Úterý 19. březen 2024 05:04
reklama
XTB trading konference 2024
reklama
Purple pivot points
reklama
Purple pivot points
reklama
XTB trading konference 2024

Ranní okénko - Předstihové ukazatele dnes pod tíhou války, repo sazba v Česku může růst nad 5 %

24.03.2022 08:58  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Aktuální hodnoty měny/komodity:

 

 

Aktuál

EUR/CZK


24,66

USD/CZK

22,46

EUR/USD

 

1,098

USD/PLN

4,291

Ropa Brent

USD/barel

122,11

Zlato

USD/unce

1944

Aktualizováno

8:49

Zdroj: Thomson Reuters

Výhled:  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Po delší době dorazí zajímavější data i z Česka, a to hned po ránu v podobě konjukturálního průzkumu za březen.  Půjde o první zevrubnější průzkum ohledně ekonomické důvěry po napadení Ukrajiny Ruskem. Očekávat lze pokles, otázkou zůstává jak výrazný. Předstihové ukazatele dorazí i ze zahraničí, předběžný březnový PMI dnes vyjde v Německu, eurozóně ale i v USA. Z Ameriky dorazí mimo jiné i týdenní data ohledně žádostí o podporu v nezaměstnanosti. Pozornost bude směřovat i do Bruselu, kam dnes na summit přiletí americký prezident Joe Biden.

Český konjukturální průzkum dnes s největší pravděpodobností ukáže na další prohloubení problémů, které domácí ekonomiku v posledních měsících trápí. Vysoká spotřebitelská inflace neustoupila, prudce rostou i ceny výrobců a firmy kvůli nejistotě spojené s Ukrajinou pravděpodobně přehodnotí i svůj dosavadní optimismus ohledně budoucího vývoje.

Březnové hodnoty evropských PMI indexů v sobě již také obsahují první dopady války na Ukrajině a očekává se proto jejich pokles. Jak v případě Německa, tak i v případě eurozóny ale trh předpokládá, že navzdory rostoucím cenám komodit a celkově rostoucí nejistotě zůstanou indexy ve výrobě i službách stále silné. To znamená, že setrvají nad hraniční hodnotou 50, která představuje expanzi.

PMI indexy vyjdou dnes i ve Spojených státech, kde by dopad války měl být citelně nižší, přesto i zde trh očekává jak u výroby tak u služeb mírný pokles se setrváním nad hodnotou 56.

Pohled zpět:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Po jestřábích vyjádřeních člena bankovní rady Tomáše Holuba se se stejnou notou přidal i viceguvernér ČNB Marek Mora. Uvedl, že na březnovém zasedání bude hlasovat pro zvýšení minimálně o 50 bb – což je v souladu s naší prognózou, která předpokládá navýšení na 5 %. Mora stejně jako Holub ale neplánuje na 5% hranici zastavit a nevyloučil zvyšování i na dalších zasedáních. Oba vidí aktuální situaci spíše pohledem „o kolik“ než „jestli“ nad pětiprocentní hranici zvyšovat. Trh v posledních dnech výrazně zvýšil svoje očekávání ohledně budoucích sazeb až do blízkosti 6 % a koruna pokračuje v posilování – včera se během dne dostala i pod 24,5, aktuálně se obchoduje v kurzu 24,65 EUR/CZK.

Spotřebitelská důvěra v eurozóně poklesla s výrazně větší razancí než se očekávalo. Na vině je zejména válka na Ukrajině, která negativně ovlivňuje ceny energií a tlačí na další růst již tak vysoké inflace. Index poklesl z únorových -8,8 bodů na -18,7 bodu a je na nejnižší úrovni od pandemií ovlivněného května 2020.

Inflace ve Velké Británii zrychlila na 6,2 % a je nejvyšší za posledních 30 let.

