Středa 17. duben 2024 00:52
reklama
Dukascopy new
reklama
Dukascopy new
reklama
Purple Ebook: Svíčkové a cenové formace
reklama
Fintokei SwiftTrader

V kurzu je investování s konzervativním výnosem. Fond na domovy seniorů hlásí nárůst

30.03.2022 18:23  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk


Válečná situace na Ukrajině zasáhla také investiční svět, globální akciové trhy zažívají po nástupu pandemie další tvrdou ránu. Řada investorů tak přehodnocuje strategii a vyhledává nové možnosti pro zhodnocení svých peněz. „Je patrné, že lidé nyní hledají investičně klidné přístavy s konzervativním výnosem. Více než kdy jindy jsou citliví na podezřelé sliby velkého zhodnocení,“ prohlásil Martin Fojtík, pověřený poradce fondu PFFL, který se zaměřuje na výstavbu nových domovů pro seniory, který předpokládá čistý výnos mezi 6 až 7 %. „Aktuálně se zvýšil zájem investorů o náš produkt. Portfoliu výstavby a akvizic domovů pro seniory investoři věří.“

V prvních dnech války se změnily úvahy většiny investorů. Rozhodli se raději držet hotovost a vyčkávali, co se bude dít, jak zareaguje Česko, NATO a další státy. „Postupem času se ale vrátila do investovaní racionalita, a to ještě s větší silou než před zahájením konfliktu. Pozorujeme větší zájem o konzervativnější řešení. Jen stěží se může očekávat, že dnešní nemovitostní fondy pro kvalifikované investory budou hromadně porážet skutečnou inflaci,“ prohlásil Martin Fojtík z fondu PFFL, který vznikl v minulém roce a za cíl si dal postavit do osmi let 20 nových domovů pro seniory s celkovou kapacitou 3000 lůžek. Proč? Protože jich je nedostatek, přitom počet lidí starších 65 let se za čtyři roky rozroste o 250 tisíc.

Momentálně má fond PFFL  ve svém majetku  aktiva převyšující částku  160 milionů korun, zároveň se zahájila příprava na výstavbu nových domovů pro seniory, jedná se o dva objekty. Připravují se akvizice, které umožní výstavbu nových domovů ve Středočeském a Moravskoslezském kraji. „Významně se odlišujeme oproti realitním fondům zaměřený na nájemní bydlení, které může být mnohem více citlivější na trh s hypotékami. Je zde hodně proměnných – například v oblasti fluktuace nájemníků, údržby bytových jednotek anebo také samotné ceny. V našem oboru domovů pro seniory taková rizika nehrozí,“ tvrdil Fojtík.

Nájemní smlouvy s provozovateli domovů jsou nejméně desetileté. Cena za lůžko, která je zdrojem příjmu, není citlivá na náladu na trhu. Rozhodně se nedá čekat pokles, protože zájem významně převyšuje nabídku. Vždyť čekací doba na jedno lůžko je jeden až dva roky. „Bohužel, stát tuhle oblast dramaticky podcenil, proto je nutné co nejdříve postavit nové domovy pro seniory. Nabízíme investování se sociálním rozměrem, o které je zájem,“ dodal Fojtík, pověřený poradce fondu PFFL.

Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • V jaké kondici je americký dolar?
    Americký dolar se v úterý stabilizoval a zotavil se z krátkého období vybírání zisků z předchozí seance. Jeho růst byl ale zdrženlivější, protože zlepšení rizikového sentimentu přispělo k růstu rizikovějších měn typu australský dolar a britská libra.
  • V jaké kondici jsou Spojené státy?
    USA dnes zveřejnily informace o růstu HDP za druhé čtvrtletí roku 2012. Zdá se, že výkonnost americké ekonomiky...
  • V Japonsku mohou být v prosinci volby, Švýcarské referendum se blíží a frank to pociťuje, americké akcie na nových maximech. Analýza BOSSA USD, GBP/USD NZD/USD – hlava ramena
    Dnes v 11:30 Britská centrální banka (BoE) zveřejní svoji pravidelnou čtvrtletní inflační zprávu. Ta dnešn...
  • V Japonsku rastie úročenie. Bank of Japan to určite nepoteší
    Bank of Japan (ďalej BoJ) bola ešte prednedávnom horúcim kandidátom pre ďalšie uvoľňovanie. Minimálny rast HDP, medziročný pokles priemyselnej výroby, maloobchodných tržieb, návrat do deflácie a do toho všetkého silný jen. Toto je situácia, na ktorú by iné centrálne banky reagovali uvoľňovaním. BoJ však stále nekoná, koncom júla síce prišla s navýšením nákupov ETF do konca roka o 2,7 bil. JPY (cca. 23,5 mld. eur) a navýšením objemu pôžičiek pre banky, bol to však len kozmetický stimul.
  • V Japonsku ze včerejšího Fedu radost rozhodně nemají. JPY začíná znovu posilovat
    Máme za sebou zasedání americké centrální banky, které skončilo výraznou odchylkou od tržního konsenzu. Ta měla na svě...
  • V Južnej Afrike sa opäť bojuje o ministerstvo financií. Rand je pod tlakom
    Kontroverzný juhoafrický prezident Jacob Zuma nevzdáva svoj boj o kreslo ministra financií, ktoré by rád použil na vyššie výdavky a podporil tak svoju stranu ANC, ktorá v minuloročných regionálnych voľbách dostala rekordne nízke percento hlasov (stále je to však bolo viac ako 60%). Aktuálne sme svedkami ďalšieho pokusu o ovládnutie tohto úradu.
  • V komoditách je nejvíc peněz od roku 2013
    Podle Barclays je v komoditách nainvestováno nejvíc prostředků od roku 2013. Vysoká poptávka po komoditách představuje dobrou zprávu pro akciový trh, myslí si Ed Yardeni.
  • V koncernu Volkswagen přes noc odstranili poruchu sítě, výroba se obnovuje
    V německém koncernu Volkswagen přes noc odstranili poruchu počítačové sítě. Výroba v závodech, které se kvůli ní ve středu zastavily, se tak začala obnovovat. Agentuře DPA to dnes ráno řekl mluvčí firmy, jejíž součástí je i Škoda Auto. Událost podle agentury Reuters zdůraznila zranitelnost infrastrukturní sítě největšího výrobce automobilů v Evropě.
  • V konkursu Sberbank CZ se hraje o čas. Do 12. prosince by měly být prodány její úvěry, včetně hypoték, a do té doby bude klesat šance, že klienti padlé banky dostanou všechny své peníze zpět
    Pražský městský soud dnes prohlásil konkurz na Sberbank CZ. Je to důležitá zpráva samozřejmě i pro ty klienty této padlé banky, kteří si u ní sjednali hypotéku. Nejpozději v listopadu by likvidátorka a nyní insolvenční správkyně Jiřina Lužová měla dát dohromady novou nabídku úvěrového portfolia banky. Hypotéky klientů Sberbank CZ by tak byly opět nabídnuty k prodeji jiné bance.
  • V krizovém roce 2020 pokračoval růst mezd
    „Mzdy v loňském roce mírně vzrostly, přestože ekonomika zažila dramatický propad. K růstu mezd přispěla situace na trhu práce, kde je stále vysoký počet volných pracovních míst. V odvětvích silně zasažených koronavirovou krizí však zaměstnanci i podnikatelé trpěli kvůli výpadkům příjmů. Ty zhoršovaly jejich rodinné rozpočty,“ říká hlavní ekonom BHS Štěpán Křeček.
  • V květnu Broker Consulting Index spotřebitelských úvěrů téměř beze změny
    Průměrná sazba spotřebitelských úvěrů v květnu 2020 dosáhla hranice 6,91 %, p. a., což v porovnání s minulým měsícem znamená de facto stagnaci. Vyplývá to z dat Broker Consulting Indexu spotřebitelských úvěrů za květen 2020. Z čísel lze vytušit, že jednotliví poskytovatelé spotřebitelských úvěrů nyní vyčkávají, jaká bude situace po uvolnění opatření související s Covid-19.
  • V květnu činily hypotéky na bydlení přes 15 miliard korun
    Úroková sazba hypoték klesla na 2,8 %. Objem sjednaných úvěrů poprvé letos překonal částku 15 miliard korun. Příznivým faktorem je vývoj úrokových sazeb, které přestaly růst a začaly klesat.
  • V květnu deficit dál prudce rostl a přesahuje 270 mld. Kč
