Pátek 29. březen 2024 13:24
reklama
Fintokei SwiftTrader
reklama
Dukascopy new
reklama
Fintokei ProTrader
reklama
Dukascopy new

AKTUÁLNÍ PŘEDPOVĚĎ pro GBP/USD na 14. 1. 2022

14.01.2022 09:20  Autor: InstaForex  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Vzhledem k tomu, jaké byly prognózy podle amerických statistik, je celkem logické očekávat další růst libry. Což se v podstatě stalo při zahájení evropské obchodní seance, zatímco během té americké libra dokonce mírně klesla. I když rozsah samotného poklesu byl čistě symbolický. Což s přihlédnutím ke skutečným datům vypadá velmi, velmi zvláštně a spíše to jen potvrzuje, že se trh stále nemůže zbavit nadměrné spekulativní složky. Americké statistiky nakonec dopadly znatelně lépe než prognózy. Nové žádosti o podporu v nezaměstnanosti vyšly o něco hůře, než se předpokládalo, jejich počet se totiž zvýšil o 23 tisíc. Předpovídaný nárůst byl jen o 8 tis. Tím ale negativita končí. Zcela to přitom kompenzují opakované žádosti, jejichž počet se snížil o 194 tisíc. To samo o sobě je neuvěřitelně rozsáhlá změna. Navíc čekali růst o 7000. Jinými slovy, údaje o trhu práce byly mimořádně pozitivní. Navíc index cen výrobců, který měl činit 9,8 %, byl na 9,7 %. Navíc nerostl, ale klesal, protože předchozí údaje byly revidovány z 9,6 % na 9,8 %. Je vidět, že naprosto všechna data vyšla úplně jinak, než se očekávalo, což zřejmě zmátlo účastníky trhu, kteří nyní potřebují situaci poněkud přehodnotit. S největší pravděpodobností to bylo z tohoto důvodu, že trh čekal na vydání amerických statistik.

Počet opakovaných žádostí o podporu v nezaměstnanosti (Spojené státy americké):

analytics61e117434a9da.jpg

Co se ale nestalo včera po zveřejnění amerických makroekonomických statistik, se může stát dnes, kdy jsou zveřejněny britské statistiky. Faktem je, že ve Spojeném království se očekává zpomalení tempa růstu průmyslové výroby z 1,4 % na 0,7 %. A když vezmeme v úvahu, že ekonomika eurozóny se stále nevzpamatovala z následků roku 2020, pak takto slabá data o průmyslu vypadají naprosto děsivě. Je jasné, že jde o důsledek energetické krize, která zasáhla evropský kontinent.

Průmyslová výroba (UK):

analytics61e1174965813.jpg

Smutek libry ale nebude trvat dlouho, protože po zahájení americké obchodní seance může klidně obnovit svůj růst. Alespoň takový závěr lze vyvodit z prognóz maloobchodních tržeb ve Spojených státech, které budou zveřejněny dnes. Jejich tempa růstu by ale měla zpomalit z 18,2 % na 17,0 %. Pokles spotřebitelské aktivity, která je hlavní lokomotivou americké ekonomiky, je docela dost na to, aby dolar nadále ztrácel své pozice.

Maloobchodní prodej (Spojené státy americké):

analytics61e1174f6a41a.jpg

Měnový pár GBPUSD již třetí týden v řadě sleduje vzestupný scénář, kdy spekulativní zájem již vedl k poměrně velkým cenovým změnám na trhu. Libra tedy posílila o 550, což vedlo k oživení směnného kurzu vzhledem k sestupnému trendu o více než 50 %.

Překoupený signál byl v průběhu čtyř hodin opakovaně vystaven technickému nástroji RSI, spekulanti ho však marně ignorují. Dosavadní pohyb byl tedy překlasifikován na setrvačný.

Očekávání a vyhlídky:

Rostoucí pohyb je stále považován za hlavní na trhu, a to i přes signály možné změny obchodních zájmů. Takže nové kolo růstu objemu dlouhých pozic nastane v době, kdy cena zůstane na 1,3750. Tento krok povede k pohybu směrem k úrovni hlavní rezistence 1,3800, v jejíž oblasti se očekává zpomalení pohybu směrem vzhůru a cena vstoupí do fáze korekce.