Dnešní makroekonomické ukazatele:  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Čas

Země

Údálost

 

 

 

 

 

RB/RBI

Trh

Předchozí

 

 

 

 

9:00

ČR

Souhrnný indikátor důvěry

-

-

7,2

 

 

 

 

9:30

SRN

Index nákupních manažerů ve službách (březen, v b.)

56,4

53,7

55,6

 

 

 

 

9:30

SRN

Index nákupních manažerů ve zpracovatelském sektoru (březen, v b.)

57,0

56,0

58,4

 

 

 

 

10:00

EUR

Index nákupních manažerů ve službách (březen, v b.)

56,4

54,3

55,5

 

 

 

 

10:00

EUR

Index nákupních manažerů ve zpracovatelském sektoru (březen, v b.)

57,0

56,0

58,2

 

 

 

 

14:45

USA

Index nákupních manažerů ve službách (březen, v b.)

-

56,0

56,5

 

 

 

 

14:45

USA

Index nákupních manažerů ve zpracovatelském sektoru (březen, v b.)

-

56,6

57,3

 

 

 

 

Co bude:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ČT: ČR konjunkturální průzkum, SRN PMI indexy, EUR PMI indexy, USA PMI indexy, USA objednávky zboží dlouhodobé spotřeby
PÁ: SRN Ifo indexy                                                                                                                   

Autor: Vratislav Zámiš, analytik

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Editor: David Vagenknecht, analytik

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Tým ekonomického výzkumu Raiffeisenbank a.s.

Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Ranní okénko - Průmysl v eurozóně si během pandemie vede dobře
    Hlavní dnešní událostí budou tuzemská inflace za prosinec a listopadové maloobchodní tržby. Žádné velké překvapení by se konat nemělo. Inflace pravděpodobně navázala na předchozí trend a zvolnila tempo již 5. měsíc v řadě. Trh vyhlíží 2,6 % meziročně oproti předchozím 2,7 %. Dle našeho odhadu mohla zamířit až k úrovni 2,5 %. Meziměsíčně tak patrně došlo zhruba ke stagnaci. Ke zvolnění tempa inflace zřejmě opět přispěla nižší dynamika cen potravin, i když nutno upozornit na jejich rozkolísanost, a tudíž umění překvapit. Dnešní výsledek je posledním dílkem k vypočítání průměrné inflace za celý rok 2020, která by měla činit 3,2 %.
  • Ranní okénko - Průmysl v eurozóně zvolnil tempo
    Dnes dorazil výsledek čínského HDP za druhé čtvrtletí, které dle předběžných údajů vzrostlo o 1,3 % k/k, mírně nad očekáváními (1,0 % k/k). Pro náladu na finančních trzích se jedná o povzbudivou zprávu ohledně stavu globálního ekonomického oživení. Evropský kalendář dnes nabídne jen květnovou bilanci zahraničního obchodu, která by měla být víceméně stejná jako v dubnu (poblíž 9 mld. euro). Zajímavější je dnešní americký ekonomický kalendář. Dorazí pravidelná týdenní statistika o stavu nových a pokračujících žádostí o podporu v nezaměstnanosti. Dále očekáváme průmyslovou výrobu za červen a také průzkumy sentimentu v průmyslu (Empire manufacturing Survey a Philly Fed manufacturing survey). Jerome Powell má před sebou druhé vystoupení před kongresem.
  • Ranní okénko - Průmysl zklamal, potěší maloobchod?
    Dnes nás čeká statistika českých maloobchodních tržeb za červenec. Ve srovnání s ostatními evropskými zeměmi se čeští spotřebitelé do obchodů po pandemii příliš nadšeně nevrhali a ani efekt odložené spotřeby tak dosud tržby v žádném z letních měsíců do meziročního růstu nevytlačil. Trh s tím nepočítá ani v srpnu, když vyhlíží -2,3 %.
  • Ranní okénko - První hike ECB koncem července se stává pravděpodobnější
    PMI indexy nastíní, jak si v eurozóně vede výroba v prostředí sílících inflačních tlaků a komplikací v dodavatelských řetězcích. Údaje ze sektoru služeb naopak zhodnotí situaci v poptávce. Pro tuzemskou ekonomiku vyjdou PMI indexy sice až začátkem června, nicméně stav nálady v ekonomice odhalí konjunkturální průzkum od ČSÚ. Důležité údaje dorazí z Německa v čele s IFO indexem a strukturou HDP za Q1´22. V USA bude zveřejněn zápis z posledního měnověpolitického zasedání Fedu. Náhled do startu druhého čtvrtletí poskytnou objednávky dlouhodobé spotřeby a příjmy a výdaje domácností.
  • Ranní okénko - První odhad říjnového sentimentu
    Dnes budou zveřejněny finální výsledky PMI indikátorů v Německu, eurozóně a USA. Hodnota kompozitního indexu by měla ve všech třech případech setrvat v teritoriu expanze.
  • Ranní okénko - První pátek roku ve svižném tempu, pozornost míří k americkému trhu práce
    Pátek v poklidném tempu se tentokrát nekoná a ekonomický kalendář je až do pozdních odpoledních hodin zaplněný. Již před pár minutami ho odstartovalo Německo, kdy maloobchodní tržby za listopad dopadly v souladu s očekáváními (+1,1 % m/m). Překvapila ale statistika továrních objednávek. Namísto očekávaného 0,5% meziměsíčního poklesu přišel propad o více jak 5 %, a výsledek tak nahrává i slabšímu vývoji v českém průmyslu.
  • Ranní okénko - První zasedání v nové formaci, jak rozhodne ČNB o sazbách?
