Úterý 19. březen 2024 11:58
reklama
Swissquote Bank
reklama
Purple pivot points
reklama
Fintokei ProTrader
reklama
Instaforex krypto ebook

Index Exportu – válečný konflikt obrátí export na ruby

31.03.2022 08:48  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Český export zaznamenal na počátku letošního roku solidní výkon. Oproti loňskému lednu se hodnota vývozu zboží zvýšila o 12,9 %, což v porovnání s covidem nezasaženým rokem 2019 představuje zlepšení o 10,6 %. I za únor vykazují data příznivý výsledek. Obrat o 180 stupňů bohužel přinese válkou ovlivněný březen. Vývoz si proto těžko udrží vydařený lednový start.  Dle odhadu Indexu Exportu by se mohlo průměrné tempo vývozu v letošním roce pohybovat mezi 4 - 5 %.

Již pro druhý kvartál jsou vyhlídky méně růžové: výpočet indikuje meziroční pokles v průměru o 3 až 4,5 %. V cestě budou exportu stát prudce se zvyšující domácí cenová hladina a negativní dopad války na Ukrajině v podobě výpadků klíčových výrobních komponent. Ten je patrný už od počátku března. „Potíže v posledních týdnech již hlásil automobilový průmysl, který tvoří 26 % celkové hodnoty vývozů (průměr za posledních 8 let),“ upozorňuje Helena Horská, hlavní ekonomka Raiffeisenbank. Naopak příznivě se aspoň doposud vyvíjela poptávka - jak zahraniční, tak domácí. „To by mělo exportérům pomoci v přeorientování se z ruského trhu,“ míní Helena Horská. „Nadále však platí, že situace je pro nejbližší měsíce těžko předvídatelná, což komplikuje predikce modelů opírající se o aktuálně dostupná data,“ uzavírá Horská.



Tým ekonomického výzkumu Raiffeisenbank a.s.

Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Index Exportu – Navzdory zanedbatelnému napojení na Rusko je český export ohrožen
    Výsledky posledních šetření mezi výrobními podniky jsou z pohledu vývoje exportu povzbudivé. Podle konjunkturálního průzkumu z dílny ČSÚ se v únoru oproti lednu zlepšilo hodnocení situace v zahraniční poptávce a přes nepatrnou korekci převládá optimismus také u očekávaného vývoje exportu v příštích třech měsících.
  • Index Exportu – opatrný přelom roku
    Srpen s sebou přinesl ochlazení ekonomického oživení. Zádrhelům se nevyhnul ani český export, který prohloubil dosavadní ztráty. „Za osm měsíců letošního roku český export ztratil 268 miliard korun (národní metodika). Hodnota Indexu Exportu zůstává i pro následující měsíce (září – listopad) záporná. Mírně do kladných hodnot by se měla dostat až v prosinci a lednu,“ upozorňuje David Vagenknecht, analytik Raiffeisenbank. Celoroční ztráty exportu budou dle aktuálního výpočtu činit minimálně 299 miliard korun.
  • Index Exportu – oslabený automotive doléhá na výkon exportu
    Výhled pro export se podle aktuálního výpočtu Indexu Exportu znovu mírně zhoršil, když pro závěr roku predikuje meziroční pokles do výše 5 % a pro začátek nového roku jen slabý růst. „I přesto výkon českého exportu, měřený celoroční hodnotou vyvezeného zboží, překoná předkovidové úrovně a zapíše si nový historický rekord v blízkosti 3,9 biliónů korun,“ vysvětluje Helena Horská, hlavní ekonomka Raiffeisenbank.
  • Index Exportu – oslabující poptávka drží export při zemi
    Lepší než očekávaná březnová data ukazují, že český export ustál prvotní šok války na Ukrajině a oproti únoru se hodnota vyvezeného zboží dokonce zvýšila - i když o nepatrných 0,3 % (po sezónním očištění). „Na rovinu je však třeba dodat, že poklesu zabránil růst vývozních cen energií, potravin a dalších položek (v průměru o 4,7 % m/m a 13,2 % meziročně).
  • Index Exportu – Po prvotním šoku se výhled stabilizoval
    Tempo exportu v únoru ještě meziročně dosáhlo solidních 7 % v souladu s predikcí Indexu Exportu. Březnová statistika již ale bude negativně ovlivněna válkou na Ukrajině a současně i vysokou srovnávací základnou z minulého roku. Hodnota vývozů by mohla meziročně poklesnout o cca 6 %. „Mírné zlepšení, nikoliv obrat nepříznivého trendu, pak podle aktuálního výpočtu Indexu Exportu přinese následujících pět měsíců,“ dodává Helena Horská, hlavní ekonomka Raiffeisenbank.
  • Index Exportu – propad exportu, ale jak hluboký?
    Pandemie COVID-19 zmrazila světovou ekonomiku, pohyb zboží a osob, odběratelsko-dodavatelské řetězce i zahraniční obchod. „První údaje zohledňující nástup pandemie hovoří jasně: čelíme bezprecedentnímu šoku. Doposud zveřejněné předstihové ukazatele hovoří o propadu na minima v celé dlouhé historii toho či onoho ukazatele. A dle dosavadního vývoje pandemie lze usuzovat, že nejsme ještě na úplném dně,“ domnívá se Helena Horská, hlavní ekonomika Raiffeisenbank. Index Exportu, který vychází z předstihových ukazatelů, jen obtížně zachycuje rozsah takového šoku. Je zcela racionální očekávat, že pokles exportu v nejbližších měsících bude o dost prudší, než naznačuje výpočet Indexu Exportu (o zhruba 10 % meziročně).
  • Index Exportu – prvotní šok za námi, křehké oživení před námi
    Český export se postupně vzpamatovává z uštědřeného šoku. Po kolosálním propadu v dubnu o více než třetinu a v květnu o necelou třetinu, Index Exportu předpovídá českému exportu v následujících pěti měsících pozvolné oživení.
  • Index Exportu – připravme se na dvouciferná tempa růstu
    „Český export prochází aktuálně turbulentním vývojem, který není jednoduché exaktně zachytit. Na jedné straně tu máme efekt výrazně nízké srovnávací základny (v dubnu 2020 export poklesl o 37 % v meziročním srovnání a po sezónním očištění, v květnu o 23 %), který automaticky přifoukne meziroční tempa růstu vývozu, a na druhé straně poškozené dodavatelsko-odběratelské vazby v podobě prodlužování dodacích lhůt, nedostatku výrobního materiálu a s tím spojeného prudkého růstu cen,“ uvádí Helena Horská, hlavní ekonomka Raiffeisenbank.
  • Index Exportu – růst navzdory potížím v dodavatelských řetězcích
    Český export si v posledním čtvrtletí minulého roku vedl nad očekáváními. V prosinci vzrostl meziročně o necelých 18 % (národní metodika), tedy nejrychlejším tempem od července 2014. Hlavní podíl na výsledku měla motorová vozidla, jejichž vývoz byl meziročně vyšší o 20,4 miliard Kč. I přesto se ale obrovské ztráty z jarních měsíců nepodařilo zcela dohnat. Za celý loňský rok export ztratil 166 miliard Kč, přičemž za prvních osm měsíců ztráta ještě činila 268 miliard Kč.
  • Index Exportu – rychlý nebo pomalý restart exportu?
    Stačily pouhé dva týdny celonárodní karantény a výkonnost českého exportu se v březnu propadla nejprudším tempem od července 2009. A to byl pouhý začátek. „Dle odhadu Indexu Exportu, který jsme podrobili dvojnásobnému šoku ve srovnání s tím březnovým, byl český export v dubnu postižen dvouciferným propadem v rozsahu více než jedné čtvrtiny (o 25-30 % v porovnání s loňským dubnem). Ten vrátil dubnovou hodnotu exportu o sedm let zpátky na úroveň z roku 2013,“ komentuje situaci Helena Horská, hlavní ekonomka Raiffeisenbank a dodává, že: „ještě hůře se odhaduje další vývoj exportu a jeho případný restart. Předstihové ukazatele u nás i v Německu se sice už odráží od historických minim, ale dodavatelsko-odběratelské řetězce se znovu spojují a rekonstruují. V mnohých provozech stále chybí zaměstnanci a spotřeba domácností ožívá zatím jen opatrně. Na přesnější vyhlídky našeho exportu si budeme muset ještě počkat.“