Komplexní analýza indikátorů dává nákupní signál na základě krátkodobých, vnitrodenních a střednědobých období v důsledku setrvačného pohybu směrem nahoru.

analytics61e11754d7593.jpg

Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Aktuální předpověď pro EUR/USD na 4. března 2024
    Inflace v Evropě zpomalila, ale ne tolik, jak se očekávalo. Očekávalo se, že tempo růstu spotřebitelských cen zpomalí z 2,8 % na 2,5 %, ale kleslo na 2,6 %. Rozdíl se může zdát zanedbatelný, ale vzhledem k předchozí hodnotě je znatelný. Hlavní je, že Evropská centrální banka by to mohla využít jako důvod k odložení snížení sazeb. Teoreticky to měl být důvod, aby se trh vymanil z flat fáze. Jednotná měna se však pouze posunula k horní hranici pásma, ve kterém se obchoduje již téměř dva týdny. A to i přesto, že míra nezaměstnanosti v Evropě klesla z 6,5 % na 6,4 %. Jinými slovy, dva klíčové makroekonomické ukazatele jasně naznačují, že by euro mohlo růst, ale to nestačí k tomu, aby se trh dal do pohybu. K tomu zřejmě hráči na trhu potřebují zprávy z USA. Dnes je však ekonomický kalendář prázdný. V souladu s tím, co se dělo v posledních několika týdnech, se trh bude pravděpodobně postupně pohybovat směrem ke spodní hranici rozpětí.
  • Aktuální předpověď pro EUR/USD na 6. března 2024
    Jednotná měna se opět pokusila vyšplhat nad úroveň 1,0850, která slouží jako horní hranice rozpětí, z něhož se již dva týdny nedokáže vymanit. Podobně jako předchozí den se však také tento pokus ukázal jako neúspěšný. Celkově se trh nadále držel v blízkosti horní hranice rozpětí. Konečné odhady údajů PMI eurozóny sice dopadly lépe než předběžné odhady, které již naznačovaly růst; ještě lepší je však situace ve Spojených státech. Například kompozitní PMI, který podle předběžných odhadů klesl, nakonec vykázal nárůst. Údaje PMI se tedy vzájemně kompenzovaly. Trh ignoroval index cen výrobců v eurozóně. Tempo jeho poklesu se sice zpomalilo, ale nebylo tak výrazné, jak se očekávalo. To naznačuje, že trh potřebuje závažnější důvody, aby se vymanil z fáze stagnace.
  • Aktuální předpověď pro EUR/USD na 6. prosince 2021
    Jednotná evropská měna se do jisté míry chovala poněkud zvláštně, protože navzdory množství zveřejněných makroekonomických údajů, přičemž ne všechny se shodovaly s prognózami, stála celý den na místě. Během evropské obchodní seance k tomu však měla všechny důvody, protože evropské makroekonomické statistiky byly vícesměrné. Tak například index podnikatelské aktivity v sektoru služeb, který měl vzrůst z 54,6 b. na 56,6 bodu., vzrostl pouze na 55,9 b. Souhrnný index podnikatelské aktivity vzrostl z 54,2 b. na 55,4 b., přičemž prognóza počítala s 55,8 b. Zároveň se zpomalilo tempo růstu maloobchodních tržeb z 2,6 % na 1,4 %, což je samozřejmě špatné, ale o poznání lepší než prognóza 1,0 %. Bylo tedy poměrně obtížné vyvozovat na základě evropských statistik nějaké závěry a trh nadále vyčkával na zveřejnění zprávy amerického ministerstva práce.
  • AKTUÁLNÍ předpověď pro EUR/USD na 6. 9. 2022
    Přestože bylo včera zveřejněno mnoho makroekonomických dat, neměly vliv na průběh obchodování. Hlavní zprávou bylo rozhodnutí Gazpromu přerušit dodávky plynu do Evropy. Jak vyplývá z oficiálního vyjádření, příčinou je porucha, přičemž není upřesněno, jak dlouho bude trvat její oprava. Evropě proto hrozí odstávky podniků a masivní výpadky elektřiny. Není tedy divu, že jednotná měna se okamžitě propadla o více než sto bodů.
  • Aktuální předpověď pro EUR/USD na 7. března 2024
    Jednotné měně se podařilo vymanit z flat trendu, ve kterém se nacházela téměř dva týdny. A to navzdory zveřejnění mimořádně slabých údajů o maloobchodních tržbách v eurozóně, které klesly o méně než 1,0 %, zatímco se očekávalo zpomalení na -0,3 %. Spotřebitelská aktivita v Evropě tedy nadále klesá, a to je hlavní motor hospodářského růstu.