    PMI index pro tuzemský zpracovatelský sektor dnes ráno ukáže na další zhoršení situace. Trh počítá se ztrátou 1,5 bodu na úroveň 47,5. Následuje údaj o státním rozpočtu. Hlavní událost v českém ekonomickém kalendáři ale dorazí až ve čtvrtek, kdy zasedá ČNB. V nové sestavě by bankovní rada mohla rozhodnout o mírném zvýšení sazeb ve výši 25bb. Český kalendář uzavřou v pátek maloobchodní tržby, které pod tíhou vysokých spotřebitelských cen nemají moc prostoru pro pozitivní překvapení. Nápovědou v tomto směru je dnes ráno zveřejněný pokles tržeb v německém maloobchodu o 1,6 % meziměsíčně za červen. Z německé ekonomiky tento týden ještě dorazí statistika továrních objednávek a průmyslová výroba. V eurozóně ucelí ceny v průmyslu pohled na červencový vývoj cen. V USA bude zajímavý výsledek ISM indexu sledujícího ceny v průmyslu – od letošního března soustavně klesá, i když se stále nachází na nezvykle vysoké úrovni. Dále dorazí údaje o situaci v poptávce v tamním průmyslu. Hlavní zprávou bude páteční zveřejnění měsíční statistiky z trhu práce, nadále silné oblasti americké ekonomiky.
  • Ranní okénko - Přeceňuje trh růst amerických sazeb?
    Žádné velké překvapení ze včera zveřejněných zápisků Fedu nevykrystalizovalo a trhy po slabém úterý navázaly nemastnou středou. Dnes je přitom ekonomický kalendář prakticky prázdný a nové impulzy pro změnu směru se budou hledat jen složitě. Překvapit by teoreticky mohla některá z revizí. Dopoledne dorazí finální výsledek lednové inflace z eurozóny, kde během prvního flashe nebyla dostupná data za Německo. Vzhledem k o něco vyššímu výsledku, než který byl součástí odhadu, nelze vyloučit revizi až o několik desetin procentního bodu směrem vzhůru.
  • Ranní okénko - Předběžné odhady HDP za čtvrtý kvartál ukážou, že druhý lockdown byl méně ničivý, než ten první
    Z pohledu českých dat ekonomický kalendář nabídne pouze konjunkturální šetření ČSÚ. Hlavní událostí týdne budou předběžné výsledky HDP za čtvrtý kvartál některých evropských států (v čele s Německem, Francií a Španělskem) a také USA, kde navíc Fed rozhodne o nastavení úrokových sazeb.
  • Ranní okénko - Předstihové indikátory naznačí vývoj ekonomik pro nejbližší období
    V tomto týdnu očekáváme převážně předstihové indikátory z evropských ekonomik i USA. Jedná se o data za březen, která nastíní, jak disruptivní efekt má válka na Ukrajině na ekonomickou aktivitu. Dorazí indexy nákupních manažerů PMI, německý Ifo a český konjunkturální průzkum. Kromě ekonomických dat bude stěžejním tématem pokračování vyjednávání v konfliktu na Ukrajině.
  • Ranní okénko - Předstihové ukazatele hlásí zpomalení ekonomiky ve druhém pololetí
    PMI indexy během června výrazněji poklesly, a to jak v eurozóně (včetně Německa), tak v USA. Ukazují, že ekonomika na konci druhého kvartálu ztrácí dynamiku a zapadají tak do našeho výhledu slábnoucího ekonomického výkonu ve druhé polovině roku a začátkem 2023. Stejný obrázek by měl dnes naskytnout i německý Ifo index. Zajímavý je i výsledek tuzemského konjunkturálního průzkumu, který prozatím indikoval vesměs pozitivní vývoj a nebyl tak v souznění s PMI.
  • Ranní okénko - Překvapí americká inflace trhy a Fed
    Vrcholem dnešního dne a ve výsledku i celého tohoto týdne je zářijová americká inflace. Po včerejším mírném překvapení u výrobní inflace ve směru vzhůru investoři doufají, že spotřebitelská inflace dopadne lépe a nedá tak Fedu další impuls pro razantnější zvyšování sazeb. Aktuálně je trh takřka kompletně smířen s tím, že na listopadovém meetingu sazby porostou o 75bb, vrchol pak bude dosažen zhruba na úrovni 4,5-4,75 %.
  • Ranní okénko - Překvapí dnes inflace trhy?
    Dnešek patří inflaci. V 9 ráno dorazí čísla ohledně růstu cen z Česka, odpoledne pak z USA. Z americké ekonomiky přijdou i klasická týdenní data z trhu práce. Ohledně české inflace panuje do poslední chvíle značná nejistota. Tržní konsenzus odhaduje meziroční míru na úrovni 17,9 %, náš odhad by byl stejný, ale po započtení vlivu vládních opatření tlumících vliv cen energií předpokládáme, že inflace dosáhne „jen“ 17,5 %. Nové prognózy má i ČNB a MF.
  • Ranní okénko - Překvapivě vyšší inflace v Německu zvyšuje možnost odchylky pro eurozónu