    Po pěti měsících letošního roku se deficit takřka dostal ke svému celoročnímu plánu a státní rozpočet tak květen uzavírá s negativním saldem 271,4 mld. Kč. Vývoj je tak i nadále srovnatelný se stavem z roku 2021, kdy v květnu deficit přesahoval 255 miliard Kč a celoroční deficit dosáhl ve výsledku zhruba 420 miliard Kč. V letošním rozpočtu ale chybí několik významných kladných položek, zejména pak výnos daně z neočekávaných zisků spolu s dividendou od energetické skupiny ČEZ. Zároveň by se pokles cen energií na burze měl odrážet i ve snižování cen pro domácnosti, do budoucna i pod nastavený cenový strop. Letošní výdaje státu na kompenzace ztrát plynoucích z cenových stropů by díky tomu nemusely být tak vysoké, jak se původně předpokládalo. Naplánovaný 295miliardový schodek tak je stále dosažitelný, byť aktuální rizika jdou ve směru vyššího celoročního deficitu, než bylo původně předpokládáno.
  • V květnu zaznamenala hodnota POVIndexu velmi mírný nárůst, přesto se drží 456 korun pod dlouhodobou průměrnou hodnotou
    Po dubnovém propadu na historicky nejnižší úroveň vzrostla v květnu hodnota Broker Consulting POVIndexu o 63 korun na 6 392 korun. I přes toto nepatrné zdražení vychází z širšího pohledu současné povinné ručení výrazně levněji než v minulosti, v porovnání s dlouhodobou průměrnou hodnotou POVIndexu je to o 456 korun méně, oproti stejnému období loňského roku je pak letošní květnová částka nižší o 161 korun.
  • Vláda bude „luxovat drobné“ a chce snížit schodek o další takřka čtyři miliardy korun, vyplývá z dnes zveřejněných důvodové a předkládací zprávy ke konsolidačnímu balíčku
    Konsolidační balíček vlády má nakonec snížit záporné saldo státního rozpočtu v roce 2024 o 97,8 miliardy korun a za roky 2024 a 2025 pak dohromady o 151 miliard korun. Vyplývá to z dnes zveřejněných důvodové a předkládací zprávy k návrhu zákona k balíčku. Jedná se o takřka čtyři miliardy výraznější snížení schodku, než jaké vláda dosud avizovala. Dosud totiž vyčíslovala redukci schodku na 94,1 miliardy korun v příštím roce a na 147,5 miliardy korun dohromady v letech 2024 a 2025.
  • Vláda by měla daň z mimořádných zisků už ukončit, prospěje to pražské burze i celé české ekonomice
    Konsolidace veřejných financí dosud neodpovídá tomu, co vládní strany slibovaly před volbami či ještě loni. Když ještě připočteme, že slibovaly konsolidaci bez zvyšování daní, je to na pováženou hned dvakrát. Protože i přesto, že vláda v rozporu se sliby zvyšuje hned celou řadu daní, konsolidace nadále zaostává za tím, co slibovala. To je prostě suché konstatování faktů.
  • Vláda by mohla podpořit podnikatele a firmy až bilionem korun
    Vláda by mohla na základě analýz poskytnout na podporu podnikatelů a firem postižených šířením koronaviru až jeden bilion Kč. Na tiskové konferenci po jednání vlády to uvedl premiér Andrej Babiš (ANO). Na přímou pomoc by podle něj mělo směřovat zhruba 100 miliard korun a na záruky 900 miliard korun.
  • Vláda by mohla už od července zvýšit daň z nafty. Ministři to nevylučují
    Nafta v Česku dramaticky zlevňuje. Včera se litr prodával za 33,86 koruny, tedy o skoro 16 korun levněji než loni v březnu.
  • Vláda Čechům snížila daně, ti ale neutrácejí. Peníze hromadí na účtech i v obavě ze zdražování, třeba elektřiny, zatímco Česká národní banka vyhlíží nákupní mánii po odeznění pandemie
    Lednový lockdown odradil Čechy od utrácení ještě více, než se čekalo. Tržby v maloobchodě poklesly meziročně o devět procent, což je historicky druhý nejvýraznější pokles. Výrazněji se propadly už jen loni v dubnu, kdy vrcholil jarní lockdown roku 2020. Stejně jako tehdy i nyní v lednu byla důvodem dramatického propadu tržeb uzavírka podstatné části tuzemského maloobchodu a služeb, jež nastala po rozvolnění ze sklonku loňska. Češi omezili své výdaje výrazněji, než se čekalo, neboť analytici oslovení agenturou Bloomberg předpokládali ve střední hodnotě svých odhadů propad čítající 5,8 procenta. Své výdaje omezili nejvíce za oděvy a obuv, za které utratili o 74,1 procenta méně než loni. Klesaly ale výdaje také za domácí potřeby, kosmetiku, počítače, mobily i elektroniku či za lékárenské zboží.
  • Vláda dala, vláda vezme. Za zrušení superhrubé mzdy zaplatí Češi dražším tabákem, dražím vínem, dražší naftou či dražšími nemovitostmi
    Srpnové plnění státního rozpočtu je nejhorší v dějinách, když schodek představuje více než 230 miliard korun. Výše deficitu překonává dosavadní rekord z července letošního roku. Přesto lze předpokládat, že letošní celkový schodek bude nižší než plánovaných 500 miliard korun. Hlavně proto, že za necelé čtyři měsíce už se nejspíše „nestihne“ tak výrazně deficit prohloubit. Schodek tudíž pravděpodobně skončí v pásmu od 400 do 450 miliard korun, může být však i ještě nižší. V příštím roce ovšem může činit až 300 miliard korun. Záleží ovšem také na tom, jak závažná bude druhá, případně dokonce třetí vlna koronavirové pandemie.
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

reklama
Purple trading AI