Úterý 19. březen 2024 11:28
reklama
Purple trading AI
reklama
Dukascopy new
reklama
Purple pivot points
reklama
Instaforex ebook

Ranní okénko - Americká inflace zpomalila, koruna dál oslabuje

12.05.2022 08:55  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Aktuální hodnoty měny/komodity:

 

 

Aktuál

EUR/CZK


25,42

USD/CZK

24,18

EUR/USD

 

1,051

USD/PLN

4,451

Ropa Brent

USD/barel

105,97

Zlato

USD/unce

1853

Aktualizováno

8:41

Zdroj: Thomson Reuters

Výhled:  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dnes budou z důležitějších dat zveřejňovány jen ceny amerických výrobců. Navážou tak na včera odhalenou dubnovou inflaci. Její meziroční tempo sice mírně zvolnilo, výsledek je ale plný rozpaků. Asi nejvíce trhy postrašila jádrová inflace, která meziměsíčně nabrala na tempu a rozhodně nepřinesla kýžené potvrzení, že Fed na 100 % zavrhne 75bb hike. Včerejší jmenování Aleše Michla guvernérem naopak zavrhlo spekulace trhu o možné změně na poslední chvíli a koruna tak skokově znovu oslabila.

Výrobní inflace v USA by měla ukázat stejně jako spotřebitelská známky zpomalení. To bude proudit zejména ze strany energií. Naopak složitá covidová situace v Číně bude přispívat k dalším problémům v dodavatelských řetězcích, a to může přispět k tomu, že bude výrobní inflace ustupovat jen velmi pomalu. Trh očekává meziroční zpomalení z březnových 11,2 % na 10,7 %. Po výsledku ohledně spotřebitelské inflace by ale dopad na trh měl být jen tlumený.

Pohled zpět:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Americká inflace je kombinací dobrých a horších zpráv. Dobrá zpráva? Meziroční tempo zpomalilo, z 8,5 % na 8,3 %. Vzhledem k vyšší základně by zpomalení dynamiky mělo pokračovat. Špatná zpráva? Těch je bohužel víc. Tempo bylo rychlejší, než čekal trh. Jádrová inflace meziměsíčně zrychlila na 0,6 %, předtím rostly ceny bez energií a potravin „jen“ o 0,3 %. Trh na zprávu reagoval negativně. Pokračoval tak zejména odprodej více rizikových aktiv. Skokově stoupaly po zveřejnění i výnosy u státních dluhopisů, během dne se ale vracely zpět. Důvodem prvotního šoku byly obavy, že by Fed v reakci na nepříznivý vývoj nečekaně ustoupil od plánu navyšovat na nejbližších zasedání sazby o 50bazických bodů a místo toho trh překvapil trojitým hikem.

Překvapení nedorazilo od prezidenta Miloše Zemana, který jmenoval novým guvernérem ČNB Aleše Michla. Trh ovšem do poslední chvíli vážil možnosti a přecenění v reakci na zprávu bylo poměrně silné. Koruna tak skokově oslabila o další zhruba 2 % a dnes ráno se obchoduje v kurzu 25,45 EUR/CZK. Aleš Michl v reakci na jmenování prohlásil mj. to, že od července počítá se stabilitou sazeb. S tou v prognóze počítáme i my. Předtím se ale ještě jednou sejde rada v současné sestavě a bude podle nás mít tendenci „předhikovávat“ rychleji sazby, i v kontextu vysoké dubnové inflace a oslabující koruny. Základní sazba by tak před stabilizací podle nás mohla vyrůst o 75bb na 6,5 %. 

Dnešní makroekonomické ukazatele:  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Čas

Země

Údálost

 

 

 

 

 

RB/RBI

Trh

Předchozí

 

 

 

 

14:30

USA

PPI (duben, m/m v %)

-

0,5

1,4

 

 

 

 

14:30

USA

PPI (duben, r/r %)

-

10,7

11,2

 

 

 

 

Co bude:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ČT: USA ceny výrobců
PÁ: ČR běžný účet, EUR průmysl, USA University of Michigan index                                                                                                           

Autor: Vratislav Zámiš, analytik

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Editor: David Vagenknecht, analytik

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Tým ekonomického výzkumu Raiffeisenbank a.s.

Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Ranní okénko
    Pro dnešek je tuzemský ekonomický kalendář ještě volný, a tak bude zajímavější vývoj zejména směrem na západ od nás. Z Německa dorazí výsledek Ifo indexu, který by měl potvrdit zlepšující se sentiment daný mimo jiné uvolňováním pandemických restrikcí. Z USA se pak dočkáme PMI ukazatelů, které navážou na včerejší PMI v rámci eurozóny. Stejně jako v případě EU by měl lepší dynamiku vykázat sektor služeb, zrychlit by ale měla i výroba. Uklidnění nepřinesly včerejší výrobní ceny v Německu, když v meziročním vyjádření opět zrychlily.
  • Ranní okénko - Akciový trh včera v plusu navzdory silným číslům z amerického trhu práce
    Český statistický úřad dnes ráno zveřejní zpřesněný odhad HDP za 4Q22. K revizi původně uváděného poklesu o 0,3 % k/k by nutně nemuselo dojít, překvapení se ale dá čekat spíše směrem k horšímu výsledku s ohledem na slabá přicházející data z maloobchodu. Ta utvrzují v očekávání, že pokles spotřeby domácností byl jedním z hlavních faktorů tlumících HDP. Česká ekonomika v tomto ohledu není výjimkou. Informace z předstihových indikátorů, jako PMI, ukazují na snižující se stav zásob. Ty v předchozích kvartálech popoháněly HDP a v 4Q22, ale i v 1Q23, patrně docházelo ke korekci dřívějšího trendu. Struktura HDP poskytne také náhled do vývoje mezd, jejichž detailní statistika za loňské poslední čtvrtletí bude reportována až během příštího týdne.
  • Ranní okénko - Aktualizovaný výhled na ECB, Fed přidá znovu 75bb, vyhnul se HDP v Q2 poklesu?
    Týden odstartuje německý IFO index a tuzemský konjunkturální průzkum. Očekáváme, že stejně jako PMI indexy budou signalizovat kontrakci ekonomiky během druhého pololetí. Jak si ekonomika vedla v tom prvním, se dozvíme v pátek ráno, kdy dorazí předběžný odhad HDP za Q2´22. Odhady analytiků jsou podstatně v neshodě, kdy některé počítají s mezikvartálním poklesem přesahujícím 1 %, jiné zase s mírným růstem do 0,6 %. Náš odhad se řadí k těm optimistickým. Výkon HDP za Q2´22 bude zveřejněn také v řadě evropských zemí včetně Německa (pátek) a USA (čtvrtek). Před tím dorazí další důležitá data.
  • Ranní okénko - Americká ekonomika nabírá tempo, ECB sazby nezměnila
    Dnešek bude patřit americkým datům, kdy v odpoledních hodinách dorazí informace o zářijovém vývoji osobních příjmů a výdajů, zároveň vyjde Fedem preferovaný ukazatel inflace v podobě indexu PCE. Doznívat pak zároveň budou včerejší data v čele s vyšším než očekávaným výsledkem HDP a stabilitou sazeb ze strany ECB.
  • Ranní okénko - Americká ekonomika se dále vyhýbá recesi
    Konec týdne se tentokrát ponese spíše v odpočinkovém režimu, kdy ekonomický kalendář je vesměs prázdný. Z eurozóny dorazí finální výsledek inflace za červenec, změna proti prvnímu odhadu se ale neočekává. Eurostat by tak měl potvrdit, že v červenci cenová hladina na území eurozóny mírně poklesla (-0,1 %), meziročně byly ceny i tak vyšší o 5,3 %. Z USA žádná nová data na trh nedorazí, očekávány nejsou ani významnější výsledky amerických společností. S minimem impulsů by tak měla být i volatilita nižší.
  • Ranní okénko - Americká ekonomika zpomaluje, trh čeká poslední hike
    Dnes přichází jediný tuzemský zápis do ekonomického kalendáře, kdy vychází statistika cen ve výrobě. V případě průmyslu očekáváme další pokles, který by dostal meziroční dynamiku do blízkosti nuly. To by pak potvrdilo pokračující desinflační pokles, který navzdory stále vysoké inflaci teoreticky otevírá prostor pro snižování sazeb ze strany ČNB. Ostatně první vlaštovku v tomto směru již včera vypustila viceguvernérka Eva Zamrazilová, která před parlamentním výborem uvedla, že měnové podmínky jsou dostatečně utažené a otázkou je, kdy začít s uvolňováním měnové politiky. Zároveň zmínila, že očekává další oslabování koruny, na což domácí měna reagovala oslabením vůči euru o 0,5 % na 23,85 EUR/CZK.