    ČSÚ vydá zpřesněný údaj o HDP za Q3. Následovat bude i Francie, Polsko a další státy EU. V eurozóně se očekává zveřejnění listopadové inflace. Překvapivě vyšší inflace v Německu zvyšuje šance, že i souhrnné číslo pro eurozónu nakonec převýší predikovaných 4,5 %. V USA jsou na řadě indikátory sentimentu hodnotící důvěru spotřebitelů a náladu v průmyslu. I zde budou negativně působit vyšší ceny ve výrobě, ale i pro spotřebitele.
  • Ranní okénko - Přichází data o HDP
    Hlavní událostí dnešního dne bude bezesporu zveřejnění údaje o českém hrubém domácím produktu za první čtvrtletí. Poslední kvartál loňského roku přinesl meziroční propad o 4,8 % a vzhledem k nepříznivé epidemické situaci patrně k velkému zlepšení nedojde. Rozptyl odhadů výsledku je tentokrát mimořádně veliký a sahá od -5,4 až k -1,5 %. Podle našeho názoru česká ekonomika vykáže meziroční pokles o 3 procenta, což by v mezičtvrtletním vyjádření odpovídalo -1,2 %.
  • Ranní okénko - Přichází týden předstihových indikátorů
    Týden začíná poněkud ospale a prvním zajímavým makroekonomickým údajem bude až středeční informace o evropské spotřebitelské důvěře. Ta by měla v září podle odhadů klesnout ze srpnových -5,3 na -5,9 bodu. To je sice nemilá vyhlídka, ovšem i nadále by se tak jednalo o lepší výsledek, než jaký jsme sledovali těsně před vypuknutím pandemie (-6,4 v únoru 2020), a zároveň je to více, než činí pětiletý průměr (-7,8).
  • Ranní okénko - Příliv českých dat a pokles inflace v eurozóně
    Poslední den tohoto týdne přinese data i z české ekonomiky. Již za pár minut Český statistický úřad zveřejní druhý odhad HDP za třetí kvartál letošního roku včetně jeho struktury. Na základě aktuálních dat odhadujeme, že tuzemské hospodářství pokleslo mírněji (-0,2 % ve srovnání s předchozím čtvrtletí), než naznačuje první odhad (mezičtvrtletně -0,3 % a meziročně -0,6 %). Naše ekonomika jako jediná v rámci Evropské unie zatím nepokořila předcovidovou úroveň a zdá se, že ani v blízké době se to nepodaří, zejména kvůli stále utlumené spotřebě domácností. V dopoledních hodinách bude rovněž publikován index nákupních manažerů (PMI), kdy očekáváme jeho zvýšení ve zpracovatelském průmyslu z 42,0 na 42,8 bodů (medián trhu 42,9), tedy v podobných intencích jako v Německu i celé eurozóně. Ve 14:00 Ministerstvo financí zveřejní plnění státního rozpočtu ke konci listopadu. Za deset měsíců letošního roku činil deficit ve výši 210,7 mld. Kč a naplánovaný schodek 295 mld. Kč se tak nejspíše podaří dodržet.
  • Ranní okénko - Případné oslabení na americkém trhu práce by krátkodobě mohlo zlepšit investorskou náladu
    Trojici měsíčních dat z české ekonomiky dnes ráno zkompletuje údaj o průmyslové výrobě a zahraničním obchodu. ČNB zveřejní data, ze kterých se dozvíme objem devizových intervencí za srpen. Podle našeho odhadu se pohybovaly v rozpětí 2,5 až 3,0 mld. EUR. V září pak podle čísel z dekádní bilance byla ČNB na trhu aktivní koncem měsíce a mohla využít podobné množství jako v srpnu.
  • Ranní okénko - Připravovaný "anti-fragmentační" balíček od ECB trh zklidnil
    Finanční trhy jsou stále pod tíhou vysoké inflace, obav z recese a růstu úrokových sazeb. K nervozitě přispělo také, že Gazprom omezil dodávky zemního plynu do Itálie, Německa, Rakouska a Francie. To vyvolalo růst ceny zemního plynu na burze. K uklidnění alespoň došlo na dluhopisovém trhu v eurozóně.
  • Ranní okénko - Ráno dorazí výsledek české inflace
    Pro dnešek je na pořadu česká inflace a statistika cen výrobců v USA. Obě statistiky doplní včerejší údaj o nezaměstnanosti v ČR a inflaci v USA. Dohromady jde o důležitá čísla, na základě kterých se budou centrální banky rozhodovat o další trajektorii úrokových sazeb. Včerejší data o americké inflaci dopadla v souladu s očekáváními, stejně jako data z českého trhu práce. Reakce na trhu tak byla pouze minimální, kdy index S&P 500 rostl o 0,2 %, pražská burza měřená indexem PX rostla o 0,4 %, německý DAX naopak o 0,4 % klesal.
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

reklama
Purple MT4 platforma nova