed hodlá hlavní úrokovou sazbu zvyšovat zejména kvůli nebezpečím nepřirozeně nízkého tržního ocenění rizika (úrokových sazeb) a stability finančních trhů. Umožňuje to i příznivý vývoj, resp. solidní růst domácí ekonomiky  (tj. solidní růst trhu práce, služeb, maloobchodních tržeb a trhu domů a spotřebitelský sentiment) s tím že v posledních čtvrtletích posílil zatím stále mírný růst mezd. Volné rezervy ekonomiky se zkracují a tím taky prostor centrální banky vyčkávat se zvyšováním hlavní úrokové sazby. Vývoj světové ekonomiky navíc může mít na hospodářství dopad jen omezený. 

Vzhledem k trvalejšímu rozdílnému vývoji americké ekonomiky, tj. slabosti aktivity odvětví exponovaných na světovou ekonomiku (export, průmysl) a současně solidní růstové dynamice domácí ekonomiky právě data trhu práce jsou zřejmě rozhodující v nastavení výhledu ekonomického vývoje a úrokových sazeb. Jeho síla a preference před slabostí inflace znamená, že centrální banka k pokračování zvyšování hlavní úrokové sazby nepočká na určení předpokládaného dopadu slabosti ze zahraničí na domácí ekonomiku v příštích měsících a na moment jakmile růst ekonomiky včetně trhu práce zesílí. Do tohoto roku Fed počítá s dalším zvýšením cca o 0,5 – 0,75 %.

Dopad na trhy: Snížení výhledu optima zvyšování hlavní úrokové sazby oznámené k poslednímu březnovému rozhodování úrokových sazeb a monetární politiky bylo nepříznivou zprávou pro dolar a příznivou informací pro komodity a akcie a s výjimkou ceny ropy trh v tomto směru obchodoval. Jak ale naznačil Zápis, tendence zvyšování hlavní úrokové sazby a příznivého vývoje americké ekonomiky ale pokračuje, možná rychleji než čeká trh, přesto obchodování pokračuje v původním směru.

Josef Kvarda
Analytik HighSky Brokers, a.s.

Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • USA: Zápis Fedu může ukázat odchylku od očekávání trhu
    20.00 SEČ - USA: Zápis ze zasedání Fedu monetární politiky 28.-29. duben Fed na zasedání podle očekávání i své dřív...
  • USA: Zápis Fedu může ukázat, že hrdliččí peří nosí jestřáb
    Fed na březnovém zasedání monetární politiky učinil dvě nejvýznamnější a současně velmi aktuální novinky: 1) v mediánových projekcích...
  • USA: Zápis Fedu naznačí časování zvyšování úr. sazeb
    Fed na zasedání podle očekávání i své dřívější indikaci nezměnil cíl pro hlavní úr. sazbu. Fed v klíčovém komentáři k rozhodnutí příliš...
  • USA: Zápis Fedu nepřekvapuje (optimismus, opatrnost)
    Centrální banka na zasedání 16.-17. září podle očekávání většiny trhu nezměnila cíl pro hlavní úr. sazbu. Fed v klíčovém komentáři k rozhodnutí nově...
  • USA: Zápis Fedu nepřekvapuje, potvrzuje optimismus
    Centrální banka na zasedání 27.-28. října podle očekávání většiny trhu nezměnila cíl pro hlavní úr. sazbu. Fed v klíčovém komentáři k rozhodnutí překvapil hned třikrát. 1) Uvedl příznivější hodnocení ek. vývoje USA, konkrétně spotřeby domácností a investic, 2) vynechal v komentáři obavu uvedenou k předchozímu zasedání monetární politiky 16.-17. září. Tehdy Fed uvedl, že současný globální ekonomický a finanční vývoj může poněkud omezit ek. aktivitu a pravděpodobně krátkodobě dále zatlačí na pokles inflace, 3) Pro specifikaci podmínek nastavení monetární politiky místo obratu „Pro rozhodování jak dlouho udržovat současnou hlavní úr. sazbu...“ použitého 16.-17. září v říjnu uvedl: „Pro rozhodování zda bude vhodné zvýšit hlavní úr. sazbu na příštím zasedání...“ Očekávaná reflexe slabších dat trhu práce již tolik překvapivá není.
  • USA: Zápis Fedu – ohlédnutí za varováním slabosti
    Centrální banka na zasedání 16.-17. září podle očekávání většiny trhu nezměnila cíl pro hlavní úr. sazbu. Fed v klíčovém komentáři k rozhodnutí...
  • USA: Zápis Fedu potvrzuje optimismus a růst úroků
    ápis prokazuje, že z hlediska střednědobého ekonomického výhledu centrální banka přiznává případný nepříznivý dopad...
  • USA: Zápis Fedu signalizuje posílení růstu mezd
    Hodnocení, dopad na výhled monetární politiky Fedu: Komentáře nepřináší větší překvapení. Přes určitá rizika ekonomické aktivity a inflace centrální...
  • USA: Zápis Fedu ukazuje pochybnosti nad trvající ek. slabostí
    Zápis ze zasedání Fedu monetární politiky 28.-29. duben: Hlavní informace zasedání: Fed na zasedání podle očekávání...
  • USA: Zápis Fedu - změní výhled růstu úr. sazby?
    Zápis by měl více vysvětlit vyhodnocení evergreenu posledních týdnů, tedy případného dočasného či menšího nebo trvalejšího a většího ovlivnění výkonnosti hospodářství USA ekonomickou slabostí ze zahraničí...
  • USA zastaví dodávky dalších pokročilých čipů užívaných v AI do Číny nebo Ruska
    Spojené státy plánují zastavit dodávky dalších pokročilých čipů užívaných v oblasti AI do Číny a jiných zemí. Chystaná opatření se týkají společnosti Nvidia a dalších firem. S odvoláním na americkou vládu o tom dnes informovala agentura Reuters. Pravidla zapovídají vývoz širokého okruhu vyspělých čipů a strojů pro jejich výrobu do většího počtu zemí včetně Íránu a Ruska. Na černou listinu zařazují čínské návrháře čipů Moore Thread a Biren.
  • USA zdanily 50 miliard dolarů z čínského dovozu
    V úterý 3. dubna Spojené státy v rámci obchodní války s Čínou avizovaly uvalení 25% sazby na cca 1 300 technologických produktů importovaných z Číny. Čínská reakce na sebe nenechala dlouho čekat a již minulou středu stanovila daň ve výši 25 %, postihující 106 kategorií amerického dovozu.
  • USA získaly zpět bitcoiny v hodnotě 3,6 mld. USD ukradené v roce 2016
    USA získaly zpět bitcoiny v hodnotě 3,6 mld. USD, které byly ukradeny v roce 2016, kdy byla hacknuta společnost Bitfinex. Ilja Lichtenstein a jeho manželka Heather Morganová byli postaveni před federální soud na Manhattanu, protože se údajně spolčili za účelem vyprání 119 754 bitcoinů poté, co hacker napadl systémy společnosti Bitfinex a vybral z nich spoustu kryptoměn. "Dnešní zatčení a dosud největší finanční konfiskace ministerstva ukazují, že kryptoměny nejsou bezpečným útočištěm pro zločince," uvedla zástupkyně nejvyššího státního zástupce Lisa Monaco. "V marné snaze zachovat si digitální anonymitu prali obvinění ukradené finanční prostředky prostřednictvím labyrintu kryptoměnových transakcí."
  • USA znovu hrozí cly, ale dnes už tržní náladu nekazí
    Na začátek týdne americký prezident zaskočil obnovením cel na ocel a hliník z Brazílie a Argentiny. Stačilo pár tweetů jen tak vnořených do proudu příspěvků k domácí politice a tržní sentiment šel spolehlivě dolů. Dnes tu máme další hrozbu, ale efekt už takový není.
  • USA znovu straší cly, ale trhy to moc netrápí. Akcie míří výš
    Obchodní války se znovu derou do popředí zájmu. Z americko-čínské fronty dostáváme průběžné informace o jednáních, která údajně postupují zdárně kupředu. Dnes ovšem z Bílého domu zaznělo, že americká strana ještě není spokojena se všemi projednávanými body. Navíc se znovu ozývá fronta evropská: USA chtějí více zatlačit na Evropu kvůli subvencím pro Airbus a připravují cla na spektrum zboží z EU. Mají být spuštěna, až je posvětí WTO.
  • USA zrušili určité sankcie voči Iránu, ale ...
    Podľa prvých správ z Iránu sa USA mali rozhodnúť zrušiť osobné sankcie od niektorých iránskych predstaviteľov a ropa WTI klesla na zhruba 69 dolárov za barel. Neskôr sa ukázalo, že USA zrušili sankcie iba pre 3 osoby v Iráne, vrátane 1 ropného úradníka, a cena ropy sa zvýšila. Je to však znak dobrej vôle zo strany USA, ktorý by mal priblížiť skutočnú jadrovú dohodu. Je vidieť, že táto téma je pre ropný trh veľmi dôležitá.
  • USA zvažují vojenský úder proti jemenským povstalcům, hrozí jejich proxy válka s Íránem. Svět je stále nebezpečnějším místem, proto nelze mávat rukou ani třeba nad nynějšími problémy hutí Liberty Ostrava
    Spojené státy zvažují vojenský úder proti jemenským povstalcům, Húsíjům. V podstatě by šlo o zahájení proxy války mezi USA a Íránem, neboť Teherán povstalce podporuje. Dosavadní konflikt mezi Izraelem a Hamásem by se tak rozšířil.
  • USA zvažují zdanit veškerý dovoz 20 procenty
    Na veškerý import směřující do Spojených států by měla platit nová dovozní daň 20 procent. Návrh je součástí daňové reformy, která se nazývá 'Border Adjustment Tax' (BAT). Americký prezident Trump uvedl, že jde o protiváhu dovozního cla. Republikáni si slibují, že díky nové dani vydělají jeden bilion USD. Daň má také přesvědčit americké výrobce, aby vrátili výrobu zpět na území USA. Reforma by mohla mít ale i neblahé účinky na americké spotřebitele, protože by se projevila na konečné ceně spotřebního zboží. Návrh daňové reformy má být hotov ještě letos.
  • USA zveřejní HDP - Komentář CYRRUS
    Zítra bude zveřejněno (14:30 CET), jak si ekonomika USA vedla ve čtvrtém čtvrtletí 2018. Obvykle jde o silně sledovaný údaj, jelikož HDP je velmi komplexní ukazatel vývoje ekonomiky, který ovlivňuje chování významných institucí.
  • USA zvyšují cla na čínské zboží
    V souladu s dřívějšími hrozbami vyslovenými na Twitteru Spojené státy dnes zvýšily cla na dovoz čínského zboží v hodnotě zhruba 200 miliard dolarů z 10 % na 25 %.
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

Forex brokeři
AGM Markets
iFOREX
GKFX
reklama
Dukascopy new