  • Ranní okénko - Americká inflace může vést k dalšímu přehodnocení vývoje US sazeb
    V tomto týdnu se pozornost finančního trhu upne především na USA, kde vyjde lednová inflace. Poslední tři reporty, za říjen až prosinec, odhalily slábnoucí inflační tlaky, což na trhu vedlo ke zmírnění očekávaní trajektorie úrokových sazeb, se zaceněním počátku snižovaní už koncem letošního roku. Stačil pak report z trhu práce, který ukázal na výrazně silnější tvorbu pracovních míst, než se čekalo (517 vs. 189 tis.), a podmínky financování na trhu se znovu utáhly. V eurozóně je hlavním bodem v datovém kalendáři průmyslová produkce, která nemá s bídným výsledkem německého průmyslu zrovna nejlepší vyhlídky.
  • Ranní okénko - Americká inflace rozhodnutí Fedu již příliš neovlivní
    Dnešek patří především americké inflaci. Ta s největší pravděpodobností bude vypadat stejně jako v Česku více optimisticky – očekává se pokles meziroční míry z 8,5 % na 8 %. Meziměsíčně by díky pohonným hmotám měla inflace dokonce mírně klesat. Pro Fed se toho ale příliš nezmění. Zbylá data totiž neukazují obrázek zpomalující a ochlazující se ekonomiky.
  • Ranní okénko - Americká inflace vstoupila do nového roku při síle a rozhýbala trh
    Na řadě jsou měsíční data z ekonomiky eurozóny a USA. V Polsku vyjde lednová inflace, která měla dosáhnout meziměsíčně 2,8 % (0,1 % v prosinci), čímž by se dostala na téměř stejnou meziroční úroveň (17,6 %) jako inflace v ČR (17,5 %).
  • Ranní okénko - Americká inflace znovu překonala očekávání trhu
    Dnešní ekonomický kalendář je relativně prázdný, kdy jedinou zajímavější informaci bude představovat výsledek průmyslové produkce v rámci eurozóny. Očekáván je meziměsíční i meziroční pokles daný mj. obecně více volatilním vývojem v Irsku. Globální trh tak bude spíše dozpracovávat včerejší vyšší výsledek americké inflace, tuzemský finanční trh pak bude i nadále ovlivněn očekáváními ohledně březnového zasedání ČNB (20. března). Zatímco nižší lednová inflace je silným argumentem pro razantnější snížení sazeb o 75bb, komentáře členů bankovní rady naznačují přetrvávající opatrnost, zejména kvůli slabšímu kurzu koruny.
  • Ranní okénko - Americká spotřeba naráží na své limity
    V ranních hodinách dnes přijde informace o vývoji v českém průmyslu, na kterou naváže statistika běžného účtu platební bilance. Ze Spojených států pak odpoledne dorazí výsledek průmyslové produkce, který doplní průzkum spotřebitelské důvěry od michiganské univerzity. Důležitý bude i vývoj inflačních očekávání, zveřejněný spolu s tímto průzkumem.
  • Ranní okénko - Americké ceny výrobců potvrdily dobrý výsledek inflace
    Dnes z Česka dorazí čísla ohledně vývoje cen ve výrobě, kde očekáváme přibrzdění růstu a relativně významný pokles meziročního tempa. Z americké ekonomiky pak dorazí další reálná data v čele s maloobchodními tržbami a průmyslem. Po nižší než očekávané spotřebitelské inflaci a po lepších včerejších číslech ohledně výrobní inflace trhy doufají, že dobré zprávy završí slabší maloobchodní tržby.
  • Ranní okénko - Americkému maloobchodu napomohla fiskální podpora a otevírání ekonomiky
    Na závěr týdne nás čeká řada dat z americké ekonomiky a zároveň ČNB zveřejnění zápis jednání z 6. května a platební bilanci ke konci března.
  • Ranní okénko - Americké nemovitosti míří do červených meziročních čísel
    Dnes dorazí zajímavější ekonomická data pouze ze Spojených států, z pohledu trhu jde ale spíše o méně významná čísla a nelze tak očekávat silnější reakci. Sérii odpoledne odstartuje vývoj cen na americkém nemovitostním trhu. Za leden je očekáván další meziměsíční pokles, který by při naplnění očekávání byl již sedmý v řadě. Spíše než o výrazné skoky ale jde o pomalý sestup tempem, kdy za poslední tři měsíce tempo odpovídalo zhruba -0,5 % m/m a odlišný výsledek není očekáván ani tentokrát.
  • Ranní okénko - Americké služby i trh práce se pomalu zvedají