  • Index Exportu – vyexportujeme se z koronavirového šoku?
    Druhá vlna šíření COVID-19 opět krutě zasáhla českou ekonomiku, a to především služby. Než se šíření viru vymklo kontrole, česká ekonomika se na čele s exportem svižně odrážela ode dna.
  • Index Exportu – vysoká očekávání po kostrbatém začátku roku
    Český export byl v posledním čtvrtletí minulého roku spolu s průmyslem tahounem ekonomiky. Od září docházelo postupně k navyšování meziroční dynamiky vývozů, jež vyvrcholilo v prosinci růstem téměř o 18 % (národní metodika). Nicméně na začátku letošního roku se dostavilo citelné ochlazení, kdy export v porovnání s lednem 2020 oslabil o 0,6 %. Je ovšem třeba přihlédnout k nevýhodě v podobě počtu pracovních dnů, kterých měl letošní leden o dva méně. „Navíc byl leden prvním měsícem post-brexitových vztahů, což se negativně projevilo na zahraničním obchodu se Spojeným královstvím“, sděluje David Vagenknecht, analytik Raiffeisenbank.
  • Index Exportu – vysoká srovnávací základna stlačí dynamiku vývozů dolů
    Závěr roku přinesl několik příznivých zpráv. Zádrhely ve výrobě a vývozu automobilů se zdají mít to nejhorší za sebou a objem nových zakázek v průmyslu znovu roste. Dle prosincového šetření mezi nákupními manažery se opět zvyšuje poptávka a zároveň alespoň zčásti ustoupily i problémy v dodavatelských řetězcích. To v souhrnu vnáší optimismus pro vývoj exportu v nejbližších měsících.
  • Index Exportu – Vývoz ohrožuje upadající poptávka
    Růst hodnoty vývozů dosáhl v srpnu meziročně +10,2 %, mírně nad predikcí indexu exportu, která se pohybovala poblíž +8 %. Nicméně růst nejde čistě na vrub objemu vyvezeného zboží, ale především růstu vývozních cen, které byly v srpnu meziročně vyšší o 14,2 %. Do konce roku index exportu i nadále predikuje postupně oslabující meziroční dynamiku hodnoty vývozů, která se koncem roku přibližuje k nule.
  • Index Exportu – Vývoz pokračuje v růstu, koncem roku hrozí zpomalení
    Podle predikce Indexu Exportu by hodnota českého vývozu měla v nejbližších měsících dál růst, i když meziroční tempo by mělo zbrzdit k jednociferným hodnotám. Stále platí, že za růstem hodnoty vyvezeného zboží stojí především růst cen vyváženého zboží. Fyzický objem vývozu až na dvě výjimky v květnu a lednu nedosahuje ani loňských hodnot. Začátkem zimy model signalizuje nepatrný meziroční pokles do výše 1 % oproti loňskému roku. „Ve srovnání se srpnovou predikcí Indexu Exportu aktualizovaný výpočet naznačuje o něco příznivější vývoj,“ komentuje Helena Horská, hlavní ekonomka Raiffeisenbank.
  • Index Exportu – začátek roku 2020 oživení nepřinese
    Podle odhadu Indexu Exportu ani nižší výkonnost českého exportu v závěru roku 2019 neohrozí dosažení nové historické mety - roční hodnota českého národního exportu zboží překoná hranici 3,7 biliónů korun.
  • Index Exportu – Zlepšení v logistice otevírá exportu cestu
    Hodnota vývozů během září pokračovala v meziročním růstu přesahujícím 20 % a aktualizovaná predikce Indexu exportu se posunula optimističtějším směrem, i když nadále predikuje snížení meziročního tempa pozvolna až do blízkosti 10 % v prvních měsících příštího roku. „Vysoká meziroční čísla ale do jisté míry vysvětluje efekt srovnávací základny – například očekávaný meziměsíční pokles hodnoty vývozů okolo 0,5 % během října by vystačil na to, aby se meziroční tempo udrželo nad 20 %,“ upozorňuje Helena Horská, hlavní ekonomka Raiffeisenbank.
  • Index Exportu – Zlepšení výhledu v nadále volatilním prostředí
    Hodnota vývozů se v srpnu vyšplhala na meziročních 28 % popoháněna oživením v automobilovém sektoru, ale také růstem vývozních cen, jež byly meziročně vyšší o 15,6 %. Meziroční vývoj je ovšem ovlivněn výkyvy z minulého roku. Přesnější pohled poskytuje meziměsíční srovnání, které ukazuje po sezónním očištění na zpomalení z červencových 2,8 % na 0,3 %. Ovšem výkyvy během letních měsíců historicky nejsou neobvyklé.
  • Index Exportu – Zpomalující tempo vývozu ochlazuje ekonomiku
    Výhled ve vývoji českého vývozu se dle zaktualizované predikce Indexu exportu zhoršil. „Důvodem jsou přetrvávající komplikace na nabídkové straně, kdy firmy čelí nedostatku výrobních vstupů, vysokým cenám čehokoliv a sílícím signálům ochlazení světové ekonomiky,“ vysvětluje Helena Horská, hlavní ekonomka Raiffeisenbank.
  • Index Exportu – zpožděné dodávky brzdí expanzi exportu
    Český vývoz profituje z oživení globální ekonomiky a podle aktuálního výpočtu Indexu Exportu se udrží do konce roku v kladných hodnotách. V průměru jde meziročně o zvýšení o 6 %. Nicméně v zimních měsících bude ztrácet tempo, jelikož predikovaný růst pro prosinec činí méně než 3 %. Důvodem je oživení exportu v závěru loňského roku, kdy se dostavil i dvouciferný meziroční růst, což pro letošek zanechává vysokou srovnávací základnu.
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

Forex brokeři
GKFX
Purple Trading
Windsor
reklama
Dukascopy new