  • Aktuální předpověď pro EUR/USD na 7. února 2024
    Údaje o maloobchodních tržbách v eurozóně se propadly, což naznačuje, že existuje vysoké riziko propadu evropské ekonomiky do recese. Určité otazníky však vyvolává cenové oživení, které začalo bezprostředně po zahájení americké obchodní seance. Důvodem je skutečnost, že ačkoli tempo poklesu zrychlilo z -0,4 % na -0,8 %, prognózy počítaly se zrychlením údajů z -1,1 % na -1,3 %. Jinými slovy, údaje dopadly mnohem lépe, než se předpokládalo. Předchozí údaje byly navíc revidovány směrem nahoru. Ačkoli korekční pohyb mohl být poněkud výraznější, je důležité si uvědomit, že poslední zpráva naznačuje zhoršení hospodářské situace v eurozóně, což mělo určitý vliv. Nicméně vzhledem k tomu, že jsme svědky signálu překoupenosti dolaru, zdá se, že pár bude pokračovat v odrazu, třebaže postupném. A to zejména proto, že ekonomický kalendář je až do konce týdne klidný. Pokud se nedočkáme nečekaných zpráv schopných ovlivnit situaci, bude trh postupně korigovat vzniklou nerovnováhu.
  • Aktuální předpověď pro GBP/USD na 10. 4. 2023
    Není překvapivé, že trh v pátek nevykazoval aktivitu ani po zveřejnění zprávy amerického ministerstva práce, jelikož jak Evropa, tak Severní Amerika slavily Velký pátek. Obsah zprávy byl ovšem celkem zajímavý. Nešlo o míru nezaměstnanosti, která zůstala dle očekávání beze změny, ale o počet nově vytvořených pracovních míst mimo zemědělství, kterých bylo pouze 236 000. Očekávalo se, že jich bude 250 000, zatímco v předchozím měsíci bylo vytvořeno 326 000 nových pracovních míst. Jinými slovy, americký trh práce zřetelně ztrácí na síle, což samozřejmě zvyšuje šance na postupné uvolňování měnové politiky Federálního rezervního systému. A to přirozeně vyvine tlak na dolar. Nezbývá tedy než čekat na reakci trhu po otevření obchodní seance v USA, protože v Evropě je stále státní svátek.
  • Aktuální předpověď pro GBP/USD na 12. března 2024
    Ačkoli vykazoval známky ochlazení, celkově zůstal trh práce beze změny. Trend, který se objevil včera, však dnes může vykázat značný pokrok. Podle prognóz by inflace ve Spojených státech měla zrychlit z 3,1 % na 3,2 %. Pokud se tato očekávání potvrdí, bude to znamenat, že Federální rezervní systém zahájí cyklus snižování úrokových sazeb až v létě, přičemž převládá názor, že by k němu mohlo dojít již na jaře. Pokud trh svá očekávání přehodnotí, nevyhnutelně to posílí dolar. Údaje z britského trhu práce navíc jen zvýší tlak na libru. Vždyť míra nezaměstnanosti se pravděpodobně zvýší z 3,8 % na 3,9 %.
  • Aktuální předpověď pro GBP/USD na 13. února 2024
    Libra již týden v podstatě stojí na místě, ale dnes mohou být obchodníci a investoři aktivnější. Den bude pravděpodobně zahájen zveřejněním údajů o nezaměstnanosti ve Spojeném království, které budou vyvíjet na britskou měnu tlak. Hráči na trhu očekávají pokles nezaměstnanosti z 3,9 % na 4,0 %. Možná, že libra dokonce klesne mírně pod spodní hranici stávajícího rozpětí. Po zahájení americké obchodní seance se však nejen vyšplhá k horní hranici rozpětí, ale také dále poroste. A to by mohlo být způsobeno údaji o inflaci v USA. Podle prognóz se očekává zpomalení tempa růstu spotřebitelských cen z 3,4 % na 3,1 %. To zase oživí očekávání brzkého snížení sazeb ze strany Federálního rezervního systému. Navíc slovem "bezprostřední" se téměř jakoby naznačuje, že se blíží jaro. Navíc samotný fakt, že inflace zpomaluje, je dostatečným důvodem pro oslabení dolaru. Jakákoli změna očekávání ohledně kroků Fedu tento proces jen zintenzivní.
  • Aktuální předpověď pro GBP/USD na 13.7.2022