    Hlavní událostí dneška bude pravidelné měnověpolitické zasedání bankovní rady České národní banky. Byť od něj ani my ani trh neočekává jakoukoliv změnu měnové politiky, bude se jednat o jedno z těch zajímavějších. ČNB na něm totiž představí svoji aktualizovanou makroekonomickou prognózu, ze které vyplynou i indikace na další vývoj tuzemských sazeb. Vzhledem k uzávěrce sběru dat ČNB nestihne zohlednit úterní nad očekávání dobrá data o tuzemském HDP a její prognóza tak může vyznít již během vydání jako poněkud zastaralá. Přesto bude zajímavé slyšet, jak bankéři hodnotí vývoj za uplynulé tři měsíce, které oproti jejich předchozím odhadům přinesly silnější korunu, slabší inflaci, ovšem robustnější hospodářský výkon. Jelikož si naším odhadem na nezměněnou měnovou politiku jsme nadmíru jisti, budeme tentokrát rozesílat komentář až po následné tiskové konferenci s detaily o nové prognóze.
  • Ranní okénko - Americkou inflaci dále požene statistický efekt z minulého roku
    Výkonost průmyslu v eurozóně pravděpodobně vzrostla. Nasvědčují tomu již dostupné údaje z některých států a předstihové indikátory. Inflace v Americe v dubnu patrně meziročně přidala z 2,6 % na 3,6 % především kvůli statistickému efektu nízké srovnávací základny.
  • Ranní okénko - Americký Fed dnes odstartuje cyklus zvyšování úrokových sazeb
    Dnes ráno ČSÚ zveřejní údaje platební bilance za leden. Trh počítá se 7 mld. Kč (-18,3 mld. předtím). Do kladných hodnot mělo bilanci napomoci kladné saldo zahraničního obchodu. Koruna na tento údaj tradičně reagovat nebude. Hlavní dnešní událostí je zasedání amerického Fedu, které přinese dlouho očekávané první zvýšení úrokových sazeb a také představení nové makroekonomické prognózy. Evropský ekonomický kalendář je pro dnešek prázdný.
  • Ranní okénko - Americký maloobchod má potenciál ke zlepšení
    Americký Fed dnes zveřejnění zápis z posledního zasedání. Z USA dále dorazí sada ekonomických dat za měsíc leden včetně maloobchodních tržeb a průmyslové výroby. Lednový údaj o maloobchodních tržbách ukáže, zda na přelomu roku posílila spotřebitelská poptávka. Konsensus trhu počítá s růstem tržeb meziměsíčně blízko 1% bez i se zahrnutím prodeje automobilů. Jednalo by se o zlepšení oproti prosinci, kdy se dostavil pokles o 0,7 % (vyjma automobilů o 1,4 %), čímž byl překonán i ten nejpesimističtější odhad. Naději dodává snižující se dynamika počtu žádostí o podporu v nezaměstnanosti v posledních týdnech. Na druhé straně ukazují výsledky šetření mezi spotřebiteli na zhoršení sentimentu – v únoru spotřebitelská důvěra dokonce sestoupila až na šestiměsíční minimum. Navíc údaje zachycující změny ve statistice o žádostech o podporu v nezaměstnanosti jsou ovlivňovány sezónními faktory, které můžou v takto atypickém období zkreslovat skutečný vývoj. Příkladem je třeba obvyklé sezónní nabírání nových zaměstnanců, které je pandemií narušeno.
  • Ranní okénko - Americký maloobchod slábne, průmysl posiluje
    Dnešní den zahájíme informací o cenách tuzemských průmyslových výrobců za měsíc květen. Předpokládáme, že cenové tlaky po dubnových 4,6 % meziročně nepoleví, a zopakují stejný výsledek, což by v meziměsíčním srovnání odpovídalo zdražení o 0,4 % a trh je v tomto názoru s námi zajedno. Největší vliv na růst cen pravděpodobně nadále budou mít přetížené dodavatelské řetězce a svou roli sehraje i nízká srovnávací základna z loňska.
  • Ranní okénko - Americkým domácnostem se tenčí úspory
    Dnes nás nečeká žádná významná makroekonomická událost, což je dáno do značné míry tím, že na dnešek připadá americký Den díkuvzdání. Jediným údajem tak patrně bude informace o vývoji peněžní zásoby M3 v eurozóně. Ta je mohutně podporována probíhajícími nákupními programy Evropské centrální banky a trh tak za říjen čeká meziroční růst o 10,3 %.
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

reklama
Fintokei ProTrader