    To, co se děje s librou, je nyní třeba posuzovat výhradně prostřednictvím jednotné evropské měny, jejíž chování určuje vývoj dění na devizovém trhu. A obecně se vše stalo přesně tak, jak bylo předpovězeno, jakmile euro dosáhlo parity, okamžitě začal odraz, zmatený pouze rozsahem odrazu, tj. méně než 100 bodů. A to i přesto, že dolar je prostě nepředstavitelně překoupený. Je tedy dost možné, že dnes proběhne druhý pokus. Jednotná měna navíc opět směřuje k paritě.
  • Aktuální předpověď pro GBP/USD na 16. 5. 2022
    Libra je tak překoupená, že je čas mluvit o nutnosti nejen odrazu, ale plnohodnotné korekce. Místo toho však britská měna v podstatě stojí na místě. Během evropské obchodní seance přitom dokonce klesala. I když rozsah poklesu byl mnohem mírnější než den předtím. Po zahájení americké seance bylo alespoň nějaké zdání oživení. Díky tomu se libra vrátila na hodnoty, na kterých byla na začátku obchodování. A to vše se stalo na pozadí zcela prázdného makroekonomického kalendáře.
  • Aktuální předpověď pro GBP/USD na 21. března 2024
    Letmý pohled na graf ukazuje, že během tiskové konference předsedy Federálního rezervního systému Jeromea Powella se stalo něco mimořádného. Jiné vysvětlení pro propad dolaru prostě neexistuje. Zvláště když vezmeme v úvahu, že úroková sazba zůstala beze změny, což se vzhledem k nedávnému nárůstu inflace celkem očekávalo. Byl to však právě tento růst inflace, který způsobil pokles dolaru. Powell poznamenal, že překvapivé zvýšení inflace v lednu a únoru nijak zásadně nezměnilo pohled Fedu na ekonomiku. Inflace se postupně pohybuje směrem dolů po místy hrbolaté cestě. V tomto ohledu to lze interpretovat jako postoj, který je do jisté míry připraven snížit úrokové sazby i při současné úrovni inflace. Trh podle toho reagoval a zohlednil očekávání snížení sazeb již v červnu.
  • Aktuální předpověď pro GBP/USD na 21. října 2022
    Liz Trussová se zapíše do historie jako nejkratší úřadující premiérka Spojeného království. Po 44 dnech ve funkci musela skončit. Libra na zprávu o její rezignaci reagovala růstem. Nadšení však rychle vystřídalo opatrnost a britská měna se stáhla zpět na otevřenou úroveň dne. Zajímavé je, že Boris Johnson je mezi poslanci, o kterých se říká, že zvažují nabídky. Pro připomenutí, bývalý premiér musel skončit po politickém skandálu. Proto může rezignace Liz Trussové prohloubit politickou krizi ve Spojeném království. Přesto je tu jiskřička naděje, že se věci změní k lepšímu. V tomto světle bude trh pravděpodobně stagnovat, dokud nebude zvolen nástupce a lídr Konzervativní strany. Zpomalení propadu maloobchodních tržeb Spojeného království na -4,3 % z -5,4 % proto nebude pro trh ve skutečnosti důležité.
  • AKTUÁLNÍ předpověď pro GBP/USD na 21. 12. 2021
    Můžeme říct, že evropská a britská měna se včera chovaly jako z učebnice. Po poměrně výrazném propadu, který nastal v pátek, se včera ukázkově odrazila. Pak došlo v rámci statistické chyby k otřesu, po kterém se trh dostal do téměř horizontálního pohybu. A podle všeho tento pohyb potrvá až do čtvrtka, tedy posledního pracovního dne týdne a možná i roku. Makroekonomická data, která mohou trh posunout ze svého místa, budou zveřejněna až ve čtvrtek. Samozřejmě stále existuje možnost, že některé další faktory mohou mít dopad na trh. Například epidemiologické, jako se to stalo včera s librou. Ale problém je, že je téměř nemožné je předvídat. Nejdůležitější ale je, že samotná pravděpodobnost jejich výskytu je poměrně nepatrná. Nejpravděpodobnějším vývojem událostí tedy bude stagnace.
  • Aktuální předpověď pro GBP/USD na 22. února 2024
    Žádný projev představitelů Federálního rezervního systému ani obsah zápisu z jednání Federálního výboru pro volný trh (FOMC) na trh nijak nezapůsobily. Nepřinesly totiž nic nového, zejména pokud jde o možné načasování začátku snižování sazeb Fedu. Libra tak zůstala v klidu.
  • Aktuální předpověď pro GBP/USD na 26. března 2024
    Samozřejmě, že dolar poněkud oslabil, ale vzhledem k velikosti jeho předchozího růstu je těžké to nazvat odrazem. Samotný pohyb byl způsoben čistě technickými důvody. Když byla zveřejněna americká zpráva o prodejích nových domů, trh se obecně zastavil. Přestože únorový údaj byl o 0,3 % nižší než revidovaná lednová hodnota, teoreticky by tato zpráva měla vyvíjet na dolar tlak. A stejný osud zřejmě čeká i objednávky zboží dlouhodobé spotřeby. Navíc vzhledem k tomu, že trh musí pokračovat v korekčním pohybu, očekává se, že objednávky vzrostou o 0,3 %. Význam této zprávy je poměrně malý a k posílení dolaru nestačí, zejména vzhledem k jeho překoupenosti. Jinými slovy, v nejlepším případě bude pár nadále konsolidovat kolem současných úrovní. I když nejpravděpodobnějším scénářem je pokračování lokálního odrazu. Jeho rozsah se však může ukázat ještě menší než včera.
  • Aktuální předpověď pro GBP/USD na 27. února 2024
    Měnový trh nadále stagnuje, jak naznačuje libra, která včera vykazovala neobvykle vysokou volatilitu, zejména ve srovnání s jednotnou evropskou měnou. Přesto nepřekročila hranici padesáti bodů. Přesto dnes existuje možnost oživení a případného výstupu ze současné situace.
  • Aktuální předpověď pro GBP/USD na 29. února 2024
    Přestože zažívá nejvyšší úroveň volatility od začátku týdne, situace se nijak výrazně nezměnila. Jestliže dolar v první polovině obchodního dne ztrácel své pozice, pak se ve druhé polovině vrátil na původní hodnoty. Celkově nebyl však rozsah fluktuací tak výrazný. Obecně byl takový výsledek vzhledem k absenci jakýchkoli ekonomických údajů poměrně předvídatelný. Byl zveřejněn druhý odhad HDP Spojených států za čtvrté čtvrtletí, který se shodoval s prvním odhadem. Tato zpráva tedy nepřinesla nic nového. Dnes navíc očekáváme, že pár zůstane beze změny. Zpráva o počátečních žádostech o podporu v nezaměstnanosti pravděpodobně nebude mít na trh žádný dopad, protože se očekává, že celkový počet vzroste pouze o 12 000, což je spíše symbolická změna. Kromě toho se počet pokračujících žádostí pravděpodobně zvýší o 3 000. Ty mají mnohem větší význam než počáteční žádosti. Trh tak bude i nadále přešlapovat na místě.
  • AKTUÁLNÍ předpověď pro GBP/USD na 3.12.2021
    Zprávy z USA byly včera jednoznačně pozitivní. Počet nových žádostí o podporu v nezaměstnanosti se zvýšil, ale pouze na 222 000 s prognózou 245 000. S přihlédnutím k mírné revizi předchozích údajů k lepšímu se jejich počet zvýšil o 28 tisíc. Předpovídal se nárůst o 46 000. Ale s opakovanými žádostmi je to ještě lepší. Očekávalo se, že se jejich počet sníží o 49 tisíc. Nejprve však byly předchozí výsledky revidovány nahoru, o 14 000. A to není moc dobré. Přesto se jich nakonec snížilo o 67 tisíc a bylo jich 1 956 000 s prognózou 2 000 000. Je nesmírně důležité, že počet opakovaných žádostí klesl poprvé od začátku roku 2020 pod 2 000 000. Obecně není divu, že dolar nadále posiloval svou pozici.
  • AKTUÁLNÍ předpověď pro GBP/USD na 31. 5. 2022
    Téměř měsíc se Evropská unie snaží přijmout šestý balíček sankcí proti Rusku. Hlavním kamenem úrazu byla otázka embarga na ruské energetické dodávky. A tak včera skoro až v noci, až když byly zavřeny všechny hlavní burzy, Evropská komise konečně oznámila své rozhodnutí o sankcích. Brusel uvalil částečné embargo na dodávky ruské ropy. Částečná je pouze proto, že dodávky potrubím byly ze zákazu vyňaty. Podle předsedkyně Evropské komise Ursuly von der Leyenové byly zakázány téměř dvě třetiny vývozu ruské ropy do Evropy. Německo a Polsko zároveň oznámily úplné odmítnutí ruské ropy do konce letošního roku, takže export ropy z Ruska do Evropy by se měl snížit o 90 %.
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

reklama
Dukascopy new